Keresés

Részletes keresés

Free Styler Creative Commons License 2000.11.11 0 0 620
Szép a hangjuk. Níííííínóóóóó
cucu Creative Commons License 2000.11.10 0 0 619
Helo.
samec öcsém, -bár ki tudja- én ma vagyok 42 és bealkoholizáltam, szóval én mint laikus sem éreztem indokoltnak azt, hogy a 3. -mercedes- mentőbe tegyék be szegény Kardost. Mert bármennyire is félelmetes volt egy nem mentős számára a látvány, azért annyit tudok, hogy az ilyen sérülést viszonylag egyszerűen le lehet vezetni.

Mouth_601, -jól írtalak?- (na jó, ez csak kötözködés részemről, mert egyszerűen nem értem, miért kell ilyen bonyolult nicket választanod; szerintem ilyen szempontból a "cucu" a legjobb, nemde?), szóval okesz, hogy nem volt nyilt törés, ezt már korábban tudomásul vettem. A mozgóörséggel kapcsolatban pedig tök süket vagyok...
Szerintem a mentősök szépen dolgoztak akkor; ezt már lejjebb is írtam.
Most más nem jut az "eszembe".
Hali: cucu

SAMEC Creative Commons License 2000.11.10 0 0 618
Hello Mindenkinek!
Újra itthon! Reflektálok...
Sajna még mindig nem értek egyet!
1. A sportorvos nem oxiológus!
Igaz orvos, és elméletileg dirigálhat az ápolónak. Sajnos megtette, mert ezek szerint nem ért hozzá!
2. A legjobb fájdalomcsillapítás a rögzítés!!! Gondold 'cucu' Te laikus vagy. Ha eltörik valamid, vagy csak egyszerűen fáj, amint nyugalomba helyezed jelentősen csökkennek a panaszaid...
Most is csak azt tudom mondani, hogy első dolog berakni a sérültet a mentőautóba!
Ezt a felemelt lábat irónikusan gondoltam, mert Én még nem láttam olyan sérültet, akinek ne lehetett volna a VM-ben rendesen rögzíteni a tört alsó végatgját.
Segélykocsi: még egyszer hangsúlyozom nem láttam a meccset, de abban az időben Székesfehérváron csak egy esetkocsi dolgozik (ill. ROKO), így valószínű az első kocsi nem az volt.
Más: információim szerint a sérült kapott fájdalomcsillapítót (elég komolyat, hogy mit azt nem írhatom le, mert sérti a betegjogokat), tehát szállítható volt, illetve rögzítéssel azzá vált volna!!!
Tehát elképzelhetőnek tartom (összerakosgatva a dolgokat), hogy a sportorvos "srác" lihegte túl a dolgot, és nem engedte elvitetni a sérültet a szállítókocsival, esetet kért hozzá! Még egyszer mondom nem láttam csak feltételezem az innen-onnan összegyűjtött információk alapján. Zárójelben jegyzem meg, hogy az esetkocsi ebben az esetben indokolatlan volt. IV fájdalomcsillapítót kapott a sérült, rögzíteni, sze. infundálni szakápoló is tud, tehát mégegyszer, fölösleges volt ez a nagy felhajtás.
Ja, még valami 'cucu' kérlek a samec-et kicsivel írd, a nagybetűzés a regisztrációs problémák miatt van. Köszi
Jó hétvégét
Hello

Előzmény: Mouth_601 (617)
Mouth_601 Creative Commons License 2000.11.10 0 0 617
cucu:
Tegnap beszéltem egy sportorvos sráccal (civilben traumatológus/térdszakértő). Ő (is) dirigált a Vidi-Fradi meccsen, kérésére nem tették be a sérült fiút a mentőbe. Sajnos azt ő sem tudta, hogy a mozgóőrség alapfeladata a helyszíni munka, a szállítást más végzi - ha nincs életveszély. Szerinte is bokaficam volt, nyílt törés nem. Mindegy, mert mindegyik nagyon fáj... és nem mellékesen rondán néz ki.
Ja, van egy rendelet még 1991-ből, ezt minden sportvezetőnek ismerni kellene. A meccsek és egyéb rendezvények orvosi, mentő stb. biztosítását szabályozza. Csak két oldal...

M

Mouth_601 Creative Commons License 2000.11.08 0 0 616
OFF
Attól még lehetne tulajdonosi szemlélete, de akkor sem volt, amikor - néhány évig - teljes önállóságban működött. (Csak székházat vett....)
Pechére a BM lepipálta.
Szerintem akár a központi büdzsé is lehetne kellően érdekelt, de valahogy ez sem működik.
Előzmény: Syd Barrett (615)
Syd Barrett Creative Commons License 2000.11.08 0 0 615
Hát igen :-((((
Dániában a biztosítás piaci alapon működik, míg nálunk ez a rendszer a szocializmus maradványa, ami ráadásul nem maga dönt a befolyt biztosítási díjakról, hanem bekerül a nagy közös kalapba. Állítólag a TB-járulékoknak csak egy része kerül be az eü. ellátásba, a többi "elfolyik", de ez már tényleg offtopic.
Előzmény: Mouth_601 (613)
cucu Creative Commons License 2000.11.07 0 0 614
Helo.
Mouth_601 (egyszerübb nicket is találhattál volna), szóval Te nem láttad Kardos lábát, bár biztosan ez nem jelent semmit. Mi a lányommal a képernyő elött hát hogy is mondjam..? Kardos bal láb feje majdnem 90 fokban állt befelé.
A mentőket szerintem sem érheti semmi kifogás, mert gyorsan és ügyesen cselekedtek.

Gógluról azért kérdeztem, mert hetekkel ezelött szó volt róla a TV-ben, hogy leváltódik. De aztán elcsendesedett minden, viszont ma már hallottam, hogy a költségvetés elfogadása után menni fog.
cucu

Előzmény: Mouth_601 (611)
Mouth_601 Creative Commons License 2000.11.07 0 0 613
Ezt a biztosítót ma nálunk OEP-nek hívják.
Tartok tőle, hogy más biztosítók se lesznek különbek, mert Mo-n - úgy tűnik - a biztosító mindig annyit szed be, mint az előző évi kiadása + a jól megérdemelt profit. (Lásd Casco vagy GFB)
Szomorú.

M

Előzmény: Syd Barrett (612)
Syd Barrett Creative Commons License 2000.11.07 0 0 612
Még egyetemista koromban volt alkalmam spec.koll. keretében a dán mentőszolgálat munkáját megismerni (dr. Felkai Tamás által). Ott a mentőket és a tűzoltókat a _biztosítók_ komoly pénzekkel támogatják. A cél az, hogy a beteg a lehető leghamarabb és a ma elérhető legmagasabb színvonalú ellátást kapja. A gyorsan és jól végzett sürgősségi ellátás után a beteg hamarabb gyógyul, nincsenek szövődmények így rövid időn belül újra keresőképes (hogy aztán a gaz kapitalisták minél előbb újra kizsákmányolhassák:-) Logikus gondolatmenet, nem?
A tűzoltók pedig azért vannak a biztosítók védőszárnyai alatt, mert nem mindegy, hogy egy tűzkár esetén mennyit kell kifizetni. Gyors és hatékony beavatkozással a biztosítók pénzt spórolhatank meg. Sajnos ez nálunk senkinek sem az érdeke:-((((

P.S. Dániában a mentőautók vezetői rendszeresen gyakorolnak tesztpályákon, hogy "élesben" minél kevesebb baleset történjen. Felkai tanár úr (aki személyesen látta ezeket) szívesen átvett volna belőlük, hogy inkább a Nysá-t törjék a tesztpályákon :-) ugyanis az ott használt Mercedesek még bőven használhatóak lettek volna nálunk.

Előzmény: Mouth_601 (611)
Mouth_601 Creative Commons License 2000.11.07 0 0 611
cucu
VM: nem hiszem. Bokasérülésnél nem kell (de lehet). Vénásan gyors a hatás. Én úgy tudom, a sérült nem kifogásolta a mentők munkáját, sőt. (sajtó)

GÁ: tartok tőle, hogy a pénzt mások (PM, Kancellária?) osztják.
A sürgősségi ellátás fejlesztése fontos, mert meghatározza a továbbiakat (költségeket is). Gondold el! A betegnek először is be kell érnie, lehetőleg változatlan állapotban, a kórházba ahhoz, hogy felgyógyulhasson. Romló állapot drágább és hosszabb ellátást jelent (minden szinten), csökkenő visszatérési eséllyel. (Pedig a munkaképes korú dolgozók befizetéseiből gazdálkodik az állam!)
Tehát a pénz kevés az eü-re, ezért hatékony és gazdaságos sürgősségi rendszert kell fejleszteni. Ehhez sok minden kell, így pl. az is, hogy a rendszerbe csak a valóban rászorulók kerüljenek be. Ma azonban senki nem ellenőrzi azt, hogy pl. a betegszállítások elrendelése valóban mindig indokolt-e! Pedig ez közel olyan nagyságrend lehet, mint a gyógyszerfelírás.
(Én meg szoktam nézni, hogy mire adok ki pénzt...)

Gondolod, hogy más több pénzt kapna? Félek, hogy nem.

M

cucu Creative Commons License 2000.11.06 0 0 610
Helo.
Mouth-601, kösz a választ. Csak azért, mert Kardos szemlátomást nyugodtan feküdt már, amikor a mercibe betették. Tehát ezek a szerek gyorsan hatnak. Szóval mégiscsak mulasztás volt az a VM?
A 2.) pontodat nem értem, de nem baj.
Ja, és Gógl uram mikor távozik má?
cucu
Előzmény: Mouth_601 (609)
Mouth_601 Creative Commons License 2000.11.06 0 0 609
Helo!
cucu:
1)Rendetlenkedik az internet-szolgáltatóm
2)A kéklámpás Audira volt/van más fórum.

Fradi-meccs: nyílt törés nem volt, csak bokaficam.
A VM-t (ha kell) illik a hordággyal együtt odavinni...
Ha nincs más gond, akkor előbb fájd.csill. (Algo/Contramal vagy esetleg Calypsolos koktél (utóbbi nem bokatörésnél!)- ezek csak orvostól/mentőtiszttől - csak utána a mozgatás: rögzítés stb. Aztán a kocsiban jöhet még a Nitralgin.)
A fő gond az, hogy az előírások szerint egy-egy focimeccsen (NBI) min. egy eset és egy ONE kell legyen (jogszabály!), de ennek az árát (51.000Ft/meccs) sokallják, így csak 2 ONE van (40.000Ft/meccs). Spóroltak 11.000Ft-ot - ennyire "szegény" a klub.? Ha jön a gond, akkor meg kintről kell hívni megfelelő kocsit. Ilyenkor persze az OMSz a rossz, és nem jut észbe a szervező felelőssége. És akkor nem beszéltem azokról a rendezvényekről, ahol ilyen-olyan magánmentő végzi a biztosítást. Ők kit hívnak, ha baj van? (Ne találgassatok: az OMSz-ot..., ők meg elteszik a pénzt.)
A mozgóőrség feladata amúgy a helyszíni biztosítás, szüks. esetén az ellátás megkezdése, a szállítást általában kintről jövő végzi, hacsak nem halaszthatatlan az indulás, ekkor ugyanis le kell(ene) állítani a meccset addig amíg a helyszínt elhagyó, m.ő.-ben lévő kocsi vissza nem ér, illetve teljes nem lesz a biztosítás.

Mecosy: ez az a mentési rendszer, amelyet a 80-as években Izrael megvásárolt, mert egy rendkívül hatékony és gazdaságos mentési rendszerre volt (van) szüksége, az ismert okokból. (Okot ne minősítsünk.)

M

cucu Creative Commons License 2000.11.05 0 0 608
Helo.
SAMECkám!
Kösz a részletes leírást újfent! De én inkább arra vagyok kíváncsi-fáncsi, hogy ezt a fájdalomcsillapítót intravénásan adjátok-e bé, és a hatása meddig tart, vagyis kibírja-eé az első kórházi vizsgálatig? Vagyis úgy van a dózis kalkulálva?
Aztán. Én végignéztem Kardos Ernő történetét, már amennyit mutatot a tapintatos operatőr.
A véleményem: nem a mentősök tököltek, hanem az történt, hogy míg ők a vácummatracot odahozták a már általuk odavitt hordágyhoz -kb. 13 mp- addig Kardos Ernő a gyúró segítségével fölmászott a hordágyra! Na, e miatt zavar keletkezett, kétségtelen. Az is igaz, hogy legközelebb addig nem szabad a hordágyat odavinni, míg a VM-ot rá nem teszik. Talán itt hibáztak a kollégák. De semmi okunk a lecseszésre.
Aztán, ha ezzel a megemelt lábbal szerinted befért volna a toyotába is, akkor viszont tényleg miért kellett a mercedest hívni? Hiszen a második toyota már az a nagyobbik fajta volt, tudod, amit esetnek is használnak orvossal. Innentől tényleg nem értem. Lehet, hogy nem volt benne az a spéci matrac-szerűség, amivel szegény Kardos lábát rögzítették? Ezek olyan dolgok, amit tényleg csak Ti tudtok megmagyarázni. A meccset közvetítő riporter hiába érthetetlenkedett, hogy Kardossal már 20 perce történt a sérülés...
Aztán undorítónak tartottam, -bár ez már off- hogy a játékvezető tovább engedte a meccset, pedig akár a mentőautókat is eltalálhatták volna a labdával. Arról nem is szólva, hogy a szakadó eső miatt újabb baleseteknek voltak kitéve a játékosok.
cucu
Törölt nick Creative Commons License 2000.11.05 0 0 607
Én azt sajnálom, de nagyon, hogy nincs elég mentőhelikopter. De ezt nem politizálásként mondtam. Amentősök áldozatos munkáját messzemenően tisztelem. Majdnem én is az lettem.
SAMEC Creative Commons License 2000.11.05 0 0 606
Hello cucu!
Egyszer már írtam Neked a helyszíni altatásról, akkor érintettem a fájdalomcsillapítást is.
A meccset sajnos nem láttam, éppen "szakrendeltem" a miskolci börtönben (egy hívás = 3 beteg egymástól függetlenül), de mesélték a kollégák, hogy elég ciki volt, mondhatni lejáratták a mentők munkáját...
Visszatérve a fájdalomcsillapításra, számtalan kombináció létezik, még a mentőgyakorlatban is.
1. Algopyrin: a legenyhébb, önmagában, traumás eredetű fájdalmaknál nem ér semmit, de különféle hasi görcsöknél No-Spa-val általában elég. Kisebb traumánál Seduxennel lehet kombinálni.
2. Nitralgin: gáz, általában csak kiegészítő therapiaként használjuk, megoszlanak róla a vélemények.
3. Contramal: egészen jó hatású, traumáknál is, bár elég nagy dózisban kell adni (3-4 ampulla=150-200 mg)
4. Nubain: általában saját beszerzés (még van ilyen a mai világban? :)). Nagyon jó hatása van.
5. Dolargan: kábítószer, traumáknál ritkán adjuk, egyébként közel tökéletes hatású (csak meghánytatja a beteget, ezért ún. premedicatio szükséges)
6. A kedvencem: Calypsol + Dormicum + Nitralgin. Tökéletes fájdalommentességet lehet vele elérni, nagyon lassan kell titrálni, traumánál I. oszt. (Gyakorlatilag műtéti altató, csak kisebb dózisban, ezért közel műtéti fájdalommentességet lehet vele elérni)
7. Altatás: sok szer van hozzá, de a Calypsol kivételével mindegyikhez kell adni egyéb fájdalomcsillapítót pl. Nubain

Röviden ennyi, de ezek kombinációja még jobb hatást biztosít. Pl. Vesegörcs nálam: 2-3 amp. No-Spa + 1-2 amp Contramal + 1 amp Algopyrin.
A fenti esetben szerintem azt kellett volna, hogy a VM-et rögtön kiveszik (állítólag utólag akarták alá becsúsztatni...), belefektetik a sérültet, be az autóba, ajtó bezár és nincs miről beszélni. Így még a kommentátor is megjegyezte, hogy milyen felkészületlenek a mentősök. Kell ez Nekünk?
Egyébként én még nem láttam olyan beteget aki csak olyen magasra tudta tartani a lábát, hogy nem fért be a Toyotába. Ez vicc! Én (mégegyszer mondom csak hallomásból tudom), de a mentősök rutintalanságának, bénázásának tudom be a történteket.
Ritkán írok, de akkor sokat.
Még egy gondolat. A minap (1-én) egy Miskolc melletti hétvégi házhoz kellett kivonulni. A hívó (aki nem hozzátartozó volt, nem volt megijedve sem) egyszerűen nem volt hajlandó elárulni a pontos címet, nem jött le elénk a főútra, azonban ki kellett menni, mert lehetett sejteni, hogy baj van (a bejelentés is csak valami bizonytalan rosszullétről szólt). 25 percig kerestük a címet (utca, házszám nem volt). Telefonszám alapján többször visszahívattuk, hogy pontosítsunk, végül nagy nehezen meglett. Ami a röhej(?), kb. a 10. perc táján, egy telefon erejéig pont a beteg háza előtt álltunk meg, s senki sem szólt. Természetesen a hívó volt felháborordva a boldog egymásratalálás után. Egyébként a betegnek kilyukadt a gyomra...
Szükség volt a 25 perces bolyongásra(?), csak egy normális bejelentés, ennyi kellett volna. Ugyanúgy egyszerűbb 1 percig keresni a térképen, mint 10 percig keresgélni.
A bejelentésekről lehetne egy kicsit csevegnünk, mert rendkívül rossz a tapasztalat, bár most egy hétig megint nem leszek...
Hello
samec

Előzmény: cucu (604)
XII Creative Commons License 2000.11.04 0 0 605
Sziasztok!
Tud valaki konkrétumokat a ma de. történt balesetről az 1-es úton? (8 sérült volt)
cucu Creative Commons License 2000.11.04 0 0 604
Helo.
Mouth-601, persze ki fog ez alakulni, csak nem szabad abbahagyni...

Arról a rendszerről nem hallottam. Minden esetre én ezek szerint nagyobb gyakorlattal bírok mint a cinóber; igaz 21-től 30-ig taxiztam másodban. És még a gengszterváltás utáni utcákat is tudom, merre vannak. Ja, és XII, add át üdvözletemet a cinóbernek! Kicsit kevesebb szinpadiaskodás, és egészen komoly mentősofőr lehet belőle...

Tyű, ma pont akkor nyomtam át a TV-t az MTV1-re, amikor szegény Kardos Ernő az FTC csatára a VIDEOTON meccsen megkapta balszélen a labdát és aztán néztük a lányommal, hogy ordít szegény. Összeszorult a torkunk a képernyő elött... Kifordult a bokája, ficam, nyílt törés. A két toyota után végül jött egy merci, mert csak abba fért be a megemelt lábával szegény. Gondolom, kapott valami azonnali fájdalomcsillapítót, bár infúziót nem láttam bekötve. Tényleg, ilyenkor mivel csillapítjátok a fájdalmat?
cucu

Hitchkok Creative Commons License 2000.11.04 0 0 603
Nem hallottunk. Mi az a rendszer?
Mouth_601 Creative Commons License 2000.11.04 0 0 602
Helo!
cucu az általad kezdetben hiányolt megjelenés tehát folyamatban van... -csak ingyen csinálják -:-(
A lassított felvétel piroska talán Bp-n sem általános (szeretném hinni). Persze segítene a GPS, mert az menetközben mutatná az irányt, de kissé többe kerül + meg kell tanulni használni.

Más: hallottatok már a Mecosy rendszerről?

M

cucu Creative Commons License 2000.11.04 0 0 601
Én is kikapcs.
cucu
Előzmény: XII (600)
XII Creative Commons License 2000.11.04 0 0 600
Igen sajnos de mint fiunak sajnos :)))
Jó éjt!
cucu Creative Commons License 2000.11.04 0 0 599
Jó, hát Te tudod...)))
Abból, hogy "sajnos"
cucu
Előzmény: XII (598)
XII Creative Commons License 2000.11.04 0 0 598
Hát ezt meg miből gondolod?
Egyébként nem!
cucu Creative Commons License 2000.11.04 0 0 597
Csak nem nőnemű vagy?
cucu
Előzmény: XII (596)
XII Creative Commons License 2000.11.04 0 0 596
Sajnos még mindig nem vesz fel az OMSZ nőneműeket.... De ha jól láttam ezt a témát már kitárgyaltátok.
cucu Creative Commons License 2000.11.04 0 0 595
Szóval akkor hímnemű...
Amúgy szimpatikus volt, csak még öregednie kéne...
cucu
Előzmény: XII (594)
XII Creative Commons License 2000.11.04 0 0 594
Bocsi én inkább maradnék az olvasásnál,egyébként a hosszuhaju srácot ismerem....
cucu Creative Commons License 2000.11.04 0 0 593
Már azt hittem, új tagtársunk lett...
cucu
Előzmény: XII (590)
cucu Creative Commons License 2000.11.04 0 0 592
Ja, az elöbb ez lemaradt! )))))))))))))))))))
cucu
Előzmény: cucu (591)
cucu Creative Commons License 2000.11.04 0 0 591
Igen, ezt már a zöldséges is mondta.
cucu
Előzmény: Budapest (589)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!