Sziasztok,
Barátommal, aki jó pár éve foglalkozik a közép-amerikai látással, varázslósággal, olyat játszunk, hogy keressük az egyezőségeket a világképünkben. Övé volt az első kérdés, azt firtatta, hogy mit tartanak más világképek a naguálról és a tonálról. A nagualizmus szerint minden, amiről szavakkal beszélni lehet, le lehet írni, ami a térkép része, az a tonál (elme, ego), s minden, ami ezen kívül esik, a naguál.
Kérdése:
"A naguál nem tapasztalat, nem megérzés, nem tudatosság.Ezek a kifejezések, és az összes többi, amiket annyira szeretsz ismételgetni, csak a tonál szigetén kallódó dolgok. A naguál viszont csak hatás. A tonál a születéssel kezdodik, és a halállal ér véget. A naguálnak nincs határa. Azt mondtam, hogy a naguál ott van, ahol az ero lebeg; persze ezzel is csak utalok rá. Tekintettel a hatásaira, a naguál talán jobban megértheto az ero kifejezéssel."
Tehát mit gonszolsz a naguál - ami az ero, és a tonál létezésérol?
A válaszom
Asszem most nekem többet kellene írnom, mivel én nagyjából ismerem don Juan nézeteit, viszont neked nekem kellene megmutatnom, mirol akarok beszélni. Rengeteg hasonló fogalom van, néhol szóról szóra is, nagyon régi iratokban. (pl. az emanáció, belso párbeszéd, szántszándék az apokrifekben), de van egy csomó homályos, vagy ellentmondó dolog is a képekben. Én az idézetekben léleknek, Léleknek, Istennek, szellemnek, néhol mennynek fogom nevezni a naguált, pontosabban az írók utalnak így rá. Elme, ego névvel pedig a tonált. Nem állítom, hogy teljesen "kompatíbilisek" lennének, de az lehet, hogycsak attól van, mert egyikonk se ismeri még tökéletesen a fogalmak jelentését. Ráadásul ezek csak szavak (ami ugye a tonál hatásköre J)
Leírtam pár idézetet, amiben ezeket a hasonlóságokat próbáltam megtalálni és leírok olyanokat is, amik nem vágnak közvetlenül a kérdésedbe, de muszáj volt leírnom, biztos ismeros lesz a mondanivalója.
Mielott jönnek az idézetek, eloször másik oldala, amiket nem találtam meg. Istent kerestem a nagualizmusban, de nem azt az Istent, akit DJ leír, mint ember képmását, hanem mondjuk azt a valamit, amibol minden emanáció keletkezett, ami azokat a törvényeket megalkotta, melyek a nagualizmus összetett muködését biztosítják. Eloször persze a Sasra gondol az ember. Azonban a Sas DJ leírásában nem túl bizalomgerjeszto. Leginkább egy ragadozó-táplálék viszonyt ír le, bár azt DJ is írja, hogy az emanációk, melyekbol az élet különbözo formái származnak, a Sastól erednek (a Sas emanációi).Úgyhogy ez is egyik kérdésem: mi a Sas szerinted? Nem elképzelheto, hogy nevezhetjük Istennek, mégpedig olyannak, amely távol áll a mai vallások Isten fogalmától és a leírhatatlan, osforrásra utal? Most két érdekes forrással foglalkozom, az egyik azt állítja, akkor "világosodsz meg", ha rájöttél, hogy tulajdonképpen Isten része vagy, egy vagy Istennel és a lelkeddel kell foglalkoznod, az egót le kell csiszolnod majd eltüntetned. E felfogás szerint viszont a Sas nem nyel el, hanem a reinkarnációt és a felejtés elengedhetetlen eszköznek tartja a nagy játékhoz, újabb rejtélyekhez jutni, újabb igazságokra rájönni, a Sas mint Isten ebben az értelemben teljesíti az akaratodat (=Sas akarata), de egy fokon rájössz arra, hogy legjobb Isten akaratát cselekedni (a Sas akarata a te akaratod). Ebben az értelemben a belülro izzó tuz, a harmadik figyelem az Istennel való eggyéválás párhuzama, amikor nincsen gyujtopont, nincsen "vélemény", hanem a látó gyujtopontja egyszerre mindenhol van, belülol fellobban, az Isteni ragyogást látja - úgy látjuk a világot, mint Isten, aki csak magát látja. Ezzel a látó a halált is elkerüli (nem ízleltek majd halált…)
Nem tökéletesen tudom megfogalmazni, de nyugodtan kérdezz rá, amit ellentmondásosnak tartasz.
Másik kép egy tökéletes Istent feltételez, melynek kiáradása a saját akaratának saját képén való alkalmazásával jött létre láncreakciószeruen. A világban létrejött egy lény, egy tökéletlen lény is, aki az anyagi világot teremtette. Ennek a lénynek (Ialtabaóth - YHWH) a leírása olvasható jórészt az Ószövetség kissé véres történeteiben. A Földön megjelent tanítók, pl. Krisztus isteni inkarnációk, akiknek feladata, hogy az ember megszabaduljon az anyagi világ illúziójától és visszatérjen a tisztán szellemi világba. Ennek a képnek is vannak hibái, pl, az egyik, hogy miképp jöhet létre egy kevésbé tökéletes lény. De a ragadozók (itt a tökéletlen lény hatalmasságai, eroiként vannak említve, akik az emberbol "táplálkoznak") itt is jelen vannak. Visszakanyarodva az elso képhez, valószínuleg szándékosan létezik ez a lény (?). Kételyek, kettosségek tapasztalata során, ítélkezés alatt ismerheto meg a világ ezelotti, kettoségmentes képe. Akár ez a lény is lehet a Sas, aki pl. a gnoszticizmus szerint létrehozta a halált és a sors kötelékét az emberben. Itt is van egy „aranykor", akár a nagualizmusban, amikor ez a lény még nem létezett, a szellemi ember sokkal hatalmasabb volt. Ez a lény plántálta az ember elméjébe a sajátját (És teremtette Isten az ember saját képére…)
Sajnos az Isten szó túlzottan is sok "szeméttel" töltodött már fel, azaz nem vallásos emberben önkéntelenül is ellenérzést ébreszt, hiába spirituális ember egyébként. Ezt talán úgy lehet feloldani, hogy amikor azt mondom Isten, be kellene helyettesíteni egy személytelenebb nevet, pl. forrás, mindenség, eredet, energia stb. Léteznek a Bibliában is hasonlóságok, de azzal most nem akartalak fárasztani. A Biblia nagyon régi és sajnos a bibliafordítások nem egyenloek a Bibliával.
Bár személynek sem gondolom Istent (de pl. inkarnálódhat) , de csupán energiának sem, hanem tudatos, szeretetteljes lénynek, aki örömét lelte a világ létrehozásában.
Tehát lényegében szerintem a naguál, a végtelen forrás kiáradása, emberi ésszel felfoghatatlan, de mégis különbözo minden embernél, mert az Isten végtelen részre osztotta magát, de fel lehet ismerni, hogy minden egy oserobol jött létre. A tonál pedig az ego, az elme, az a térkép, mellyel megismerjük a világot és tovább haladhatunk. Az emberek nagy hibája a térkép összetévesztése az ábrázolt tájjal. Egy folyamatos játék zajlik, miközben minden változik, és soha nincs vége az újabb rejtélyeknek. Az embert a vágyai viszik el az Istenhez, azaz a szív útja.
Kíváncsi vagyok, hogy az új könyvek milyen újdonságokat tartalmaznak. Bár DJ is írja, hogy vannak kérdések, melyekre talán a látók új generációja ad választ, pl. szerintem a Sasról is lesz még szó, bár szavakkal elmagyarázhatatlan, de mint ahogyan a naguálról is lehetett képet kapni, talán a Sasról is lehet majd.
A naguál leírhatatlanságára, megnevezhetetlenségére, emberi szavakkal kifejezhetetlenségére:
Az élo testek - fizikaiak és annál bonyolultabbak - olyan energianyalábok, melyeket közvetlenül észlelni lehet.
A szellem talákozni akar velünk. Védtelennek kell lennünk, ha meghívását el akarjuk fogadni.
- Ha Isten nem közömbös, miért nem mutatja ki a szándékát?
- Ó keresned kell ahhoz, hogy ezt kiderítsd. Talán az egész világot egy isteni bújócskához találták ki.
- Az bizony nagyon könyörtelen játék lenne. Nem sok jóindulattal viseltetnék egy olyan szereto Atyával szemben, aki orcáját elrejti elolem. Az úgynevezett szeretete mennyit érne akkor?
- Ne légy olyan biztos benne, hogy o döntött így. Ha úgy látod, Isten elment, lehet, hogy te küldted el.
/A varázsló mágiája/
Ezek az erok és ez a folyamat a kölcsönhatásban álló energiák rendkívüli hálójának, a Mátrixnak a részei. A Mátrix magába foglalja a létezést; ezt nevezed te életnek.
Lényegében mindez Én vagyok.
/Beszélgetések Istennel/
Tonál és naguál
Az ego átveszi az uralmat a szellem felett. Amikor a baba magába pillant, hogy lássa, mi van ott, többé már nem színtiszta tudatosságot talál, hanem az emlékezés örvényét. Az élmények személyessé válnak, és soha többé nem lesznek osztatlanul közösek.
A hintó a teljes énetek, a lovak az ego, a hintóból kiszóló hang a szellem. Amikor a szellem tudtotokra adja a jelenlétét, az ego eloször oda sem figyel., mert biztos korlátlan hatalmában. De a szellemtol idegen az a hatalom, amihez az wgo hozzászokott. Az ego megszokta, hogy bizonyos dolgokat elutasít, ítélkezik, különválaszt és elveszi, amirol úgy gondolja, az övé. A kereso megszületésével ez a hang, amit hallani kezdetek; de fel kell készülnötök arra, hogy az ego hevesen fog reagálni, mert harc nélkül nem fog lemondani a hatalmáról.
[..] a szellem nem más, mint hatalom, mégpedig végtelen hatalom. Ez a szervezo ero, ami a világegyetem összes atomját egyensúlyban tartja. Ehhez képest az ego hatalma elképesztoen korlátozott és jelentéktelen.
[..] A látó megszületése az elozo fokoknál nem kevéssé megrendíto. Az ego végét, minden külsodleges személyazonosság végét vonja maga után.
A keresot jártában keltében még mindig egy illúzió tartja fogva, amikor azt mondja: Isten itt van, itt meg nincs. A látó magában az életben látja Istent.
A szellem a tökéletes csendbol születik. Elmétek belso párbeszédének vége szakad és soha többé nem kezdodik újra, mert az, ami ezt a belso párbeszédet elinította - az én széttöredezése - már nincs jelen. Most azt látjátok, hogy ezek a végletek egybeolvadtak. Isten látja ilyennek a világot, mert ahová csak néz, önmagát látja.
/A varázsló mágiája/
3. Jézus mondta: Ha azok, kik titeket vezetnek, azt mondják nektek: A királyság a mennyben van, úgy az ég madarai megeloznek titeket. Azt mondják nektek: A tengerben van, akkor a halak eloznek titeket. A királyság azonban bennetek és rajtatok kívül van. Ha megismeritek magatokat, titeket is megismernek, hogy az élo Atya fiai vagytok. De ha nem ismernek fel titeket, akkor szegénységben vagytok és ti vagytok a szegénység.
17. Jézus mondta: Én azt adom majd nektek, amit szem nem látott, fül nem hallott, kéz nem tapintott és emberi szívben fel sem merült.
56. Jézus mondta: Aki megismerte a világot, holttestet talált. S aki holttestet talált, arra a világ nem méltó.
/Tamás evangéliuma/
Nincs idotakarékosabb, mint magadon kívól lenni. Gyorsan elérhetok a döntések, gyorsan megvalósulnak a választások, mert a lelked kizárólag soros tapasztalatokból dolgozik, anélkül, hogy felülvizsgálná, elemezné és kritizálná a múltbélieket.
Ne feledd: a lélek teremt, az elme reagál.
És amikor már ismered az igazságodat, ne hagyd, hogy megváltozzon róla a véleményed. Ne turtd, hogy az elméd megpróbálja kitalálni, mi a "legjobb". Állítsd le! Lépj ki az elmédbol. Térj vissza az érzékeidhez!.
Ha úgy gondoltok Istenre, mint ez, azzal egyúttal úgy vélitek, nem amaz. Ami elég nagy tévedés. Isten - Minden.
/Beszélgetések Istennel/
Én vagyok a tudás és a tudatlanság.
Én vagyok a szégyen és bátorság.
Én vagyok a szégyentelen; én vagyok a megszégyenített.
Én vagyok az erő, és én vagyok a félelem.
Tanulatlan voltam és tanultak tőlem.
Én vagyok az, akit lenéztél és bíráltál.
Én vagyok az, akitől rejtve voltál és megjelensz nekem.
De valahányszor eltüntetitek magatokat, Én magam jelenek meg.
Valahányszor megjelentek, én magam rejtőzöm el.
Én vagyok a hallás, mely bárkinek elérhető,
És én vagyok a beszéd, melyet nem lehet érteni.
Én vagyok a néma, aki nem beszél,
És nagy szavaimnak sokasága.
/Thunder, Perfect Mind/
Az isteni élet az, ami szépséges. Mindegy, hogy örök életnek, Szépségnek vagy Minoségnek nevezzük; végso soron az a kérdés, hogyan lehetünk boldogok.
Azt mondta nekem: az egységen (monász), mióta a hatalom egységes alapelve, nincsen semmi más, ami uralkodna. […] Isten és a mindenség forrása […] uralkodik […] a romolhatathatatlanság felett, szennyezetlen fényben létezve, melyet semmiféle látomás nem ragadhat meg. Ez a láthatatlan szellem.
Nem megfelelo úgy gondolni rá, mint istenségre vagy bármi ilyesmire, mert az istenség felett áll, semmi sem uralkodik felette és semminek nincsen 3 hatalma rajta, soha nincsen a kisebbrenduség állapotában, […] magában létezik. […] mert nem hiányol semmit. For it is utter fullness, without having defective in anything so taht it might be completed by [it]: rather, it is always utterly perfect in […]. O végtelen, mert semmi nem látezik rajta kívül, senki, aki kikutathaná ot; mérhetetlen, mert nincsen semmi, ami megmérhetné ot; láthatatlan, mert nicnsen más, aki láthatná ot; örök mivel o az örökkévalóságig létezik; kimondhatatlan, mert nincs aki elérhetné ot, hogy beszélne róla; elnevezhetetlen, mivel nincsen senki sem, aki létezne rajta kívül, hogy nevet adhasson neki. O mérthetetlen fény, mely szennyezetlen, szent és tiszta; kimondhatatlan és tökéletes a romolhatatlanságban: nem tökéletességben, áldottságban vagy istenségben, hanem mert o messze felette van ezeknek.
O nem anyagi és nem testetlen, nem nagy és nem kicsi, nem mérheto, nem teremtmény. Valójában senki sem gondolhat rá. O nem valami a létezok közül, hanem valami ami messze felette van azoknak, még csak nem is fölötteálló valaminek, hanem inkább az o valódi leírása nem része az örökkévaló tartományoknak (aiónoknak) vagy az ido tartományainak.
Valójában, nem vagyunk tudatában vele […]; nem ismerjük […] kivéve, amit megmutatott magából, ami a forrás: mert a forrás az, aki hozzánk szól. Mert o az, aki kitekintve önmagából fényt lát, o az, aki forrása az élo víznek, az aiónoknak adja azt, és amiért bármiképpen gondolva az o képére, megpillantva ot a szellem forrásában és akaratot használni az o [vízszeru] fényében, o az, aki a forrása a körülötte lévo tiszta, fénylo víznek.
/János titkos könyve/
Jézus szerint a szavaink és a gondolataink szennyeznek be bennünket. Ahhoz, hogy ezt jól megértsük, elobb az elménk (bal agyféltekénk) muködését kell áttekintenünk. A szavakat a gondolataink keltik életre, a gondolatokat pedig az elme hozza létre. De vajon mi a gondokozás? Mi játszódik le akkor, amikor fogalmakat alakítunk ki, úgy mint tiszta és tisztátalan, jó és rossz, én és mások? Ilyenkor mindig leválasztunk, elkülönítünk, részekre szabadlunk, mesterséges határokat szabunk.
/Jézus zen tanításai/
[28] Aki minden testben látja az egyéni lelket kísérô Paramatmát, és aki megérti, hogy sem az egyéni lélek, sem pedig a Felsôlélek nem semmisül meg soha, az valóban lát.
[29] Aki a Felsôlelket minden élôlényben, mindig, mindenhol egyenlônek látja, az nem degradálódik elméje által, s így eléri a legvégsô célt.
[30] Aki látja, hogy minden tettet az anyagi természet alkotta test hajt végre, és az önvaló nem tesz semmit, az valóban lát.
[32] Az örökkévalóság látomásával rendelkezôk tudják, hogy a lélek transzcendentális, örökké létezô, s túl van a természet kötôerôin. Óh, Kunti fia, a lélek nem cselekszik soha, és nem is kötôdik, habár kapcsolatban áll az anyagi testtel.
[27] Én vagyok a hajléka a személytelen Brahmannak, amely halhatatlan, elpusztíthatatlan, örök, és aminek a végsô boldogság az igazi természete.
[7] Óh, bôség meghódítója, Nálamnál nincsen felsôbb igazság. Minden Rajtam nyugszik, mint gyöngysor a fonálon.
/Bhagavad Gita/
A gondolataid azok, amik: gondolatok. Elmeszülemények. Az elméd által gyártott álteremtmények. Az érzéseid azomban a leheto legvalóságosabbak.
/Beszélgetések Istennel/
Gyujtopont (ami meghatározza, hogy mit érzékel az ember) változtatás:
111. Jézus mondta: Elotettek göngyölodik fel majd az ég és a föld. És az élobol élo sem halált, sem szorongást nem fog látni, mert Jézus mondta: Aki megtalálta önmagát, arra a világ nem méltó.
/Tamás evangéliuma/
… Aztán új rejtélyeket találsz, melyeken elmerenghetsz. Ahogy haladsz a Keréken, egyre nagyobb és nagyobb valóságokra - egyre nagyobb és nagyobb igazságokra bukkansz.
Ám ha emlékszel az igazságra - hogy a nézopint teremti a gondolataidat és a gondolataid teremtenek mindent - , ha sikerül emlékeztned, amíg a testedben lakozol, és nemcsak utána, az egész életed megváltozik.
… Azonosulj egy mésik nézponttal, és másmilyen gondolataid támadnak.
/Beszélgetések Istennel/
Akarat, szántszándék, döntés
[..] Emlékezz, az élet folyamatos teremtés. Amit ma választasz, aaz gyakran azonos a holnapi döntéseddel. Íme, a mesterek titka: válaszd mindig ugyanazt.
Újra és újra? Egyszer nem elég?
Újra és újra, amíg az akaratod tested nem ölt a valóságban.[…] Akkor mondhatod el magadról, hogy útban vagy a mesteri lét felé, amikor látod, hogy szukül a hasadák az akarat és a tapasztalás között.
Hogy döntesz?
Örökké ezt a kérdést teszem fel neked. Ez az univerzum nagy kérdése. Mert az univerzum semmi mást nem tud, csak azt, hogyan valósíthatja meg a te legbelsobb, legnagyobb, legigazabb vágyadat. És bizony ez történik napról napra, minden egyes pillanatban. Közted és köztem az a különbség, hogy te nem vagy ennek tudatában.
Én igen.
Teremto lény vagy - Isten képére és hasonlatosságára teremtettél. Bármit választhatsz. Ami nem jelenti azt, hogy meg is kaphatsz bármit, amit akarsz. Valójában soha nem fogsz megkapni semmit, amit akarsz, amennyiben túlságosan akarod…..
Igen, errol van szó. Abban a pillanatban, amikor azt mondod, hogy akarok valamit, az univerzum azt mondja, "tessék", és megadja neked a tapasztalatot - az akarás tapasztalatát!
/Beszélgetések Istennel/
Végül egy idézet, mi a varázslók végso célja egy apokrif szerint:
Nézz az ő szavaira,
És minden írására, melyek be lettek fejezve.
Figyeljetek, hallgatók és ti is, angyalok és akikhez küldettek,
Ti is, szellemek, akik felemelkedtetek a halálból.
Értem, aki egyedül létezik,
Értem, akinek nincs senkije, aki megítélhetné.
A sok kellemes formáért, melyek számtalan bűnben előfordulnak,
És a mértéktelenségekért,
És a szégyenteljes szenvedélyekért,
És a múlandó élvezetekért,
Melyeket az emberek magukhoz ölelnek, mielőtt kijózanodnak,
És felmennek nyugalmuk helyére.
És ott majd megtalálnak engem,
Élni fognak,
És többet nem ízlelnek halált.