Szerintem egy tanítvány nem intézhet ultimátumot a mesteréhez, pláne nem övszín ügyben. Elég hülyén venné ki magát, ha a mester engedne a zsarolásnak, és engedné vizsgára a srácot.
Persze másik klubba át lehet engedni, s onnantól már a másik mester dolga, hogy engedi-e vizsgára. Csak elég hülyén hangzik majd, hogy "A mesterem nem engedett vizsgára, úgyhogy otthagytam."
Íme a 2. karate-idézet a Kernspecht könyvből. Amiből idéz: A. Pflüger: Kontakt-Karate (Falken-Verlag). Albrecht Pflüger 6. danos német Shotokan karate mester. Mivel csak az idézet végén derül ki, miről ír, az érthetőség kedvéért előrebocsátom: a boxról.
"Ezen a ponton határozottan le kell hoznom bizonyos karatékákat a magas lóról. (...) Ha valaki megfigyeli a sokoldalú lábmunkát, az elegáns oldallépéseket, a rugalmasan reagáló kitérő manővereket és a cselezést a felsőtesttel, a racionalizált védekező mozdulatokat és a rendkívül sokoldalú belharcot, amely hiányzik a tradicionális karatéból, akkor az alábbi következtetésre kénytelen jutni: Ha kézzel történő küzdésről van szó, csak tanulhatunk a boxolóktól. (...) Ha eljutunk odáig, hogy ugyanolyan eredményesen tudjuk használni a kezünket, mint egy boxoló, és a rúgó technikákat is elsajátítjuk, csupán ekkor nevezhetjük a karatét a küzdelem optimális mesterségének."
"Here I must emphatically bring certain karateka down from their high horses. (...) When one waches the versatile foot-work, elegant sidesteps, supple evasive manoeuvres and feints with the upper body, rationalised defensive movements and the extremely versatile infight, which is lacking in traditional karate, one is forced to reach the following conclusion: We can only learn from the boxers when it comes to fighting with the hands. (...) If we get to the point where we can use our hands as effectively as a boxer, and also master kicking techniques, only then can karate be called the optimum fighting art."
Holnap jön a 3. (utolsó) karate-idézet, és utána a kérdéseim.
Nem ertem miert gond, hogy vizsgazni akar ( szeretne ) - ezt a kivaras dolgot sem ertem teljesen, de majd felhomajositassz :) - ha megfelel nincs problema, mert nem azt ott es akkor nem O donti el, ha megse felelne meg akkor simcs problema, mert belatja, hogy nem volt igaza, vagy vegervenyesen megvalik toletek, de ezzel sincs szerintem problema, mert akkor nem volt odavalo.
"semmiképpen sem akartam képviselni a harcművészeket, hiszen erre semmilyen jogom, alapom nincs"
Tudom, ezt egy pillanatig sem feltételeztem (ennyire talán már eddigi ismeretségünk alapján is megismerhettelek, azt hiszem), csupán úgy vélem, hogy egy ilyen helyzetben - akaratodon kívül is - automatikusan, elkerülhetetlenül ebben a helyzetben találnád magad, ha tetszik, ha nem. De a biztonság kedvéért hozzáteszem a jól ismert refrént: a tévedés jogát fenntartom. :-)
Menjen a tanítvány, ha akar. Egyrészt azért, mert nem érti a lényeget, másrészt azért, mert ha most engedtek, előbb-utóbb megint lesz egy ultimátum.
Hogy Kelemen shihan egyik mondását idézzem: Akkor érsz be igazán, mikor az első feketeöves tanítványod elhagy! ( ez már majdnem az... )
Az a baj, hogy nagyon is elragadtatom magam, ha ilyesmit látok. Reklám, tehát pénz, tehát ... a sor végén nem az van, ami számomra követheto és követendo.
Pont ezzel kapcsolatban.
Néhány paramétert írok. Válaszokat várok mindenkitol, mi lenne a helyes teendo.
Adott egy tanítvány. Nagyon tehetséges, versenyeken rendszeresen indul, a múltkor második lett az OB-n a legsurubb súlycsoportban. Szorgalmasan gyakorolt, a munkájához képest (bróker) igyekezett edzésre járni, ha nem ért rá, bepótolta egyedül. Fizikálisan talán a legerosebb a klubban. Fél éve lett 1 gupos (1 kyu), tehát elvileg készülhetne a jövore esedékes mestervizsgára (évente egyszer van ilyen). De a klubvezetonk (aki egyébként a magánéletben a legjobb barátja) azt mondta, még várjon. A következo danvizsgára egy csomóan mennek a klubból, mindegyikük nagyon régóta vár már erre a lehetoségre. Tudva tudott, hogy a mi klubunk olyan, hogy nagyon megválogatja, kit enged vizsgázni, pláne fekete övre. Ez mindig is így volt, nekem pl. 9 évbe került. Máshol sajnos elofordul, hogy mindentol függetlenül nyomják elore az embereket. Tehát mindenki tudja, hogy ez nálunk nem divat. A lehetoséget, hogy valaki fekete öves legyen, itt ki kell érdemelni. A tanítványnál fiatalabb mester azt mondta, még nem vagy érett rá fejben.
Erre ultimátum érkezett, miszerint vagy elengedi egy másik klubba (ehhez mindkét érintett klubvezeto hozzájárulása kell), vagy még az ITF-et is otthagyja, mert o versenyezni akar még legalább két évig és azt fekete övesen akarja. ha nem engedik, átmegy WTF-re, ott úgyis azonnal fekete övet kap és versenyezhet kedvére.
Azt szeretném tudni, ti (tudom, sok klubvezeto is van itt) mit tartanátok helyesnek az ügyben lépni. Nagyon kíváncsi vagyok a véleményekre.
Ezek szerint a Wing Tsun mégiscsak a pénzről szól.
Ha nem vagy JC akkor bizony mehet bátran LThez hogy figyu szeretnék fabábuzni. Jó esetben csak szóban hajt el.
Mit sugal a plakát? JC wt-zik tehát amit a filmekben látunk tőle az wt, az a faszi a háttérben meg valami másik sárga. Kb ennyi derül ki.
Ezzelszemben, JC nem wtzik, csak egyfajta technikát tanul ott.
Következő plakátra célszerű lenne esetleg Pamela Andersont rárakni, v Cory Eversont, v Xenát.
Végig olvasva és értelmezve a könyved idézetét teljesen megfájdult a nyakam a sok bólogatásban.
Ne gondolj rosszra, mert a fejemet előre-hátra mozgattam, helyeslően.
A legmélyebben egyetértek mind a tartalommal, mind a megközelítéssel. Erős meglepetést okozott a pszichológiai megközelítés, ami igen precíz.
Én, személy szerint Nagy Tisztelője vagyok Kelemen Shihannak. Soha sem találkoztunk személyesen viszont az élet úgy hozta, hogy - valószínűleg "levéve egymásról a fülest" - én hozzá küldtem a ju-jutsuzni vágyókat, Ő meg hozzám a judosokat. Nem érdekes történés? Teljesen ismeretlenül.
Előfordult olyan eset is, hogy saját tanítványának azt tanácsolta, hogy hetente legalább egyszer jöjjön le hozzám edzésre, hogy a kake-ai-t korrigáljuk és feljesszük nála.
Szóval, én erre büszke vagyok. Ez nekem többet ér, mint egy sportoklevél vagy kitüntetés.
És, ahogyan írtad az újsütetű "mesterekről", önálló stilus alapítással, állandó önigazolás kereséssel,....hát valószínűleg ez az amit állandóan keresnek.
Nálunk is sok - rengeteg - van ilyen kókler.
Gondolj bele!
Meghívtak egy Meghívásos Judo Kata-versenyre a tavaszon. Elmentünk a tanítványaimmal. Fene gondolta!
Bemutattuk a katákat. Végig néztük a többit és azt kérdeztem a rendezőtől, hogy engem ide miért hívtak meg? Én judo kata-versenyre készültem. Erre válaszolták, hogy ez az. Utolsók lettünk!
Ugyanazt a katát mutatták be a tanítványaim, mint két héttel azelőtt egy Nemzetközi Kataversenyen, ahol minden Aranyat mi hoztunk el. (egyénit és csapatot is) Pedig ott voltak a Hollandok, Belgák, Németek és nem beszélve a szinte verhetetlen Franciákról. Franciaországban óriási hagyományai vannak a Budo Gáláknak és benne többek között a Judo Kataversenynek.
Itt meg nyerő volt a diszkó zenére végrehajtott akrobatikus ukemi-waza, ami állt három esésből és egy csomó embert átugráltak.
Szó-szó, a katakról eddig nem ez volt az elképzelésem.
Aztán következtek a többiek. Egyik ámulatból a másikba estem.
Valószínű látták a vendéglátók, hogy nagyon üresen nézek ki az okos fejemből, mert gyorsan közölték velem, hogy ez egy Kodokan Goshin-Jitsu Klub.
Érdekes volt! Mindig tanul az ember!
Mert hogy a Goshin-jutsu az egy Kodokan Kata, a Goshin-jutsu no Kata. Mégpedig a Kodokan Judo 3. Katája. Ez az 5. és 6. Dan magasságában van.
Nem tudtam, hogy egy Kodokan Katára lehet külön stílust és klubbot alapítani. De főként azt nem, hogy lehet valaki külön "Goshin-jitsu mester."
Ha ezt tudom, akkor a fene kinlódott volna az azt megelőző négy danvizsgával! Mennyivel könnyebb egyből 5. Danra vizsgázni és önálló Goshin-jutsu mesternek lenni!?
Sőt lehet, hogy előtte még kyu-vizsgázni se kell!?
Aki megnézte a Délkelet-ázsiai HARCMŰVÉSZEK újság szeptemberi számát, azoktól kérdezem, hogy mit szólnak (szóltok) ahhoz a ninja mutatványhoz, az újság hátulján? Mennyire tartjátok reálisnak?
n-e-m-k-e-l-l
ui.: Arra gondolok, ahol az a négy ninja, abban a hétköznapi szituban, két bottal megtámadja az egy ninját, aki simán szabadul és jól eltöri a négy ninja 17 ujját...
Kösz, most már azt hiszem, értem. Ha visszalapozol (de lehet, hogy anélkól is emlékszel rá), olvashatod hogy én semmiképpen sem akartam képviselni a harcművészeket, hiszen erre semmilyen jogom, alapom nincs. A magam nevében persze felléphetnék, de ez kicsit nevetséges lenne (elsősorban magam előtt).
Lehet, hogy a jól bevált régi mondást kell elővennünk: kutya ugat, karaván halad - azaz: attól nem lesz a harcművészet értéktelen, káros, stb. hogy akár Prof. P.P. ezt állítja róla...
Ha kicsit magamba nézek, és felidézem, mit gondoltam a karatéról 93 előtt, mielőtt elkezdtem volna... hát talán nem sokban különbözött P.P. eszméiről, talán azzal a különbséggel, hogy nem is igazán töprengtem rajta - - - és talán ha nem Dr. B.G. ajánlja hogy menjek le az edzésére, aki először kezelőorvosom volt, majd barátom lett, akkor talán eszembe nem jutott volna kipróbálni ls akkor marad a tudatlanság felsőfoka.
Na, ennyi. Még egyszer köszönöm, hogy rákényszerítettél arra, hogy elgondolkozzam.
Egy kicsit elragadtad magad. Tényleg reklám fogás, de talán hülyeség is lett volna kihagyni. JC egy ismert személy, akinek bizony van köze a Wing Tsun-hoz. (Ha nem is sok.) De ha nem fújnál, hanem kérdeznél, tájékozódnál, akkor nem rúgnál öngólt sem. Tehát JC a következő filmjéhez fabábú technikákat tanul Sijo Leung Tingtől, valamint a fiát is be fogja (vagy már beiratta) Sijo hongkongi vagy kínai (ezt nem tudom) iskolájába. Tehát a közös pont nem a számla, hanem az a tény, hogy JC, Sijo Leung Tingtől tanul.
Aki bemegy egy bemutatóra, az teljesen mindegy, hogy miért ment be. Ha a bamutató tetszik akkor elmegy edzeni. Ha az edzés is tetszik akkor ott marad. Hol a probléma? JC valóban csak azért mosolyog a WT plakáton, hogy az ember eljusson a bemutatóig...
Mit kevertél Te már megint? Nem a "Harcművészet" című újságot nézted, hanem a "Spuri" magazint :))
A Harcművészetekben a Kékes csúcsfutásról van egy kép, és a szerkesztő cimborái vannak rajta. Hogy a kérdésedre is válaszoljak, én nem vagyok rajta :))
praclee,
na így már leesett. Bocs, most nem volt idom, rohantam, legközelebb ha lesz egy kis szabadidom, megígérem, benézek hozzád.
Továbbra is fenntartom, hogy a JC-LT kapcsolat nem több egy jó reklámnál. Na jó, biztos edzegetnek is néha, ha összefutnak. JC az év 365 napjából háromszázat filmforgatáson tölt, a többit kórházban. Amúgy nekem is o a kedvenc harci színészem. De nagyon messze van attól, hogy példaképként kezeljem és utánozzam.
Korábban habzottam, hogy beírjam-e ide Kernspecht (szerintem) érdekes idézeteit, amelyeket karate-könyvekből vett át, végül úgy döntöttem, beírom.
3 ilyen karate-idézete van, naponta egyet leferdítek és beirkálok ide, persze az eredetivel együtt.
Az alábbi idézet Kono T. és E. v. Oehsen "Karate" c. könyvéből való. Kono Teuro 7. vagy 8. danos Wado-Ryu mester (egyik helyen így, másik helyen úgy írja Kernspecht), 8. danos Shinto Yoshin-Ryu Ju-Jitsu kempo mester, európai vezetőedző.
"Van azonban egy alapvető probléma, amikor a karatét önvédelemre használják: a karatét sportként ismerők és gyakorlók közül nem mindenkiben fejlődik ki szükségszerűen az az attitűd, ami egy kíméletlen küzdelem megvívásához kell. Sok karatéka jócskán túlértékeli önmagát ebből a szempontból, mert aki nem gyakorol rendszeresen számára szokatlan technikák ellen, az túlságosan rabjává válik a karatés megközelítésnek, és rendszerint rosszul fog reagálni másfajta technikákra, mint pl. a köríves ütésekre és horgokra."
"There is however a basic problem when Karate is used as a means of self-defence: not everybody who understands and practices Karate as a sport will necessarily develop the attitude which is requirde to confront an unscrupulous thug, for example, as this is not the aim of sporting Karate. Many karateka overestimate themselves considerably in this respect, for anybody who does not regularly practice against unfamiliar techniques will be too bound up in the karate approach, and will usually react wrongly to other techniques such as roundhouse punches and hooks."
Erről már volt szó ezen a fórumon (cross-training), tulképpen nem újdonság ez az akkori hozzászólásokhoz képest, inkább csak megerősíti azokat. A holnapi idézetben - azt hiszem - több újdonság lesz. Nézzenek bennünket holnap is! :-)
Szerintem haggyad az egészet.Én is így vagyok.A harcműv. aug. száma:Ueshiba
a szept. száma:Uyeshiba
Aztán az újságban Eskrima a tetején majd Eskima csak úgy a szövegben.
Én mán nem tudom mit higgyek:-)))
DLaLa
Nerm itt hanem itt!Mármint Debrecenben!
Mert én itt lakom.És ha te ide jöttél akkor jó lett volna hogy szólj.
JC és LT között a kapcsolat.Szerintem nagy!Mert Jackie Chan ahogy én tudom most tanulja és LT a tanítója!Egyébként a mostani Harcművészek újságon is Jc meg LT van!
Azóta mán rájöttem hogy hülyeséget írtam.Mert amit én láttam az a kékes futás volt nem pedig a maratoni!
Pedig szivesen láttam volna a jópofa arcotokat.
Gemini
Én már megszolktam!
éln is kérdeztem hogy ki jön Kecskemétre aztán csak néhány ködfolt.Konkrét válasz sehol.Egyszer régen megkérdeztem ki hol lakik.Sehol senki.
Nem tudom, sikerült-e világossá tennem az érveimet, gyanítom, hogy nem egészen. A "hogy jövök én ahhoz" nem arra vonatkozik, hogy hogy jövök én ahhot, hogy az "elöl-hátul doktor" PP-vel vitába szálljak, ugyanis magam is "elöl-hátul doktor" vagyok, tudományos fokozatom egyenértékű PP-ével. A szakmai önéletrajzom semmivel sem rosszabb, mint az övé volt ilyen idős korában, sőt bizonyos szempontból még jobb is (és történetesen ugyanabban a kötetben/CD-n olvasható, mint az övé, amit bemásoltam). Én azt próbáltam büfizni: ahhoz hogy jövök, hogy képviseljem a harcmesterséget tanulók közösségét önjelölt prókátorként. Ki hatalmazott föl rá? Senki. Márpedig aki odamegy hozzá - úgymond - beszélgetni, az mindnyájunkat képviseli, ha akarja, ha nem. Mert PP nem Kukuruzsnyák Rémust pocskondiázta le, hanem mindannyiunkat.
Ha valaki azt írja egy cikkben Kalányos Vendel becsületes, törvénytisztelő roma honfitársunkról, hogy tolvaj, csaló, megrögzött bűnöző, és K. V. ez ellen tiltakozik, akkor a saját nevében teszi. De ha ez a képzeletbeli felelőtlen firkász azt írja, hogy minden roma tolvaj, csaló, megrögzött bűnöző, és K. V. ez ellen tiltakozik, akkor ezt már nem a saját nevében teszi, hanem az összes roma nevében teheti csak, mivel a rágalom az összes romát érte, nemcsak őt. Aki PP-vel e cikk ügyében szóba áll, az ezt nem tudja a saját nevében tenni, mert nem őt sértették meg, hanem mindnyájunkat, így automatikusan és kizárólag mindnyájunk nevében beszélhet vele. Kitől van erre felhatalmazásod/felhatalmazásotok?
PP megeszi reggelire azt, aki nem elég felkészült, és ezzel a lelkes amatőr tiltakozó rengeteget árt nekünk. Majd ha a kellően felkészült (pl. aikidos klinikai szakpszichológus, vagy az a bizonyos karatés emeritusz professzor) reagál, mint szakmabeli, és azt mondja, hogy talán ismerkedjen meg velünk, akkor én is ott leszek - ha tudok - azon a beszélgetésen. Ők a szakmájuk, a tudomány nevében léphetnek fel, mellettük mi lehetünk az "illusztráció". De csak mellettük, felkészült, hozzáértő emberek, PP méltó vitapartnerei mellett! A másik lehetőség, hogy valamelyik szövetség vagy valamelyik stílus vezető mestere vagy legalább is magas rangú, elismert mestere emel szót, mert ő automatikusan jogosultnak tekinthető a képviseletünkre (azért szövetség ill. vezető mester). Tehát vagy a pszichológia tudományát, vagy a harcmesterséget művelőket kell képviselni annak, aki szót emel. Stílusvezető mester ill. szövetség-ügyben a magam részéről megtettem, amit megtehettem és kötelességemnek éreztem. Majd ők eldöntik, mi legyen.
Nem tudom, sikerült-e világosabbá tennem a véleményemet, és ha világosabb lett, akkor vajon meggyőzőbb is lett-e. Én - ismerve téged - azt hiszem, értem a szándékodat, tisztelem is, de nem értek egyet a módszerrel, amit tervezel. Várjuk ki a szakavatott válaszokat! És ha azután szükség lesz "illusztrációra", hidd el, én is ott leszek!