FIGYELEM! A topicban sajnos már nem lehetséges egyenesen az azt indító szakemberhez - Dr. Treuer Tamáshoz - fordulni az esetleges panaszokkal! Kérjük kedves látogatóinkat, hogy amennyiben sürgős segítségre lenne szükségük, ne a topicban próbálkozzanak, hanem forduljanak a megfelelő szakrendelésekhez! Megértésüket köszönjük: a moderátorok
Waratahnak:
Az, hogy mennyire húzós az abbahagyás, nem lehet megmondani a teljes probléma és a Te ismereted nélkül. Van akinek semmi, van akinél nehezebb. Ezt a kérdést szerintem a pszichiátereddel kellene megkonzultálnod, mert nem lenne etikus, ha én kívülről szólnék bele egy terápiába. Úgy tűnik egyébként nagyon felpörgött a gyógyszerismeret téma, ami egyrészt azt jelzi, hogy nem biztos, hogy elég időt fordítanak kollégáim a tájékoztatásra, másrészt nekem megdöbbentő, hogy majdnem mindenki szed valami bogyót...
Kedves Engill,
a Sobril és a Zoloft nem ugyanaz a gyógyszercsoport, az első szorongásoldó, a második antidepresszáns. Az álatalam említett Xanax és Rivotril hasonlóak mint a Sobril, és igen jó hatásúak, mint már említettem a Sobrillal nincs tapasztalatunk, mert itt nem gyártják. Egyébként Magyarország gyógyszerellátottság és támogatottság tekintetében egyedülálló a világon, majdnem itt található a legnagyobb antidepresszáns választék a piacon, és a TB támogatás is nagy (90%).
Kedves Waratah,
a Floxet és a Prozac ugyanaz, mindkettő fluoxetine-t tartalmaz, a Floxet magyar gyártmány.
Szerintem nem valószínű, hogy az izzadást ez okozza, a mégis, akkor ez egy késői mellékhatás, ami valószínűleg a Prozac mellet is kialakult volna. Ezt csak úgy lehetne eldönteni, hogy ki kéne hagyni egy hónapra a gyógyszert, és akkor megnézni, hogy még mindig izzadsz-e.
Kedves EG,
Az Anafranil lenne talán a legjobb ebben a krónikus fájdalom szindrómában, de sajnos több mellékhatása van általában, mint a Prozacnak. Az is igaz persze, hogy az egyéni variációk nagyok, van aki a legkevesebb mellékhatással bíró szertől is rosszul van, de ugyanakkor egy húzósabb drogtól meg kutya baja.
Kedves Eszter,
nehéz jó választ adni a kérdésre, hogy ki az érett személyiség. A betegségdiagnosztikai rendszerek általában nem az érett személyiséget írják le, hanem bizonyos működési jellegzetességeket, amelyeket a klinikai tapasztalat együttálló személyiségjegyekként karakterként jellemez. Általában azt mondjuk érett személyiségnek, aki Freud óta, aki tartósan képes örömteli kapcsolatok fenntartására, munkájában hatékonyan és kreatívan képes elképzeléseit megvalósítani (vagy szublimálni). Ezenkívül hozzászokták még azt is tenni, hogy
felelős döntéseket képes hozni az életét és más életét érintő kérdésekben. Pszichoanalitikusan pedig azt lehetne mondani, hogy nem használ túlzott mértékben kóros elhárítómechanizmusokat, és tudattalanjának irányítása a tudatos énrészeivel összhangban van. ("Wo Es war, soll Ich werden").
Eszter, ha ez az izzadás , mint ülőfoglalkozásúnak, kevésnek minősítettik, akkor magamra vállallokm a kujbisevi hőerőmű működtetését. Azt hiszem hagyni fogom a 'csába ezt a gyógyszert, de most nem merem eldobni, még ha az orvossal beszélnék se, mert lelkileg jól vagyok. MAjd két hét múlva.
Eszti, off, a depisek úgy értelmezték hogy vasárnap akarnál talit. Én meg úgy, hogy vasárnap jössz, és aztán valamikor tali. Légyszi clarify!!! Mert a népek be vannak indulva.
on
bocs Tamás
csatlakozva hozzad (ismerem a Benjaminka erzest) megkerdeznem Treuer dokit, hogy tulajdonkeppen mit tekintunk erett, felnott szemelyisegnek (amihez kepest aztan a rossz szemelyisegstrukturat v. a szemelyisegzavart diagnosztizaljak), es szoktak-e Magyarorszagon is beszelni 'szemelyiseg-stilusokrol'.
itt Amerikaban a graduate student kollegaim kozott (torteneszek es egyeb filoszok) joforman mindenki szenved a sajat 'eretlen' szemelyisegetol (az atlageletkor 33 korul van), es neha azt kerdem magamtol, nem arrol van-e szo, hogy bizonyos emberek, nyilvan nem veletlenul, olyan palyakra mennek, ahol nagyon sokaig nem kezdik el kiepiteni a sajat mentalis es valos vilagukat, hanem orok Benjaminkakent mukodnek.
az izzadas lehet mellekhatas. en floxetet meg nem szedtem, de egy anafranil nevu triciklikus antidepresszanst igen, amitol hihetetlen mertekben izzadtam, meghozza szorult helyzetben meg inkabb, mint melegben.
ez a sajnalatos korulmeny, a szorult helyzetben valo izzadas, egyebkent az efectin mellett is megmaradt.
viszont olvastam egy konyvet, amely azt irja, hogy tulajdonkeppen az a normalis, ha izzad az ember, es az ulofoglalkozasuak biologiai rendszerunkhoz kepest keveset izzadnak, holott a "hutesi" funkciok fontos szerepet jatszanak a kedelyallapot szabalyozasaban.
ld. meg 'forrofeju' v. 'ugy erzem, mindjart felrobbanok' versus 'kiraz a hideg' (ami persze mar a masik veglet).
tovabba ld. meg a 'cool' jelzo egyetemesen pozitiv jeletenteset.
egy gerincserv kovetkezmenyekent Pain Syndrome-om
alakult ki tavaly februarban, harom honap intenziv
fajdalom utan
kevert depresszios tuneteim
is keletkeztek
Prozac-ot kaptam aminek rendkivul jo hatasa
volt a fajdalomra, de ugy altalaban nagyon rosszul toleral-
tam. a gyogyszert nem pszichiater hanem maga a servvel
foglalkozo idegsebesz ajanlotta. kesobb latott pszichiater
is, es mondjuk ugy
mara pszichesen valamennyire rendbejottem.
most megint fa'jok egy kicsit, talan nem ugy mint telen.
lehetseges, hogy van valami kevesebb mellekhatassal
jaro, konnyebben toleralhato gyogyszer Pain Syndrome-ra?
Egyéb bajaim is vannak, már kezelés alatt állok.
10 hete járok áterhez, +seroxat, +tegretol, +rivotril ha nagyobb gáz van.
Egyelőre nem érzek változást azon kívül, hogy elmúlt a "bármikor robbanhatok" érzés, viszont a hasmenésel "gazdagabb" lettem.
Azaz van még két változás, 1. nem cigarettázom annyit, 2. egyre gyakrabban-egyre több pálesz ugrik be esténként (meg néha napközben is).
Nem átalottam topicot nyitni a törzsasztalban "Forduljak-e pszichiáterhez?" címmel, ott ajánlották, hogy talán forduljak ide, hogy ne kelljen kattintgatni, idemásolom a topicindítót:
" Problémám van magammal. Túl vagyok a 30-on és rájöttem, hogy éretlen (torz?) a személyiségem. Itt van egy találó leírása annak, aki én vagyok:
"Benjáminkának az a legfőbb törekvése, hogy mindenki várakozásának megfeleljen, mindenki elégedett legyen vele. Számára a legnagyobb iszony, ha megharagszanak rá. Kerül minden konfliktust, őszintén vagy tettetve próbál alkalmazkodni az egész világhoz. Közben lassan elveszíti saját magát, már nem is igen tudja, hogy ő mit szeretne, mire vágyik."
vagy amit Clea törzsasztaltárs írt egy másik topicban:
Ahhoz, amit Mamint leírt, még azt tenném hozzá, hogy adódhatnak olyan helyzetek, amikor hirtelen minden felborul, és akkor szembesül igazán azzal az ember, hogy van-e olyan túlélőkészlete", ami átsegíti a bajokon, vagy csak akkor döbben rá, "hogy ő mindig csak meg akart felelni, mindig más által megadott panelek szerint élt, hogy ő voltaképpen nincs is".
Pontosan ezt érzem, nem tudom, hogy én mit akarok, nincsenek céljaim, a mások által támasztott elvárásoknak megfelelek (azt hiszem elég jól), de közben elveszítettem önmagam.
S, hogy miért a törzsasztalon keresek választ? Bízom a kollektív bölcsességetekben, én már sokat tanultam tőletek. Szeretném, ha véleményt mondanátok arról, szerintetek érdemes-e pszichiáterhez fordulnom, vagy a problémámat úgyis magamnak kell megoldanom. Ha esetleg vagytok még itt Benjáminkák, akkor Ti is írjatok!
B."
Tamás, január közepe óta szedtem prozacot ill. úgy két és fél hónapja floxet-et, egyszerűen azt mondta az orvos, hogy ugyanaz. Elviekben nem is éreztem különbséget, de most izzadok, mint egy igavonó paci. Az enyhénszólva eszement nyarunk idején azt hittem, hogy csak simán melegem van, (pontosabban nincs melegem, csak csendben csorog a képemen a víz) de most már a néha csípős reggeleken is ugyanaz van. Az orvos azt mondta, hogy "ááá, némi mellékhatás-de ugye nem kibírhatatlan???" Végülis a depi alapesetben sem kibírhatatlan, hát mit mondtam volna.
Lehet ez a gyógyszerváltástól? Vagy egyszerűen rám tört a klimax? (btw ennek semmi egyéb jelét nem érzékelem)
Köszönöm a valaszt, ez eredmenyezett nehany kerdest.
En mivel nem M.o.-on elek, nem igazan tudok hozzajutni ezekhez, habar lehetseges hogy errefele (Svedo.) is megtalalhatoak, valoszinuleg mas neven.A kerdes az hogy ezek a szerek mivel/miben jobbak?
Anno nekem is irtak ki Zoloft-ot, csak olyan eros mellekhatasai voltak hogy gyorsan abba is hagytam.Sobril ezzel szemben szinte semmi, talan a kissebb faradtsag ami eszlelheto.
a Sobril nevű benzodiazepin hatóanyagú szorongásoldó (hatóanyag neve: oxazepam) hazánkban nincs forgalomban, csak Olaszországban, tudtommal a Schiapparelli cég gyártja. Azonban ennél sokkal jobb szorongásoldók is elérhetők itthon, például a clonazepam (Rivotril), alprazolam (Xanax). Ezek is és a Sobril is sajnos okozhatnak hozzászokást ellenőrizetlen, nagy dózisú, hosszútávú szedés esetén, ezért beállításuk és megvonásuk is a szakember feladata.
En azt szeretnem tudni hogy a Sobril nevu nyugtato/szorongasoldo gyogyszer, nem tudom hogy otthon van e es milyen neven fut, kivalt e fuggoseget.Igaz eleve nem rendszeres szedesre van alkalmazva, de ideje lenne veglegesen feladni.
A Prozac elsősorban antidepresszáns, a hatása 3-4 hét kúraszerű szedés után alakul ki, emellett van szorongáscsökkentő hatása is, de nem ez az elsődleges, hanem a hangulati hatás. A kezelés első napjaiban átmenetileg feszültségnövekedés is előfordulhat, ezért a kezelés indításakor rendszerint szorongásoldóval együtt javasolják szedését (Xanax, Rivotril).
Általában 5-10 %-ban van szexualitást csökkentő mellékhatása is, ez azonban később gyakran megszűnik. természetesen a gyógyszer dobozán található mellékhatásprofilon mindenféle mellékhatás fel van sorolva, de ennek elsősorban amerikai üzletpolitikai okai vannak, azaz a mégis jelentkezik valami hatás, akkor ne érje szó a ház elejét, a cég megmondta előre, tessék elolvasni...
A szorongást természetesen lehet gyógyszer nélkül is gyógyítani, alapvetően sok pszichoterápiás eljárást kifejlesztettek erre a célra az autogén tréningtől a katathym képélmény technikákon át az analitikus terápiákig.
OFF TOPIC és elnézést mindenkitől, a következő sorokat megérti akinek szántam:
---
Az a gyanúm, hogy a gond ma az volt, hogy én ide írok!
---
Elnézést mindenkitől mégegyszer, akinek jól esik meg is kövezhet! :)
----
A magánrendeléseken a pszichoterápia óradíja (40-50 perc) 3000 és 7000 forint között van. (Ez két éves adat, ekkor egy felmérést készítettünk erről a pszichoterapeuták között). A csoportterápia óradíja 600 -1200 forint / óra / fő. Az amerikai árak kb. 100-150 USD/ óra egyéni terápia, Németországban ez 80-100 DEM. Összehasonlításként egy nőgyőgyászati 5 perces vizsgálat hazánkban 5000 és 10000 forint között van, egy belvárosi női fodrász 5000 forint alatt nem nyúl a hajhoz.
----
senki nem jar nogyogyaszhoz vagy fodraszhoz hetente tobbszor, vagy akar csak hetente... felreertes ne essek, nem a pszichiaterek keresnek sokat, hanem keves 'paciensre' oszlik el a penz. En egyedul elek, szoval ha elfogy a penzem honap kozepen nincs gaz, legfeljebb nem eszem, ellenben egy csalados vagy nalam igenyesebb ember nem biztos, hogy be tud egy maganrendelest vallalni.
Kedves Treuer doktor !
Azt szeretném tudni, hogy szorongásra mennyire hatásos a prozac, van-e mellékhatása ,szexualitás csökkenése, stb?
Kb.mennyi idö alatt gyogyit? és gyogyit e önmagában, vagy kell mellé más gyogyszer esetleg valamilyen terápia?
Gyogyithato e gyogyszer nélkül is a szorongás?
Kedves Eszter!
Amit a kognitiv terápiáról írsz az nagyon jó, és müködik is.Ezt saját magamon tapasztaltam a múlt hónapban, sajnos külföldön kapott el egy pánik roham, nem volt nálam gyógyszer / ami nem szokott előfordulni / szóval teljes pánik, hasmenés, kiszaladni a világból stb., de sikerült túljutni rajta.
De, a mindennapi darálóban nem merem megkockáztatni, hogy eljussak idáig, hiszen a munkába járás és a munkám miatt állandóan vezetnem kell. És neken sajnos a rohamok jó része kocsiban is jön ill. jönne, már előre félek is ettől, így pedig Murphy törvénye szerint be is következik. Szóval a lényeg, hogy nem merem vállalni a rohamok legyőzését ezzel a terápiával, és ilyenkor jön mindig a gyógyszeres kezelés. Pedig lehet, hogy menne anélkül is de nem merem vállalni!!
Szóval a hétvégén újra el kezdetem szedni a Floxetet. /Állítólag a Prozac magyar megfelelője, és támogatja a TB./
A nagytakarítás terápia szintén nagyon jó, de hát nem lehet állandóan takarítani sem.
A pánik ambulancia /Ha jól tudom a Nyéki u.-ban/ nagyon jó, én is jártam oda egy ideig, csak elég zűrös volt megoldani vidékről, nem csak felírták a gyógyszert, hanem terápiás kezelés, beszélgetés is volt mellette. Most már értem miért vagyok ilyen, csak hát nem sokra megyek vele.
Igyekszem sorrendben válaszolni, örülök, hogy így felpörgött a téma.
waratah-nak és Subzero31-nek: A terápia mindig pénzbe kerül, ugyanis ez egy szolgáltatás. Ha a TB fizeti ha a beteg, ez mindig ennek a szolgáltatásnak a része. Amit Babarczy Eszter mondott, hogy van egy motivációs tényezője is, az igaz, de az is benne van, hogyha ingyen lenne, akkor az a hamis érzelmi áttétel alakulna ki a kliensben, hogy az ő két szép szeméért megy a terápia. Budapesten TB által látogatott pszichoterápiás rendelések előfordulnak, általánosságban az OPNI Pszichoterápiás ambulanciáját ajánlom Tel 391-5442, 391-5441, 391-5443, vagy az OPNI Tündérhegyi Pszichoterápiás osztályát, (ennek is van ambulanciája) Tel: 200-8719, 200-8720.
A magánrendeléseken a pszichoterápia óradíja (40-50 perc) 3000 és 7000 forint között van. (Ez két éves adat, ekkor egy felmérést készítettünk erről a pszichoterapeuták között). A csoportterápia óradíja 600 -1200 forint / óra / fő. Az amerikai árak kb. 100-150 USD/ óra egyéni terápia, Németországban ez 80-100 DEM. Összehasonlításként egy nőgyőgyászati 5 perces vizsgálat hazánkban 5000 és 10000 forint között van, egy belvárosi női fodrász 5000 forint alatt nem nyúl a hajhoz.
A sürgős elérhetőséghez: a kéthetes időpont nem hosszú, ha nincs sürgősség, egyébként a szakma szabályai szerint ha sürgős helyzet van, akkor rövidebb időn belül kell biztosítani időpontot, de ha az orvos nem ér rá, akkor ajánlania kell valakit, ha a beteg úgy ítéli meg, hogy addig nem bírja ki. A rendelések egyébként túlterheltek, nem ritka a pszichoterápia elkezdésének várólistás megoldása, ahol szintén nem ritka az 1-2 hónapos várakozási idő.
Sürgős esetekben a kerületi Pszichiátriai Gondozókhoz lehet fordulni, ahol pszichiáter szakorvosok látják el az akut teendőket.
Babarczy Eszternek: A Buspar már régóta van nálunk, Spitomin néven, erről ebben a fórumban is sokszor írtam már (lásd alább). Ez egy új hatásmechanizmusú, nem addiktív, seriotonerg, de nem antidepresszáns, hanem szorongásoldó. A Luvox is forgalomban van, Fevarin néven, de sajnos ennek is van szexuális étvágycsökkentő mellékhatása 5-10 %-ban, ami viszont jól kezelhető a "tervezett" szexuális együttlétek előtti napon a dózis felére csökkentésével. A gyógyszer elhagyása után egyébként ezek a mellékhatások teljesen rendeződnek. Erről részletesen kollégáimmal is publikáltunk anyagot az American Journal of Psychiatry-ban 1996-ban, a Medline--on elérhető interneten.
Van más kettős (noradrenerg és serotoninerg) szer is forgalomban, pl. a Coaxil (tianeptine), és támogatja a TB:
Üdvözlettel,
Tamás
Dr. Treuer Tamás
pszichiáter, pszichoterapeuta
treuer@mail.index.hu
http://sos.index.hu
a fizikai munka tenyleg jot tesz, emeli az adrenalin-szintet es a szerotonin-szintet is.
a testedzes szinten hasznos, ugyanezen okbol.
sot. en fanatikus takaritasba szoktam kezdeni, ha nagyon lent vagyok, de azert ra birom venni magam arra, hogy egyaltalan megmozduljak. csakhogy ez utobbi feltetel nem mindig adott.
de Treuer doki a megmondhatoja, hogy ahhoz, hogy valaki kimasszon a depressziobol a fizikai munka onmagaban nem mindig eleg.
meg aztan, ha elegendo volna is a fizikai munka - akkor is mit csinaljon a szegeny szellemi munkas? napi nyolc ora testedzesre aligha telik meg az egyeb jellegu elfoglaltsagai mellett.
amugy persze egyetertek. Harry Potterrel is. ha megnezed az Amazonon, abban a rubrikaban, ahol az szokott szerepelni, hogy "akik ezt a konyvet vettek, azok tobbnyire megvettek a kovetkezo konyveket is" a temara valo tekintet nelkul mindig megjelenik Harry Potter.
vagyis, BTW es ceterum censeo Harry Potter legendum esse.
Kedves Eszti,
a Harry Potter ismertetésed óta én babarczy-fan vagyok és figyelemmel kisérem a hozzászólásaidat. Most, hogy ebbe a topicba keveredtem, eszembe jutott az a régi megfigyelésem, hogy a kemény fizikai munkát végzők sohasem depressziósak. A munkatárasim között pedig azok a kiegyensúlyozottak, akik sokat futnak, úsznak, bicikliznek.
Azt hiszem, hogy azok, akik sok szellemi munkát végeznek, és e munkavégzés során bennük felhalmozott feszültséget további szellemi tevékenységgel - mint önmaguk elemzése - akarják levezetni, tévúton járnak.
Próbáld ki, és ha lefutottál 100 km-t, számolj be az eredményről. Ha negatív lesz, nyílvánosan hamut szórok a fejemre.
szerintem egy ora manapsag alapszinten 3.000 Ft-ba kostal, ami alighanem tobb, mint egy nyelvtanar orabere. biztos van, aki ennel tobbet ker, talan van olyan is, aki kevesebbet. viszont delutan is tartanak orat, sot este is.
allami keretek kozt a pszichoterapias ambulanciakon (nehany letezik) elvileg lehet kapni kezelest, de a gyakorlatban tapasztalatom szerint a cihologusok es aterek jobban szeretik a fizeto beteget.
arrol nem is beszelve, hogy van vmifele Freudtol eredo gondolat, mely szerint fontos, hogy a paciens fizessen, mert az nelkulozhetetlen a terapia sikerehez.
ezt eddig sose sikerult megertenem - talan a paciens motivalasahoz van ra szukseg.
engem mindenesetre jelenleg ez tart vissza attol, hogy terapiaval kiserletezzek.
van egy ugynevezett kognitiv terapia panikbetegseg kezelesere.
a dolog lenyege az, hogy a panikroham tulajdonkeppen a stresszre (pl. oxigenhianyra vagy hirtelen cukorszintemelkedesre, vagy nagy vagy szukos terre) tulerzekeny test "false alarm" jelzese, amelyet aztan az ember tevesen igazi baj elojelekent ertekel, es mivel fel, hogy rajon a roham, ki se megy inkabb az utcara.
a kognitiv terapiaban (amit magadnak is csinalhatsz) sorra kell venni, hogy pontosan mi tortenik, amikor panikba esel.
pl: nagyon gyorsan ver a szivem,
iszonyuan izzadok es remegek,
attol felek, hogy jon egy roham,
vagy hogy valami komoly bajom van,
inkabb ki se teszem a labam,
vagy gyorsan hazamegyek,
gyorsan beveszek egy Xanaxot,
nehogy baj legyen,
jaj, istenem, mar megint rohamom volt,
megint tonkretette a napomat a rohadt betegseg,
olyan rossz kedvem van,
hogy muszaj bevennem meg egy Xanaxot,
es igy tovabb.
ezt a folyamatot a kognitiv terapia szerint meg lehet ott allitani, hogy amikor jon a "false alarm", akkor kicsit ledolsz vagy felrevonulsz es lazitasz, es tudatositod, hogy vegulis nincs semmifele szervi bajod, es ha nem hagyod eluralkodni magadon a panikot, akkor semmi katasztrofa sem tortenik.
ha egyszer-ketszer atjutsz igy a kuszobon, illetve a fizikailag legrosszabb perceken, akkor elindulsz kifele, es egyre konnyebb lesz legyozni a rohamot.
itt Amerikaban most a BuSpar keszul elre torni a nyugtatok kozul.
aszongyak, nem addiktiv (ellentetben a Xanaxszal vagy mas benzodiaizekkel), es a sejtkozi szerotonin-ellatasra is hat.
van mar Magyarorszagon BuSpar? jo az panik-betegsegre?
mas: van Magyarorszagon Luvox? Tobben panaszoltak a depis topikban, hogy szexualisan nem funkcionalnak kellokeppen, es azt olvastam itt egy szakkonyvben, hogy a Luvox az egyetlen antidepresszans, amely nem okoz ilyen jellegu panaszt (illetve a BuSpar sem okoz, ha azt antidepresszansnak tekintjuk).
tovabba: en Effexort szedek (Efectin neven), ami itt szinten sztar gyogyszernek szamit, Magyarorszagon viszont nem tamogatja a TB. Vannak mar mas dualis hatasu uj antidepresszansok?
Subzero31, megadnad nekem a panik ambulancia szamat?
A 2 het valoban sok. Tenyleg jo volna tudni, hogy addig is hova fordulhatna az ember? Hogy hol kaphatna segitseget? Vagy hogy mit is tehetne sajat allapotanak a javitasaert (a gyogyszer szedesen kivul)?
Subzero31 és TAmááááás!! Én tudom, hogy az orvosok ideje is véges, de egy ilyen két hetes határidő hogy lehet? Ha egy haslövéses beteget visznek az ügyeletre, azt sem 2 hét múlvára írják be a naptárba!!! Hogy a francba van ez?????????? Az összes kiskésem kinyílott a zsebemben!!!
Fafara : Nalam a panikbetegseg tobb okbol alakult ki azaz tobb helyrol is erkeztek az ingerek amit nem tudtam feldolgozni. PL a Fo ok Nem birom a direkte buta bunko embereket fonokoket. Ebbol nekem kijutott s nem igazan volt lehetosegem masik melohelyet nezni. Ill munka nelkul maradni.
A masodik kerdesre a valasz nem allando a panik.
Rendszertelen idokozokben jeletkezik es mas mas er
ossegu de a fo tunetek allandoak. Szorongas , nincs kedvem semmihez, harmat keves eletkedv , de ezeket meg elviselem de a rohadt HASMENEST azt nem. A masodik gyogyszeres kura utan kb 1 ev volt
1 evig jol voltam de mostmar egyre tobb a szoronga
sos idoszakom . Meditacio es 0,25 Xanax segit de
ez 2000.09 08 -ig volt igy . Azota felmondtak a munkahelyemen ket ugyvezeto igazgatom van. Az osszes kollegam igassagtalannak tartja az egeszet. Nagyon sokat tettem a cegert es megis kiraktam. A fonokeimrol es ezt nem en mondom mindenki azt mondja hogy gatlastalan embertelen bunkok.Es nem volt alapjuk hogy kirugjanak . Na de hat ok a fonokok es kesz. Azota az idegeim kivannak teljesen napi 4db 0,5 xanax , borzaszto szarul erzem magam idegileg de a harcot nem adom fel. Na es a lenyeg ! Felhivtam a panikambulanciat hogy a dokimtol idopontot kerjek es csak 2 het mulva er ra !!! Na es addig mit csinaljak ? Egy level 0,5 Xanax naponta ? Na erre varjatok gombot . Meg jo hogy van tartalek.
Na de a lenyeg csatat veszthetunk , de a haborut nem. Az ERO legyen veletek.
Kiment a fejemől időközben, de nekem is mindig ez volt a legnagyobb problémám: kihez lehet fordulni? Hova kellene menni? Végülis teljesen véletlenül akadtam rá (index topic) a mostani dokimra. Valahogy ez nincs igazán 'meghirdetve', ezért sem csoda, hogy nem mennek el sokan orvoshoz.
yeah. Mondjuk heti kétszer elmenni egy áterhez, és gozöm sincs mennyit kóstál, minima mint egy jobb nyelvtanár. Állami berkekben is zajlik az ilyesmi, mármint TB által finanszírozva? Vagy ott csk azt, aki már teljesen beborult, azt kezelik?
Az idorol nem is beszélve. Munkaidoben ilyesmi kizárva, este meg nincs állami egészségügy.
Szeretnem tudni, hogy
1. Hol es milyen segitseget kaphat az, aki lelki problemaktol szenved?
2. Hol kaphat hozzaertoktol tanacsokat az, akit meg soha sem kezeltek, es talan elsore nem is akar orvoshoz menni? (Es itt termeszetesen nem csak a fovarosiakra gondolok, hanem olyanokra is akik esetleg videken elnek.)
3. Milyen eselyekkel indul az, akinek korlatozottak az anyagi lehetosegei?
4. Ti hogy bukkantatok erre a lelki tanacsadora?