Jah, majd' elfelejtettem megkerdezni: honnan lehet szerezni tuskeket? Hangfal ala kellene (Jamo studio 190) amin eredetileg nincs. Most siman a parkettan all...
Szokasos tegnapi hallgatozasunk most keddre tolodott, ime tapaszalataink.. hatha erdekel valakit..
Szoval. Celunk: b&w cdm1nt. Szandekunk szerint densen elo/vegfok+onkyo transzport+ mostsemtudommilyen dac. Szoval az egesz ugyanaz mint a Concert 8 eseten par hete.
Nos. Hat elso hallasra majdnem kiszaladtam a szobabol. Elso tesztanyag szokasosan -amolyan bemelegitonek (nekunk, nem a cuccnak:)- Neil Finn: I can see clearly now.
Szoval szerintem ocsmany volt. Durva, kemeny, hallgathatatlan.
Bemutatos szerint is igy volt, mert eloszor interkonnektet, majd hangszoro-kabelt cserelt. Aztan volt kozben egy kis dugoforditgatas is, hogy teljes legyen a kep.. vegul mar teljesen be voltunk keveredve :)
Hogy kibogozodhassunk, atkoltoztunk egy szobaval beljebb. Valaki -talan Revox- emlegette annak idejen az Arcam+b&w kombinaciot... jajjjajj.
Scooter-x, ha magasra vagyol, ez a te rendszered :))) Irgalmatlanul elesen szolt. Egyebkent ettol eltekintve nem volt rossz. Viszont par szam utan mar belefaradnak az ember fulei, nem beszelve az idegeirol. Szoval hosszu tavu hallgathatosag == NULL.
Egyebkent maga a doboz szerintem nem rossz, de nem az en vilagom. Ha mar, akkor inkabb a Jamo. Az melegebb, nyugodtabb, meg sokkal-sokkal hallgathatobb. (most lehet szidni :) Egyebkent szerintem jo a tere, hala a meg jobban levagott tetejenek, gondolom. Melyben viszont kicsit szegenyes, meg az altalunk hallgatott kisebb dobozokhoz kepest is.
Aztan pedig meghallgattuk a kovetkezo kombinaciot:
Jadis CD mint transzport, Chord processzor, Chord vegfok, b&w 802. Nos, ezek mar szoltak valahogy.
Nagyon durva volt. Sajna momentam meg nincs ennyi sporolt penzem...
Azt hiszem gyujtogetek meg egy kicsit. Es kozben meghallgatom a ProAc Studio 100-at ujra.
Sziasztok!
Ujabb hangfalat sikerult meghallgatnom a heten.
Egy Heybrook 'trio'? 2eves 2 utas 60cm koruli,
eleg kellemes hangu falat VIFA hangszorokkal.
A kozep tartomany gyonyoru volt,de szerintem
kisse elnyomta a magasat es a melyet.
Igaz nekem magasbol sosem eleg,magasra meg nem
igazan hallottam olyan falat ami tetszett volna.
Olyan magassal lennek elegedett,ami dinamikusan,
kisse talan femesen csilingeloen szol,nem pedig
csak egy tompa csattanasra hasonlit.Olyat mint
pl ha
egy extra discmanfulhallgatoval hallgatnank
egy jobb minosegu asztali cd-jatsszot/ez csak a
magasra vonatkozik/
Melyre pedig csak a Tannoy Venus 507 produkalt a
varakozasoknak megfelelot,de kozep,magas semmi.
SZERINTEM AMIT EN SZERETNEK 500.000 NEM LETEZIK!
Jo lenne ha valaki meggyozne az ellenkezojerol!
Sajnos az anyagi korlat 70-100e ft.
REVOX! Meghallgatnam az Alcomax-ot de,az orszag
masik vegeben Szombathely mellett lakom,ez gaz.
Nem, Coltrane-rol nekem semmikeppen a vilagfajdalom jut eszembe... De tudod mit, hallgass bele :-) Bar ha meg nem sok jazz-t hallgattal, nem erdemes pont Coltrane-nel kezdeni.
En csrebe belehallgatok a Nirvana Unplugged-ba :-) Abszolut nem az en vilagom, de egy masik kedves es nagyra tartott ismerosom is hasonloan nyilatkozott errol a lemezrol.
"Vilagfajdalom" mufajban (pozitiv ertelemben) nalam az After Crying a nyero, kulonosen a "Megalazottak es megszomoritottak" es a "De Profundis" lemezuk. Egyebkent (de a topikban nem mellesleg) kiemelkedoen szepen is szolnak.
Hello K!
Én is így értettem. Egy magyar cég amely az eddigiektől eltérően most kifejezetten a magyar piacra fejlesztett valamit. Egyébként tudod kitől hallottam a dolgot? Kelenföldi Zsolttól!
Csak kiváncsi voltam aTi véleményetekre is
Üdv
Maradj is Jadis párti. Az Orchestra ennyiért nagyon megfogott. Nagyon egységes, és nyugodt hangja van, amíg az kell. Valaki keresett 100-ig dobozokat. Próbáljátok ki a JmLab Tantal 507-et. Bár nem állódoboz, de ennyiért jó.
Na hello mindenkinek, SW back to work. (Megjegyzem, ellentetben Scooter-ral nekem semmi kozom a "nevadom" zenejehez, meg a szamait sem ismerem; en inkabb jazz-t es komolyzenet hallgatok.)
Alcomax: nekem volt Alcomax hangfalam (az a pottomnyi Alfa), de az speciel nagyon kis bena volt, szinten VIFA hangszorokkal. Utana egy Castle Durham kovetkezett, nahat az sokkal jobb volt, pedig...
Regi erositok: a 3020-at en is imadom. A Rotel BX-ek is szoba kerultek, nekem nagyon bevaltak (meg a 8-as szeria: volt 820BX2 aztan -- nagyon sokaig -- a nagyteso, egy 840BX4).
Kvadro: az eredeti kvadro-koncepcioban a hatso ket csatorna is teljeserteku volt, mas kerdes hogy a gyakorlatban nem minden kvadro-rendszer mukodott igy, es egyebkent is csak a teremhangokat kozvetitettek volna a hatso csatornak. Kiveve a hangjatekokat, ahol kreativan fel tudtak (volna) hasznalni a negy csatit. Az egyik Hangzaskultura Napjan (Bartok radio, nehany evvel ezelott) volt egy kvadro jazz-kozvetites. Az ugy volt, hogy a bogo-dob-zongora-szaxofon (?) egy-egy csatornat foglalt el. Na, az nagyon hujeseg volt, olyan volt, mintha te is a szinpadon ulnel, csak hangszer nelkul. Magamutogato megoldas...
Mono: ujabb voks a mono felvetelek mellett. En szemely szerint viszont a orai sztereo felveteleket tartom sokra: 50-es evek kozepe, 2 mikrofon. Oscar Peterson Trio: Night Train, peldaul.
Es akkor Coltrane :-) Egy gyenge rendszeren C _izgatott_ szaxofonhangja _idegesitoen_ tud szolni, _tul_ harsanyan. Ugy, hogy legszivesebben letekerned a volumet.
Roviden ennyit, igy ertettem.
" Engem csak az érdekelne, hogy ezt hogy hallgatjátok?
Ugyanúgy sztereó lemezjátszón/CD játszón, er?sít?n keresztül, két hangfallal, csak épp a két csatorna ugyanaz? "
Én legalábbis úgy. Még faszább lenne, ha négy hangláda állna a négy sarokban: "álkvadró monó"
" Mindezt azért kérdezem, mert azt nehezen tudom elképzelni, hogy egy darab hangládából jöv? hangnak tere legyen - azaz normálisan leváljon a dobozról
a hang. (Persze ett?l még lehet, hogy így van.) "
Érdekes, amit a monó felvételekről írtatok.
Én is hallottam már korábban a monó dolgok egységesebb, természetesebb hangzásáról.
Engem csak az érdekelne, hogy ezt hogy hallgatjátok?
Ugyanúgy sztereó lemezjátszón/CD játszón, erősítőn keresztül, két hangfallal, csak épp a két csatorna ugyanaz?
Revox említett egy "Dynacord monó keverőerősítőt".
Erre pl. hány hangfal köthető, és hogyan?
Mindezt azért kérdezem, mert azt nehezen tudom elképzelni, hogy egy darab hangládából jövő hangnak tere legyen - azaz normálisan leváljon a dobozról a hang. (Persze ettől még lehet, hogy így van.)
Ha két hangfalat hallgatsz, akkor már jobban elképzelhető, de ebben az esetben szerintem (majdnem) mindegy is, hogy van e tér, vagy nincs, mivel a terességen kívül rengeteg jó tulajdonsága van még egy hangnak, ami viszont független attól, hogy sztereó e vagy sem.
Ez az én véleményem, de kérlek vitázzatok velem azon a ponton, ahol hülyeséget beszéltem.
"MONÓBAN!
Nagyon élvezhető
hangot produkált, és ami hihetetlennek tűnik, volt tere. Igazi erényét a régi monó bakelitekkel mutatta meg. Valószínű ezek egymikrofonos felvételek. Itt a
tér olyan szinten kialakult, hogy rendesen eloszlott, pl gitár baloldalon, zongora jobb, basszus hátul jobb, ének közép. Persze emme kellemes hangot,
valószínűleg nagyban zavarja a tudat hogy monó, ezért nem is életképes, de egyszer mindenki próbálja ki.
Hallagassátok meg! Ha valakinek volt hasonló élménye, érdekelne a
sztori. "
Az égvilágon semmi baj nincsen a mono felvételekkel - azon kívül, hogy mindenki úgy tudja, a sztereó a menő és ha a boltban meglátja egy CD-n a "mono recording" feliratot, fintorogva jó messzire el kell hajítania azt. Valójában a legtöbb ember (úgy értem, nem hifista) fel sem ismerné, hogy itt valami nem stimmel.
Példa: Billie Holliday, egyik kedvencem. Nagyrészt a harmincas-negyvenes években készített felvételeket, ezek ugye garantáltan monók. Amikor először hallottam tőle valamit, a csodálatos hangján kívül éppen a felvétel teljessége, kereksége fogott meg (78-as fordulatú lemezek!) - zajos volt, recsegett-ropogott, de semmi hiányérzetet nem hagyott bennem. Akkor azt gondoltam magamban, hogy valami baj lehet itt, ha egy 50 éves lemez jobban hallgatható, mint némely hipermodern új felvétel.
A durvoid aspektus: addig nem tudatosult bennem, hogy ezek mono felvételek, amíg egyszer észre nem vettem a borítón a feliratot :)
Vagy vegyük Coltrane-t (már megint ez a Coltrane!). Az 1966-os japán négylemezes koncertfelvétel az egyik legjobb pillanatát kapta el - egyszerre sugározza az iszonyatos feszültséget és a tiszta megnyugvást. És mono. És természetesen normális "tere" van - pontosan érezni, hol játszanak a zenészek. Nem *olyan*, mint a sztereó felvételek tere - *másmilyen* tér - de tér.
És akkor még a 47-es, New York-i Bartók hegedűversenyről még nem is beszéltem :). Természetesen mono. Zseniális.
Sem a 66-os Pink Floyd kislemezekről. Természetesen mono. Lehengerlő.
Szóval egy felvétel lehet rossz és lehet jó - de nyugodj meg, nem azért lesz rossz, mert az van ráírva hogy "monaural recording".
En H/K 620-at hasznalok egy par Ar Status S50 es hangsugarzoval, es elegge bejott.
A 690est sajnos nem ismerem igazan, ujabb mint a 620as es nagyobb teljesitmenyu, de nem volt meg modom normalisan megtesztelni. :)
Egy ismerősöm mutatta meg ezt az oldalt, egyelőre nagyon tetszik, érdekes.
Szeretnék akkor már én is egy tanácsot kérni a Nagyérdeműtől.
A következő rendszert sikerült eddig összeállítanom:
Sony TA-FA30ES erősítő
Sony CDP-X339ES cd-játszó
Sony MDS-JA30ES md-deck
JVC TD-V562 deck
Almássy-Audio ALA-7mkI
A problémám az interconnectekkel lenne. A CD és az erőlködő között most egy Audioquest Jade típusú kábelt használok, ez nagyon be is vált, van tere is, és nem keni el a dolgokat sem.
A probléma az MD és az erősítő összekötésénél van, szeretnék egy valamivel "high-end-ebb" kábelt, de nem tudom,hogy hol kezdjem el a keresést, erre az Audioquestre is csak egy ismerősöm jóvoltából tudtam lecsapni.
Milyen interconnectet ajánlanátok, ha a fő szempont a linearitás megőrzése és a remek térleképezés?
Az ár kb. 15eFt körül legyen, többet nem szeretnék áldozni rá...
Tudtok valamilyen elfogadható alternatívát javasolni nekem?
Köszi a javaslatokat.
Kábellel nem variáltam, mivel éppen nincs min hallgatni, ugyanis erősítőm már nincs, így csak helyben (boltban) tudom meghallgatni az erőlködőket ha elviszem a falat, meg a cd-játszót.
Arról csak álmodom, hogy valahonnan el is lehetne hozni.
Nem igazán szeretnék használtat venni, de kösz az ajánlatot.
Hogy érted azt, hogy nem túl áttetsző?
NAD-ot hol lehet látni , hallani?
Ez az Alcomax Gamma engem is érdekelne, mint azt már pár hozzászólással ezelott említettem éppen színtén hangfal keresoben vagyok. Eredetileg a Tannoy M3-at szemeltem ki, de azt már nem lehet kapni. Tehát a kérdés az, hogy ez a bizonyos Alcomax jó-e jazz, jazz- és progrock zenékhez?
Továbbá milyen a kialakítása, kell hozzá külön állvány?
Visszatérve a ROTEL-re sajnos nem találtam itthon forgalmazót, egyedül a Greetzy foglalkozik vele megrendelésre (nála viszont pont emiatt nem lehet elozetesen meghallgatni).
Köszi a Dynaudio infókat! Megyek hallgatgatni. Remélem nagyon elveri a DM602-t...
revox
Érdekes a TL alja. Elég sokat kell szórakozni a tömögetésével, de a végén egy kellemes, nem tolakodó, gyors basszus keletkezik. A sima reflex doboz alja ehhez képest torzított és puffogó...
Izgalmas még az omnidirekcionális RTL. Husztinál a CD bárban meg lehet hallgatni egyet, az övének Enigma a neve. Érdemes!
Szerintem is jó megoldás a JPW, mert mindennel megfelelően szól. Épp a múlt héten hallgattam a
hi-fi barlangban.
Ha a hangerőre meg a basszusra helyezed a hangsúlyt, akkor a Jamo cornet széria is jó, bár én soha nem venném meg,mert a mélyek rátelepednek a többire, de mondom, hangerő és basszusmániásaknak jó lehet, és 100 alatt van(Elnézést,ha nem a rovathoz méltó nevet említettem).
Ellenben én is segítségre vágyom.
Tannoy m3+ Marantz cd6000 ose. Fogalmam nincs milyen erősítőt vegyek 100 ezer alatt (ez tényleg a legteteje anyagi helyzetemet nézve). Nem hiszem,hogy marantzot kéne, mert ez együtt már túl lágy, szinte tompa és annak ellenére hogy én szeretem ezt a hangzást ez lehet, hogy már tulzás lenne.
Várom az ötleteket, remélem meg is tudom valahol hallgatni a javasoltakat.
revox!
Nem kifejezetten Scooterre-kell.Hallgatok Roxette-et Chris Rea-t Depeche Mode-t Prodigy-t es gyengebb napjaimon a house-t is meghallgatom.
De johet Queen,Enya,Madonna es metal is.
Szoval minden stilusbol hallgatok ezt-azt.
Kosz a segitseget!Varom a tovabbi hozzaszolasokat.
scooter-x@freemail.hu
szabadsagon vagyok Gorogorszagban es a csajom nem venne jo neven, ha ide is irogatnek nem csak a levelezesemet inteznem :-) De hamarosan jovok, sok mondanivalom van, Coltrane-rol, szaxofonhangzasrol meg ilyenekrol... :-)
Sziasztok!
Probaltam a Quadral qlx 202-t 75 ujan,45-ert
adtak volna 6 honaposan,de rohej a hangja.
Hallgattam Tannoy venus 507-et,ujan 180,
70-ert odaadtak volna de a hangja torz,
magas meg semmi.
Legutobb pedig egy Infinity reference 31mk2-hoz
volt szerencsem,ujan 120,70-ert elvihettem
volna.Igaz ez mar szebben szolt mint az elobbiek,
de meg mindig nem az amit varok,foleg a kozep,
es a magashangok tekinteteben.
Ha tudnatok valamit javasolni,ebben az arkatego-
riaban,vagy elado high end falatok van,irjatok!
Legutobb egy "heibrook" vagy-mi? /nem tudom hogy
irjak/ angol 2 utas high end falat javasoltak!
Aki ismeri ezt a markat,megkoszonnem ha irna
rola es a falaikrol valamit!
Elore is kosz a segitseget!
Jómagam is egy Audience 50-est hallgatok.
A Dunaudionál meghallgathatod és kis átfutási idővel lehet is kapni kb 215 ezer forintos áron.
Használt 50-est kevesen árulnak,mert senki nem akarja eladni.
Üdv mindenkinek.
A "nem a Mi területünk..." tényleg szögletes, de nem én voltam... Revox biztos kitér a hitéből, ha elmesélem, hogy most éppen B&W DM2 S2-t és saját gyártású TL, RTL és omnidiRTL hangfalakat hallgatok... lehet, hogy ez sem "a Mi területünk" :-)
stevie wonder irogatta:
" latom , beindult a topik. Mi van, kozeledik a show? :-) "
Jelentem, keszulunk! Tavaly is birtam vagy 2 ora hosszat...
----------------------------------------------
" SZVSZ a L'Auditeur nagyon jo hangot tud csinalni, van egy elkepzelesuk, es a keszulekeik jol passzolnak egymashoz. Mas kereskedonel elofordulhat,
hogy vagy nincs elkepzelesuk, vagy a keszulekeik alkalmatlanok a hangzasideal megvalositasara.
...
Dear revox, ebben nagyon is egyetertunk, es a Jadis Orchestra rendszeret jol ismerem, es nagyon is tetszik :-) Viszont a testes es a levegos jelzok melle
en a nyugodtat is hozzatennem. A teszt nalam egy Coltrane lemez: ha nem zavaro a szaxofon hangja a szolo kozepen sem, a rendszer/hangsugarzo
akar jo is lehet. Johet a tobbi tesztlemez... :-)
----------------------------------------------
Marmint hogy Coltrane szaxofonhangja nyugodt es nem zavaro? Istenem, szegenykem egesz eleteben azon dolgozott, hogy igazan zavaroan fujja a szaxofonjat :)
1. Coltrane a jazz egyik legegzaltaltabb alakja: a zeneje minden, csak nem zavartalan es nyugodt; a jazz standardekbol meg a tenyleg nyugodtakat is a felismerhetetlensegig szet tudja fujni. Meg az andalitobb szamai is teli vannak feszultseggel, free-s dolgairol ne is beszeljunk.
2. Nem irtad, pontosan melyik lemezrol van szo, de a Coltrane lemezek hangzasa nagyon kulonbozo, az Atlanticnal, Prestige-nel es mas kiadoknal megjelent albumait egeszen elteroen kevertek a hangmernokok. A korai Atlantic lemezei (legalabbis CD-rol) rendkivul furcsan szolnak, szerintem ugy elcsesztek oket, ahogyan kell (+ CD remaster jotekony hatasa :)). Es bizony, ezeken *nehol* az a szaxi torzit, mint allat!
Egy ilyen lemezt a lancnak ugy kell lejatszania, amilyen. Ha ebbol a hangbol a berendezes egy "langyos, kellemes, nem zavaro" hangot csinal, akkor az a lanc: csunyan hamisit. Egy "high-end" lanc plane ne tegyen ilyesmit. Annak definicio szerint nem lehet "hangzasidealja". Mert ha John Coltrane-bol Kenny G-t csinal, akkor hogy szolal meg rajta Kenny G?
De most mar legalabb ertem, mert szolt ugy a a L'Auditeur-ben a cucc :)