Keresés

Részletes keresés

Tisztul_A_Visztula Creative Commons License 16 órája 0 0 77894

Az egyik első idézetét a feleségem szinkrontolmács módjára javította. Na ja, (aktív) magyar diploma.

Látom, megragadtad a FB egyik tartó oszlopát. :-)

Előzmény: Tavaszi Széll (77892)
jzp2107 Creative Commons License 16 órája 0 0 77893

és jól is teszi hogy nincs több mélyenszántás!

a hátizsákos félelemből is micsoda purparlé keveredett itt.. :-)

Előzmény: Tavaszi Széll (77892)
Tavaszi Széll Creative Commons License 18 órája 0 0 77892

Sziasztok! A sorozat valóban nagyon kedvelhető, nekem is tetszik, bár az 5-6. részt még nem láttam. Ám ha lenyűgözőnek találnám, akkor az előző mondatom második része valószínűleg okafogyott lenne.

Visztula felvetésére reagálva: valóban nem sorjáznak a sorozatban az elmélyült gondolatok, nem cél a filosz kegyének keresése. De más is a küldetése. Nem leszek népszerű, de még a mélyenszántónak vélt mondatai, úgymint a hátizsákban cipelt félelem, vagy a válaszokkal teli csend is legfeljebb kistérségi Coelho idézetek. Vagy ezo-mezo-spiri anyukák Facebook oldalának díszei.

Előzmény: Tisztul_A_Visztula (77887)
hörpölin Creative Commons License 19 órája 0 0 77891

Az előbbi hsz-ből kimaradt, pedig kötelezővé tenném kezdő kéktúrázók számára ennek a filmrészletnek a végignézését:

https://www.facebook.com/watch/?v=295397746565039

:-DDDDD

Előzmény: hörpölin (77890)
hörpölin Creative Commons License 19 órája 0 0 77890

Biztosan elhitték neki, hogy végigfutotta az OKT-t. De itt most nem is erről van szó, hanem arról, amelyet az OKT kiírás GYIK is tartalmaz:

"MIRE VAN SZÜKSÉGEM BÉLYEGZÉSKOR?

Az igazolófüzetedre, egy bélyegzőpárnára és tintára, valamint tollra a dátumok beírásához. A bélyegző helyszíneken csak a gumilenyomatokat találod, ezeket kell a tintás bélyegzőpárnádba mártva használnod a bélyegzéshez."

Ott van leírva feketén-fehéren (bocs, sötétkéken-fehéren). Számomra egy kicsit minősíti a kéktúrázó delikvenst, hogy látványosan tesz a leírtakra.

Ettől függetlenül továbbra is azt mondom, tetszik a filmsorozat, már várom, hogy újabb részek legyenek feltöltve a médiaklikkre!

Előzmény: jzp2107 (77889)
jzp2107 Creative Commons License 20 órája 0 0 77889

szerintem neki akkor is elhinnék ha bélyegzőpárna nélkül nyomogatna némi maszatot a füzetbe (ami az esőben félig úgyis szétázott :-)

Előzmény: hörpölin (77888)
hörpölin Creative Commons License 20 órája 0 0 77888

Teccik a sorozat! Összességében eléggé jól jól sikerált! Csak a pecsétfilctollazás... csak azt tudnám feledni! :-D 

Most megnéztem a ötödik és hatodik részt, jöhet a többi is!

Előzmény: Tisztul_A_Visztula (77887)
Tisztul_A_Visztula Creative Commons License 21 órája 0 0 77887

Olcsó. Versek ide vagy oda - amik egyébként feldobják a sorozatot, s ezért jár a plusz pont -, azért nem a Mindentudás Egyetemének és a Mensa HungarIQa-nak a közös vándortáborát láthatjuk. :-)

Vereb: Ez már kreatívabb, ráadásul Szárliget is csak 37 éve vált ki, tehát addigra már akkor ott volt a vessző. Arra mondjuk nincs bizonyíték, hogy nem Véreb volt a falu neve, s örültek, hogy megszabadultak az ékezettől

Előzmény: jzp2107 (77884)
umnyo Creative Commons License 22 órája 0 0 77886

Az Upponyis szoros előtt fent sátrzni a domboldalon - egyik legkellemesebb emlékem, főleg a felkelés pillanatai.

Előzmény: Tisztul_A_Visztula (77883)
Adani_ Creative Commons License 22 órája 0 0 77885

Régi mondás már 30 éve is hallottam, hogy Vereb eredeti neve Veréb volt csak szolidalitásból adta oda Szárnak az ékezetét.  Simán egy szakállas vicc volt sztem.

Előzmény: jzp2107 (77884)
jzp2107 Creative Commons License 23 órája 0 0 77884

a szarliget-es poént mi inspirálhatta? csak egy kissé olcsó vicc szimplán, vagy valami szurkapiszka?

Tisztul_A_Visztula Creative Commons License 1 napja 0 0 77883

Most hibátlan volt.  Az Upponyi-hg-es bevágás is. S nálam most jött el az, ami majd' 20 évig nem. Lehet, hogy másodjára is végig kellene járnom az OKT-t?

A Badacsonynál nem koncentráltam erre, de most Szárligetnél feltűnt, hogy Enduro 2-vel a csuklóján fut.

hadidoki Creative Commons License 1 napja 0 0 77882

"A bejátszás a régi filmból Monspart Saroltával tetszett."

...Nekem még a (potyautasos,) kisbabás kiránduló édesanyák/édesapák tetszettek nagyon. Nem kis elhivatottság kell ahhoz, hogy kisbabával nekivágjunk kirándulni! Ezek a gyerekek nem a kütyükön, hanem a természet szeretetén nőnek fel, s mondhatom sokkal harmonikusabb lesz a lelkük. 

Máskülönben, (szerintem mindannyian tudjuk,) ilyen esőben futni, filmezni az erdőben, nem irigylésre méltó szórakozás! Le a kalappal a teljes gárda előtt! 

Előzmény: efemm (77881)
efemm Creative Commons License 1 napja 0 0 77881

Megvolt a mai két Kékkör is. Azért talán jobb lenne hetente csak egy film. Nekem tetszik a nyugodt ritmusa, így is elég sok minden "belefér", de nem akar mindenről szólni. A bejátszás a régi filmból Monspart Saroltával tetszett.

AttHunter Creative Commons License 1 napja 0 0 77880

Repül az idő, 20 év elég sok!

Bár részese vagyok az 1000-nek is, de szerintem csak akkor beszélünk, ha kell. :)

Azt gondolom, hogy jelenleg ez egy letisztult közösség. És remélem az is marad.

u.i.: Na mos aztán kapok hideget, meleget.

hörpölin Creative Commons License 2 napja 0 0 77879

Sőt! Lehet ezt még fokozni! :-D

Előzmény: Tisztul_A_Visztula (77878)
Tisztul_A_Visztula Creative Commons License 2 napja 0 0 77878

Na, csak rákerestem, hogy tényleg csak én vettem-e észre, s hát nem! :-)

Előzmény: hörpölin (77819)
Tisztul_A_Visztula Creative Commons License 2 napja 0 0 77877

Érdekesség:

Tisztul_A_Visztula Creative Commons License 6 napja 0 0 77876

(a Visztula által is említett megkeveredős részben Csobáncon mondta hogy 2 óra van napkeltéig”

Vagy másfél. :-)

Ezt is hozzátette. De köszi, hogy leírtad, mert az egyik olyan mondata volt az eddigi féltucatból, amit a visszatekerések után sem értettem, s csak tippelgettem.

Előzmény: jzp2107 (77874)
Okulare Creative Commons License 6 napja 0 0 77875

Én tegnap megnéztem az első 5 kis werkfilmet. Érdekes belelátni, hogy mennyi ember dolgozik éveken át azon, hogy elkészüljön 10 db 20-25 perces kis film. Ajánlom ezeket is. (Valamiért nem műxik a belinkelés, szóval  a werkfilmek itt vannak: https://www.youtube.com/@KekkorFilm

Előzmény: jzp2107 (77874)
jzp2107 Creative Commons License 6 napja 0 0 77874

most néztem meg a 4. részt (vasárnap direkt önmegtartóztattam hogy másik napra is legyen boldogságom :-)

hát ez egyre jobb!

a vágóképeken is betojtam, a gyönyörű bükkösök, a házörző kisboci, a néni hátipermetölővel :-)

a zene is nagyon ott volt, tényleg az erdei iskola volt talán kicsit sok (pl a klorofill kivonás nélkül nem lett volna ugyanaz?)

de elnézzük!

mert cserébe meg vizuális orgazmus a Római fürdőnél!

a hátizsákos dolgot szerintem nem bántásként kell felfogni

és nem az alapvető dolgokra értendő (sátor derékalj)

már nem tudom mióta azon gondolkozom hol hallottam én ezt a mondást jómúltkorjában, talán valami camino-s filmben vagy beszámolóban? vagy a camino-n? (de arra kicsi az esély mert tuti magyarul hallottam)

naszóval ott aztán látni mindent, van aki visz laptopot (!), rendes papírra nyomott útikönyvet, esernyőt, elosztót, hajszárítót :-)

én pl kispárnát vittem, mert befért :-)

ez volt a luxusom..

és saját szakács ide, zuhany oda, azért ez a teljesítmény megsüvegelendő, hát tudjátok ki a fene futna minden nap éjfélig meg hajnalig :-)

(a Visztula által is említett megkeveredős részben Csobáncon mondta hogy 2 óra van napkeltéig)

már szégyenlem hogy az első 2 rész után azt írtam nem húznám a bakancsomat, mostmár nagyon is!

az egész valahogy hiteles!

kár, hogy nem készül ilyen minden évben. na jó, legyen ötévente..

nagyon bírnám! 

Tisztul_A_Visztula Creative Commons License 6 napja 0 0 77873

De, feltűnt a cetli nyomtatott betűkkel. Úgy rémlik, hogy egy jobb oldali fán, talán miután átbújt a futó a fatörzs alatt, vagy egy faluszéli kép után.

Csak éppen ezt már hallottam. Nem vagánykodásból írom. Vsz valamelyik keleti életfilozófiából ered, mert haiku-kban is előfordul. 

A hátizsákos mondást viszont nem hallottam korábban. 

Amúgy (s bocs az ismétlésért) ez utóbbi is bölcselkedésnek indulhatott. S értékelendő a kísérlet, hogy a rendező-író tanítani próbál. Az teljesen másodlagos, hogy neki mennyit kell ebből még megtanulnia, nem?

Előzmény: hadidoki (77867)
hadidoki Creative Commons License 2026.01.20 -1 0 77872

Köszönöm a reakciókat, köszönöm a mély gondolatokat!

jzp2107 Creative Commons License 2026.01.20 -1 0 77871

de feltűnt, a camino benedictushoz "tartozhat", gondolom

AttHunter Creative Commons License 2026.01.20 -1 0 77870

Egyszer beszéltük, talán a gánti túránkon, hogy mennyi féle csend létezik.

pl.:

- a temető kérdésekkel teli csendje

- a templom, titkokat rejtő csendje

- a hóesés rejtelmes csendje

és még sorolhatnám.

Ha az ember tud egyesülni a csenddel, akkor megkapja a válaszokat. És még talán a hátizsák is ürül. :)

Előzmény: hörpölin (77868)
AttHunter Creative Commons License 2026.01.20 0 0 77869

Az nagyon jó kis könyv, már vagy harmadszor olvastam a két ünnep között.

A film belőle nem lett túl acélos, de az sem rossz.

Előzmény: hörpölin (77862)
hörpölin Creative Commons License 2026.01.20 -1 0 77868

""A csend nem üres, tele van válaszokkal!"

Ez teljesen igaz, s akár többünk ars poetikája is lehetne."

Ez tökéletesen így van, én ezt írtam lentebb: 

"Egyszer jó régen, amikor még az AK-t nyomattam a nagyhátizsákos stílusomban, akkor én is sok lelki terhet cipeltem a hátizsákomon kívül és azt hiszem, a hosszú, többnapos vándorlások során a magamban való elmélyedés, a belső monológok segítettek feldolgozni ezt a problémát."

Mindketten szeretjük a csendet, ezért számunkra ez a gondolat magától értetődő. De ezt sokan nem érthetik. 

hadidoki Creative Commons License 2026.01.19 -1 1 77867

Nekem kevésbé okozott gondot ez a hátizsákban hordozott félelem kijelentés. ... és ha úgy értelmezzük, hogy a félős, aggódós ember cipel felesleges dolgokat magával, akkor igaz is. Persze ahogy Hörpölin mondja, ez nem értelmezhető egy panzióban éjszakázó és egy vadkempingezős túrázó hátizsákjának összehasonlítására.

Viszont, ami eddig nem tűnt fel senkinek, (talán a harmadik részben), egy felirat egy fán:     

"A csend nem üres, tele van válaszokkal!"

Ez teljesen igaz, s akár többünk ars poetikája is lehetne.  

hörpölin Creative Commons License 2026.01.19 -1 0 77866

"Én arra tippeltem, hogy a helyileg oda nem illő bükki erdei iskola azer lehetett, mert itt túl rövid lett volna a rész, ott meg túl hosszú."

Lehet, a Bükköt biztos összecsapják majd vagy a Mátrával, vagy a Borsodi-dombsággal + Aggteleki-karszttal, akkor pedig ott is lesz bőven mutogatnivaló! De majd meglátjuk. 

De az engem is zavar, hogy eltűnt már az első két rész a Médiaklikkről! Legalábbis nekem nem jön fel a "Kékkör" keresőszóra. Gyorsan kell reagálni, úgy látszik. 

Köszi az ajánlást, ahogy öregszem, egyre jobban érdekel az "erdőelmélet".

Előzmény: Tisztul_A_Visztula (77864)
Tisztul_A_Visztula Creative Commons License 2026.01.19 -1 0 77865

S ha benne vagy az erdei témában, s nem vagy rest egy asszociációs ugrásra sem, akkor íme egy könyvajánló.

Írd be a google keresőjébe, hogy “Ernst Jünger der Waldgang ajánló” szavakat, s a bár magyarul nem jelent meg, de a google mesterséges intelligencia algoritmusa összefoglalja magyarul.

Előzmény: hörpölin (77862)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!