Az én vasút mániám tárgya az összes vonal bevonatozása. Ez így szép nagy falat, a valóságban nagyjából azok a vonalak vannak készre húzva a térképemen, amelyeket egy nap alatt oda-vissza meg tudok járni. (Pillanatnyilag BP a honos állomásom.) Ez M.o.-t valamint dél Szlovákiát és Bécs környékét jelenti. Magyar normál nyomtávon már csak két olyan vonalon nem jártam, amelynek mindkét végpontja a határon belül van:
Mátészalka - (Kocsord) - Zajta (113),
Kocsord - Csenger (114).
Határátmenetből még 5 hiányom van:
Gyékényes - oh.,
Villány - oh.,
Kötegyán - oh.,
Debrecen - oh.,
Mátészalka - oh.
A horvát átmenetek csak idő és pénz kérdése, a román határátkelőket egyenlőre még hanyagolom, hátha egyszer eljön az idő, amikor nem kell olyan sokat dekkolni a határon.
Ma fejeztem be a"Vörös lámpák az utolsó kocsin"c.könyv olvasását.A vasút história sorozatban jelent meg régebben,Halas György nyugalmazott fofelügyelo visszaemlékezéseirol szól.
Hát a háború elotti vasút ég és föld a maihoz képest...
Akkoriban szokás volt a fiatal tiszteket ide-oda küldözgetni a megbizatási helyek között.Tehát akkor tényleg ismerni kellett az összes utasitást.
"Igen, pontosan errol írtam. Akinek a munkakörébe beletartozik a kétvágányú pályán való..., annak legyen benne a képzésésben"
Nem, Te pontosan az alábbiakat írtad:
"Tipikus példa, hogy a Pécsi Ig. területén egy méternyi kétvágányú pálya sem volt, az erre vonatkozó szabályokat az ott dolgozóknak nem adtam volna ki, hogy biflázzák be."
A kettő messze nem ugyanaz. Mégegyszer mondom, a pécsi igazgatóság dolgozóinak jelentős hányada ( nem csak az általam már említett mozdonyvezetők) rendszeresen dolgozott, dolgozik kétvágányú pályán.
Ha jól értem szerinted mindenkit arra kellene csak kiképezni amit éppen csinál, vagyis a képzés legyen személyre és munkahelyre szabott. Hát ez lenne valami! Valamennyi vasutas állandóan tanfolyamon lenne. Így is túl sokat vagyunk ott!
Amíg megvolt a péntek délutáni szolnoki rész is, akkor 7724 M41 volt, By, Bhv, Bo, Ao, Apv kocsikkal, míg a vége M41, Bx, Apv kombináció. Menetrend váltás óta szűnt meg a szolnoki rész, és azóta 7724 nem M41, hanem MD. Olyan sosem volt, hogy 7724 MD lett volna, és az húzta volna a Csörgős szerelvényt.
A 142-es onalon fordult elő tavaly nyáron 2-3 hétig, hogy a 2812-es vonatot (M41+Bhv-k) egy MD előfogatolta Lajosmizséig. Ez az MD Bp. felé Bh kocsikkal jött.
Először egy kis "reklám":
Péntek du. "menetrendes" topiclakóknak röpgyűlésük lesz, idáig ha jól számolom 6-7-en vagyunk. Jelentkezik nálam magánban.
Ha jól emlékszem 1-2 hete volt vita arról (egyszerűen képtelen voltam visszakeresni....), hogy lehet-e MDmot+Bx+Bxt+By+By+M41 szerelvény, mint ahogy az péntekenként volt szegedi indulással. (A vonat első része Bcsabára, a második része Szolnokra közlekedett). És, mivel nem lehet, azért nincs meg idén a pénteki Szeged-Szolnok közvetlen kocsi a békéscsabai vonaton.
A hétvégén Martfűn voltam és ott a hirdetmények között volt, hogy szeptembertől újra közlekedik közvetlen Szeged-Hmvhely-Szolnok vonat péntekenként.
Akkor most ez a vonat miként fog kinézni? HA egyáltalán közlekedik, mert az értesítőben nem volt benne (talán majd az 1. pótlékban). Dupla MD?
Plebejus!
Statisztika OK, értem. Én is így gondolom.
Szerintem a vasútnak nem kell közvetlenül jövedelmezőnek lennie, talán nem is lehet. Igen, a közpénzekből áldozni kell rá, hogy működjön, áldoznak is rendesen, most, ma, Magyarországon is. Az áldozás mértéke a kérdés, a döntésnek nem csak gazdasági, hanem társadalmi, politikai, érzelmi szempontjai vannak.
Azzal, hogy ahogy írod, áldozni kell, nem értek teljesen egyet. Nem a vasútra kell, hanem a közlekedésre kell. Mert arra tényleg kell. Hogy ebben mekkora a vasút részaránya, az már technikai (meg társadalmi, politikai, stb. kérdés). Az ország érdeke, hogy a szükséges közlekedési, szállítási lehetőségeket a leggazdaságosabb módon (a lehető legkisebb ráfizetéssel) teremtsék meg. A MÁV érdeke ettől kicsit eltér.
Olajszőkítés, bankkonszolidáció? Inkább ne keverjük a dolgokat (bár lehet, hogy a MÁV és az olajszőkítés között van némi kapcsolat... (((-: ). Az olajszőkítést nagyon is vizsgálják, nem úgy látod? A bankkonszolidáció meg messziről látszik úgy, hogy kidobott pénz. Ebbe most inkább ne menjünk bele.
Sajnos, nincs igazad, a bankok szolgáltatásaiból sokkal több ember részesül, mint a MÁV-éiból.
" A vasut miert nem veheto be ebbe a korbe?"
Abban a körben van, plebejus, és míg vasút lesz, abban is marad. A baj, hogy sokan sokallják ennek az árát.
A lecket mindenki [minden orszag vezetese] maganak adja fel.
Kerdes, hogy a vasutnak gazdasagosnak KELL-e lennie.
Avagy igenis a kozpenzekbol aldozni kell ra. Rengeteg a szuksegesseget nem soha meg nem kerdojelezett intezmeny nem gazdasagos, mert nem lehet az: kormanyzat, igazgatas, igazsagszolgaltatas, hon- es rendvedelem, urkutatas es muzeum, mittudomen, okosabbak folytassak.
De kell. Allami szolgaltataskent.
A vasut miert nem veheto be ebbe a korbe?
Ha ez a sokminden nem volna, nem is kene adot, jovedeket, stb fizetni. Mindenki eljen ahogy tud. Termeljen, kereskedjen jovedelmezoen. Vagy dogoljon meg.
Mas orszagok helyzetet nem ismerem elegge, de ott ahol pl. olajszokitesre meg bankkonszolidaciora meg szekhazakra 1000 milliardok mentek-mennek e,l en nem a vasut vesztesegeinek okat kutatnam eloszor. Mert ez utobbi "intezmenyek" nem feltetlen szuksegesek. Azert ezen "intezmenyek" aldasaibol a polgaroknak csak joval kevesebb resze reszesul, mint a vasuti utazasi/fuvarozasi lehetosegbol.
Plebejus!
"Haromfelekeppen lehet hazudni: igennel, nemmel, statisztikaval."
A statisztikát sokan szidják, mert két ellentétes véleményen lévő közül csak az egyikét támasztja alá. Tehát mindig szidja valaki. Pedig nem az a bűnös. A statisztika csak eszköz, az így kapott adatokat értelmezni kell. (Azért, mert magukban értelmetlenek.)
A statisztika kimutatja, hogy MO-on többen halnak meg ágyban, mint az M0-s körgyűrűn. Nomost, aki ennek hatására inkább az M0-sra fekszik ki aludni, az rosszul értelmezte a statisztikát.
De statisztikára akkor is szükség van, attól csak az tekinthet el, aki a más pénzéből játszadozik.
GEORGIE!
Már tavaly olvastam egy amerikai vaúti magazinban, hogy a Wisconsin Central érdeklődik a PKP iránt. Hatalmas visszavágások után nagy pénzeket akart belefektetni (félek, hogy nem lehetne válogatni e két akcióból), és úgy tervezte, hogy, ha jól emlékszem, 5 éven belül nyereségessé teszi. Érdekes lesz látni, mi történik itthon, ha lesz egy jól működő kelet-középeurópai vasút...
A takilaci által említett darabolási akciók valószínűleg a tőkebefektetők becsalogatását szolgálják.
(Fényképek ügyében ne reménykedj gyors eredményben...)
ifj. Kiss_László!
"6. Remélem, odakinn azért nem egészen így fested le a mellékvonalakat ( azaz: Felszedni! Felszántani! Sóval behinteni!), mert akkor régen rossz ennek az országnak."
Pedig a világ nagyon sok, nagyon fejlett gazdságú országában felszedték a mellékvonalak nagyon nagy részét. A legnagyobb részét (majdnem mindet) talán az Egyesült Államokban. Régen rossz is lett nekik! Nyögi is ezt a gazdaságuk! Alig bírják fenntartani a hatalmas, mind helyi, mind távolsági (regionális és országos) tömegközlekedési hálózatukat! :-)))
Most nem írhatod, hogy külföldről másképp látszik, mert most Magyarországról írok. :-)))
1880-as adat semmikepp, mert akkor a vilag felet a britek uraltak, Afrika harmadat a franciak, Europaban meg nagy birodalmak voltak (Orosz, Habsburg), Del-Amerika meg a Bolivar bacsinak koszonheto szabadsagot, szabadossagot probalgattak...Summa 50 orszag lehetett.
A 200 szam meg a mai orszagszam. Az mas kerdes, hogy mennyiben van vasut, meg mennyiben nem, de a problema lenyege mindenhol utolerheto...
Valszeg van nehany orszag (pl. Afganisztan ) ahol ebben az evszazadban nem valoszinu vasutepites. De ha megis, akkor bocs, tevedtem!
Az EU-nak vot egy jelentese 98-ban a 91/440 sz. iranyelv gyakorlai valositasarol.
Haat, nem volt ket egyforma valasz a hires- egyesek szerint hirhedt- iranyelv vegrehajtasara!
Azota ez a kep tovabb arnyalodott az ex-barati blokk tagjainak mutatvanyaival...
Egyebkent kellemes csalodasaim koze tartozik ez a folyoirat. A 15-20 evvel ezelottihez kepest a terjedelme csokkent, viszont a cikkek "tartalmasabbak" lettek.
A meno meg a Railway Gazette meg az European Railway Rewiev.
A németeknel meg hangos merengés folyik arról, hogy a pályavasutat visszaállamosítsak. A DB főnöke ezt nem akarja, magánál szeretné tudni a pályát is, a közlekedési minisztériumban viszont gondolkodnak a dologról.