Keresés

Részletes keresés

csite Creative Commons License 2000.10.31 0 0 2283
1-2 fontos kérdés:
- nov. 4-re keressünk helyet?
- kaja a szokásos(itató anyag;perkelt+noki+sali)
- mikor kezdjünk?
- egész estés legyen a dolog?
- a helyszíni fogyasztást is igénybe vesszük e(borügyileg)?
- szállás is kell vkinek?

így könnyebben lehet informálódni

Menj Sute Creative Commons License 2000.10.31 0 0 2282
csite,
merre van valszeg rokonod pinceje? En tobbszor setalgattam mar Somlon de sajnos meg nem botlottam bele.
Előzmény: csite (2280)
Menj Sute Creative Commons License 2000.10.31 0 0 2281
fregoli,
Ha! Puchinger mester neve itt! Megerdemli, szerintem. Nekem is volt szerencsem nala uldogelni es borait kostolgatni. Vorosbora... hat... eleg szereny minoseg, legfeljebb kuriozum lehet. Furmintjai viszont teljesen autentikusak. Kerdesemre azt mondta, hogy palackoztatni nincs kedve, szerinte az elvenne borai ertekebol, igy csak helyben lehet oket kostolni (vo. Hamvas ill. chateau-kostolas). Isten eltesse sokaig!

A Fazekas pince az lehetett, ami a Szt. Ilona kapolna alatt van <100 meterre, nem messze Puchingertol, nem? Ha Te is itt jartal, nagyon egyetertek az altalad leirtakkal. Brrr.

Előzmény: fregoli (2277)
csite Creative Commons License 2000.10.31 0 0 2280
egy kis hazabeszélés: Somlón járva Csite Antalt(valszeg rokon?) is érdemes felkereseni, meg Fekete Bélát

nincs valakinek vendéglátós ismerőse?

alexandrosz Creative Commons License 2000.10.31 0 0 2279
fregoli!
Pénteken és Vasárnap is elautóztam a Somló-Hegy mellett, idő hiányában sajnos nem tudtam körülnézni... Kicsit elszomorító, amit írtál. Azért 1x még a Somló borvidék is sorra kerül, az index.hu borbizottság látogatását senki sem úszhatja meg:o)))

Összekóstoló tali:

Van 5letetek a helyre vonatkozóan? Fónagy Mestert esetleg megkérdezhetem, de most biza beltéri kóstolás szükséges, mert hideg lesz. Neki is van egy szobája, ahol esetleg elférhetnénk. Nekem azonban Budapest is tökéletesen megfelel.

Előzmény: fregoli (2277)
knight bandit Creative Commons License 2000.10.31 0 0 2278
Mindenki szíves figyelmébe ajánlom a 2000-es borok közül a Molnár Tamás féle Kékoportót. 1,5 l-es palackban kapható, szerintem jó ár-érték arányú újbor. Újborokra jellemzően határozottan üde, könnyed bor. Szerintem ideális hétvégi, délutáni baráti beszélgetésekhez vagy ha csak úgy kedvet kap az ember egy kis borozgatáshoz.
Összehasonlításképpen: Kamocsay 2000-es kékoportója nekem egy fokkal jobb bornak tűnik, ugyanakkor az ára is közel duplája.

kb


fregoli Creative Commons License 2000.10.30 0 0 2277
Tisztelt Borkedvelö Társulat!
Engedjétek meg,hogy tegnap befejezödött(...)Somló-hegyi bortúránk néhány tapasztalatát megosszam Veletek.Nagy-nagy reményekkel,a lentebb említett Hamvas Béla könyvvel a hónunk alatt érkeztünk meg Somlóvásárhelyre a Hotel Somlóba.(egy kétágyas szoba reggelivel 5400huf-szvsz ez korrekt-Ha van HVG kártya -10%.)Az már az elején kiderült,hogy estefelé elözetes bejelentkezés nélkül ölég bátor dolog nekiindulni a pincéknek,mi is csaknem ráfáztunk végül a Bogdán Pince szánt meg minket.Kissé furcsállotuk,de a korai szüret miatt már ujborokkal inditották a kostolást,mi meg nem ellenkeztünk(balekság volt).Ezt követöen 99-es Olaszrizling,Juhfark,Rizlingszilváni majd Tramini volt soron.PONT.Hosszas beszélgetés után elökerült végre egy 98-as Juhfark(mint legöregebb bor ui.minden borukat elviszi a Badacsonyi B.RT a la Demján...
Másnap egy borkalauzt,de mint csak címlistát segítségül hívva felkerestük a Fazekas Pincét Suxxxx!!!!!!!Új bor,majd rossz borok sihi suhi jogging bagóval a szájban kétes zegzugból elöhozott kancsók.Csak javallani tudom ezt a helyet jó messzire kerüljétek el!Megmászva a Somlót lefelé jövet Puchinger Ferenc családjába botlottunk.Ez az amatör borkedvelŒ,ki a fiát már borásznak taníttatja kedélyesen meginvitált a maga által helyreállított pincéjébe,s végülis Olaszrizling-Furmint-Juhfark-Tramini vonalat megizlelve a 96-os Furmintot választottuk az addig kostolt legjobb somloi bornak.Harmadnapra maradt a hiányérzet ,valami nagyformátumu bor-borok kostolására vágytunk.
Györgykovács Imre
Szerencsénkre épp otthon találtuk.A pincéjéhez kiérve éreztük ez lesz az a hely,amiért Somlóra utaztunk.A sorrend 99-es Juhfark-99-es Olaszrizling-99-es Furmint volt,de itt nem mennék el ilyen könnyen a borok mellett.Mindegyik bor magán viselte egy igényes a bor-ill. szölö iránt alázattal viselkedŒ ember kezenyomát.E borokat követŒen rátértünk a Hárslevelü vonalra 98-97-96-95 hogy aztán végképp elkötelezzük magunkat Györgykovács Imre borai mellett.Ha megengeditek egy ilyen amatŒr-kulturkomisszár,mint én megosztaná megosztaná tapasztalatát veletek.Elöször fordult velem elö,hogy rájöttem izekre kostolás közben,ami persze lehet hogy más számára teljesen fals vagy érdektelen,de nekem nagy rádöbbenés volt.Tehát a 97-es Hárslevelünél határozottan puncsillatot éreztem,a 96-osnál aszaltszilvát mig a 95-ösnél olajbogyot-ez utobbiban egyébiránt társaim is megerösítettek.
Bocsánat hogy ilyen bŒlére ersztettem mondanivalómat,ha valaki el akarna küldeni a rákba vagy a borok árairól érdeklödne az uj ahupjan@vnubp.hu mélcímemen teheti meg.
üdv fregoli
sver Creative Commons License 2000.10.30 0 0 2276
Üdv mindenkinek. Múlt hét: Tiffán (Ede + Zsolt)
1999 kékoportó. Ízlett, bár az áráért akár még
jobb is lehetett volna...
A borkóstolós pesti találkozót határozottan
támogatom! Akkor már jó lenne megadni a módját,
és pl. fajtakóstolót tartani. Ha Trió, akár lehet vörös cuvee-ket is, bár az meglátszana a pénztárcán... Remélem, Shiraz is
részt tud venni az összejövetelen.
Jó borozgatást!
sver (én sajnos nem tudok római nicket felmutatni)
Zmac Creative Commons License 2000.10.30 0 0 2275
A Vylyannal próbálkoztál?

(Vylyan)

Előzmény: alexandrosz (2268)
Creative Commons License 2000.10.30 0 0 2274
Mit vársz! Mi nekik a titokzatos Balkán vagyunk. Örülni kell, hogy nem kevertek össze a Bulgárokkal, vagy a Románokkal ahogy szokták.
Legalább valaki kóstolta, de legalább vagy olvasott rólunk. Egyébként a külföldi szakirodalomban (főleg az 1-5 éve megjelentekben) ha Magyar bor, akkor a Tokaji. Ott is Disznókő, Tokaj Kereskedőház, Szepsy.

csite Creative Commons License 2000.10.30 0 0 2273
megdöbbentőnek találom!!!

a wine.com-n:
1983 Chateau Pajzos Aszu 5 Puttonyos (500 ml),
Tokaji, Hungary

A wonderful Tokaji from western Hungary. Sweet aromas and flavors of
orange marmalade, roasted nuts, and brown sugar in a lush,
velvety-textured wine. Super stuff, especially with a nut tart or baklava for
dessert.

ismernek minket jól :(

csite Creative Commons License 2000.10.30 0 0 2272
úgy legyen!

cserébe reklámozzuk a helyet a topicunkba :))

Előzmény: kaviat (2271)
kaviat Creative Commons License 2000.10.30 0 0 2271
oda se neki drága barátom, ki fogunk találni valamit.. én pl hoznék egy TRIO -t, a tescóból ugyan elfogyott, de a nem tudom milyen utcában láttunk a minap pár üveggel lalabarátommal.. aztán lehet hogy vinnék egy 98as StDonatus fele sabsav barr.-t is a 95ös évjárathoz méltó bornak tünik.. hol? szerintem itt pesten is találunk valami vendéglátóhelyet, akik hajlandók befogadni minket hozott borainkkal 1ütt, mi garantálni fogjuk hogy kaját fogyasztani fogunk

.kav]4t r.e.b.

Előzmény: alexandrosz (2268)
justinianus Creative Commons License 2000.10.30 0 0 2270
Alexardrosz mester!
Úgy látom eléggé régóta itt vagy más az indexen.
Köszönöm, hogy befogadtatok.
Igyekszem aktív lenni a topicban, bár (zsenge életkorom a mentségem) eléggé kevés bort volt szerencsém kóstolni eddig.
Az egyszrűbb borok közül kedvenceim közé tartozik a Badacsony pincegazdaság 1997es Balatonfüre-Csopaki Traminije.
Alapvetően minden harmonikus, nemes bort szeretek,de nemigen tudom eldönteni milyen bort is vegyek, hiszen a drágább borok között (fajtánként is) akkora a választék, hogy teljesen tanácstalanná válok. Ekkor szoktamsegítségül hívni a Borbarát tesztjeit, amikből általában egy nagyjábóli rangsorolás kikövetkeztethető.
Na, döntésekről ennyit...
csite Creative Commons License 2000.10.30 0 0 2269
alexandrosz Mesterem: ha nem jön össze Villány, akkor keressünk vmi helyet
(SMS-d nem kaptam meg :(
{vasárnap az m1-n főtérben villány és környéke volt, teccet a terep, régen nem jártam arra, Wunderlich-t kakaspörköltet főzött}

Gundel borok: én még nem találkoztam olyannal, aminek jó lett volna a dugója :(

keressük a helyet ...

alexandrosz Creative Commons License 2000.10.30 0 0 2268
justinianus!

Üdv a topicban! Szerintem nyugodtan bontsd fel, ha sikerül:o)), ugyanis ebből volt/van egy széria, amelyikben iszonyatosan rossz dugó van... Én többször is megkínlódtam vele és ezt itt a topciban le is írtam valahol. Egyébként a bor messze nem csúcsbor (szerintem), de egy jó kis vacsora csendes és korrekt kísérője lehet. Aztán lehet, hogy keverem a Cabernet Sauvignon-nal és annak volt rossz dugója:o)))

Bortali (bűn)ügy:

A Tiffán pincészet zsúfoltsága kicsit elriasztott, 30-40 másik honfitársunkkal együtt kóstolni nem rossz, de mi nem így szoktunk talizni ugyebár... Tartaléknak ott volt a Nagyrédei borászat, akik azóta sem jeleztek vissza... Második tartalék a Wunderlich pincészet volt. Velük sosem, inkább az üzenetrögzítőjükkel lehetett beszélni. Pedig én nagyon kedvelem a boraikat:o)) Ezért is nem mondok le róluk. Villányba MINDENKÉPPEN le kell 1x mennünk. Pénteken ezt elregéltem csite Mesternek is, akivel abban maradtunk, hogy totális kudarc esetén rendezünk egy olyan kóstolósdit, amit az 1. tali alkalmával is megtettünk. Egy jó helyen összejövünk és mindenki hoz egy borocskát, aztán szépen elbeszélgetünk róla. Vannak újdonságok, biztosan ez is nagyon hasznos lenne. Most hétfőn én úgy látom, hogy elkezdhetnénk keresni ennek a helyét:o))))

Egyenlőre ennyi, várom a becsapódásokat.

Előzmény: justinianus (2267)
justinianus Creative Commons License 2000.10.30 0 0 2267
Van egy 1996os Egi Bikavérem, (Gundel pincészet)
Érdemes felbontani? Ki kóstolta?
Azt tudom, hogy a 95ős évjárat díjnyertes bor volt.
Válasz Marcusnak: A Tokaji nálam a csúcs.
De rengeteg más bort is szívesen kóstolok.
Egyik kedvencemet B.füredi borfesztiválon vettem,
:ez egy 1999es (kései szüretelésű, de száraz) Zánkai Juhfark nevű bor. Rendkívül karaktares, kemély, dominens bor. Állítolag ősi magyar szőlőfajta. Én bevallom, most találkoztamm vele először.
Visszatérve a Tokaji-akra, nem csak "Tokaji bor" létezik, mint őnálló fajta. Számtalan pincészet kínál számtalan féle bort. Én egy ideje elhatároztam, hogy végigkóstolom az összes Tokajit, de eddig még csak 5-6 féléhez volt szerencsém. Mellesleg iszonyú eltérések vannak pl.: a szamorodnik között. EGy termelő - egy külön ízvilág, persze rengeteg hasonlóság van.
És ez az eltérés árban is megmutatkozik...
Marcus Aurelius Creative Commons License 2000.10.29 0 0 2266
A Tóth Sándor-féle veltelini és chardonnay, valamint a mester cuvée-je ismerős valakinek? Imádom azokat a borokat. Fantasztikusak. (A termőhely: Szentbékkálla-Monostorapáti). Mennyei savak és extrakt.

Persze, a rex vinorum Tokajban készül, ez nem kérdés. A hétköznapokra pedig jó kis egri vörös dukál.

justinianus Creative Commons License 2000.10.29 0 0 2265
Gere Tamás borai színvonalasak.
Biztos mondtam már hogy van egy üveg Gere T. féle (kékfrankos+kékoportó) Rosé-m a kamrában.
A Cabernet Savignon-t, mint fajtát kedvelem, de eddig egy drága, ámde meglehetősen gyenge Nagyrédei palackot volt szerencsém belőle kóstolni.
Simon sez Creative Commons License 2000.10.29 0 0 2264
Üdv minden borivónak!
Olvastátok Hamvas Béla A bor filozófiája c. remekét?
Érdemes belekukkantani!
Lehet, hogy már lejárt lemez, de mi a véleményetek
a 97-es Gere T. féle Villányi Cabernet Sauvignonról?
Nekem speciel a kedvencem, bár meglehetősen ritkán jutok hozzá.
justinianus Creative Commons License 2000.10.29 0 0 2263
Szerbusztok borbarátok!
Ha nem baj, csatlakoznék a topichoz, mint a Tokaji késői szüretelésű édes-, és aszúborok imádója.
Elnézést kérek azért, hogy nemrégiben hasonló topicot nyitottam, remélem hamarosan feledésbe merül.
Olvassa valaki a BORBARÁT c. folyóiratot?
Tud valaki más, borokkal foglalkozó újsáról?
Menj Sute Creative Commons License 2000.10.27 0 0 2262
Na, ha cikkekrol van szo,
fogcsikorgato hulyesegeket hordott ossze egy alak a a 168 oraban. Borhaboru az interneten..., irtozatos...
Előzmény: loggol (2261)
loggol Creative Commons License 2000.10.27 0 0 2261
Ha már híresség, akkor a korábban emlegetett Figyelő cikk is megemlíti a topicot...
Előzmény: alexandrosz (2247)
kaviat Creative Commons License 2000.10.27 0 0 2260
biza közelgünk, jó lenne tudni mikor mi lesz, hogy a szabadidőmet +felelően particionáljam

.kav]4t r.e.b.

Előzmény: tündérlala (2259)
tündérlala Creative Commons License 2000.10.27 0 0 2259
Ugye nem marad el a nov.4./Villány????

tündérlala

kaviat Creative Commons License 2000.10.26 0 0 2258
nem én voltam drága csite Mesterem, én összesen 3 vagy 4 üveggel vettem amíg még tartott az akció.. amikor vége lett az akciónak, felment az ára kb 1500 -ra, utána még lehetett látni néhány üveggel de gondolom elvitték a népek ennyiért is :((( pedig én is akartam még venni..

.kav]4t r.e.b.

Előzmény: csite (2257)
csite Creative Commons License 2000.10.26 0 0 2257
kaviat Mesterem: a trió eltűnése neked, avagy tlalának köszönhető? nem találkozom vele egyik boltban sem :((
Zmac Creative Commons License 2000.10.25 0 0 2256
Az elmúlt hét végén újból jártunk Tállyán, és újból Homoky mester pincéjét kóstoltuk végig. (A társaság többi része nem volt ott a múltkor.) Érdekes tapasztalat, hogy mennyire rossz a "visszakóstolás". Szépen sorra vettünk 12 bort a '98-as száraz furminttól a '88-as (?) hatputtonyos aszúig. Aztán gondoltuk, leülünk még egy kicsit beszálgetni-iszogatni, ehhez kértünk egy üveg száraz szamorodnit. Időbe, jó néhány kortyba tellett, mire élvezni tudtuk az egyébként igen derék bort, ami a normál kóstolási sorban is nagyon ízlett.

Újdonság, hogy a falu szélén ki van téve egy tábla térképpel, ami a falu tizenvalahány borosgazdája pincéjének helyét mutatja. Lehet válogatni! :)
(Apropó Rásky borait ismeri valaki? Ő is ott van.)

zuzmo Creative Commons License 2000.10.25 0 0 2255
shiraz mester egyéb elfoglaltsága miatt, a hétvégén kizárólag amatőr lelkesedőkkel meglátogatjuk Pók Tamást és Thummerer Papát.
Majd számolok be/le/el.

zuzmo

Előzmény: csite (2253)
csite Creative Commons License 2000.10.25 0 0 2254
ja, a 7végén ittam a "szappanos nedűből", próbáltam felfedezni benne a lanolint is de nem sikerült :( biztosan az én ízlésemmel van a baj :))

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!