Keresés

Részletes keresés

Ambu-Lonci Creative Commons License 2000.09.14 0 0 495
Sziasztok,

GFT, Budapest, köszi a linket, de nem erre gondoltam. Ez csak a bázisé. Valami olyasmire gondoltam, hogy www.mentok.hu, ahol esetleg tudnivalók vannak (mikor kell a mentőket hívni, mikor a háziorvos az illetékes, ha mentőt hívnak akkor milyen adatok szükségesek, elsősegélynyújtási alapismeretek, esetleg az információ által szolgáltatott adatokat egy keresőablakban le lehetne kérdezni, stb...).
Vannak ötleteim, sőt, digitális fényképezőm, és már elkészült képeim is vannak, ha gondoljátok, esetleg összedobhatunk valamit.

Martin_dr, az előző levelem itt lent neked szólt (azt hiszem, az előzmény hivatkozás nem túl feltűnő.)

Mindenki más (aki nem mentős):
az itt (alant) leírtakkal ellentétben, minden pénzügyi probléma ellenére a mentők még működnek. Nem biztos, hogy minden egységnek minden tagja tökéletes, de a gyors segítséget a Mentőszolgálat adja minden életveszélyes helyzetben, mi vagyunk azok, akik akarunk, és tudunk segíteni ha kell.
A dolgozóink nem hülyék, csak néha hülyeségeket beszélnek. Ellentétek néha (ez ilyen főnök-beosztotti ellentét) ugyanúgy vannak, mint bármely más munkahelyen.

Sajnos, az egészségügy anyagi helyzetét mindenki ismeri, a Mentők is egészségügyi szervezet, úgyhogy anyagilag a helyzet mondhatnánk kilátástalan. De az autón lévő három ember össztapasztalata minden megoldható helyzetet megold. Ha esetleg mégsem, akkor a személyzet kérhet másik egységtől segítséget.

Tisztelettel:
Ambu-Lonci

Előzmény: Budapest (494)
Budapest Creative Commons License 2000.09.14 0 0 494
www nem kell. Csak így simán: http://bazis.hypolit.net/
Előzmény: GFT (493)
GFT Creative Commons License 2000.09.13 0 0 493
Üdv Mindenkinek!
Látom mostanában a mentőtiszt III a téma.Meg az undok ápoló.Azt hiszem mindenki volt kezdö.Két hét alatt,vagy 50 vonulás után, senki sem fog mindent meg tanulni.Martin dr-nak és Illabereknek is biztos van olyan esete ami még tud újat mutatni.Máskülönben unalmas lenne ez a munka.Nem igaz?
ambulonci!
www.bazis.hypolit.net

cucu Creative Commons License 2000.09.13 0 0 492
Helo.
Hát én csak pislogok... Hogy miket írtok!
cucu
scenic Creative Commons License 2000.09.12 0 0 491
Hi!

Nagyon érdekes dolgokat írtatok. Csak azt felejtettétek el, hogy az egész mögött egy dolog áll:
pénz - pénz és pénz
nyilvánvaló, hogy csak az áll be mentőzni, aki igazán vérbeli, mert itt a legmostohábbak a körülmények, és az akit az úton kislapáttal szedtek össze, az nem ad semmit se a zsebbe.
Nyilván való jobb lenne, hogy a medikus csak akkor kerülne éles helyzetbe, amikor mögötte áll egy kolléga. Mert ha az első eset egy balfogás, akkor a legnagyobb tehetség is megroppan.
De ha bele gondolsz egy fiatal sebész mikor jut oda, hogy ő álljon az első helyen az asztal mellett? 15-20 év múlva. Mert van a Prof, a főorvosok, osztályos orvosok, és valahol a 8-dik sorban ő. Ha valamire akar jutni, akkor kénytelen mentőzni. Aki pedig beáll azt segíteni kellene, nem pedig hátráltatni.
Egy egyszerű példa. Én informatikus vagyok és nem ma kezdtem a szakmát. De ha egy idegen géphez ülök, amit nem én építettem fel, akkor 1-2 óra eltelik, mire kiismerem magam. Akkor mit vártok egy kezdőtől? Mert gondolom a defi nem állványon guruló, mint a kórházban, hanem mobil.

Ha normális pénzt adnának, akkor nyugalom lenne, és több orvos is beállna, és nem kellene a mély vízbe mindenkit belökni. Mert itt azért mégis csak életekről van szó.

A sok csipkelődés mögött pedig, szintén a pénz áll, mert meló közben azon gondolkozól, hogy miből vegyél a gyereknek cipőt, vagy mit csinálj a 24 óra után, hogy több pénzed legyen.

Sajnos politikusaink nem ismerik a jelszavatokat
"Mindenkit érhet baleset"

Előzmény: sihuhu (490)
sihuhu Creative Commons License 2000.09.12 0 0 490
Azert ha jobban belegondolok, a tiszt III kepzesbe, tenyleg nem a legfenyesebb, sot mi tobb, szarnak is mondhato. Nem a velemenyem valtozott meg, csak irritalt, hogy en is belekerultem a hulyegyerekek, nagy kalapjaba, pedig nem erzem annak magam.
Az valo igaz, hogy miutan az elmeleti vizsgat letettem, es szekundalni kezdtem, hamar ra kellet jonnom, hogy vegigszekundalhatom a teljes idot a kocsiban ulve, mint egy zsak krumpli, ha nem kerdezek, senki egy kurva szot nem szol hozzam, ha nem szolok, hogy csinalni is akarok valamit, egy venat sem szurtam vola, ha nem megyek be a sebeszetre magamtol, hogy a mutetes betegeket intubaljam, akkor elkezdhettem volna ugy dolgozni, hogy tubust csak csomagolasban lattam. Ja nem, fantomot intubaltam elott egyszer.
De, ha kerdeztem valamit, sokszor ugy neztek ram, mint egy rakas szarra, hogyhogy, kocsizni akarsz es meg ezt sem tudod? Igy aztan az embernek hamar elmegy a kedve a kerdezgetestol.
sihuhu Creative Commons License 2000.09.12 0 0 489
Illa, az ilyek, mint Te teszik nehezze a kezdok dolgat, es az ilyenk miatt megyek neha rossz szajizzel dolgozni.
Aruld el nekem, te kezdo korod ota semmit sem fejlodtel? Mert akkor nincs helye tovabbi vitanak, tenyleg faszasan ki lettel kepezve, elbujhatok melletted, hogy konyvbol nem szereztem meg azokat a tapasztalatokat, ami neked elso naptol kezdve a rendelkezesedre allnak.
Irigyellek, hogy mentosnek szult az anyad, az a nehany ev, amit a cegnel lehuztal, mar semmit nem tett hozza, ugyis tudtal mindent.
En, ezek szerint ge*i modon, a betegek karara, de minden eddigi esetbol tanultam valamit, de a legtobbet azokbol, ahol az apolo bajtars nem azzal foglalkozott, hogy a beteg elott ellenkezzen velem (nem kell ide fekvokocsi, azt a par lepest ki bir gyalogolni, vagy nem kell ide monitor, csak a CT-ig lesz meg vissza stb..).
Penteken oreg rokakkal volt egy reanimacionk, tudom, hogy ha kimegyek elszivni egy cigit, vagy akarmi, ok akkor is ujraelesztik, de senki nem pattogott nekem (mint mar elofordult), hanem adtak amit kertem es gordulekenyen ment a dolog.
Nem tudom , hogy a tiszt III - ak miert irritaljak ennyire a tobbieket, oke, hogy sok nehez alak van, de az esetleges rossz viszonyert nem csak mi vagyunk a hibasak.
A kivulallok kedveert, azert, ez nem ilyen komoly hasadek, en pl. csak neha tapasztaltam meg, es szemely szerint a kollegak 90% -aval jo viszonyban vagyok. Mellesleg peremallomason.
illaberek Creative Commons License 2000.09.12 0 0 488
Kedves sihuhu!

A felelősség kérdése érdekes. Mi van ha egy nagytapasztalatú ápoló egy reanimáció kezdetén átveszi - vagy helyetted kézbeveszi - az irányítást. Na mi van akkor ? Megmondom!!!
SZERENCSE!
Ez persze általánosítás, de a tapasztalat sajnos az, hogy amíg egy két theophyllinnel kell bohóckodni, addig a tiszt-III-ak a jajjdenagytudásúak, aztán ha tényleg dolgozni kell, ahelyett hogy pörögnének, állnak és néznek ki a fejükből !!! Hát persze hogy átveszi az irányítást az, aki jpbban tudja. Egyébként az a véleményem, mondjuk maradva a reanimációnál, hogy annak kell irányítani akinek a legnagyobb tapasztalata és gyakorlata van. Ez általában nem te vagy, igaz?
Elmondok neked valamit, amit én is ápolóként tudtam még meg:
A BMSZ azért alkalmazza előszeretettel a tisztIII-akat, mert rengeteg "fing" eset van, és kell valaki, aki jogilag alkalmas rá, hogy valahogy ledokumentálja, és ezáltal a VALÓDI mentőautót nem kell lefoglalni. Nézd meg:
-nem pacemakerelhetsz
-nem kardiovertálhatsz, csak haemodinamikailag nagyon instabil betegnél
-nem lizálhatsz
-nem csinálhatsz helyszíni narkózist
-stb.stb.
Na ezek tekintetében mi marad neked ( meg annak idején nekem...) ? A SZAR: hiszti, hülyeség, részeg, idióták stb.stb.
Sajnos ezen át kell esni, mindig is így volt, csak mostanában valahogy nagy lett az arcuk a medikusoknak, és az ápolókollégák ezt veszik észre, és veszik zokon és bunkóznak.
Egy vérbeli mentőápolónál, aki mondjuk tíz éve esetezik, és ez nem ritka, szóval egy ilyen kollégánál nehogymá azt higyje akármilyen medikus, hogy többet tud!!! A citrátkörből esetleg.
Meg a crista supraepicondylaris lateralis még beugrik, de aztán mintha elvágták volna. Minket az egyetemen úgy tanítottak, hogy mindig legyünk minden új ismeret megszerzésével két fokkal szerényebbek! Ez mostanság nem egészen így van!
Megjegyzem, nem vagyok túl idős, bár a szövegem néha olybá'tűnhet. Azért láttam már egy-két tényleg ígéretes medikus-tisztet, de azért vigyázzunk a" szakmailag felkészült", meg " JÓ" jelzőkkel. Döntse el a beteg amikor nem csesszük el! De mindenki elcseszi. Néha még én is . Hát akkor a kopasz medikusok. Május óta nyomod???? KLASSZ!!!!
Jó munkát Kolléga Úr!
Üdv Mindenkinek!
Illaberek, oxy-trauma. szakorv. OMSZ

Előzmény: sihuhu (477)
illaberek Creative Commons License 2000.09.12 0 0 487
Kedves Martin dr.!

Én ugyan szándékosan nem aposztrofáltam magam ama sokéve lejáratott két betűvel, de kedves Kolléga Úr, van néhány hozzászólásom az általad írtakhoz.
Azt írtad, hogy szerintem a mentőtisztképzés szar, majd utána azt írtad, hogy te is voltál mentőtiszt. Na és akkor mi van? Ezzel sem megcáfolva, sem alátámasztva nincs a véleményem. Az, hogy nemzetközi orvosi diplomád van, mégannyira sem lehet érv vagy magyrázat. Ha a rohamkosin dolgozó orvos Kollegákra gondolsz, akkor hellyel-közzel még csak-csak, de ha a mentőtisztekre ( amibe ugye beletartoznak a medikusok is ), akkor semmiképpen sem szabad kiválóan felkészült kollégákról beszélni,mert inkább tűnik jól hangzóan heroikus bevett divatdumának, mint objektumnak. Egyébként említetted a központot, úgy veszem ki dolgoztál, vagy dolgozol ott. Név nélkül van ott egy srác ( még egy ideig ), aki rohamápolóból lett tiszt-I, nos annál jobb és felkészültebb ember kevés van, holott nem orvos...
NEM AZ ORVOSI DIPLOMA TESZI A SEGÍTŐ EMBERT!!! Az orvosok nagyrésze egy bugris idióta, csak a mostani orvosarisztokratikus rendszer ( még ) megvédi éd fetisizálja az ilyen jöttment barmokat. No comment.
Ha egy ápoló hátráltat, annak megvan az oka, bár szerintem sem etikus a helyszíen ellátás közben szívatni a másikat. A Szakmát viszont nem tiszt III-ként kell elkezdeni tanulni, hanem annak jóval előtte, hogy az ember az oxy-szigorlat után már valóban ütőképes emberként, és nem bohócként tevékenykedjen. Én már ápolóként is nagyon berágtam az ilyenekre.
" A főnökség is megválogatja... " HA-HA-HA! Ez így egyszerűen nem igaz!
Senkit sem érdekel, ki milyen kocsin kivel mikor ül, mert annyira nagy az emberhiány és a fluktuáció, hogy a főnökség már rég letett arról, hogy minőségi szempontokat is figyelembe vegyen. Darabra meglegyen a kocsi és kész, aztán menjen boldog-boldogtalan a városba... Ez van!
" Hogy nem tudnak egy esetet dg. az előrordul, lásd betegkocsi.. "
Ha a betegkocsi alatt a szállítót érted, helyesbítenem kell. LÁSD ESETKOCSI!!!
Szerencsére itt Pesten elég az ha kb. belövöd ( ezt is az esetek nagy többségében az ápoló kénytelen megtenni ) hogy urológia vagy szemészet, eztán nyomás. De mi lenne ezekkel a SOTE-mentőtisztekkel vidéken? Többen próbáltak az Alföldön, nagy csatoltkörzetes állomáson dolgozni. Felmondtak... ( vagy megkérték őket?)
A Mentőtisztképzés igenis szar!!!!
A múltkor egy frissen vizsgézott kollega első kivonulása előtt megkérdezte, hogy hogyan kell ellátni egy akut infarktusos beteget. Két perc múlva kicsöngették : Infarktus, CPR, Helyszín Exit!!! ( .... ügyelet értesítve... ha-ha :)))
A földön kell járni! Végzett eddig az országban kb 40.000 orvoskollega. Sajnos mostanában főorvosok végeznek. Nagyarc van, éntudat van., öntudat van, kritika és bölcsesség kevésbé, szakma... ?
Na mindegy. Jó munkát kívánok!

Előzmény: Martin_dr (476)
Ambu-Lonci Creative Commons License 2000.09.12 0 0 486
Halihó,

jelentem szomorú vagyok. Mivel azok az emberek, akik nincsenek kapcsolatban a mentőkkel, maximum legfeljebb hívnak néha egyet, mivel semmilyen hivatalos fórum (pl. weboldal) nincsen, csak innen tudnak a mentősökről információt szerezni. És ezt a fórumot olvasgatva igen furcsa lehet a vélemény. Nálunk az ápolók nem segítenek a mentőtisztnek/orvosnak, az viszont cserében "megszabadul tőle" stb...
Ha ezek igazak is, nem lenne szabad ide írni. Egyébként a stílusodból úgy tűnik, hogy még ifjú vagy, habár orvos, ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy bizonyos szakmai kérdésekben nem lehet (kell) hogy neked legyen igazad, de ennek kifejezésére vannak finom módszerek is. Főleg nem biztos, hogy ide való.

Egyébként a Bázis rohamon igen nehéz az átlag mentősök helyzetét megismerni, úgy tűnik, hogy olyan berendezéseitek vannak (nyilván kipróbálásra), amit valószínűleg egy peremállomásnak soha nem is lesz lehetősége kipróbálni.
Eddig úgy tudtam, hogy a használható vektoros térképek a nyugati határainkon megszűnnek használhatónak lenni, érdekelne a dolog. (Androute, vagy mi ez?)

Egyébként még sok kellemes, kivonulás közbeni internetezést kívánok.

AL.

Előzmény: Martin_dr (483)
Törölt nick Creative Commons License 2000.09.12 0 0 485
Hová tuntek a hosszú o-k, u-k?
Törölt nick Creative Commons License 2000.09.12 0 0 484
Samec, légy üdvözölve :)

trophy, ezt én sem tudtam. Igaz, az Árpád híd, ami a Bázishoz közel van nem olyan népszeru a hídramászók körében, mint az öregebb hídjaink, így módom sem nagyon volt találkozni vizimentokkel.

Nos, legyen meg az akaratod:

(szám nélkül) Központ, Alarm
I. Mátyásföld (korábbi Delej)
II. Buda
III. Újpest
IV. Palota
V. Kispest
VI. Lorinc
VII. Erzsébet
VIII. Csepel
IX. Budafok
X. Csillaghegy
XI. Keresztúr
XII. Bázis
XIII. Reptér

A római számok a mentoállomás sorszámát jelentik (ez egyúttal a rádióhívószám eleje is), mellette az állomás neve olvasható, nem nehéz kitalálni melyik hol van, a Bázis Angyalföldön, a Központ Lipótvárosban Az Alarm Centrum kocsijai pedig csak külföldrol/re szállítanak betegeket.

A helikopter nappal repül, rossz idoben, és este egy Mercivel "közönséges" mentofeladatokat látnak el. Ht az sem egy sokat vonuló állomás...

Budapesten (is) van egy csomó helikopter leszállóhely, ha beteget hoznak valamelyik fovárosi kórházba, akkor az ahhoz legközelebb esore mennek. Ilyenkor kimegy egy mento eléjük, átveszi a beteget és beviszi a kórházba. Nem valami kiépített reptéri akármire kell gondolni, gyakorlatilag az összes fovárosi focipálya, nagyobb terek, parkok, stb. Az egyik ilyen a Petofi Csarnok mögötti kutyafuttató domb, oda anno gyakran mentünk betegért. Olyankor kijön egy rendorjáror (ha kijön), hogy távol tartsa a népeket, mert az ilyesmi nagy esemény, gyulnek rendesen.
Ez egyébként nem túl népszeru mentoápoló berkekben (a helikofferbol való betegátvétel), mert mi állunk a legközelebb a géphez és telefújja az összes szeméttel a mentot, akárhogy állunk is meg (Murphy törvénye: a helikopter mindig úgy száll le, hogy az egyetlen nyitva maradt ajtó essen felé). Betegátadás után az ápolók szórják ki a kocsiból a faleveleket.

Martin megorülök, áruld már el hol kocsizol! Alig két hete jöttem el és tessék, felfutott az OMSZ. Ilyen térképes ketyerét utoljára a tuzoltóknál láttam, igaz az kicsit furcsa volt, a Kun utcából jöttek a Dózsa # Ajtósi sarokra, hát az nem nagy kunszt térkép nélkül sem :)

Martin_dr Creative Commons License 2000.09.11 0 0 483
Sziasztok!)

cucu

Igen sajnos soxor volt, hogy az ápolóm egyáltalán nem segített..sot még hátra is mozdított! De gyorsan megszabadultam tole..)

Amugy valóban az estekocsik szírénája jóval erosebb és egész más frekvenciahullámon dolgozik, mint a rohamé...)

->Budapest

Hát tudod mi kaptunk egy laptopot a rohamra!
Flopyval regisztrálja a neved, és egyben jelenléti ívet is készít..az adatokat egybol fel tudod vinni a gépre és a jelentést ki is nyomtatja! No meg a szolgálati mobil is megjárt..
És hát így fel lehet jutni a netre)
No és ami szuper benne, hogy beírod a riasztás helyszínét, és kiadja az aktuális térképszelvényt..és utvonaltervet is készít, hogy ne kelljen kérdezosködni, meg keresgélni!
Nagyon sokat segített már nekünk!

cucu Creative Commons License 2000.09.11 0 0 482
Helo.
Na, máris honvágyad van?

Egészen megélénkült a topic. Ez jó.
A rohamokról még annyit, hogy lényegesen gyengébben szól a szirénájuk mint az eseteknek. És nem is olyan dallamos, tehát kevésbé feltuno. Nem értem miért van így. Ma is láttam keresztúron egy szám nélküli rohamot, döngettek rákosliget felé. Eroszakosan mentek, ahogy kell. "Jó" volt látni.

Sajnos a mentosök közötti szakmai hiúság mindig is téma volt, már 25 évvel ezelött is. Ez mind a beteg/sérült kárára van. Mi az, hogy az ápoló nem dolgozik a tiszt keze alá? Itt nem lehet helye a sértodöttségnek. Ezek gyerekes dolgok amik méltatlanok a mentosökhöz.
Most én is csak ennyi.
cucu

Előzmény: Budapest (479)
trophy Creative Commons License 2000.09.11 0 0 481
Kedves SAMEC!

Üdv köztünk!
Érdeklodéssel várom a BAZ megyei adatokat, de nem igérem, hogy surun fogom tudni ellenorizni azokat.
Közben egy érekes adattal hagy szolgáljak:

A civilek közül szinte senki, de még a szakmabeliek közül is kevesen tudják, hogy a folyó és nagyobb állóvizeinken a Vizirendészet látja el a mentok feladatát is.

A BRFK alá tartozó Dunai Vizirendészeti Kapitánysághoz (DVRK) a Duna magyarországi szakaszán 7 állomás tartozik. (Komárom, Nagymaros, Szentendre, Budapest, Ráckeve, Dunaújváros, Baja)
Ezek közül Szentendre és Ráckeve csak ún. kmb örsök idoszaki (csak nappali) készenléttel.

A DVRK-hoz 26 kisebb és nagyobb csónak, hajó tartozik. Sajnos ezek közül jó ha adott idoben 18 az üzemképes. Egy-egy állomáshelyen a hajós járor látja el a mento szerepét is, de Pl. Budapesten nappal egy gyalogos járorpáros, egy vizi járorhajó, és egy mentos van szolgálatban kinnt területen. A mentost tényleg mentosnek is hívják. O a belterületi járor. Hozzá tartozik a fováros a Lágymányosi-hídtól az Árpád-hídig. Itt történik az események jelentos része. Hídramászás, vízbe esés, tilos fürdozésbol eredo balesetek, hajózási balesetek. A mentos járor feladata a vízbol mentés, mento hívása az ügyeletesen keresztül, egyeztetni, hogy a vízállás függvényében hová rendelje a mentot, hol tud biztonsággal "partot tuzni" és a sérült, vízbefúlt elsodleges ellátása. Sajnos gyakori a hídról ugrás, és az a tendencia, hogy azok a hídramászások, amikhez Ti vonultok ki, kedves bajtársak általában szerencsésen végzodnek, (jön a tuzoltó bácsi és lekönyörgi), de amikhez a vizirendészet vonul, az nem demonstratív céllal megvalósított mászás, ott már ugrás történt, és sajna a megtalálási = túlélési arány 50-50 %-os. Szar érzés keresni az áldozatot, úgy, hogy közbe látod a nagy hajóforgalmat, és nem tudod melyik alatt lesz szecska a delikvensbol.
A vizihulláról meg nem is kell beszélni, ahhoz már orvost sem kell hívni a halálmegállapításhoz.

Remélem sikerült újat mesélnem, ha esetleg van kérdés szívesen várom.

Nekem van! Mi az a csengetés, és hogyan történik a folyamat? A mentohelikopterrol is érdekelne egy két gondolt, ha valaki tud róla mesélni. Van száma? Vagy neve van? Kik vannak rajta? Hol száll le? Átadja a beteget kocsinak?
És mégegy! Megköszönném, ha tételesen összeírná nekem vki a Bp-i mentoállomásokat és számukat.
Hajrá!
Üdv

Előzmény: SAMEC (480)
SAMEC Creative Commons License 2000.09.11 0 0 480
Sziasztok!
Örülök, hogy Rátok találtam, igaz, hogy már 1,5 éve Netezek, de csak a múlt hét végén akadtam erre a fórumra.
Én is a mi kutyánk kölyke vagyok, immáron 9. éve, úgyhogy rendkívüli érdeklődéssel olvastam az összes hozzászólást. Többször Nekem is eszembe jutott néhány gondolat, de ezeket majd később leírogatom.
Trophynak üzenem, hogy ha a BAZ megyei számok is érdeklik, akkor annak a logikáját szintén egy későbbi időpontban bepötyögöm.
Egyenlőre ennyit, de ebből kitaláltátok, hogy még találkozunk (s ez nem fenyegetés)
Sziasztok
Budapest Creative Commons License 2000.09.11 0 0 479
Hol a túróban van olyan mentőállomás, ahol internetezni lehet?
Hogy én miért nem oda mentem anno...?! :)
Előzmény: Martin_dr (478)
Martin_dr Creative Commons License 2000.09.11 0 0 478
Sziasztok...

Bocsika..nekem személy szerint nem az ápolókkal van a gondom..hiszen, o is a Team tagja és a jó betegellátás érdekében össze kell dolgoznunk..!
Én csak azon akadtam ki mikor Rohamkocsira olyan ápolót tesznek mellém, aki nem tud egy injekciót beadni! És a Központi I-es rohamra (201) olyan sofor kerül, aki eltéved a városban! Ezzel vannak a próblémák..Én is tisztIII-ként kezdtem, és nekem is megnehezítette a munkámat az, hogy uj voltam a kocsin..és az ápoló uralni akarta a helyzetet, de én gyorsan helyre tettem!
Nézzétek meg 600 fos létszámhiány a mentoknél -> utánpótlás szükséges -> pénzhiány, eü helyzete ->
egyre kevesebben választják ezt a szakmát! Így valahogy az oktatáson kell változtatni!! Lásd az idei ponthatárok az orvosi egyetemekre!

Jah amugy egy érdekes eset: pár hónappal ezelott egy 28 éves terhes not elütöttek...a szolgálatvezeto betegkocsit küldött ki! És miért? Mert nem volt szabad eset, és rohamkocsi, mert egy másik riasztáshoz 3-at is kiküldtek! Végül ONE kocsival mentünk...az egész szervezésen változtatni kellene..

Amugy én tisztelem azokat a kezdo szakmabelieket, akik ezt a hívatást választják! És ott segítek nekik, amiben lehet! Fiatalon, kezdoként kifogni egy jó kis esetet..hááát..igen..megpróbáltatás számukra! De ne feledjétek, mi is így kezdtük valahol...

sorry, de ujabb riasztás....Martin

sihuhu Creative Commons License 2000.09.11 0 0 477
Sziasztok,
eddig még nem szóltam hozzá, de mivel egy kicsit szurkálják a tiszteket, egy kicsit megszólalnék az érdekünkben. Május óta dolgozom tiszt III - ként, és a hozászólásokat olvasva azt lehetne gondolni, hogy síkhülyék gyülekezete vagyunk, akik csak akadályozzák az érdemi ellátást.
Sajnálatos dolog, de minden szakmát el kell kezdeni valahol, a sürgősségi ellátást is, még akkor is, ha ennyire direkt felelősség egy adott emberi életért kevés más szakmában mutatható ki. A kezdeti nehézségeket lényegesen megkönnyíthet ha tapasztalt és jóindulatú bajtársakkal dolgozom ,de 24 óra idegőrlés, ha kifogom azt a pár nehéz esetet, aki mindig meg akarja mutatni, hogy mennyivel képzettebb ő ápoló létére.
Annak ellenére, hogy lelkiismeretesen szekundáltam (ha "fing" eset volt, nem írtam fel), az 50 kivonulás nem volt elég arra, hogy mindent lássak, ami előfordulhat, és jópár dologgal most, munka közben szembesülök először. És nem könnyíti meg a dolgomat, ha az ápoló bajtárs a segítség helyett az irányítást igyekszik átvenni, a helyreutasítás után pedig duzzogva szigorúan csak azt csinálja, amit mondok neki, tehát nem dolgozik a kezem alá. Ez érthető ha azt nézzük, hogy ő mittudomén 40 éves és húsz éve mentőzik, én meg 23 és 4 hónapja, de be kell látni, hogy a felelősség úgyis a tiszté.100 %-ban.
A képzésbe tényleg nem rokkantam bele, de aki komolyan gondolja a kocsizást, az úgyis felkészül rendesen.
Szóval nem érzem hülyének magam, segítségre amúgy sem szigorúan szakmai dolgokban szoktam szorulni, azokat végül is megtanultam , hanem hogy, mittudomén melyik kórház mikor ügyeletes, hol van a gyomormosócucchoz a gyerekfeltét, miért ereszt a vérnyomásmérő, hova csatlakozik az oxigén a Ruben-ballonon stb... Csupa olyan dolog, amit ha egyszer megmutatnak, nem kérdezem meg többször, de ezek azért maradtak meg bennem, mert úgy néztek rám, mintha nem tudom mit kérdeztem volna.
Mondjuk szerintem Martin_dr kicsit elveti a sulykot az ápolók kollektív leszólásával de már én is találkoztam olyannal, aki a kért gyógyszert három perc várakoztatás után adta, vagy kis matatás után közölte, hogy nincs.
Sofőrökkel meg abszolút nincs rossz tapasztalazom. Bár mondjuk augusztusban csattantunk egyet az esettel, de ebcsont...
Na ennyi
Előzmény: Martin_dr (476)
Martin_dr Creative Commons License 2000.09.10 0 0 476
Sziasztok..szeretnék egy pár dologhoz hozzászólni:

Eloszor is Illabrek írta, hogy a mentotiszt képzés Magyarországon "szar". Én frissen diplomáztam (nemzetközi orvosi diploma) de elotte mentotisztként tevénykedtem egy esetkocsin...
És olyan "szakképzett" mentoápolókat kaptam, akinek köze nem volt az egészségügyhöz! Nem tudott egy Iv injekciót beadni! No a soforökrol ne is beszéljünk! Békéscsabáról vették fel az egykori kollegámat..és eltévedt a városban!
Most egy Rohamkocsin vagyok..és hát kijutnak az érdekesebb esetek..Így azt tudom mondani, hogy akihez betegkocsi megy ki ...No komment! (minden van a toyotába: cigi, hamu, borosüveg - higiénia)
Viszont az estekocsin, és a Rohamkocsin jó a helyzet! Az orvosok és a mentotisztek (kollegáim) nagyon jó szakemberek..és a fonökség is megválogatja, hogy kit melyik kocsira oszt be..

Hogy nem tudnak egy esetet diagnosztizálni..ez elofordul..lásd betegkocsi! Holott a gyors diag. felállítása a mentos feladata..ezért mento!
Bp-i viszonylatban 10-15 perc alatt mindenhova odaér a kocsi...

Jah és mégegy eset: Mentoorvos kollegám menet közben próbált egy betegen centrális vénát szúrni..nem jött össze!! - Azért vannak érdekes esetek!

Most ennyit, mert éppen szoliba vagyok és megyünk egy kicsit a városba!

Martin

cucu Creative Commons License 2000.09.10 0 0 475
Helo.
OK illaberek!
Ami Budapest ex kollégát illeti, rövidesen vissza fog jönni a mentokhöz. Én erre elég sok példát tudnék mondani, de várjuk ki a végét.
Teljesen egyetértek azzal, hogy a városrészek szokásai mások, de én nyugodtabb lennék, ha mindenkor számíthatnék a mentokre. Végül is nem panaszkodom rájuk, itt a XVII.-ben sokat jönnek-mennek. De van két példám a mentohívásra.
'95-ben volt. Rákoskeresztúron tolem kettovel arrébb romániai magyar család bérelte a házat. Hétvége volt, készültek valami nagyobb ebédre a kertben, vágták a fát, amikor a 12 éves fiú ordítva rohant be a házba miközben csurom vér volt a keze. Mint kiderült, flexxel elvágta. Átkiabáltam, hogy kell-e segítség, mert tudtam, hogy nekik nincs telefonjuk és nagyobb bajt feltételeztem. Szóval, mondták, hogy igen és én hívtam a mentoket, hogy a gyerek le vagy elvágta a kezét. Kérdezték, hogy mivel vágta el, mondtam, hogy elektromos furésszel, erre 4 perc múlva ott voltak a mercivel. Végül is vagy 16 öltéssel varrták és késöbb is megmutötték. Ja, és a lerepült vágókorong egy másik ember lábszárán ütoeret talált, úgyhogy ot is elvitték.
Szóval, nem tudom, mi lett volna jobb megoldás ennél.
A másik eset: Pécelen a demizson mosása közben az kicsúszik a kézbol, a srác utánakap, de az már leért a kádba és eltört, így a srác ütoerét elvágta a törött üveg.
Erre beültek 3-an a kocsiba és bevitték a Koltóiba, pedig van telefonjuk. Közben kishíján elvérzett. Kérdeztem, hogy miért nem hívtak mentot, mire azt mondták, hogy az mire ideér... Pedig biztosan lett volna arrafelé mento, ha máshonnan nem, hát keresztúrról. És amíg ok beértek, az is volt 40 perc.
Hát ennyit a szokásokról.
cucu
illaberek Creative Commons License 2000.09.10 0 0 474
Kedves Budapest Kollega!

Az urbanizációs gondolatmenettel tökéletesen egyetértek.

Megoldást jelentene az, ha a mentőknek lenne például hivatalos honlapjuk, sajtóirodájuk, mutatnák megukat pl. a 112-ben, lenne éles forgatás kivonulás közben, iskolákba mennének felvilágosítani-oktatni stb.stb. De ez ma senkinek sem érdeke.

A mentőtisztekről:

1. a képzésük egy nulla. ERRE NEM LEHET MÁST MONDANI.
2. ma az a gyakorlat, hogy a mentőtisztek az ápolóktól tanulnak, akiktől egyébként elég sokat lehet ( már akitől lehet... )
Én még ápoló koromban elég sok mentőtisztnek mutattam meg élesben, hogy hogy kell reanimálni, mi is az az izoprenalin és hogy kell használni,és urambocsá meg kellett nem egyszer intubálni a beteget helyettük, mert ez az alapvető manuális gyakorlat is hiányzik belőlük Késbb, amikor hatodév végére végre már belejönnének, és használhatók lennének valamire a bohóckodáson kívül, akkor men már nem kötnek velük újabb szerződést...
3. Azt mondanám, hogy aki mentőzni akar, álljon be előtte legalább egy évet ITO-ra, vagy menjen menőápolónak. Sajnos itt akkor azonnal kiesne a lányok egy része, bár ezt sem értem, mert amerikai paramedikusok ugyanúgy gamberolnak lányba, és ebből semmi gond ott nincs.
Van egy főnővér ismerősöm, mentőtiszt akar lenni, levelezőre szeretne menni, kellene a két év mentőgyakorlat. Egyébként eü. főiskolája van, legalább 80 kiló, mind szakmailag, mind fizikálisan bírná akár az ONE-t is, mégsem veszik fel mert lány. Miért nem nézik meg előtte, hogy bírja-e, azt nem értem...
( egyébként nem vagyok a női emancipáció híve...)
4. Akármilyen is a helyzet, és ezt Neked nem kell mondanom, előfordul, hogy a kopasz-egység kivonul egy olyan esethez,aki véletlenül beteg is. A hozzátartozók megkönnyebbülnek: " Végre megjöttek, mostmár nem lehet baj!" Na akkor kezdődik csak az igazi baj: Szerencsétlenkedés, időfaktor, tanácstalanság stb. stb.
EMBEREKHEZ MEGYÜNK KI AKIK BAJBAN VANNAK! A Mentőszolgálat így a saját ( egyébként már rég elveszett ) presztizsét játsza el azzal, hogy ilyen képzettségű személyzetet kienged egyáltalán. A múltkor egy első kivonulása előtti fiatal TIII-mal beszélgettem, és megérdezte, hogy most hogy is kell ellátni egy cukorbetegetm hogy kell összerakni az infúziót, és mennyit merre hány méter. A következő pillanatban lecsengették, cukorbeteg öe...
Mentünk utána segélykocsinak.... Ennek így nincs értelme!

Még valami:

Eddigi hozzászólásaidból ( engedd meg ) arra következtetek, hogy egy rendkívül kultúrált tisztességes és lelkes dolgozót veszítetünk el. Sajnos mindig így van, a színe-java eltűnik. Ismeretlenül is nagyon sajnálom, és kívánom, hogy egyszer legyen még alkalmad beállni akár a BABÁ-ba is, még ha nem is az a legszebb része a dolognak. Jó munkát a továbbiakban!
Üdv! Illa!

Előzmény: Budapest (471)
illaberek Creative Commons License 2000.09.10 0 0 473
Kedves Cucu!

Lehet hogy nem árnyaltam elég világosan, de a fasori esethez azt fűztem hozzá, hogy : " na így hívjatok mentőt!" Ez nem azt jelentette, hogy ne hívjatok, hanem azt, hogyha máskor ezt teszitek, tudnotok kell, hogy mi a mechanizmus, és szerencsétlen esetben milyen személyzet érkezik ki a friss halálesethez. Természetesen ehhez MÁR KELLETT mentő, de én leírtam, miért tűnhetett úgy, hogy az orvosos Toyota ( valójában kopasz TisztIII a Kp.-ból ) miért volt indiszponált a kérdésben.
Valóban én sem szeretném, ha orvos-beteg viszonylatban találkoaznánk, no nem azért, mert a figyelmetlenségen most megsértődtem volna, hanem azért, mert a mentő sosem jelenthet jót. Mindig azt jelenti, hogy valami nem úgy megy ahogy kéne. Sajnos ma Magyarországon a legtöbbször az nem megy úgy, ahogy kéne, hogy a mentő fölöslegesen, banális dolgokhoz megy ki és van ezért lefoglalva, tehát leggyakrabban az nem smakkol, hogy az emberek haszontalan módon használják a Mentőszolgálatot.
Ígérem a továbbiakban igyekszem pontosabb lenni.
Üdv!
Illa

Előzmény: cucu (472)
cucu Creative Commons License 2000.09.09 0 0 472
Kedves hozzászólók!
Köszönöm a sok-sok hozzászólást a témához! De kérlek benneteket, olvassátok figyelmesen az írásokat -tudom, nem mindig könnyu- mert sok a félreértés.
Illa! Én írtam a Dózsa-Fasor sarki halálesetrol. Erre Te teljesen érthetetlenül azt írod, hogy erre mondod azt, hogy ne hívjunk mentot. Ha a munkádat is ilyen figyelemmel végzed mint amilyen figyelemmel olvasol, akkor nem szeretnék a kezedközé kerülni. És ez nem az elso eset részedrol...
Budapest! Nem ismerosömhez hívtam 14 éves koromban mentot a Ferenc körútra, hanem egy földön fekvo, fájdalomtól elgyötört arcú fiatal nohöz. Honnan a csudából tudhatná az ember elore, hogy mi a baj? Miután a mentoben volt, a járókelok mondták, hogy biztosan vesegörcse van. De ez még most sem biztos. Bármi baja is lehetett, hiszen a jelenség önmagáért beszélt. Aztán: bár már jócskán elmúltam 14 éves, de még mindig nem hordok magamnál algopirynt és nospát a zsebemben. Ennyit a hozzászólásodról...
Megmondanátok végre, hogy mihez hívjunk mentot?
Csók: cucu
Budapest Creative Commons License 2000.09.08 0 0 471
Illa, ez sem megoldás, hogy senki ne hívjon mentőt...

Tény, hogy pl. a Bázis esetkocsijának kivonulása 90%-ban tök felesleges És bizony cucu, a vesegörcsös ismerősödhöz való mentőhívás is ezek számát gyarapítja. Vesegörcs elsődlegesen 2 tabletta Algopyrint és 2 No-Spát igényel, nem mentőt.
A roham kivonulásainak kb 50 %-a indokolatlan (pl. nincs más kocsi). Tehát a Mentősuzolgálat ezért túlterhelt, nem elsősorban a kevés kocsi miatt. Ez ellen azonban nehéz tenni valamit is, együtt jár az urbanizációval, hogy az emberek kényelmi szolgáltatásnak tekintik ezt is, mint oly sok minden mást. Tipikus, hogy a peremállomásokon, melyek jószerivel mind az 1950-ben Budapesthez csatolt korábbi falvak, városok területén helyezkednek el kevés kivonulás van, s nem az alacsony lélekszám, hanem a mentalitás különbözősége miatt. Ott még mindig él az, ami vidéken, falun máig természetes, hogy apróbb sérülésekért nem kell mentőt hívni, ha nagyobb a baj, akkor is legfeljebb a közeti orvost próbálják elérni. Ahová viszont gyakrabban kell vonulni, azok a külvárosi lakótelepek, ahová sokan a belső városrészekből költöztek ki, magukkal hozva ezt az urbánusabb (nem politikai értelemben) gondolkodásmódot.

Ez inkább szociológiai-pedagógiai probléma, nem egészségügyi. Sajnálatos, hogy így van, ám ha vért izzadunk sem tudjuk megváltoztatni.

A mentőtisztekről: Illa, ebben is csak felerészben van igazad. Mert valóban, ezek a huszonéveik elején járó fiatalok sokszor itt a Mentőszolgálatnál szembesülnek azzal, hogy az ő felelősségük egy ember élete. Nem bírja mindegyikük. Nincs rutinjuk, mint ahogy Neked, Illa, és nekem sem volt, mikor beléptünk a céghez. És itt jön a munkatársak felelőssége, hogy milyen formában adják át azt a tapasztalatot, amit ők összegyűjtöttek az évek során. S bizony önkritikát gyakorolva, a mentődolgozótól nem idegen a nagyképűség, a leszólás, az újak zöldségeire való agresszív válasz. Pedig még ha a felháborodás jogos is, hiszen adott esetben _valóban_ egy ember életét lehet elbénázni, segíteni nem segít a mentőtisztnek, a helyzetét nem könnyíti meg... Nem állítom, hogy személy szerint Te is ilyen vagy, csak vigyázni kell a hirtelen ítéletektől és emlékezni a saját baklövésekre is.

Másrészt ismerve a finanszírozás jelenlegi helyzetét, a kormány, az OEP hozzáállását, én nem tudok jobb megoldást, mint a mentőtisztek alkalmazását.

Előzmény: illaberek (468)
Budapest Creative Commons License 2000.09.08 0 0 470
Nem ment együtt sajnos... Az utóbbi időben már csak havonta nyolcszor mentem dolgozni (félállás), de még ígyis, mivel állandó éjszakás voltam aznap délben lefeküdtem aludni, tehát egy nap a főállásomból kiesett. Másnap ugyan be tudtam menni a főmunkahelyemre korán, de egy idő után már csak kóvályogtam bent az álmosságtól. Még így is rendesek voltak, hogy tolerálták ez a pár hónapos átmeneti időszakot.
És hát nem utolsó sorban a mentőknél a félállásomért kapott bruttó összegnek a kilencszeresét kínálták az új helyen.
Most még nem hiányzik (nyolcadik napja nem vagyok mentős), de egy hónap múlva tudom, hogy fájni fog hallani a szirénát.

Más: tüzesekkel kapcsolatban 100%-osan egyetértek Veled. Le a kalappal előttük.

Még más: egy albertirsai Toyotán is van régi sziréna: az Üllői úton lehet hallani őket gyakran.

Előzmény: trophy (466)
Delfi Creative Commons License 2000.09.08 0 0 469
Nem keklampam tenyleg nincs... :))
Viszont a rendszam "birja"... :))
Előzmény: cucu (458)
illaberek Creative Commons License 2000.09.08 0 0 468
Néhány hozzászólás.

A feladat felvétele után a mentésvezető dönt: rohamkocsi kell. De mi van ha NINCS?
Akkor kiküld egy esetkocsit, ha az sincs, akkor egy ONE-t, és vár a visszajelzésre, és ha még mindig kell, küldi a magasabbegységet, ha felszabadul. Ez sajnos sokszor előfordul.

A régi sziréna a Kp. Roham 1-en van, az egyik sofőr maszekból fölnosztalgiázta, szerintem jól szól, és végre meghallják az autósok is.

A rádiószámok mindig változnak. Elképzelhető, hogy ma a 216 a nappalos Kp eset, de holnap szervizbe megy és át kell pakolni a 221-be stb.stb. A szolgálat megnevezése a mérvadó ( Eset III, Bázis eset, vagy Budai ONE,)? a kocsik és a rádiók mindig változnak, kivéve a kiemelt technikát, azaz a rohamot.

Mondta itt calaki hogy a Dózsa+Ajtósi fasoron gáz volt. Na ez az, ami miatt azt mondtam, hogyha lehet senki ne hivjon mentőt, mert:

A budapesti ( pláne belvárosi ) esetkocsik nagyrészén mnetőtiszt III ül, aki általában olyan medikus, aki a mentőzés kapcsán lát először beteget. Nagyon sokan közülük nem dolgoztak előtte sehol, az egyetem előtt nem eü. iskolába, hanme gimibe jártak, és a mentőtisztképzés sajnos olyan, hogy még igy is tök hülyén ( tisztelet a kivételnek!!!!! ,mert azért akad) kimehetnek kocsizni. Az ilyen esetkocsin a tisztIII elbohóckodik, 1-1 Algopyrint még be tud adni, de ha nagy vaj van ( pl reanimatio ) ahhoz nem tud hozzászólni, pedig EZ LENNE IGAZÁN A DOLGA!!!
És mi van akkor ha egy teljesen KO tisztIII mellett egy kopasz mentőápoló ül? NA EZ LEHETETT A FASORNÁL!!! No comment.

A srácnak aki mentőzni akar jönni : VERD KI A FEJEDBŐL!

Szevasztok!

cucu Creative Commons License 2000.09.07 0 0 467
Helo.
Újraélesztés esetében: ha stabilizálódik a légzés és a szívmuködés, akkor lehet elindulni szerintem.
Lejjebb azt kérdezted, mi módon döntodik el, hogy milyen mentoegységet küldenek.
Én erre mondtam példát, igaz cinikus példa volt.
Sokan azt hiszik, hogy az összeesésre mindjárt rohamot küldenek. Hát, én ezt nem hiszem. Eloször jön a szállító és ok mondják meg, hogy hát ez tényleg több mint összeesés. Ekkor keresnek egy rohamot, szóval telik az ido.
De persze lehet az is, hogy egyszerre riasztják a közeli szállítót és a rohamot vagy orvosi esetet.
Én végül is csak szemlélo vagyok, 'hál Istennek.
cucu
Előzmény: trophy (466)
trophy Creative Commons License 2000.09.07 0 0 466
Kedves Budapest!

Nagyon hasznos volt az a boséges infoáradat amivel megválaszoltad kérdésdömpingemet, gyakorlatilag mindent megtudtam. Csak egyre lennék kíváncsi: Abból ahogy és amit írsz látszik, hogy nagyon szereted (szeretted) azt amit csináltál. Akkor miért hgyod abba. Én is tudom hogy ebbol nem lehet megélni, de ha találtál mást, nyilván így van, (hülye lennél kihagyni a lehetoséget), akkor is havi 4-5 12 órás szolit vállalhat az ember másod vagy negyed állásban nem? Javíts ki ha nem így van.
Én Pl. egész más területen dolgozom, de nagyon sokat adnék, ha részt tudnék venni a mentok munkájában, akár társ. munkában is havi 4-5 alkalommal. lehet hogy bolond vagyok, de úgy érzem megpróbálnám. Csak az a baj, hogy nincs sem ápolói, sem semmilyen egészségügyi végzettségem, anélkül pedig nehéz. Talán gépkocsivezetoként tudnék dolgozni, pár százezer kilómétert levezettem balesetmentesen, de sohasem voltam hivatásos. :((

Kérdésedre, miszerint úgy érzed valami családi eset miatt kérdezosködtem, hálistennek ilyen vonatkozásban soha semmilyen kapcsolatom nem volt a mentokkel. Tényleg csupán, mint magánember érdekel a téma, szeretem a közlkedést, dolgoztam is benne, feleloségteljesnek tartom a mentosök munkáját, és soxor együtt is érzek velük.

Egy aprócska megjegyzésem még lenne. SZVSZ a tüzoltók a legönzetlenebb szervezet, ok azok akik a legkülönbözobb helyzetekben állnak mentésre készen, és ok azok ahol szinte soha semmilyen formában nem jelenik meg a borravaló vagy a hálapénz, és szerintem kívülálló szerint legalább ugyanolyan szervezettséggel, és komoly munkafegyelemmel dolgoznak mint a mentosök.
Nem biztos hogy sokkal több fizetésért...

Cucu! Szerintem a Dózsán aminek szemtanúja voltál nem biztos, hogy olyan egyszeru volt ahogy azt mi gondoljuk, szerintem az esetkocsi is képes lett volna a teljes reanimálásra, ott is felszerelés a defibrillátor, ok is intubálhatnak stb. Még ha csak mentotiszt is van rajta o is el tudja ezket végezni. Az újraélesztés idotartama alatt nem lehet elinduni a beteggel a kórházba?

hali!

Előzmény: Budapest (463)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!