Keresés

Részletes keresés

Hehe164 Creative Commons License 2 napja -5 1 516846

Hú.

A saját döntésedet próbálod sajnos utólag is igazolni.

Mint sokan mások.

(Az akku kábelei nincsenek védve. Minden zárlat ami a 12V-os rendszert érinti, használhatatlanná teszi a kilincseket. Talán nem véletlenül tiltották be Kínában a síkba csukódó, kiemelés nélkül nyithatatlan kilincseket.)

Előzmény: Lónyak (516845)
Lónyak Creative Commons License 2 napja 0 2 516845

A kisakku a szélvédő tövében van nagyjából középen (a képen a kék izé alatt), ha az sérül, már nem az lesz a legnagyobb baj :D (Nézd meg nyugodtan az EuroNCAP törésteszteket hogy mennyire deformálódik, ajánlom figyelmedbe a videók fejlécében a rendre felbukkanó "best in class" jelzőt is) És ha van belül mechanikus nyitó akkor benyúlsz és azzal kinyitod az ajtót. Az ablak vagy betörve (keret nélküli, elég könnyen törik), vagy betöröd. Annyira aranyosak ezek a blikk-szintű cikkek amúgy.

Előzmény: Hehe164 (516844)
Hehe164 Creative Commons License 2 napja -2 0 516844

Szép és jó a "vésznyitó", csak a zabaj, hogy kívülről nem mechanikus.

"Ha tehát balesetben sérül a kisfeszültségű akkumulátor (márpedig jó eséllyel sérül, mert azt nem szokás úgy körbe bástyázni, mint a nagyfeszültségű hajtóakkut, illetve eleve a jármű sérülékeny területein – elülső gépház, hátsó csomagtartó – helyezik el), az az átlagos járókelők, szemtanúk, segíteni próbálók számára lehetetlenné teszi az utasok mentését. Ez világszerte tucatnyi halálesetet okozott csak a Tesla esetében, és vélhetően többször ennyit, ha más márkákat is figyelembe veszünk."

Előzmény: Lónyak (516842)
Lónyak Creative Commons License 2 napja 0 1 516843

Azt elfelejtettem leírni, hogy az S/X modelleken (amik a héten lettek elkaszálva) kijönnek elektronikusan a kilicsek, a 3/Y-okon (amik az eladások zömét adják) mechanikus kilincs van, ami amúgy elektronikus zárat működtet, ezt amúgy rengeteg gyártó csinálja újabban. Nem vagyok nagy rajongója, bár hibátlanul működik, de nem érzem semmi előnyét, tán csak picit finomabban oldja a zárat, de ennyi.

Előzmény: Lónyak (516842)
Lónyak Creative Commons License 2 napja 0 1 516842

Aztán azon ritka esetekben amikor a szoftver nem tud mit kezdeni a dolgokkal és "átadná a kormányt", a vezető könnyedén hibázhat.

Egyetértek, ez ilyen. Minden más sávtartónál is, amúgy, ez nem típusfüggő. Aztán persze megy a hiszti hogy miért nyavajog az autó hogy az utat nézd, meg a kormányt fogd, akkor is, mikor "önvezet". (Az enyém amúgy 2024-ben még kb. 100 felett már két kézzel követelte meg a kormány fogását, alatta elég volt neki egy is, most már ezen is lazítottak)

(A Teslák amúgy balesetkor simán meg tudják ölni az utasokat a külső kilincs hiánya miatt.)

"Nem kell mindent elhinni amit az Interneten olvasol" - Petőfi Sándor

Minden Teslában van mechanikus vésznyitó, ami akkumulátor nélkül is működik. Ez közvetlenül oldja a zárat, nem elektronikusan. Baleset esetén - ha durran a lufi - amúgy le is választja egy pirotechnikai elven működő relével a nagy akkut, szóval ez mondhatni alapműködése, én 2024. decemberében sajnos saját bőrömön tudtam megtapasztalni hogy milyen ez. :( Szintén kitolja az összes kilincset amúgy az S/X-eken, hogy nyithatóak legyenek az ajtók. Benndögleni akkor szokás ezekben, ha roncsolódik az ajtó és nem tudod fizikailag kinyitni.

Előzmény: Hehe164 (516841)
Hehe164 Creative Commons License 2 napja -2 0 516841

"De mindegy, ha elbizonytalanodik, fékez. Ha "önvezetett" (magyarul: sávot tartott :) ) akkor vissza is adja a kormányzást"

Éppen az ilyesmikkel van alapvető gond.

Az autóvezetők jó része megszokja az automata funkciókat mert a jóhoz könnyű hozzászokni, és ezekre fog hagyatkozni.

Aztán azon ritka esetekben amikor a szoftver nem tud mit kezdeni a dolgokkal és "átadná a kormányt", a vezető könnyedén hibázhat.

Ezen sajnos nem segít a felelősség áthárító gyártói nyilatkozat sem.

Teljesen megbízható technika kizárná az ilyen eseteket, de ilyen perpillanat nem létezik.

(A Teslák amúgy balesetkor simán meg tudják ölni az utasokat a külső kilincs hiánya miatt.)

Előzmény: Lónyak (516840)
Lónyak Creative Commons License 2 napja 0 1 516840

Az mindegy hogy új-e, a Teslák OTA frissülnek mind. De mindegy, ha elbizonytalanodik, fékez. Ha "önvezetett" (magyarul: sávot tartott :) ) akkor vissza is adja a kormányzást, nem húzza sehova, másik autóra rá pláne nem. A Tesla sofőrök előszeretetel fogják amúgy a balfaszságukat a szoftverre.

Előzmény: JAMIE222 (516839)
JAMIE222 Creative Commons License 2 napja 0 0 516839

Nem mentél eleget az autóval:)) Nyilván számít az is, hogy milyen autóban milyen verziót próbálgat az ember, nem ugyan az fut az összesen, illetve itt még senki sem írta le, hogy konkrétan milyen autóval volt küzdés. Egy 6-8 éves technikán nagyon más is lehet az eredmény, mint az általad próbál, nyilván új tesztautón.

Előzmény: Lónyak (516834)
Jahno Creative Commons License 2 napja 0 0 516838

Ez is mekkora logikai kivétel felhúzott ablaknál, hogy tegye fel a kezét, ne mozduljon, húzza le az ablakot, tegye ki a kezét :-P

Előzmény: Alien Angel (516837)
Alien Angel Creative Commons License 2 napja 0 0 516837

...hanem ilyen, meg ilyen.

Előzmény: t.lantos (516836)
t.lantos Creative Commons License 3 napja 0 0 516836

Hat en lattam kirangatast, az nem ilyen volt :)

Előzmény: még.mindig.én (516829)
tcaoe Creative Commons License 3 napja -1 0 516835

Ha lazán tenyérrel támaszt, meg telefonál közben, el tudja venni.

Előzmény: Lónyak (516798)
Lónyak Creative Commons License 3 napja 0 1 516834

Az elsőről már írtam, a második eset konkrétan a tesztúton (mielőtt vettem) volt a tesztautóval: fék, közben "bimbam, tiéd a kormányzás".

Előzmény: JAMIE222 (516833)
JAMIE222 Creative Commons License 3 napja -1 0 516833

Egyik lehetőség: a szaggatott vonalat vedd középre, magad alá, aztán próbálj sávtartót aktiválni. A másik: egysávos úton nyomulsz sávtartóval, az út szétnyílik két sávra, te meg sasold, mit reagál.

Előzmény: Lónyak (516822)
Jahno Creative Commons License 3 napja 0 0 516832

Há azért nem így rázza, hogy kormányzik is, bár nem sok új modellel oboáztam. Mármint így simán civilben B1en, felügyelet nélkül. Azt sem tudom melyik volt, tán Kia ami út szélén az árnyékot vonalnak nézte és rinyált folyamatosan. VW a nem létező táblák és akadályok miatt hisztitett, meg voltam áldva ilyen szarokkal.

Előzmény: Hehe164 (516825)
Jahno Creative Commons License 3 napja 0 0 516831

Én is azt hittem, hogy kirántja az ablakon vagy valami. Ráadásul ketten gyengén így oldalt fordulva kettő ellen, hát pont ezek szoktak kicsit félre menni. Ott ha nagyon 6ost dob fejben akkor még bever a rendőrnek aztán plusz egy tétel a jegyzőkönyvben.

Előzmény: még.mindig.én (516829)
még.mindig.én Creative Commons License 3 napja 0 0 516830

Lehet

Manapság elég sokan élőznek vezetés közben

Előzmény: JAMIE222 (516828)
még.mindig.én Creative Commons License 3 napja 0 1 516829

Fake news

Én nem látok semmiféle kirángatást, kiszállt az ember magától

Előzmény: t.lantos (516816)
JAMIE222 Creative Commons License 3 napja 0 0 516828

Lehet közvetítette az útját, mint pár éve a román gyerek. 

Előzmény: még.mindig.én (516827)
még.mindig.én Creative Commons License 3 napja 0 0 516827

Közben kiderült, hogy ebben a kisbuszban nem is volt sávtartó automatika!

Ellenben a sofőr be volt drogozva…

Előzmény: Lónyak (516813)
még.mindig.én Creative Commons License 3 napja 0 0 516826

Ne nekem mondd!

Nekem eszembe sem jutna a fapados repülőlk korában több ezer kilométert autózni…

Előzmény: Lónyak (516810)
Hehe164 Creative Commons License 3 napja -1 0 516825

Nadehát nem Tesláról van szó.

Több típus igenis "rángat kormányt".

Aztán ha a sofőr gyakorlatlan a típussal, akkor lesz igen nagy meglepi.

Személy szerint egyáltalán nem értek egyet a mai "asszisztensek" kötelezővé tételével, és integrálásával az autókba.

A gyártók hozzáállása az egyik probléma, a másik a nem kielégítő (100 százalékos) megbízhatóság.

A sofőr felülbírálása sajnos be van építve.

Ma odáig fajult a helyzet, hogy például fékhiba esetén nincs kéziféked, a vészfékasszisztens képes ráfutásos balesetet okozni, a sávtartó képes elrántani a kormányt, a távolságfigyelő vészfékezhet üres úton, nem tudsz kiszállni az autódból balesetkor és bennégsz, és még sorolhatnám.

Kötelezővé tenni, vagy akár extraként forgalmazni ilyesmiket nem szabadna a mai technikai felkészültséggel.

Előzmény: Lónyak (516822)
Lónyak Creative Commons License 3 napja 0 1 516824

Kérdezd az ismerős csajszit.

Előzmény: Jahno (516823)
Jahno Creative Commons License 3 napja -2 0 516823

Akkor mi rángatta el, a kisnyúl?

Előzmény: Lónyak (516821)
Lónyak Creative Commons License 3 napja 0 1 516822

Pontosítok: ha elveszti a sávokat, eldobja a sávtartást, visszaadja a vezetést. A fékezés akkor van, ha veszélyesnek ítéli meg a szitut. A lényeg: nem rángat kormányt.

Előzmény: Lónyak (516821)
Lónyak Creative Commons License 3 napja 0 1 516821

Van olyan hogy nem látja a sávot, hiszen nincs is felfestve (rendesen), de nem rántja el a kormányt, pláne nem rántja bele egy mellette haladó autóba. Ilyenkor fékez, az a megoldása.

Előzmény: Jahno (516815)
t.lantos Creative Commons License 3 napja 0 0 516820

Jol kapcsolt a rendor, hogy nem a gyokerrel kell foglalkozni, hanem az elotte levovel, el ne menjen. Mert ha ezt elkezdi vegzalni, az meg elindul, megy ez is.

Előzmény: Jahno (516817)
t.lantos Creative Commons License 3 napja 0 0 516819

Telibeszarja a kreszt-t, meg nyilvan az eletben is minden mast, csak hat most rossz helyen tette, ezert vinnyog.

t.lantos Creative Commons License 3 napja 0 0 516818

Lehet ugy volt vele, hogy az azt jelenti, hogy olyan szinu autok haladhatnak tovabb :)

Jahno Creative Commons License 3 napja 0 0 516817

Vége felé azt vártam, hogy mire utolérik pont zöld lesz a lámpa és megint elhúz aztán ahogy nézem az előtte lévő autónak is szólhatott, hogy ne mozduljon. Érdekes logika, hogy sok pontja van, bukja és félti a jogsiját, de azért átlódul a telibe piroson.

Előzmény: t.lantos (516816)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!