Helo.
samec öcsém, -bár ki tudja- én ma vagyok 42 és bealkoholizáltam, szóval én mint laikus sem éreztem indokoltnak azt, hogy a 3. -mercedes- mentőbe tegyék be szegény Kardost. Mert bármennyire is félelmetes volt egy nem mentős számára a látvány, azért annyit tudok, hogy az ilyen sérülést viszonylag egyszerűen le lehet vezetni.
Mouth_601, -jól írtalak?- (na jó, ez csak kötözködés részemről, mert egyszerűen nem értem, miért kell ilyen bonyolult nicket választanod; szerintem ilyen szempontból a "cucu" a legjobb, nemde?), szóval okesz, hogy nem volt nyilt törés, ezt már korábban tudomásul vettem. A mozgóörséggel kapcsolatban pedig tök süket vagyok...
Szerintem a mentősök szépen dolgoztak akkor; ezt már lejjebb is írtam.
Most más nem jut az "eszembe".
Hali: cucu
Hello Mindenkinek!
Újra itthon! Reflektálok...
Sajna még mindig nem értek egyet!
1. A sportorvos nem oxiológus!
Igaz orvos, és elméletileg dirigálhat az ápolónak. Sajnos megtette, mert ezek szerint nem ért hozzá!
2. A legjobb fájdalomcsillapítás a rögzítés!!! Gondold 'cucu' Te laikus vagy. Ha eltörik valamid, vagy csak egyszerűen fáj, amint nyugalomba helyezed jelentősen csökkennek a panaszaid...
Most is csak azt tudom mondani, hogy első dolog berakni a sérültet a mentőautóba!
Ezt a felemelt lábat irónikusan gondoltam, mert Én még nem láttam olyan sérültet, akinek ne lehetett volna a VM-ben rendesen rögzíteni a tört alsó végatgját.
Segélykocsi: még egyszer hangsúlyozom nem láttam a meccset, de abban az időben Székesfehérváron csak egy esetkocsi dolgozik (ill. ROKO), így valószínű az első kocsi nem az volt.
Más: információim szerint a sérült kapott fájdalomcsillapítót (elég komolyat, hogy mit azt nem írhatom le, mert sérti a betegjogokat), tehát szállítható volt, illetve rögzítéssel azzá vált volna!!!
Tehát elképzelhetőnek tartom (összerakosgatva a dolgokat), hogy a sportorvos "srác" lihegte túl a dolgot, és nem engedte elvitetni a sérültet a szállítókocsival, esetet kért hozzá! Még egyszer mondom nem láttam csak feltételezem az innen-onnan összegyűjtött információk alapján. Zárójelben jegyzem meg, hogy az esetkocsi ebben az esetben indokolatlan volt. IV fájdalomcsillapítót kapott a sérült, rögzíteni, sze. infundálni szakápoló is tud, tehát mégegyszer, fölösleges volt ez a nagy felhajtás.
Ja, még valami 'cucu' kérlek a samec-et kicsivel írd, a nagybetűzés a regisztrációs problémák miatt van. Köszi
Jó hétvégét
Hello
cucu:
Tegnap beszéltem egy sportorvos sráccal (civilben traumatológus/térdszakértő). Ő (is) dirigált a Vidi-Fradi meccsen, kérésére nem tették be a sérült fiút a mentőbe. Sajnos azt ő sem tudta, hogy a mozgóőrség alapfeladata a helyszíni munka, a szállítást más végzi - ha nincs életveszély. Szerinte is bokaficam volt, nyílt törés nem. Mindegy, mert mindegyik nagyon fáj... és nem mellékesen rondán néz ki.
Ja, van egy rendelet még 1991-ből, ezt minden sportvezetőnek ismerni kellene. A meccsek és egyéb rendezvények orvosi, mentő stb. biztosítását szabályozza. Csak két oldal...
OFF
Attól még lehetne tulajdonosi szemlélete, de akkor sem volt, amikor - néhány évig - teljes önállóságban működött. (Csak székházat vett....)
Pechére a BM lepipálta.
Szerintem akár a központi büdzsé is lehetne kellően érdekelt, de valahogy ez sem működik.
Hát igen :-((((
Dániában a biztosítás piaci alapon működik, míg nálunk ez a rendszer a szocializmus maradványa, ami ráadásul nem maga dönt a befolyt biztosítási díjakról, hanem bekerül a nagy közös kalapba. Állítólag a TB-járulékoknak csak egy része kerül be az eü. ellátásba, a többi "elfolyik", de ez már tényleg offtopic.
Helo.
Mouth_601 (egyszerübb nicket is találhattál volna), szóval Te nem láttad Kardos lábát, bár biztosan ez nem jelent semmit. Mi a lányommal a képernyő elött hát hogy is mondjam..? Kardos bal láb feje majdnem 90 fokban állt befelé.
A mentőket szerintem sem érheti semmi kifogás, mert gyorsan és ügyesen cselekedtek.
Gógluról azért kérdeztem, mert hetekkel ezelött szó volt róla a TV-ben, hogy leváltódik. De aztán elcsendesedett minden, viszont ma már hallottam, hogy a költségvetés elfogadása után menni fog.
cucu
Ezt a biztosítót ma nálunk OEP-nek hívják.
Tartok tőle, hogy más biztosítók se lesznek különbek, mert Mo-n - úgy tűnik - a biztosító mindig annyit szed be, mint az előző évi kiadása + a jól megérdemelt profit. (Lásd Casco vagy GFB)
Szomorú.
Még egyetemista koromban volt alkalmam spec.koll. keretében a dán mentőszolgálat munkáját megismerni (dr. Felkai Tamás által). Ott a mentőket és a tűzoltókat a _biztosítók_ komoly pénzekkel támogatják. A cél az, hogy a beteg a lehető leghamarabb és a ma elérhető legmagasabb színvonalú ellátást kapja. A gyorsan és jól végzett sürgősségi ellátás után a beteg hamarabb gyógyul, nincsenek szövődmények így rövid időn belül újra keresőképes (hogy aztán a gaz kapitalisták minél előbb újra kizsákmányolhassák:-) Logikus gondolatmenet, nem?
A tűzoltók pedig azért vannak a biztosítók védőszárnyai alatt, mert nem mindegy, hogy egy tűzkár esetén mennyit kell kifizetni. Gyors és hatékony beavatkozással a biztosítók pénzt spórolhatank meg. Sajnos ez nálunk senkinek sem az érdeke:-((((
P.S. Dániában a mentőautók vezetői rendszeresen gyakorolnak tesztpályákon, hogy "élesben" minél kevesebb baleset történjen. Felkai tanár úr (aki személyesen látta ezeket) szívesen átvett volna belőlük, hogy inkább a Nysá-t törjék a tesztpályákon :-) ugyanis az ott használt Mercedesek még bőven használhatóak lettek volna nálunk.
cucu
VM: nem hiszem. Bokasérülésnél nem kell (de lehet). Vénásan gyors a hatás. Én úgy tudom, a sérült nem kifogásolta a mentők munkáját, sőt. (sajtó)
GÁ: tartok tőle, hogy a pénzt mások (PM, Kancellária?) osztják.
A sürgősségi ellátás fejlesztése fontos, mert meghatározza a továbbiakat (költségeket is). Gondold el! A betegnek először is be kell érnie, lehetőleg változatlan állapotban, a kórházba ahhoz, hogy felgyógyulhasson. Romló állapot drágább és hosszabb ellátást jelent (minden szinten), csökkenő visszatérési eséllyel. (Pedig a munkaképes korú dolgozók befizetéseiből gazdálkodik az állam!)
Tehát a pénz kevés az eü-re, ezért hatékony és gazdaságos sürgősségi rendszert kell fejleszteni. Ehhez sok minden kell, így pl. az is, hogy a rendszerbe csak a valóban rászorulók kerüljenek be. Ma azonban senki nem ellenőrzi azt, hogy pl. a betegszállítások elrendelése valóban mindig indokolt-e! Pedig ez közel olyan nagyságrend lehet, mint a gyógyszerfelírás.
(Én meg szoktam nézni, hogy mire adok ki pénzt...)
Gondolod, hogy más több pénzt kapna? Félek, hogy nem.
Helo.
Mouth-601, kösz a választ. Csak azért, mert Kardos szemlátomást nyugodtan feküdt már, amikor a mercibe betették. Tehát ezek a szerek gyorsan hatnak. Szóval mégiscsak mulasztás volt az a VM?
A 2.) pontodat nem értem, de nem baj.
Ja, és Gógl uram mikor távozik má?
cucu
Helo!
cucu:
1)Rendetlenkedik az internet-szolgáltatóm
2)A kéklámpás Audira volt/van más fórum.
Fradi-meccs: nyílt törés nem volt, csak bokaficam.
A VM-t (ha kell) illik a hordággyal együtt odavinni...
Ha nincs más gond, akkor előbb fájd.csill. (Algo/Contramal vagy esetleg Calypsolos koktél (utóbbi nem bokatörésnél!)- ezek csak orvostól/mentőtiszttől - csak utána a mozgatás: rögzítés stb. Aztán a kocsiban jöhet még a Nitralgin.)
A fő gond az, hogy az előírások szerint egy-egy focimeccsen (NBI) min. egy eset és egy ONE kell legyen (jogszabály!), de ennek az árát (51.000Ft/meccs) sokallják, így csak 2 ONE van (40.000Ft/meccs). Spóroltak 11.000Ft-ot - ennyire "szegény" a klub.? Ha jön a gond, akkor meg kintről kell hívni megfelelő kocsit. Ilyenkor persze az OMSz a rossz, és nem jut észbe a szervező felelőssége. És akkor nem beszéltem azokról a rendezvényekről, ahol ilyen-olyan magánmentő végzi a biztosítást. Ők kit hívnak, ha baj van? (Ne találgassatok: az OMSz-ot..., ők meg elteszik a pénzt.)
A mozgóőrség feladata amúgy a helyszíni biztosítás, szüks. esetén az ellátás megkezdése, a szállítást általában kintről jövő végzi, hacsak nem halaszthatatlan az indulás, ekkor ugyanis le kell(ene) állítani a meccset addig amíg a helyszínt elhagyó, m.ő.-ben lévő kocsi vissza nem ér, illetve teljes nem lesz a biztosítás.
Mecosy: ez az a mentési rendszer, amelyet a 80-as években Izrael megvásárolt, mert egy rendkívül hatékony és gazdaságos mentési rendszerre volt (van) szüksége, az ismert okokból. (Okot ne minősítsünk.)
Helo.
SAMECkám!
Kösz a részletes leírást újfent! De én inkább arra vagyok kíváncsi-fáncsi, hogy ezt a fájdalomcsillapítót intravénásan adjátok-e bé, és a hatása meddig tart, vagyis kibírja-eé az első kórházi vizsgálatig? Vagyis úgy van a dózis kalkulálva?
Aztán. Én végignéztem Kardos Ernő történetét, már amennyit mutatot a tapintatos operatőr.
A véleményem: nem a mentősök tököltek, hanem az történt, hogy míg ők a vácummatracot odahozták a már általuk odavitt hordágyhoz -kb. 13 mp- addig Kardos Ernő a gyúró segítségével fölmászott a hordágyra! Na, e miatt zavar keletkezett, kétségtelen. Az is igaz, hogy legközelebb addig nem szabad a hordágyat odavinni, míg a VM-ot rá nem teszik. Talán itt hibáztak a kollégák. De semmi okunk a lecseszésre.
Aztán, ha ezzel a megemelt lábbal szerinted befért volna a toyotába is, akkor viszont tényleg miért kellett a mercedest hívni? Hiszen a második toyota már az a nagyobbik fajta volt, tudod, amit esetnek is használnak orvossal. Innentől tényleg nem értem. Lehet, hogy nem volt benne az a spéci matrac-szerűség, amivel szegény Kardos lábát rögzítették? Ezek olyan dolgok, amit tényleg csak Ti tudtok megmagyarázni. A meccset közvetítő riporter hiába érthetetlenkedett, hogy Kardossal már 20 perce történt a sérülés...
Aztán undorítónak tartottam, -bár ez már off- hogy a játékvezető tovább engedte a meccset, pedig akár a mentőautókat is eltalálhatták volna a labdával. Arról nem is szólva, hogy a szakadó eső miatt újabb baleseteknek voltak kitéve a játékosok.
cucu
Én azt sajnálom, de nagyon, hogy nincs elég mentőhelikopter. De ezt nem politizálásként mondtam. Amentősök áldozatos munkáját messzemenően tisztelem. Majdnem én is az lettem.
Hello cucu!
Egyszer már írtam Neked a helyszíni altatásról, akkor érintettem a fájdalomcsillapítást is.
A meccset sajnos nem láttam, éppen "szakrendeltem" a miskolci börtönben (egy hívás = 3 beteg egymástól függetlenül), de mesélték a kollégák, hogy elég ciki volt, mondhatni lejáratták a mentők munkáját...
Visszatérve a fájdalomcsillapításra, számtalan kombináció létezik, még a mentőgyakorlatban is.
1. Algopyrin: a legenyhébb, önmagában, traumás eredetű fájdalmaknál nem ér semmit, de különféle hasi görcsöknél No-Spa-val általában elég. Kisebb traumánál Seduxennel lehet kombinálni.
2. Nitralgin: gáz, általában csak kiegészítő therapiaként használjuk, megoszlanak róla a vélemények.
3. Contramal: egészen jó hatású, traumáknál is, bár elég nagy dózisban kell adni (3-4 ampulla=150-200 mg)
4. Nubain: általában saját beszerzés (még van ilyen a mai világban? :)). Nagyon jó hatása van.
5. Dolargan: kábítószer, traumáknál ritkán adjuk, egyébként közel tökéletes hatású (csak meghánytatja a beteget, ezért ún. premedicatio szükséges)
6. A kedvencem: Calypsol + Dormicum + Nitralgin. Tökéletes fájdalommentességet lehet vele elérni, nagyon lassan kell titrálni, traumánál I. oszt. (Gyakorlatilag műtéti altató, csak kisebb dózisban, ezért közel műtéti fájdalommentességet lehet vele elérni)
7. Altatás: sok szer van hozzá, de a Calypsol kivételével mindegyikhez kell adni egyéb fájdalomcsillapítót pl. Nubain
Röviden ennyi, de ezek kombinációja még jobb hatást biztosít. Pl. Vesegörcs nálam: 2-3 amp. No-Spa + 1-2 amp Contramal + 1 amp Algopyrin.
A fenti esetben szerintem azt kellett volna, hogy a VM-et rögtön kiveszik (állítólag utólag akarták alá becsúsztatni...), belefektetik a sérültet, be az autóba, ajtó bezár és nincs miről beszélni. Így még a kommentátor is megjegyezte, hogy milyen felkészületlenek a mentősök. Kell ez Nekünk?
Egyébként én még nem láttam olyan beteget aki csak olyen magasra tudta tartani a lábát, hogy nem fért be a Toyotába. Ez vicc! Én (mégegyszer mondom csak hallomásból tudom), de a mentősök rutintalanságának, bénázásának tudom be a történteket.
Ritkán írok, de akkor sokat.
Még egy gondolat. A minap (1-én) egy Miskolc melletti hétvégi házhoz kellett kivonulni. A hívó (aki nem hozzátartozó volt, nem volt megijedve sem) egyszerűen nem volt hajlandó elárulni a pontos címet, nem jött le elénk a főútra, azonban ki kellett menni, mert lehetett sejteni, hogy baj van (a bejelentés is csak valami bizonytalan rosszullétről szólt). 25 percig kerestük a címet (utca, házszám nem volt). Telefonszám alapján többször visszahívattuk, hogy pontosítsunk, végül nagy nehezen meglett. Ami a röhej(?), kb. a 10. perc táján, egy telefon erejéig pont a beteg háza előtt álltunk meg, s senki sem szólt. Természetesen a hívó volt felháborordva a boldog egymásratalálás után. Egyébként a betegnek kilyukadt a gyomra...
Szükség volt a 25 perces bolyongásra(?), csak egy normális bejelentés, ennyi kellett volna. Ugyanúgy egyszerűbb 1 percig keresni a térképen, mint 10 percig keresgélni.
A bejelentésekről lehetne egy kicsit csevegnünk, mert rendkívül rossz a tapasztalat, bár most egy hétig megint nem leszek...
Hello
samec
Helo.
Mouth-601, persze ki fog ez alakulni, csak nem szabad abbahagyni...
Arról a rendszerről nem hallottam. Minden esetre én ezek szerint nagyobb gyakorlattal bírok mint a cinóber; igaz 21-től 30-ig taxiztam másodban. És még a gengszterváltás utáni utcákat is tudom, merre vannak. Ja, és XII, add át üdvözletemet a cinóbernek! Kicsit kevesebb szinpadiaskodás, és egészen komoly mentősofőr lehet belőle...
Tyű, ma pont akkor nyomtam át a TV-t az MTV1-re, amikor szegény Kardos Ernő az FTC csatára a VIDEOTON meccsen megkapta balszélen a labdát és aztán néztük a lányommal, hogy ordít szegény. Összeszorult a torkunk a képernyő elött... Kifordult a bokája, ficam, nyílt törés. A két toyota után végül jött egy merci, mert csak abba fért be a megemelt lábával szegény. Gondolom, kapott valami azonnali fájdalomcsillapítót, bár infúziót nem láttam bekötve. Tényleg, ilyenkor mivel csillapítjátok a fájdalmat?
cucu
Helo!
cucu az általad kezdetben hiányolt megjelenés tehát folyamatban van... -csak ingyen csinálják -:-(
A lassított felvétel piroska talán Bp-n sem általános (szeretném hinni). Persze segítene a GPS, mert az menetközben mutatná az irányt, de kissé többe kerül + meg kell tanulni használni.