Ha nagyon zavar, cseréltess váltóolajat, de hidegtűrőbbre!
alpha324!
Szerencsésnek mondhatom magam: P306 XT HDi tulaj vagyok - nagyon jó kis autó, de ha igazán sportosat szeretnél, javaslom az XS-t vagy az S16-ot. Az előbbi 136Le, "békés" családi autó, az utóbbi 167Le, asszem a Maxi sportfutóművével... mindkettő 2l.
A 2 literes motor rendesen kitölti a helyet, gyárilag nem is raknak bele nagyobbat - akkor 406: abba gyárilag megy a 3 literes...
Ha nagyon kevés a 167 paci, akkor esetleg szerezhetsz egy 2 literes turbómotort...
Cím: ez csak egy nagyon-nagyon megbízható szervíz: Bp, Kolozsvár u. ?, (67-es vonalán Tóth István utcánál) telefon: (1) 419-2308, Grósz Miklóst keresd (H-Cs: 7:30-12:00, 13:00-16:30; P: 7:30-12:00, egyébként üzenetrögzítő)!
A valtorol en is tudnek meselni, Eppen ma fel eves az autom, es a kb. 12700 Km van benne.
Egy szoval hasznalom.
Kezdettol fogva 1-esbe neha nehezen (mintha ket fokozatban tudnam betenni 1-be - ures es az egyes kozt mintha lett volna egy kozbenso fokozat) nem igazan tudtam tarsitani semmivel az okot,(hideg vagy egyeb tenyezok).
Mostanaba neha kettesbe valtaskor kattan egyet, de rajottem, ha nem huzom annyira magam fele akkor siman megy.
Arra azonban rajottem, hogy a valtas akkor megy a leg simabban, ha "ket menetben tortenik" ezzel arra akarok celozni hogy eloszor ki uresbe majd be a kivant sebessegfokozatba. Egy mozdulattal vegrehajtani a valtast a valto halalahoz vezethet. (Szakemberek szerint) A valtot altalaban soha nem fogom meg (marokra) inkabb csak tolom a megfelelo irany fele, es nekem mukodik a ritka egyesbe valo valtas eseteit leszamitva.
Elolvasva a saját hozzászólásomat a váltóról, talán nem emeltem ki eléggé, hogy mindez hidegben, hidegen történik. Nagyjából -3 fok alatt. Miután bemelegszik a váltó már semmi baja, teljesen jól működik.
Ha a régi szoc.autókkal hasonlítom a váltót, azoknál nagyságrendekkel jobb, az említett problémával együtt.
dealer_:
A váltózár ennyiért tényleg drága, de a 18e meg túl olcsónak tűnik. Milyet szerelnek fel ennyiért?
A kódos rádió nem tudom mennyire riasztja a tolvajokat, ha csak utólag veszi észre ...
lorijan: a valto temahoz nem tudok hozzaszolni meg nem probalhattam jovo heten megyek a kocsiert, de ha ez altalanos amit irsz, akkkor kicsit gaz.., bar ez sem biztos, mert eltemeben eddig kb 30-40 orat vezettem ( a skodan-k valtojat csak majdnem allo helyzetben lehet 2-esbe tenni 3-asbol)
A hifi ugyeben kerdeztem a dealer-t (nem magamat:), hogy mi a palya a lopas temaban, azzal nyugtatott, hogy ?kodolt? es csak masik 206-osba lenne jo akkor is, szoval nyugodjak meg.. annyira azert nem vagyok megnyugodva, foleg, hogy minden dolgot nagyon barati aron szamitott meg, csak nekem, orultem is rendesen, egeszen addig mig vissza nem kellett utasitanom 55k-ert a valtozar beszereleset, ami hat mivel jo gyerek vagyok legyen kulonosen olcso, csak nekem csak most - na ezt spec. tudom, hogy 18k-ert is megcsinaljak.., gondolom a tobbi dolgot is ilyen alkalmi vetelkent kaptam :(
dealer_:
Én speciel sehogy sem hallgatok CD-t az autóban, inkább az olcsó (talánnemtörikbeérteazüveget) rádiós magnót kedvelem. Ha valóban jó minőségű HiFi-t akarsz, akkor nem gyáriban kell gondolkodni, de érdemes megfontolni az ablakok biztonsági fóliázását.
A 206 váltójáról:
Érdekelne, hogy Nektek hogyan működik az a fránya váltó. Már félek hidegen 2.-ikba váltani. Néha nagyot reccsen, máskor csak kattan, vagy éppen semmi baja. 1.-be vissza csak majdnem álló helyzetben lehet betenni. Legutóbbi kísérleteim szerint 2.-ba váltani (hidegen) így lehet:
a) kiveszem 1.-ből, egy pillanatra elengedem és így jobbról indítva szépen bemegy.
b) 1.-ből baromi gyors és határozott mozdulattal átrántom 2.-ba ("mé rángatod azt a szegény váltót" -hallatszik jobbról)
Tud valaki adatokat a váltó áttételeiről? Szerintem 2.-dik fokozat túl közel van a 3.-ikhoz.
Hogyan hallgattok Ti CD-t az autotokban? A CD-s radio allitolag gagyi, nincs benn homerseklet kijelzo, meg kilopas erdemes, a normal radio nem tud CD-t viszont nagy kijelzoje van, a CD tar hozza 125k. Ezt be kell vallani, vagy letezik olcsobb megoldas?
A Lorian valahogy kézreállóbb volt, Freud biztos tudná, miért írtam...:-) Olyan "tündésen" hangzik. :-))
Egyébként lehet menni 120-at negyedikben (160-ig biztos elmegy a gép négyesben), ám a hivatalos rugalmasságmérések legtöbbször a fenti kondíciókkal zajlanak. Ezért írhattam csak így.
Saját mérésem csak egy 406 HDi-vel történt, (110 lovas verzió) 5-ösben 80-120 11 sec, négyesben 8.5 sec.
bocsi az offtopicert, de P306-os topicot nem talaltam :((
szoval szeretnek venni a nyari hatsokerekhajtasu kocsim melle egy telire valo elsokerekest, es szivemnek lelkemnek most legjobban a P306 tetszik.
ezzel kapcsolatban szeretnek kerdezni, hogy mennyire mennek jol, mennyit fogyasztanak, szervizigeny, stb...
es persze hogy melyik a legerosebb motor amivel kaphato, illetve hogy egy 2-3 eves darabba be lehet-e rakni egy 2000ccm-es vagy nagyobb motort :)
koszi es sorry az offert, de varom a valaszokat, vagy egy cimet ahol tudnak segiteni! koszi
Hello Márkatársak!
Úgy látom megkezdődött a sí szezon.
Egy újabb mért tankolás, hát jobbat vártam 1/7,14, 2/6,95, 3/7,25 liter/száz, negatívan javuló.
Ennyire nem csalhatnak a kúton.
(újfent felteszem a kérdést)
Kedves Lippi-kám.
Felteszek egy intim kérdést?
Mennyi az a rendkívül kevés nafta?
Megmértem, hogy az 1,4-es motorral mennyi idő alatt lehet 80-ról 120-ra felgyorsulni. A mérések persze nem túl pontosak, az út síknak látszott, két személy ült az autóban. Szívesen venném, ha küldenétek hasonló adatokat a többi motorról.
Kedves Lippi-kám.
Felteszek egy intim kérdést?
Mennyi az a rendkívül kevés nafta?
Egyet értek veled, nagyon megszerettem én is, de a fogyasztása lehetne kevesebb is, ugyan is és 1400 km-re tankoltam 99 litert = 100/7 –tel.
Talán kicsit rövid, ugyan is 150 km-né erősen fékeztem és 5 –10 cm-t dobta a popóját balra. (egyedül voltam meg az ÁBS)
Üdv.
Oszi
lorian,
Bocs, a gyári ajánlást rosszul írtam, van 10.000-nél egy átvizsgálás. A többi stimmel.
Dealer,
Én tartósbérleti konstrukcióban vettem, ez főleg akkor jó ha céges autó. Kicsit bonyi a lényeg, de ha érdekel mondhatom. (Ha nem cég veszi akkor meg mindegy.) A Pannonlízingnek van egy kedvező deviza-alapú hitelkonstrukciója. Van ugyan árfolyamkockázat, de jóval alacsonyabb a kamat. Ezt a Peugeot Gablini-nál ajánlották, de lehet, hogy máshol is elérhető.
Naszoval. Alig egy honapja, megvettem eletem elso uj autojat. Peugeot 206 HDI. Ossze sem lehet hasonlitani a Renaultal. Probaltam, lattam, nemteccet, marmint a Clio. Es akkor meg nem is dicsertem a HDI-t. Hihetetlen amit ezek tudnak. Eros mint egy sportosabb benzines, csendes, es mindezek mellet meg a fogyasztasa is rendkivul alacsony. Szerintem felejtsd el a Cliot. AZ ar diferencia szerintem boven fedezi az ertekkulombseget.
Éppen egy HDI-s radios darab vasarlasan gondolkozom.
Ez igy ~3.3milla. Kaphato nagyjabol ennyi penzert ilyen mutatos, dinamikus, keveset fogyaszto kocsi?
Hol erdemes megvenni? tartos berlettel tapasztalatok?
Köszi, Zorko.
Az első hónap utáni tapasztalatok:
1,4-es benzinmotor, kb. 1600 km
Fogyasztás:
7,5 - rövid városi utak, alig éri el az üzemi hőmérsékletet
6,2 - város + előváros
5,5 - országút (bakony és pilis) két személlyel
Nekem nagyon tetszik, hogy 2600-as fordulatnál leadja a motor a maximális nyomatékát. Nem kell pörgetni, csendes és mégis nagyon dinamikusan megy. A váltóval már sikerült megbarátkozni, bár hidegen a kettest néha nehezen veszi (egy kis gázadás segít). Az úttartása valóban kíváló, roppant veszélyesen is lehet vele kanyarodni :)
Egyszer voltam a szervízben, "felvarrattam" az első sárvédők műanyag burkoló lemezeit, mert eléggé lötyögtek.
Az autó az eddig szállított utasok véleménye szerint hátul is kényelmes két személynek (nem volt 182 cm-nél magasabb, ill 100kg-nál nehezebb utasom)
Én nem bántam meg ...
Helló Lorian (Hellorian :o)!
A gázbowden nem volt laza (ez egyébként is béna műszaki megoldás lenne), gondoltam inkább le van valahogy korlátozva, hogy ne lehessen teljes gázt adni. A levegőszívó toroknál levő fojtószelep (pillangószelep) teljesen zárt ill. teljesen nyitott állapota között 90 fok (derékszög) elforgás különbség van. Amikor nem adsz gázt, keresztben áll a lapja, amikor padlógáz, akkor meg teljesen nyit, a légárammal (és a torok hossztengelyével) egyvonalba esik. Van is egy határoló pöcök, aminek nekimegy, ha eléri a 90° elfordulást. Na most ez a pöcök lehetne állítható, vagy máshol, vagy egy kiegészítő pöcökkel ellátva, vagy más ilyesmi, de nincs. Megkértem valakit, hogy lassan adjon teljes gázt (persze amikor nem megy a motor), és én meg néztem, hogy hogy nyit a pillangó szelep. Szépen megvan a teljes derékszög. Ettől még lehetne egyébként, hogy magába a torokba betesznek a gyárban valamit, ami szűkíti a keresztmetszetet, és a bejáratás után kiveszik, de ez teljesen valószínűtlen. Elsősorban azért, mert a gyár nem ír semmit a bejáratásról, illetve az ezzel kapcsolatos szervízelésről. A gyári ajánlás annyi, hogy 30.000-nél szervíz. (Mondjuk 10.000-ként nem árt egy olajcsere, sokkal tovább lesz jó a motor.) A szervizek szoktak még ajánlani 2500-5000 km körül egy olajcserét, de ez nem kötelező. (Régen úgy volt, hogy első 1000 km szépen finoman, akkor olajcsere, és onnantól már üzemszerű használat.) A mai motorokat egyébként sokkal kevésbé kell bejáratni, mint 20 évvel ezelőtt, mert a gyártási pontosság, a felületi megmunkálás sokkal jobb, majdhogynem eleve bejáratottnak tekinthetők ezek a gépek. Mindazonáltal, én azt mondanám, hogy az első ezer kilcsin csak finoman! Max félgázzal el lehet közlekedni mindenhol, de azért ne vidd a komplett családot a Mátrába kirándulni! :o) Szóval a kímélés 2 dolog, 1. ne adj nagy gázt (emelkedő, sok cucc, előzés...), 2. ne legyen magas a ford. szám (legjobb ha 2000-3500 között van) Azért ez a kettő, mert pl. 1. fokozatban kis vagy közepes gázzal is fel lehet pörgetni. (Bár az ilyen pörgetés annyira nem árt, mert a nyomaték viszonylag kicsi...) Van egy autógépész munkatársam, ő azt mondja, hogy egy benzinmotor kb. 10.000 km-ig járódik befele, akkor van a legjobb állapotban, és aztán kezd kopni. Szerintem 5000-től már nem nagyon kell törődni a bejáratással. Üdv, Z.
a prémiumban nincs külső hőmérséklet jelző. Bár szerintem ha a legvadab gyári rádióval veszed, akkor igen, mert abban mintha lenne fedélzeti SZG. Tudom, nem nagyon függ össze, de annak arádiónak a kijelzője fent van az óránál, és asszem abban már van hőmérő is.
A gyartasi idoponttal kapcsolatban igazad van!
Utanna neztem a dolgoknak, es kiderult az igazsag!
Az aluminium tablacskan nincs feltuntetve a gyartasi idopont, azaz azon van valami azonosito amibol meg lehet tudni. (Aki ismeri a (de)kodolast)
De szamos mas helyen, ill. minden alkatreszen kell lenni un. datum oranak, melyet gyartaskor tesznek bele. Ezt megkoveteli az ISO 90xx es gyartasi szabvany.
Az auto alkatreszein (tudomasom szerint) ketfele datumora talalhato.
1. pl. utaster biztositek fedo belsejeben vagy motorblokkon, kor alaku, kozepen az evszam utolso 2 szamjegy korulotte jelolik a honapokat.
2. pl. motorter biztositek fedo belseje, tablazat mely sorai az evek (evszam utolso 2 jegye) oszlopai a honapok, ameddig a honapok "cellaiban" jeloles van, annyi honapos.
Ezek (es meg sok mas alkatresz) datumoraja alapjan egyertelmuen sikerult beazonositani, hogy 2000. majusaban gyartottak az autot, tehat UJ autot vettem, mivel 07.20. an sikerult elhoznom.
Egyebkent most "kiralyul" megy, BP-Satoraljaujhely, Satoraljaujhely-BP tavrol (2 x 273Km) most erkeztem, egyreszt jol fogyaszt, masreszt jol megy!
(No persze megvolt a lengokar es teleszkop csere)
Nagyon jo az uttartasa, 130Km es sebessegnel el lehet engedni a kormanyt, es ha az ut nem kanyarodik, ill. vizszintes frankon tartja az egyenest!
Ikcar, megnéztem én is a csomagtatóban lévő kis táblácskát, de nekem ebből nem egyértelmű a gyártási időpont. Valahogy így néz ki:
E2*98 xxxxxxxx *00 (az x-ek helyén mindenféle számok vannak)
Ez éppúgy lehet 1998 vagy 2000. Majdnem 3 hónapot vártam az autóra, nem hiszem hogy 2 évig hevert volna valahol. Sajnálom, hogy nincs szerencséd az autóddal, de talán kikupálják már végre.
Zorko:
"és nincs más szabályzás sem, padlógáznál teljesen nyit a torok. "
Ezt miből lehet tudni. Én még nem mertem 4000-4500 fölé pörgetni. Amúgy szerintetek meddig kell kímélni az új 206-ost, kell-e egyáltalán? Meg tulajdonképpen mi számít kímélésnek?
Sziasztok!
Valaki írta korábban, hogy a gázbowden lazább (gondolom azért, hogy ne lehessen teljes gázt adni a bejáratás alatt), amit az első szervíz alkalmával állítanak be. Nos megnéztem, legalább is az én kocsimban ez nem így van. Teljesen jól van beállítva, és nincs más szabályzás sem, padlógáznál teljesen nyit a torok.
lkcar,
Ez elég durva... Nekem szerencsém van, olyan verziót kértem, ami égen földön nem volt kapható, sőt még a gyár is várt egy hónapot mire összejött annyi rendelése, hogy legyártsa. (Profil, 1.1, légkondi, el. ablak)
Hawaii, köszi. Azóta nálam is jól szuperál. (100/80)
Amennyiben nem adtak jócskán engedményt, javaslom, add vissza Sárkányénak, (javasold nekik, lépjenek szexuális viszonyba az autóval) hogy cseréljék ki. Mond el nekik, hogy az évjáratot ma napság fiatalítani szokták, Lehet, hogy a kilométer sem annyi, mint amit mutat.
Ezen kívül hátrány eladáskor, műszaki vizsgán és általában.
Vásárolta 92-be egy renaultot nem egész három éves volt forgalomba helyezéstől számolva, járt volna még a három év műszaki, de nem kaptam, meg mert az autót 91-ben gyártották, csak létévet adtak.
A szerviz a Peugeot Sarkany BP.
Mar megvan az idopont a szervizben az ujabb meeting-re.
Ja, azert van ilyen "SOK" hiba az autoval mert
ugy latom a kis aluminium tablacskajan, hogy 98-ban gyartottak, par evig pihent egy szalonban videken.
2000.Jul.20.-an eladtak nekem vadi uj kent, ami igaz is, mert abszolute nem nezett ki meg egy kicsit hasznaltnak sem.(4km volt benne)
(Azt mondjuk azert kozolhettek volna, hogy mikori gyartasu, mert lehet hogy akkor varok par honapot)
Az elso szerias 206-os oknak megvoltak a maguk tipushibai melyeket mar azota javitott a Peugeot.
Ha tetszik a 206 (szvsz tenyeleg szep), akkor vadd meg!
Csak az ar ne kusszon 3 millio fele, mert akkor mar nem olyan jo uzlet, akkor inkabb vard ki a 307-est, ami alapban erosebb motorral jon ki, es varhatoan lesz olyan sikeres mint a 206. Ugyanazert a penzert joval nagyobb autot kaphatsz, ha varsz egy kicsit.
A fentiek igazak barmely autora, amely joval kozelebb van a full extra felszereltseghez mint az alapverziohoz.