Igazán kár, hogy kiszállsz !
Bár értelmes válaszokat soha nem kaptunk, (nincs kitől?) de legalább rajtunk nem múlt a szépemlékű cég sorsa.
Ha már a jövőjét csak olyan madárfejű lajcsikák igazgatják, mint a háromnevű de-generáldirektor. Érdemes megnézni a fotóját a vasárnapi Vasárnapreggel-ben. Ő most Stumpf kancelláriaminiszter irányába szórja a dolgozók ki nem adott bérfejlesztését, a III. Valentin napi Tenisz Gálán. Ez, akár a Privatizációs Kupa szintén igazi tenisz csemege lehetett. Miután lassan minden szakosztályt, ahol ELMŰ dolgozók sportolhattak, megszüntettek, most áttértek az elit egészséges életre nevelésére.
Vajh miért nem az ELMŰ pályán rendezik az ilyen versenyeket? Kit kell Szpariban éppen megkenni a pályabérlettel, miközben az ELMŰ SE lassan agonizál ?
Medve, jobban jársz, ha veszel egy postagalambot. Látszanak az okok, de nem írom le, mert nem akarok segíteni a búvárnyúlnak. Megdolgozott érte, hogy ilyen sz@r legyn, hadd örűljön neki.
Ha viszont már úgyis vásárolsz, vegyél petróleumlámpát is, mert szükség lesz rá.
Nekem ELMŰ/villamosenergia-ipar ügyben valószínűleg ez az utolsó hozzászólásom, mert elment a kedvem az egésztől.
Endresznek egyszer azt mondták, hogy amit művel, az a tiszta marxi kapitalizmus. Ezt azzal utasította vissza, hogy a kapitalizmus az volt, ami Manchesterben volt. Igaza volt, amit itt művel az egy texasi típusú rabszolgatartás.
És most a tények: megszűnik az összes kirendeltség és fogyasztói iroda, az 5 néhai üzemigazgatóság kivételével. No, ezek sem azért maradnak meg, mert belátták szükségességüket, hanem mert az épületekben lévő üzemirányító központokhoz nem (még) tudnak hozzányúlni.
Közvetlen német felügyelet alá kerül az egész műszaki vonal, Konermann keze alatt. Csokinyuszi nem lesz vezérizgató, csak kereskedelmi. Gonczlik Tamás újra csak osztályvezető lesz, az utódja a miskolci Major. Az ELMŰ cél-létszáma 800 fő. A jelenlegi miskolci elnök, Giesting az új (romokra épülő) cég szolgáltatási tevékenységeit irányítja majd.
A célok között nem szerepel a fogyasztók jobb kiszolgálása.
Azt hiszem, ez az a pillanat, amikor megint elbúcsúzhatunk egy patinás, eredményes magyar vállalattól, az ELMŰ-től. A mailszerverük is már RWE-Hungária néven azonosítja magát.
Nem is olyan rég (1993-ban) ünnepelte 100 éves fennállását az ELMŰ. Most viszont azt mondhatjuk: Ennyi!
Nem tudjatok, mi tortent az ELMU levelezesevel? Hogy szamlazni nem tudnak mar rendesen, azt kezdenem megszokni, de addig legalabb a mergem egy reszet le tudtam vezetni azzal, hogy irtam egy panaszos E-mailt. Most viszont csak harmadik-negyedik probalkozasra lehet elkuldeni nekik barmit is, igy akar egy oram is ramegy, mire egy tizsoros levelet el tudok kuldeni.
Qqberci !
Amit írtál, majdnem az utolsó betűig igaz. A gond ott van, hogy az általad Vorsitzendresznek nevezett mameluk -ha itt bukik- már csak egy helyre mehet. RWE nyugdíjba. Ami persze önmagában nem rossz buli, akár tíz ELMŰ nyugdíjas is elválalná helyette.Mármint egyszerre.Azt a durván havi 20000 Makit, amit 51 éves fejével otthon húzhatna. Igaz legalább minket hagyna élni.
Máshonnan nézve, ez egy nagyon humánus fazon, mivel csak az 1948 előtti születésűekről mondta ki a halálos nyugdíjitéletet.
Ha egyszer a kinti RWE Isten Kunt úr elé járulhatna (külön gyorslift a székház 23. emeletére) megkérdezhetné tőle a hosszú munkavállalás titkát. Mert szemforgatás van ott is dögivel. Az öreg mágus lassan 70 éves, és így már 19 éve túlszolgál. Igaz vele a Schröder is szóbaáll, mig magyar helytartóját az Energiahivatal portása sem tessékeli beljebb. Nem is tudta tiborci panaszait elmondani.
(Ha valaki tud vele kommunikálni, mondja el neki ki is a Tiborc, mert bár a családja magyar, ő lenni német Vorsitzendresz.)
Azt hiszem, ahhoz, hogy megértsétek álláspontomat és érzéseimet a tapasztalt események kapcsán, megint csak egy kicsit a múltba kell először visszamutatnom.
A villamosenergia-szolgáltatással először 1974 őszén kerültem közelebbi kapcsolatba egy, az ELMŰ ellátási területétől délre lévő szolgáltatónál, és ez a kapcsolat azóta is tart. Ennél pontosabb
információt erről nem szeretnék adni, mert elrontanám a két Sherlock Nyules játékát (egy Csoki meg egy Búvár), akik hónapok óta próbálják
kinyomozni, hogy ki is vagyok. Hát igen, már ki is vagyok tőlük rendesen...
A szolgáltatók akkoriban sem voltak gazdagok, de aki egyszer belekóstolt ebbe a műfajba, az könnyen megszállottjává vált. Ahogy egykori főnökötök, Börcsök Dezső szokta volt mondani, az emberek nem dolgozni jártak, hanem "szolgálatba". Ez azt jelentette, hogy minden körülmények között elsődleges céljuk volt a fogyasztók, a lakosság
villamosenergia-ellátásának biztosítása. Ha ezt meg tudták valósitani, akkor a sikerélmény bizonyos mértékig kompezálni tudta az alacsonyabb
bérszinvonalat is. Nagyon jó csapatszellemben, összedolgozva működtek a szolgáltatók. Ez annál is inkább szerencsés volt, mert a hazai elosztási struktúra eleve szükségessé is tette az együttműködést.
Az RWE Balkánra száműzött helytartója, a Vorsitzendresz egy olyan céghez érkezett meg, amelyik három évvel régebbi volt, mint az RWE, és
bár tőkeerősségben, műszaki lehetőségeiben össze sem lehetett mérni a gót óriással, mégis sikeresen biztosította egy főváros ellátását. A
megfelelő posztokon szakemberek álltak, és minden torzsalkodás és esetenkénti személyeskedésbe menő pozicióvédés ellenére tisztában voltak elsődleges feladatukkal, no meg azzal, hogy ha elkefélnek valamit, akkor Elsö Dezsőtől a kemény tökönrúgás nem marad el.
Börcsök Dezső nyugdíjba vonulása aztán szabad utat teremtett a cezaromán gótnak ahhoz, hogy egyrészt szétzúzza az akkor már 107 éves Budapesti Elektromos Művek szolgáltatói nimbuszát (hogy is képzelheti egy balkáni kóceráj, hogy nagyobb hagyományai legyenek mint a német gazdaság óriásának, az RWE-nek?) , másrészt, hogy egy olyan vezetői (vazallusi?) gárdát ültessen a megfelelő poziciókba, amelyik ellentmondás nélkül végrehajtja az általa elképzelt legnagyobb baromságot is. Ehhez szüksége volt egy olyan
vezérigazgatóra, mint kedvenc Háromnevűtök, akit "a szakma ismerete nem gátol az éleslátásban", és aki egyébként is kellően gátlástalan karrierista ahhoz, hogy átgázoljon évtizedeken át tisztességes és eredményes munkát végzett embereken. Az Előlülő Tirannus, bár otthon személyzeti osztályvezető volt egy ELMŰ-kirendeltség nágyságú cégnél, nem tanulta meg azt, hogy egy motívált, összetartó csapattal
könnyebb eredményt elérni, mint rettegő alattvalókkal. Azt sem mondták el neki otthon, hogy a villamosenergia-elosztás egy szakma, amit
először meg kell tanulni, és csak utána lehet beleugatni. Így aztán egyre-másra hozta hangulatjavító intézkedéseit: óvoda megszüntetése, nyelvpótlák eltörlése, sportegyesület ellehetetlenítése, orvosi rendelő megszüntetése, stb., Ezeknek a gazdasági "haszna" az ELMŰ forgalmának egy ezrelékét sem teszi ki, azonban érdemes lenne egyszer megbecsülni, hogy a motíváltság csökkenéséből eredő veszteség mekkora eredménykiesést okozott. Tartok tőle, hogy a szaldó negatív.
Hogy mindehhez az önbizalma is meglegyen, a fáma szerint valamelyik marha egy karikásostort ajándékozott neki (Jó, hogy rá nem vésette:
ezzel hajtson minket, kedves Imre Elvtárs!).
Ami valóban lényegesen emelhette volna az eredményességet, az a hálózati veszteség csökkentése lett volna, de itt semmi lényeges előrelépés nem történt. Illetve mégis, az éves elszámolás bevezetésével a tényleges hálózati veszteség mérhetősége megszűnt. Így tehát a hibádzó kilowattórákat, nem, megawatt-, sőt gigawattórákat nem kell megkeresni, hanem "működési költség" címén ki lehet fizettetni a
fogyasztókkal!
Zseniális megoldás!
És hogy ezzel az ország energiarendszerét annyi többletenergia megtermelésére kényszerítik, amennyit egy paksi erőműblokk ad le? Ez legyen a balkáni magyarok meg a Ö Zöldjeik gondja!
A félreértések elkerülése érekében elmondom, hogy "hálózati veszteség" alatt nem csak az az energiamennyiség értendő, ami az elosztóhálózaton
hővé alakul, hanem a vásárolt és az eladott energiamennyiség különbsége, vagyis az, amivel a szolgáltató nem tud elszámolni.
Tudom, hogy egy befektető azért vesz meg egy céget, mert hasznot akar látni belőle. A dilettáns vezetés azonban csak rövid távon tud hasznot bezsebelni, utána az általa generált problémák visszaütnek. Nem segít ezen az energialiberalizáció sem, hiszen a villamos energia előállítási ára a kisfogyasztói árnak csak mintegy 15 %-át teszi ki.
Lehet, hogy azt tervezik, hogy az ELMŰ-ÉMÁSZ közös szolgáltatási terület energiaigényét a szintén RWE-EnBW tulajdonban lévő Mátrai Erőmű Rt
(leánykori nevén Gagarin Hőerőmű) révén elégítik ki, az MVM és az OTIV kiiktatásával. (Lehet, hogy a három cég megvásárlásakor már eleve ez volt a cél, a két szolgáltató és a Gagarin "szigetüzeme"). A Gagarin azonban alaperőmű, tehát önmagában lassú reagálása
miatt nem alkalmas a terhetésváltozások kezelésére, és műszaki állapota sem predesztinálja erre a feladatra, szabályozási tartománya jelentősen beszűkült.
Az erőltetett nyitás következményei egyébként tanulmányozhatók az újságokban is címoldalra került kaliforniai eset kapcsán. Budapest energiaellátása politikai súlyú feladat. Ha ezt a gót elcseszi, mehet ablaktisztító szakmunkásnak valamelyik bolgár vagy román RWE-érdekeltséghez.
Csak kérdés(ek): lát-e valaki esélyt arra, hogy az elmű néhány éven belül minden un. tevékenységét külső vállalkozásba adja (pl. mérőszerelés, leolvasás, számlázás, TeleCentrum, fogy.irodák, bármi amit még nem adott ki)? Mik lehetnek a hatásai - gazdasági, műszaki, szolgáltatás minősége, bármi ? Természetesen csak elvi síkon a cégre nézve.
No hát akkor a lokális hálózatokról. meg a fogyasztók pénzének elherdálásáról, ahogy igértem:
Január első hetében két, erősen német érdekeltségű cégnél jártam egy kis csapat hálózati technikákban is érintett rendszerprogramozóval. Mindkét cég azt az ATM-to-desktop technológiát használja, amit az ELMŰ is elkezdett bevezetni, és amit a Búvárnyúl meg az ő drazséja, bocs, BoGyója most olyan nagy igyekezettel bombáz szét. A két cég hálózata egyenként kb akkora, mint az ISC hálózata lehet akkor, ha a Mátrai Erőművet is belekényszerítik a dologba, ami most azért még nem annyira triviális. Helyzetük annyival jobb, hogy a két cég közti kapcsolat létrehozásához nem kell két-három idegen szolgáltató ATM illetve SDH eszközein átmenniük, mint az ISC-nek, így hálózati aktivitásuk külső szemlélő számára nem látható (ugyanez nem mondható el az ISC hálózatáról).
Ugyanazokat a Fore, illetve Marconi berendezéseket használják, amire a tapsifüles kinyilatkoztatta, hogy ekkora rendszerre nem alkalmasak (és amiről az alapműnek számító Tanenbaum féle hálózatkönyv azt montja, hogy akár egy tömörítetlen HDTV csatorna átvitelére is elegendő sávszélességgel rendelkeznek).
Valamilyen rejtély folytán nekik nem okozott gondot a notebook-ok és a hálózati nyomtatók csatlakoztatása sem. Mindkét helyen hangsúlyozták, hogy mivel ISDN-t használnak a belső telefonhálózaton is és az ISDN és az ATM egymással közvetlenül kapcsolható eljárások, ezért rendkívül egyszerű és gazdaságos megoldások adódnak a két fő telephely és a kihelyezett részlegek kapcsolatának biztosítására is.
Ezek után azt kéne eldönteni, hogy a Búvárnyúl és az ő BoGyója hülye, vagy a két német cég.
Ja, még adós vagyok a két cég telephelyével és nevével: mindkettő Berlinben van a Spree folyó partján, az új kormányzati negyedben. Az egyiket Belügyminisztériumnak hívják, a másikat Külügyminisztériumnak.
Helo.
Nem szabad a bankszámláról inkasszáltatni!! Én az OTP-vel jártam úgy, hogy az OTP számlámról inkasszáltatok egy áruhitelt és persze teljes a zűrzavar. Rendszeresen hátralékba kerülök miattuk, amit velem fizettetnek meg. Na, ennyit erről.
Az elműnek írtam mailt, hogy visszatérnék a havi elszámolásra, de idáig nem jött válasz rá. Ja, és decemberben dufla számlát kaptam. Persze, hogy nem adtam fel.
Nem kedvelem az elműt. Immár vagy 14 éve van a nevemen villanyóra és mindig rendesen fizettem amit kell. Mégis úgy érzem, hogy egy általuk kreált tévedésből bármikor villany nélkül maradhatok.
cucu
Ajánlom mindenkinek a figyelmébe az alábbi cikket, ami a csütörtöki Népszabiban jelent meg (én sajnos, csak most jutottam hozzá)
Külön ajánlom a bekeretezett szöveges számtanpélda megoldását, ebből ugyanis kiderülnek a belső árak.
Tanulságok (szerintem):
1./ Drágább a leves, mint a hús (többet kapnak a szolgáltatók a kisfogyasztói értékesítésért, mint az erőmüvek, az MVM meg az OVIT az energia megtermeléséért, a termelés vezényléséért és a megtermelt energia szolgáltatók részére történő elosztásáért.
2./ A harmadik legnagyobb magyar alaperőmű, a Gagarin (Mátrai Hőerőmű Rt) ugyanannak a konzorciumnak a tulajdonában van, mint az ELMŰ. Akkor most miért is fáj a 6%, ha az erőmű 19-et emelhetett?
na fiuklanyok. most sajnalom, de kenytelen vagyok egy nagyonnagyot offolni. akit nem erdekel, vagy kedveli a matavot, annak pgup/pgdn.
szoval. gondolom mindenki hallott mar a matav 2001es tarifairol. az viszont valoszinu, hogy arrol mar kevesebben tudnak, hogyan is nez ki valojaban ez a "csak" 3.18% emeles. leginkabb ugy, hogy juniustol megszunik a 150ftos kedvezmeny es a mindenkinek csomag (4000ft atalany), emellett eltunik az ejszakai tarifasav, egyetlen kedvezmenyes sav lesz, 18-07ig, ezalatt percenkent 3.75ft bruttot kell kicsengetni. tobben mar raszamoltak: ha eddig a mindenkinek csomagot hasznalva netezett naponta kb 8 orat, havonta 25 napot, akkor ha ezen nem valtoztat, ez 93 ezer forintnyi telefonszamlat fog neki jelenteni.
nos. tortent par topic ezzel kapcsolatban itt az indexen. az egyiknek hatasara irtam egy levelet, amit el fogok kuldeni egy halom helyre. ehhez szeretnem kerni a kozremukodeseteket. aki hozzajarul ahhoz, hogy a nevet/nickjet es a mailcimet a level vegere tegyem, mint "alairast", az irjon nekem (inkabb mailban, ne terheljuk a topicot tovabbi offokkal).
a halom hely, ahova elkuldom, magaban foglalja az informatikai kormanybiztost, nehany parlamenti kepviselot, es a legnagyobb internetes portalokat, napilapokat, teveadokat. az ezeknek kuldendo levelben termeszetesen benne lesz, hogy adasban/nyilvanossag elott a mailcimeket NEM jelenithetik meg, csak a nicket/nevet, vagy az alairok szamat.
Nem csak csal, hanem lop is. Áramot. Ha úgy tetszik joban, és Brrr Nrrr piár dájrektor is igy mondaná: szabálytalanul vételez. A tolem beszedett áremelkedést nem utalja tovább, hanem elkülönített számlán tartja.
Talán nekünk fogyasztóknak is igy kellene eljárni, az asszony ne fizesse be az újonnan emelt sarcot a Germán Istenek számlájára, csak ha majd ok is elfogadják az MVM új árait.
Más. Amirol néma kuss van. Pedig megérne egy nyilatkozatot Brrr Nrrr piárdirektortól: az ELMU-ben dolgozók aláirták a sztrájkról szóló nyilatkozatot. Kollektiv szerzodés ide, kollektiv szerzodés oda, a Vorstandvorsitsendresz nem fizet a dolgozóknak béremelést, amig o nem tudja a suskát kisibolni az országból. Éljen soká a német jogállami szellem!!!!
Érdekes, hogy az ELMU piár nem olvassa az indexet. Soha nem reflektálnak semmire. Talán egyedül a Búvárnyúl vette eddig a fáradtságot, hogy billentyu elé ült. Ha valaki ismeri Brrr Nrrr titkos Official Use Only telefonszámát, dobja fel ide. Néha fel is hívhatnánk, hogy kapcsolja mán be a Thinkpad-jét.
No, mpst már mindenki számára nyilvánvaló lehet, hogy miért is volt olyan sürgős az éves elszámolásra való átállás. A múlt héten az Energiahivatal a működési költségben elismerhető hálózati veszteség mértékét 13 %-ról 10.3 %-ra csökkentette. Ez egy igen baráti érték, ha azt vesszük, hogy a nyolcvanas évek végén az szolgáltatók hálózati vesztesége 8.7 % körül volt. Van tehát benne tartalék. A dolog másik része viszont az, hogy az ELMŰ jelenleg 13 % felett van. A ~3 % nagyjából 4 milliárd Ft kiesést jelent. Miután ennek a veszteségnek a forrását nem sikerült lokalizálni, ezt a 4 milliárdot kell a fogyasztók zsebéből egyéb módon kiénekelni, úgy, hogy a tényleges veszteség mértéke rejtve maradjon és az elszámolásokban csak egy 10.3-nál nem nagyobb szám szerepeljen.
Bocs, hogy újként beleszólok.
Nekem is hasonló az esetem. dr. Medvéhez hasonlóan szintén levelezgetek. Mivel csak a vezérigazgató faxszámát tudom, oda szoktam írni.
Elég gyorsan szoktak reagálni, általában másnap. (De annyi eszük még nem volt, hogy adjanak egy kevésbé magasszintű faxszámot, pedig kértem. Emiatt a vezérnél iktatják, ami gyorsítja az alsószintű ügyintézést, és mindig sokszoros elnézést kérnek kiválló hangnemben. )
Nekem két órám van, az egyik, mióta megvettük a házat és átírták, azóta nem megy, mivel nekem nincs éjszakai áramom, mint az előző tulajnak.
Most novemberben kaptam egy értesítést, hogy a két órára milyen átalányt fognak számolni. Persze számolnak rendesen a két éve nem működő órára is, amit megrökönyödve fogadtam.
Telefon a bankba, hogy azonnal visszamondom a inkasszós fizetést, utána kérdem ELMÜ-éket, hogy mi a ku..a helyzet. Közönségszolgálat persze azt mondta fogalma sincs, meg mi köze hozzá, forduljak valahová, akihez tartozik, de ott persze 10 percig se vették fel. Erre fax a vezér faxára, hogy inkasszóengedélyezés felmondva, részletes indoklást kérek, vegye ezt számlareklamációnak, a működő órára se vagyok hajlandó így fizetni persze, mivel egybe van a számla.
Két nap múlva levél jött, hogy elnézést, igazam van, tudomásul veszik, hogy nem számláról inkasszálnak, küldenek a helyes számla mellé csekket, még egyszer elnézést!
Persze egy hét múlva a rendes számlán szintén inkasszós fizetés szerepel másnapi határidővel.
Faxolok vissza, hogy nem úgy a ! Határidő nem stimmt, fizetési mód nem stimmt, emiatt így nem lesz pénz, késedelmi kamatot persze emiatt ne is várjanak.
Két nap múlva levél jön, hogy elnézést, igazam van, még egyszer elnézést stb.
De miért nem lehet ezt normális mederben elintézni ?
Meg egyébként miért nem adnak kedvezményt ha bankon keresztül fizetek? A bank nekem kerül pénzbe a számlaérték mellett, a postai út meg nekik van vagy 80Ft-ba.
Azt hittem, az ELMU mar nem tud nekem tobb meglepetest szerezni, de tevedtem. December 21-en, gondolom, karacsonyi ajandekkent levettek a bankszamlamrol 3000-egynehanyszaz forintot, Szamla semmi. Mikor reklamaltam, azt irtak, adjam meg, milyen ingatlanaim vannak Budapesten, mert maskepp ok nem tudjak azonositani a tetelt. Erdekes, amikor le kellett emelni a penzt, akkor tudtak? Vagy csak ugy gondoltak, hogy tudjak?
A dolog oly mértékig veszteséges, hogy emiatti bánatában az EON meg akarja venni a Csepeli Erőművet is. (Csak hogy a veszteségeit Magyarországon tovább növelhesse.)
Arra azért kíváncsi lennék, hogy pl. a Westernes karácsonyi buli költségét hogyan tudta be nekik az Energiahivatal?
Ez kb úgy működik, mint a gyógyszeripar és a TB násza. Ha csak a kért áremelés töredékét kapták is csak meg, még így is vígan élnek.
Gondolom az öreg Kohn bácsi lehet a Vorstand elölülő, és elmagyarázta nekik, hogy szombaton és vasárnap kell megélni, amikor is az üzlet zárva van.
Az E.ON szerint meglopják őket Magyarországon ... belföld, vállalati
január 17. 15:56
[MTI] Az állami árpolitika rendkívül
felbosszantotta a magyarországi
áramszolgáltatókat, amelyeknek külföldi
tulajdonosai, a német E.ON-csoport és az
RWE, valamint a francia EdF, szószegést és
a felelőtlen piaci beavatkozást emlegetnek –
írta szerdán a Frankfurter Allgemeine
Zeitung. A lap "botránykőnek" nevezi, hogy
az állam 2001-ben csak 6 százalékos
díjemelést engedélyez a szolgáltatóknak,
miközben az elosztóknak 14 százalékkal
többet kell letenniük az áramért az MVM
asztalára. Ez 22 milliárddal csökkenti a hat
szolgáltató bruttó nyereségét; csak az E.ON
magyar vállalatainál kétharmadával fog
mérséklődni idén a nyereség.
A lap idézte Konrad Kreuzer E.ON-elnök
szavait, aki szerint „Itt arról van szó, hogy
megbüntetik a teljesítményt, a
termelékenységen alapuló nyereségünket,
amelyet az utóbbi években következetes
korszerűsítéssel és szerkezeti átalakítással
értünk el, egyszerűen ellopják”. Kaderják
Péter, a Magyar Energia Hivatal elnöke
viszont elfogadhatatlannak nevezi a
szolgáltatók kifogásait. A tulajdonosok el is
adhatják a magyar árampiacon szerzett
részesedéseiket - idézte az elnököt az újság.
A vállalatok viszont azzal érvelnek, hogy az
1995-ös privatizáció során 8 százalékos
nyereséget ígért nekik a kormány, amelyet
azonban soha nem realizálhattak. •
Szar ügy, ha már kizsákmányolni sem hagyják a tisztes kapitalistát...
Hogy komolyra fordítsuk a szót, (ATM-ről majd holnap,) az ELMŰ-t az energialiberalizáció nem onnan fogja támadni, ahonnan a gótok várják. A magyar fogyasztói kiszolgáló kapacitás német kézben van, így hiába a liberalizáció, ezek kiegyeznek egymás közt, mint általában a kizsákmányolók. A kritikus hatás az, ami az USA energiapiacot is keményen seggberúgta, és most átért Európába is. Ha valakinek van gáza, akár tartályos is, az ma már egy jobb autó áráért függetlenítheti magát az áramszolgáltatóktól, anélkül, hogy a szolgáltatási biztonsága csökkenne, sőt!
A termelt energia ára ma még 50%-kal magasabb, mint a megvásárolható energiáé, de tavaj háromszorosa volt és jövőre ugyanannyi lesz. Csak arra kell vigyázni, hogy a gázipar nem kerüljön a gótok kezére.
Sziasztok !!
Üdv Qqberci ha jol tudom igaz, csak a nevét felejtettem ép el
"I" valamivel nagyobb aktivitást azért elvárnék tőled az az egyszeri kirohanás szerintem nem elég biztos van még kibeszélni valód !!! Csak hajrá
pl. szégggellem de nem tudom mikor lesz leolvasás, vagy mi a szösz mikor igazitják korrigálják a fogyasztást - ha véletlenül tudja valaki megizenhetné
de tényleg negyon szégggelllem de az én poziciómba illene tudni de nem tudom bocs
Sziasztok kedveskéim
Szerintem is a nevemmel fémjelzet cég egy nagy rakás szar, mint ahogy azt
"I"-is megmondta (I-197) :), ugyhogy ha jól tudom az idén egy RWE által fémjelzet KFt. tagja leszek és itthagyom ezt a csontvázára lekopasztott valamit amit azelött ELMÜ-nek hivtak. Igaz ez nálam nem újdonság, a szolamillal is ezt tettem.
De itt a hülyeség és a pofátlanság határtalan (Gonszlik úr szerint mint ahogy azt a napi sajtóban annak idején olvashattuk a fogyasztók kérésére vezették be az éves leolvasást)
// nem tudom ez a mentalitás szerintem a vad kommunista kulák üldözések idején volt divat// de mindegy szerintük ök állam az államban és bármit megtehetnek, és meg is teszik.
A német tulajnak mi csak egy gyarmat vagyunk (buta bunkó benszülöttekkel) megvettek minket kilóra ez van majd holnap megirom hogy az egész ország energia szektora mi képpen néz ki az RWE szemében előre csak annyit mi vagyunk az
RWE PLUSZ bár szerintem inkább minusz
"Sorry ! Én nem olvastam. És ha nem olvastam, akkor tudomásul sem kell vennem ! :))) "
Bocs, de cinikus leszek. A Magyar Alkotmányt például olvastad? Ha nem, akkor ilyen alapon azt sem kell tudomásul venned. Ha igen, akkor jó.
"Mellesleg szerződésemben a leolvasás szerinti számlázás szerepel, neked nem ? o)".
Amikor megkötöted a szerződést, szerintem akkor még szó nem volt éves leolvasásról, tehát az nem is lehetett benne. Később a szolgáltató kezdeményezte a módosítást, amit vagy elfogadtál vagy nem. Na most hogy a módosításnál az ELMŰ mit ajánlott fel és mit nem, abba bele lehet kötni és bele is kell. Egyébként az én szerződésemben sincs benne hogy éves vagy havi. Nem is érdekel.
Éves leolvasásban mi a biznisz? Nem tudom, és ez sem érdekel. Csak a munkánk lett tőle több. De mintha írt volna erről már valamit Qqberci.