Keresés

Részletes keresés

Gyula Creative Commons License 2000.11.22 0 0 1513
Északi szél: A nagy talány. Egyelőre nem tetszik igazán, bár ez jelentheti azt is, hogy később kedvencemmé lép elő... ...mindenesetre gyanús, hogy nagyon fogom szeretni idővel.
Megéreztem, egyre inkább kedvelem, bár mostani hangulatomban inkább a Szárnyaskezű szeretőket hallgatom, szinte egész éjjel (későn értem haza) ez ment, meg reggel is betettem. Valahogy ilyen most a hangulatom, de nagyon jó, hogy van ez a zene és van ez a szám. Nehéz az élet. :-))) OFF: Fecó: Ha nem túl megerőltető, jöhetne a szövege. Egy sör a jutalmad tudom mikor és tudod hol... :-) ON
eszkimó Creative Commons License 2000.11.22 0 0 1512
Kémember!
Igen jó ízlésre vall, hogy az Északi szél tetszik neked is! Szerintem a legjobb szám a lemezen!
kémember Creative Commons License 2000.11.21 0 0 1511
Mai nappal én is a Smaragdváros lakója lettem. A borító kicsit meglepő, de hát a térképet mégse lehet egy negyedakkora papírra érthető módon rányomni. Még eltévednénk, s kihagynánk a kétszaxis fogadót...
A zene két részre oszlik: ismert és új dalokra. Az ismerteknél picit zavaró, hogy a lendületesebb, koncert előadások vannak a fülemben, de hát ez kikerülhetetlen. Az "újakról": A Jézuska kiscsizmája nagyon tetszett, annak ellenére, hogy néha(?) a Jézus ágyán motívumai tűntek fel. Gondolom, nem véletlen, de nekem furcsa volt. A Tüzet viszek először a Rege és a Ne nézz hátra összekombinálásának tűnt, de egyszer csak "beugrott", és önálló életet kezdett élni. Méghozzá nagyon. Nekem a meglepetés az Északi szél volt, igen erős, bár nem kimondott slágerzene:-) Fogod még azt nagyon szeretni, Gyula! A Duna partjánban megint voltak Regés érzéseim, de ezek nem voltak megalapozottak.
Összességében nagyon jó lemez, és egy hibája van mindössze: nem ez volt az első lemez, amit hallottam tőlük, így hiába is keresném rajta azt a döbbenetet, ami elfogott a Regét először hallgatva.

Gyula Creative Commons License 2000.11.21 0 0 1510
Hát, nekem meg gyűrött volt. Szóval, nem az igazi. Mindegy, a hanganyag jó, ez a lényeg. :-)
berku Creative Commons License 2000.11.21 0 0 1509
Sziasztok!

Épp most nyerem első benyomásaimat a CD-ről (a koncerteket leszámítva persze). Egyébként a Baross utca sarkán lévő CD boltban sikerült beszerezni. Első hallásra a 4-5-6-7 szám + a Duna partján tetszik a legjobban. Nagy kár, hogy a Szárnyaskezű szeretők most íródott meg és nem két évvel ezelőtt, mert akkor mindenképpen elhangzott volna az esküvőmön. :-)
A címadó dal viszont nekem továbbra sem tetszik, sőt idegesít, de hát ízlések és pofonok mint tudjuk...
Fecó, légyszi küldd el nekem is a szövegeket, mert nagyon hiányoznak.

snowman Creative Commons License 2000.11.21 0 0 1508
Az összehajtogatós borító tényleg érdekesebb, de garantálom, hogy egy fél éven belül mindenkié tépett lesz.
Előzmény: hzscs (1506)
CsFeco Creative Commons License 2000.11.21 0 0 1507
Még ebben a márciusi cikkben is szó van róla:

IFI magazin, márciusi szám

Egyébként személy szerint nem hiszem, hogy egy, másfél éven belül előállnak új lemezzel.
De nyugodtan rámcáfolhatnak! :)

Előzmény: hzscs (1506)
hzscs Creative Commons License 2000.11.21 0 0 1506
"Tényleg használhatóbb a füzetszerű."
Ezt viszont egyszerűbb fénymásolni. :-)

Sajnos az én CDmbe gyárilag úgy küzdötték bele a borítót, hogy kicsit el kellett szakítani, hogy ki tudjam szedni.

Mikor lesz új Ghymes album? Év elején szó volt valami Hobo-val közös albumról is...

gairgo88 Creative Commons License 2000.11.21 0 0 1505
"A borító grafikája jó, de amikor elővettem, nagyot csalódtam. Szóval, itt még van fejlődnivaló! A szövegek nagyon hiányoznak, bár ez a szerző(k) szíve(ük) joga, hogy felteszik-e. Sokkal jobban bánt, hogy a belső borító mintha össze lenne csapva. Ami információmennyiség van a borító(ba)n, az bőven elfért volna fele ennyi helyen. A belső grafika tetszik, lehet, hogy emiatt sok volt kívül az üres hely, és azt ki kellett tölteni... (?) Azért nálam a füzetszerű borító jobban bejött. "

A Kedvesem első megjegyzése az volt az albummal kapcsolatban, hogy ha megismerkedek az együttessel, mondjam meg nekik, hogy nem jó ez a nagy egybeboritó.
Tényleg használhatóbb a füzetszerű.

Előzmény: Gyula (1491)
gairgo88 Creative Commons License 2000.11.21 0 0 1504
"A "költőkhöz" azért még Hobot és Lecsót odaírnám! :-)"
Valóban. Róluk megfeledkeztem.
Kezd gyanussá válni a dolog. Miért mindenki azokat a zenéket hallgatja amiket én? 8-)))
Előzmény: Gyula (1495)
snowman Creative Commons License 2000.11.21 0 0 1503
Gratula az 1500-hoz!
Előzmény: kémember (1501)
gazsur Creative Commons License 2000.11.21 0 0 1502
Ugye a depresszióra hajló melankólia = fokozott érzékenység, a társadalomban zajló eseményekre. A fokozott érzékenységből adódóan, erős, eltúlzott érzelmi reakciók!
Így látom én a művészeket!
Előzmény: dr.Jones (1498)
kémember Creative Commons License 2000.11.20 0 0 1501
Mindenesetre elértük már az 1500at...
Koretta Creative Commons License 2000.11.20 0 0 1500
pj,
"ha ez az első kötet, akkor hamarosan vetekedni fog Lenin összes műveivel! :-) "
- reméljük, igen :o)
De ahhoz először még az Uhrin Benedek-topik hozzászólásainak számát kellene lepipálnunk! ;o)

"jajjjj lesz nekije" - pedig 7-én vinni akartam az azóta eltelt hetek termését is... :o)

Előzmény: pj (1499)
pj Creative Commons License 2000.11.20 0 0 1499
KicsitOff
Annyira jó elejétől újra olvasni a topikot! (hálám eszeveszettül üldözi Korettát, de jajjjj lesz nekije, ha megtalálja! :-) Ha van egy szabad hétvégéje bárkinek, csak ajánlani tudom! (szobatársam megállapította, hogy ha ez az első kötet, akkor hamarosan vetekedni fog Lenin összes műveivel! :-)
Hogy miért vagyok ennyire felpörögve? Ott tarok, amikor az alsószeli kirándulást szerveztétek! Az asztalomon most ubizz beszámolója vár -- övé volt az első másodikán!
Na megyek, mert nagyon kíváncsi vagyok, milyen volt a buli? :-)))))))))))))))))))))))))))))
on

dr.Jones Creative Commons License 2000.11.20 0 0 1498
Szeretem a Kispált, de csak hallgatás szintjén. Nagyon jók a szövegeik, de valahogy úgy érzem, más töröl fakad, mint Tamás lírája. Azt nem tudom, hogy Kispálék szövegét mennyire inspirálja fű és narkó, de a Ghymesét nem. Ebben biztos vagyok. Inkább egyfajta depresszióra hajló melankólia, ami mindig is jellemezte a magyar költészetet. - lásd Ady vagy József Attila -
Ebben is különbözik Tamás szövege pld. a népdalokétól.
Az tuti, hogy egyfajta hangulat kell mind a Ghymes zenéhez, mind a szövegekhez, ezért nem is lesz belőlük un.'sztárzenekar', de ez nem baj. Ugye?
dr.Jones
kisferó Creative Commons License 2000.11.20 0 0 1497
Hát, engem is kirázna a hideg, ha templom mélyén hirtelen hozzámsimulna egy szőrös imám ;)))

(Bocs, nem tudtam kihagyni...)

Előzmény: gairgo88 (1485)
snowman Creative Commons License 2000.11.20 0 0 1496
Én mindig csak a pénz szagától félek.
(El is kerüljük egymást rendesen. :o((( )
Előzmény: Gyula (1495)
Gyula Creative Commons License 2000.11.20 0 0 1495
Még egyszer a táncról: lehet hogy tévedek, de én úgy emlékszem, hogy _több_ pozitív reagálás is elhangzott. Igaz, a negatív még több volt. (sajnos)
Érdekes módon az akkor negatívan reagálók nagy részének az(ok) volt(ak) az egyedüli hozzászólása(i).

Amit a fiúkról írtatok többen is: Ha valami igazán védi őket, akkor az az, hogy ők szlovákiai magyarok. Ezt megint nem tudom elmagyarázni, de nagyon sok ottani magyar embert ismerek, nagyon sok ottani barátom van. Valahogy ők mások, bennük bennük vannak (talán a kisebbségi sorsból adódóan) olyan érzések, amik nálunk már-már (talán, mert nem vagyunk annyira egymásra utalva) kezd eltűnni, mindenesetre nagyon hiányzik. Szóval, én emiatt nehezn tudok elképzelni valami nagyon nagy negatív változást, "elszállást". Remélem, nem tévedek.

Mindenesetre erre utaló jel nincs, ugyanolyan közvetlenek, mint évekkel ezelőtt (bár akkor személyesen még nem volt szerencsém ismerni őket), a zenéjük is ugyanolyan jó, és nekem még mindig nagyon szerénynek tűnnek.

A "költőkhöz" azért még Hobot és Lecsót odaírnám! :-)

gazsur Creative Commons License 2000.11.20 0 0 1494
...majd akkor nyitunk egy ŐS-Ghymes sirató topikot! Addig ennyi is elég figyelmeztetőnek a fiúknak!

Különben is mindenki ott és úgy rontja el az életét, ahogy neki tetszik! Csak hálásak lehetünk azokért a percekért, melyek nekünk ennyire tetszőek!

Élvezzük! Elég a felhőkből!

( Biztos így síránkoztak az ős-Omega, Illés, Edda stb. rajongók is, amikor a szél feltámadt és a vitorlák megdagadtak...)

CsFeco Creative Commons License 2000.11.20 0 0 1493
Írtam már erről! Fogják játszani! :) Csak azt szeretnék, hogy minél jobban szóljon, kellenek szintialapok, mert ugye más a stúdió és más a elő zenélés.
Előzmény: Gyula (1491)
hirvike Creative Commons License 2000.11.20 0 0 1492
Ez a félelem azt hiszem, mindannyiunkban benne van, aki egy ideje személyesen is ismeri a fiúkat, és azért én látok arra esélyt, hogy nem fognak elszállni.(És ha ehhez a borosta is hozzátartozik, inkább nem is szekírozom őket emiatt :-)
Előzmény: CsFeco (1489)
Gyula Creative Commons License 2000.11.20 0 0 1491
Végre megvan a Smaragdváros! Pénteken már nem bírtam tovább, úgyhogy Kassára menet megálltunk a Fonóban, és megvettük kazettán, mert az autóban magnónk van. Mondanom sem kell, hogy egész úton azt hallgattuk... Aztán sikerült elajándékoznom, így - bár amúgy is megvettem volna, mert otthon csak CD van - hazafelé a vonatra várakozva megvettem a CD-t is. (A Délinél lévő Fotex-ben ez volt az utolsó!!!)

Akkor a "kritika":
A lemez egy részét koncertekről már ismerhettük, így nagyjából sejtettem, mire számítsak. Nos, az anyag elég jóra sikeredett, bár az első hatások alapján (cirka 5-6-szor hallgattam végig, ebből 1x a szokásos módon, kellő hangerővel) nálam még mindig a Rege és a Tűzugrás a király(ének). Ez persze még változhat, először minden lemez kicsit idegen.
Akkor a számokról külön is:
A pénz szaga nagyon pergő, jó dal, egy lemeznek így kell kezdődnie. A szöveg is jó, modern kesergő. A szinti nagyon jó benne. Egy biztos, a Világbank ülésein nem ez lesz a megynitószám. :-)
Smaragdváros: Erről még biztos sokat fogunk írni, beszélni. El van találva. Egy biztos: Újra el fogom olvasni az Óz-t.
Pirula: Nálam ez a nyerő, első hallásra is ez volt a kedvencem. Az elején a lánykórus, a keleti hangzás, Tamás énekhangja, a szoprán és alt szaxi, nagyon együtt vannak. A szinti-aláfestés nagyon jó. Nagyon jó szöveg, erre inni kell! :-) Biztosan sokáig a kedvencem marad.
Szárnyaskezű szeretők: Ez a másik nagyon eltalált dal. Nagyon együtt vannak a hangszerek és az énekszólamok. A szövegről itt is csak azt lehet írni, hogy nagyon jó, de ezt már megszoktuk, ha lehet azt mondani, el is várjuk Tamástól.
Jézuska kiscsizmája: A régi idők szele, avagy vissza a gyökerekhez... Amikor meghallottam, nagyon tetszett, és nagyon örültem, hogy a fiúk vissza mernek nyúlni egészen a táncházas alapokig. Ez valószínűleg Eszter lányom kedvence lesz (bár még vetekszik a "Zöld szemüveges"-sel...). Nagyon jól szól együtt a duda és a hegedű. A Kis karácsonyi ének és a Jézus ágyán méltó folytatása.
Tüzet viszek: Ez volt talán a legnagyobb meglepetés. Nem tudom, koncerten miért nem játsszák, de hatalmas dal! A hangulata egy kicsit Torda sámánénekére hasonlít az István, a királyból. Azt hiszem, a Naptól vagyok, Holdtól vagyok, keresztanyám a csillagok sokáig az egyik kedvenc sorom marad... Teljesen olyan, mint egy ősi sámánének, legalábbis nekem. Talán a dob egy jobban dominálhatna benne, a kórus viszont nagyon hatásos.
Száztalléros: Már ismerős, jó dal. Aki ismeri az Ifjúság, mint sólyommadár c. lemezt, illetve az azon hallható verziót; biztosan észreveszi a különbséget az énekben. Valahogy az ottani verzióban nagyon szép volt Tamásék palócos kiejtése... Nekem legalábbis. A szinti talán ebben nem lenne létszükséglet. (?)
Vetkőzős dal: Hát, elég pajzán, de hát ez is az élet (egyik legkellemesebb :-) ) része. Nagyon jól adják alá a reneszánsz dalt (is). Nekem egy kicsit mégis egyelőre szokatlan, koncerten is az volt. Mindenesetre ahogyan előadják, az nagyon profi, főleg a szaxofonszólam a közepén.
Északi szél: A nagy talány. Egyelőre nem tetszik igazán, bár ez jelentheti azt is, hogy később kedvencemmé lép elő... (Így voltam a Bazsarózsával is.) Minden hallgatással egyre jobb, majd ha a szöveget megtanulom, visszatérhetünk rá, mindenesetre gyanús, hogy nagyon fogom szeretni idővel. Mindenesetre aki elalszik fülhallgatóval a fején, erre biztosan felébred.
Duna partján: A lényeget lásd a Jézuska kiscsizmájánál. Nagyon szépen hangszerelt, jól előadott dal. Nem tudom, mert régen volt, de volt egy XVII-XVIII századi pataki diákdal Bodrog partján nevelkedett tulipán címmel, és hasonló szöveggel, talán már emiatt is nagyon közel áll a szívemhez. Bernadett énekhangja csak hab a tortán.
Kétszaxis: Profi munka. Remélem, az Üzenetnél gyakrabban halljuk majd koncerten is...

Szóval, egyre jobban tetszik a lemez. A legnagyobb negatívum talán az, hogy elmúlt a várakozás izgalma, de bánja a ló! Akkor most egy kicsit a körítésről:
A borító grafikája jó, de amikor elővettem, nagyot csalódtam. Szóval, itt még van fejlődnivaló! A szövegek nagyon hiányoznak, bár ez a szerző(k) szíve(ük) joga, hogy felteszik-e. Sokkal jobban bánt, hogy a belső borító mintha össze lenne csapva. Ami információmennyiség van a borító(ba)n, az bőven elfért volna fele ennyi helyen. A belső grafika tetszik, lehet, hogy emiatt sok volt kívül az üres hely, és azt ki kellett tölteni... (?) Azért nálam a füzetszerű borító jobban bejött. A kazettaborítón a számok felsorolásánál pl. a Tüzet viszek kétszer szerepel. Szóval, az ilyet nem szabadna bennehagyni! Most lehet, hogy hülyeséget mondok, de holnapra utánanézek rendesen: A régebbi lemezeken Kiss-ként, itt Kis-ként szerepel Bernadett. Ez lehet, hogy szőrszálhasogatás, de engem zavar. Ez a zene jobb körítést érdemelne... Nálam a borító messze elmarad a régebbiektől.

Még néhány szó a zenészekről: Feltűnően sokan játszanak az albumon, és az is feltűnt, hogy a szintetizátoros nem a koncertekről ismert Kún Csaba. Ez talán a zenekar "kétlakiságával" magyarázható. Mindenesetre nagyon profi munka, hogy ennyi zenészt ilyen produkcióra össze tudtak hangolni. Van azonban egy hátránya is: Eddig csak egyszer sikerült (Galántán) ezt a produkciót élőben hallanom, sajnos, a női énekhangról és sokszor a dobról is az átlagos koncerteken le kell mondanunk. Azonban az is nagyon nagy tudásról árulkodik, hogy ezt a színvonalat hatan is tartani tudják, persze más hangszereléssel.

Elnézést kérek azoktól, akiket esetleg untatott ez a hosszabb "elemzés

hzscs Creative Commons License 2000.11.20 0 0 1490
A Nyugatvégi médiapiac boltjában még 4db van az új albumból (legalábbis ennyi ki van rakva)

Vegyétek és egyétek, mert ez az én testem mely értetek adatik...

CsFeco Creative Commons License 2000.11.20 0 0 1489
Tartsd mindig eszedben, hogy minden ember azonos állapotban születik,
és hogy semmi sem emel fel, csakis az alázat,
semmi sem taszít le, csakis a gőg és a gyűlölség..."

Ezt az idézetet találtam Szent István intelmeiből Párkány honlapján.
Eszembe jutnak az általám lassan elhagyott zenekarok (pl. Kispál :) )

Szeretném, ha a Ghymessel nem történne meg az ami sok más együttessel. Nagyon hiányoznának ezek a kedves emberek. A veszélye pedig megvan. Ha elfogy a közönséggel szembeni alázat, akkor az értelmesebbje elfordul. Aki meg marad arról jobb nem beszélni.

Bocs, ha egy kicsit sötét amit írok, de sokszor csalódtam már ilyen téren elég nagyot.

Előzmény: NIX (1484)
gairgo88 Creative Commons License 2000.11.20 0 0 1488
Múlt héten vettem meg mindkettőt LP-n
A számok listáját most sajnos nem tudom megirni, mert nincsenek nálam a lemezek.
Ezeken az albumokon még elsősorban népzenét játszott az együttes. Természetesen érződik azonban rajtuk Ghymes egyéni stilusa, saját felfogásban adják elő a népdalokat. A műfaj által biztositott szabadságot nagyon jól kihasználják.
Szóval a, ha a megvételüket fontolgatod, akkor szerintem ne habozz. Mindenesetre ne a Regéhez, vagy Smaragdvároshoz hasonló stilusú albumra számits.
Sikeres vásárlást!
Előzmény: hzscs (1487)
hzscs Creative Commons License 2000.11.20 0 0 1487
Mindjárt indulok a Nyugati Világvége Bevásárlóközpontba Gyémántvárost ;-) venni, remélem maradt még.

Akinek megvan a Ghymes album vagy az Ifjuság mint sólyommadár, írjon már valamit ezekről. Milyen számok vannak rajta? (Lista)

ZsCs

gairgo88 Creative Commons License 2000.11.20 0 0 1486
Nagyon örülök, hogy másnak is bejött a képbe a szövegek kapcsán a Kispál és a Borz (Lovasi).ld 1450,1455.
Én egy jó ideig Kispál "rajongó" voltam, csak az utóbbi időben valahogy elment a kedvem a dologtól. Mintha a "pénz szaga" érintette volna meg őket egy kissé túlságosan is. Bocs az off-ért. Lényeg, hogy a szövegek, képek elvontsága a sokszoros áttételek, bonyolult asszociációk egyre nagyobb szerepet kapnak a Ghymes dalaiban. Ez nem baj. Sőt. Nekem nagyon tetszenek az új szövegek. Elgondolkodtatják az embert.

Gyula:"Azt azért szeretném tudni, hogy Tamás józanul írja-e ezeket, mert ugye ezt a fajta dolgot józanul vagy normális aggyal nehéz "elkövetni". Szóval, itt valami, a normálistól eltérő állapotba kell hozni az ember agyát, és ehhez sokan alkoholt használnak, esetleg drogot"

Fent emlitett Lovasi szövegeit egyik (a drogokkal elég közeli és meghitt viszonyban lévő) barátom szerint egyértelműen a fű hatja át. Majd megmutatom neki a Ghymes szövegeket, és megkérem, hogy ezek alapján mutassa ki a szövegiró vérében fellelhető anyagokat.:)

gairgo88 Creative Commons License 2000.11.20 0 0 1485
"Van néhány számomra borzongató sor:
Templom mélyén hozzád símul az imám
(Duna partján) "
Engem is ez a sor fogott meg legjobban!
Ezek szerint tényleg lehet benne valami.:)
Előzmény: CsFeco (1462)
NIX Creative Commons License 2000.11.20 0 0 1484
Na. Lesz végre találkozó (lehetőleg dec. 6. előtt), vagy csak verődünk itten? 8-)

Más:
SMARAGDVÁÁÁROST AKAROOOOK! csaképpnincspénzem... 8-(

Mégmás:
NixOff

Garirgo: az e-mailodat átállíthatod a Beállításoknál....

NixOn

nix

Előzmény: gairgo88 (1483)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!