Keresés

Részletes keresés

djuice Creative Commons License 1 napja 0 0 26261

Egy szomorú hír, bár nem hammondhoz kötődik, de fontos zenész ment el minap!

https://mupa.hu/magazin/elhunyt-lattmann-bela-jazzgitaros

djuice Creative Commons License 1 napja 0 0 26260

Monaco bátyánk is megpaskolta a Viscountot!

https://m.youtube.com/watch?v=AegWAyS7uHc

djuice Creative Commons License 1 napja 0 0 26259

A billentyűk tömegét talán jobban befolyásolja a felfüggesztés, rugózat adta ellenállás is, legalábbis érzetileg vagy a támadáspont, mint pár gramm eltérés, ami kevésbé számíthat így, több eltérés meg nemigen lehet. Én a Nord Electromba ragasztott 5g plusz súlyokat sem érzékeltem különösebben eltérésileg, szinte észrevehetetlen volt lenyomási erőben. Visszatéréskor már inkább tetten érhetőbb volt a pici lomhább járásuk, de ez bőven hibahatáron belül értendő!

Újabb érdekes hír viszont, hogy az egykori olasz GEM/LEM márkák idén visszatérnek új modellekkel a piacra! (Orgonákat azért ott nem valószínűsítek!)

Előzmény: Old Vic (26257)
djuice Creative Commons License 1 napja 0 0 26258

Valóban! Úgy látszik a tömeges Hammondokat célzó megtekintéseink során ua. friss videókat dobja be a jutub! 😀😀😀

Egyetértek! Ezek az orgonák évei most idén és tavaly. Az XK7 nagy durranás szerintem, nekem már a hangja is másabb, mint az eddigi Suzukiké. Becsületes dolog, hogy egy ilyen gyártó, aki ”csak” ebből a kategóriából él, időről időre fejleszt, nem áll le, mint a Korg, Kurzweil, Roland az orgonamodellezésben! Persze reálisan a 90-es évek első XB2 majd XB1 modelljétől idáig hosszú út vezetett, s jó pár típus ki is hagyható lehetett volna, de ez a kis japcsi gyár kitartó és viszi tovább Laurens kiváló emlékét a hangszereiben, ez elismerésre méltó. Hány cég húzta már le a redőnyt, nagyobb termékpalettával is (Ensoniq, Emu, Akai is részben, hogy csak ennyit említsek). Suzukiék meg mennek előre egyáltalán nem olcsó modelljeikkel.

Haverom is most jutott egy SK1-hez pl. Minden várakozását felülmúl a zenekarban eddig, hiába volt Rolandja (VR09, VR700), Kurzweile, Korgja stb. előtte. A Hammond úgy érzi teljesen más. Jó, van akinek a nem épp mai kiadású SK1 is csoda, s nyilván nem ez az etalon típusuk mint tudjuk, viszont belenéztem így én is a kézkönyvébe kíváncsiságképp. Tökéletes, példa értékű precizitású, eredetivel teljesen azonos szerkesztésű, érthető és logikus doksi, ráadásul magyarul is elérhető hivatalosan, ami egyedülálló a gyártók közt, hogy elérhető így is a weboldalukról. Engem ez is megdöbbentett már, eddig nem foglalkoztam velük, de tényleg profinak tűnnek ilyen apróságokkal is. Jó lesz odafigyelni rájuk talán? Mindenesetre a hangjuk már nem állóvíz VK7 jellegű szerencsére! 🙂 Kellemes csalódás! Már csak egy kevésbé presztízs jellegű árat kéne kitalálniuk!

Előzmény: tehtube (26256)
Old Vic Creative Commons License 1 napja 0 0 26257

...a S.Hammond látszólag beváltotta igéretét, hogymost hű klonozást hoznak a billentyűzetre is, eredeti "feelinget" biztsítva. Ha valaki nagyon kukacoskodna, megkérdezhetné hogy a S. billentyű azonos tömegű-e mint a H.fémsines megoldása, ( a mindenfajta billenytük nyilvános kitárgyalásakor mindig elfelejtiik az adott billentyű tömegét,  pedig lényeges szerepet játszik, persze főleg a zongoraszerüeknél, de a többinél is számít!) -és hogy - a fotón ugyan nem egyértelmű,-látszólag tekercsrugókat használnak laprugó helyett, aminek más lehet a karaktrisztikája  - de ne keressünk csomót kakákén, hihetőleg egy vonzó billentyűzet, ahogy az egész orgona szimpatikus...kiváncsi lennék milyenfajta fizikai kontaktusok vannak benne, - nem a "multikiontakt-effekt miatt, hanem hogy mennyire tartósak, üzembiztosak.

-V.

Előzmény: tehtube (26255)
tehtube Creative Commons License 2 napja 0 0 26256

Pont egyszerre írtuk! És gondolom ugyanabból a videóból: https://www.youtube.com/watch?v=lboPfEQETFw

Előzmény: tehtube (26255)
tehtube Creative Commons License 2 napja 0 0 26255

Jó összegző videók készültek a 2026-os NAMM-ról. Biztos számított a szerkesztő életrkora is, de gyakorlatilag a legtöbb eszköz az 50 évvel ezelőtti népszerű hangszerek megidézése. A Hammondon, Viscounton és Nordon kívül más drawbaros orgonát nem mutatott. Lehet, hogy csak hárman állítottak ki? Pedig a Yamaha, Roland mint világcég nyilván kitette a saját változatát. Esetleg a Korg Kronos, Kurzweil PC3, ahol szintén előfordulhat, ha drawbarpipákra cserélik a tolópoti gombokat. 

A legnagyobb újdonság, szinte egyedülálló, a Hammond XK-7 volt. És megcsinálták az eredeti billentyűhosszúságú mechanikát!

A 6db kontakt is teljesen jó. Legtöbbször nincs is több cug kihúzva. Ha ennyit fejlődött a mechanika és ennyit fejlesztettek a hangján is, kitűnő hangszer lehet. Ára van, de súlya is a méretéből fakadóan. (a szimpla 18kg!) https://hammondorganco.com/XK-7D 

Jó hogy mutatta az Osmose szintit (nem ismertem). Igen különleges, látványos, hasonlóan hosszú billentyűzete van derekas összegért.

Úgy néz ki, a Nord Electro 7/61-re még várni kell. Volt már ilyen. 2022 nyarán bemutatták a Soul-t és 2023 februárjától árulták.

Mivel 3 gyártónak is van már multikontaktos, teljes fedélzetes B3 orgonája, klassz lenne egyszer ezt a hármat egymás mellett azonos feltételekkel megszólaltatni. 

Nord Organ 3 van a HitSpace-ben, Nekem a Soul261 (még, mert hirdetem). Ha egy XK-7 befigyelhetne, érdekes bemutatót lehetne létrehozni. 

djuice Creative Commons License 2 napja 0 0 26254

djuice Creative Commons License 2 napja 0 0 26253
tehtube Creative Commons License 2 napja 0 0 26252

Ha nem gospel, Fabio Russo igen élvezetesen orgonál. Elsősorban keményen. Rock, progresszív az erőssége, de Jimmy Smith-t is szépen játszott. Érdemes figyelemmel kísérni:

https://www.instagram.com/fabio.russo.hammond?igsh=Y2cyZnFiY3hhYTU3&fbclid=IwY2xjawPlrdxleHRuA2FlbQIxMABicmlkETFnY3NEV1dJN1VvazF2UVU0c3J0YwZhcHBfaWQQMjIyMDM5MTc4ODIwMDg5MgABHnrCJDaqiK6ee6rLFGdd0g1OU5se2oxqHOlzqSsmraRT3L4rJbhN4vCbYt2o_aem_m3avI4cEcSBMIxD4cmszcA

tehtube Creative Commons License 3 napja 0 0 26251

Ami közben az érdekes, hogy abszolút nem kopog a Soul billentyűzete! Talán még árnyalatnyival csöndesebb is a hagyományos TP8O billentyűzetnél.

Inkább egy extra, hogy a leérkezést olyan eredetihez hasonlóbb, filc-érzés adja. Gömének volt korábban egy ilyen észrevétele minden midibillentyűzettel kapcsolatban, hogy nincs határozott leérkezése, egy sűrű gumimasszába érkezik, szemben a klasszikus orgonákkal pl. Szerintem ez ugyanúgy extra leérkezés-érzést ad a gumiharangosaknál is.

A rugócsere előny lehet. A 2018-as Legend Live-om rugója, ahogy írtam, kissé kemény volt. Nyilván a B3-hoz képest rövidebb erőkar miatt, hogy a gyorsasága megmaradjon. A Soul-nál, meg pont annyival már puhább, miközben még gyorsabb. A kettő közt van a megfejtés. A One-nál, már tökéletes a TP8O rugóerő, ahogy a későbbi Live-oknál is. Szerintem idővel a Soul-nál is módosítanak a rugókon, vagy már meg is tették.

Előzmény: djuice (26250)
djuice Creative Commons License 3 napja 0 0 26250

Újabb Viscount Soul kopogáscsillapítás

https://m.youtube.com/shorts/DwpDMVWBkG8

Old Vic Creative Commons License 4 napja 0 0 26249

..offolunk, csak röviden: RE kiváltópont: az angolmechakikus ZONGORÁKNÁL szükséges rossz, konstrukcióhoz kötődő elhagyhatatlan akadály (mint a Hammondnál a klikk) tehát nem kamu, a DP-nél felesleges, de klónozzák (KAMU!) a műköröm sgítségével,  hogy "autentikusok" legyenek (eladási érv!), sajnos túl erősre csinálják, hogy a tapasztalatlan vevő is érezze, a leütést feltűnőbben akadályozzák mint a jó zongoráknál. A technikát egyik esetben sem segítik, inkább akadályozzák, mindenesetben plusz munkaterhelés a kéznek -a gyöngytechnika nem ettől várható hanem intelligens gyakorlástól... Akik zongorán nőnek fel, automatikusan beépül ez a pluszterhelés a technikába  már az első percben, észrevétletnül, az ember beleszokik mint a saját testi túlsúlyához, legtöbb esetben nem is tud róla...mikor sok-sok év után megvettem a Technics DP-t, igazi zongora-fabillentyűzettel, ott észre sem vettem hogy a druckpunt hiányzik, már csak azért sem, mert az egész mehanika kimndottan (bár zongoraszrően) nehéz volt...(én megértem a Nordot, akik most a Kawai-billentyüt "köröm" nélkül rendelik meg ...(ha  a hír igaz? -eccer olvastam valahol...)

- RE: half-pedál: gyakorlatilag a modernebb-klasszikus szólójátékmódnál van szerepe, s némi gyakorlatot igényel alkalmazása. De mindenesetre igazi, létező igényes zongora-effektus, (ott ez mechanikusan jön létre, a normál pedál kifinomult kezelésével!)- tehát jó hogy klónozzák - de itt már a pedál-egységnél is külön pluszelektronikát igényel, hogy ne csak on-off jelet kapcsoljon hanem fokozatosságot is biztosítson - tehát költség-többlet, s miután valóban sokaknak felesleges, el lehet tőle tekinteni

-V

Előzmény: djuice (26248)
djuice Creative Commons License 4 napja 0 0 26248

Kawairól amúgy tudni kell, hogy (már hosszú évek óta) állandoan változtat, újit, variál sok kategóriában, szinte lehetetlen követni”

Ez esetben legalább pont az által követhető talán, hogy a változások típusjelöléssel párosulnak. Ellenben pl. a Korg (RH3) elnevezésű mechanikái hosszú évek óta gondolnánk ua., de mégsem! Ahány hangszerszériába berakják, valami érzetben is kiütköző módosítás mindig tettenérhető. Ez viszont nem az, hogy vmi be van játszva vagy nem. A változtatás joga mindenütt meglehet, régen a brossúrák alján hátul apró betűvel ez is szerepelt. Így legyen okos az ember!

Megjegyzem biztos nem könnyű műfaj eldönteni meg kikísérletezni, hogy vmi 0,1mm-el is akár odébb, idébb, feljebb, lejjebb kerüljön ha az változást okoz. Mindazonáltal a mai gyártástechnika (hiába a robotok), ill. tervezés engem mindig lenyűgöz, hogy vmin a furat, szeglet, pöcök, csatlakozás 0,1mm pontosan épp oda essen tucat egymásra épülő részegységnél, burkolatnál ahova kell. Leginkább meg még azon csodálkozom, hogy vmit úgy összerakni, hogy a szétszerelésnél már látom, ha fél cm-vel hosszabbra nyúlna a csoportkábel, szalagkábel, negyed annyit sem kéne bűvészkednem mint így, de ők ezt is mm-re kiszámolják…

A billentést akadályozó akadályt mint karmocska én is sok igazi zongorán megnézegettem. A Roland kiváltópontnak titulálja ezt a digitálisainál. Steinwayeknél az eleve vajpuha billentésnél ez méginkább észrevehetetlen, de mégis jelen van. Tehát nem kamu. Addig nem értettem én sem ezt, míg egy külföldöt Kínától Argentínáig végigkoncertező zongoristától nem hallottam a magyarázatot, csakúgy, mint a szintén számomra feleslegesnek ítélt half pedal effektus jelentőségét, hogy pl. erre az orosz művészoktatásban külön kiemelt szerepet fordítanak a játék árnyalhatósága érdekében.

Egyszóval a kiváltóponton való játéknak is külön iskolája van, különleges technikát igényel, mellyel utána gyöngyözőbb lesz a játék. Tehát segít! De gondolom csak akusztikus hangszeren, ami erremegfelelően érzékeny. A digitálisaknál inkább lóvé pt a zsebből kimuzsikáló marketing extra, hogy azért vegyék meg majd az újabb típust…

A Casio tekintetében tudom, vannak milliós modelljeik nekik is. Én inkább a 100 ezres belépő dolgaik minőségére utalnék. 🙂

(Sorry, ide már nagyon off-ba ment, de legalább valahol le lett így írva.)

Előzmény: Old Vic (26245)
tehtube Creative Commons License 4 napja 0 0 26247

Tényleg csodákat lehetne tenni a Hall szenzoros billentyűkkel. Más kategóriákban is. Ráadásul gumiharang lenyomási ellenállás hiányában teljesen szabadon lehetne utánozni klasszikus billentyűzetek mechanikus mozgását. Azért van egy egyedi mozgása. Egy nagyon pici "akadás", utána ellenállás nélküli továbbhaladás. Talán amikor a vaspöcök a mágnes erőterébe bekerül. A Hammond levédette a saját mechanikus három, most hatkontaktusos változatát, a Viscount meg a virtuális 9 (szinte végtelen) kontaktusos változatát. Van itt verseny :-)

Úgy vélem, a Cantorum sípos modellek ugyanezt használják. 

Előzmény: djuice (26241)
tehtube Creative Commons License 4 napja 0 0 26246

Csak az Electro 7 HP-nál van a Kawai a leírás szerint. Az Electro 7 61, 73-nál waterfallt ír. Melyik? Fatar vagy Hammond? 

Előzmény: Old Vic (26235)
Old Vic Creative Commons License 4 napja 0 0 26245

...jó kérdés, már régóta próbáltam sikertelenül megtudni melyik Kawai billentyüzetet vették meg...a Kawairól amúgy tudni kell, hogy (már hosszú évek óta) állandoan változtat, újit, variál sok kategóriában, szinte lehetetlen követni. Viszont egyvalamit olvastam valahol, bármely modellt is választották, kihagyatták a renedelésnél a konstrukcióból azt plasztik karmocskát, amely megakasztja (s így nehezíti) egy ponton picit a leütést, az igazi angol-mehanika kamu utánzása céljából, ezzel szerintem (sokévtizedes tapasztalatú zongoristaként mondom) jól döntöttek...

..."olcsó Casio érzet"...pontosan értem, mit jelent ez, csak a rend kedvéért jegyzem meg hogy manapság a Casio a Bechtein-(hires német zongoragyár)-nel 

"szövetkezve" hoz igényes (mechanikájú) D-zongorákat (a mai Celviano modellek)...     

-V.

Előzmény: djuice (26241)
Old Vic Creative Commons License 4 napja 0 0 26244

...én a már letöltött PDF-re szabadítottam rá a AI-t, (kiváncsíságból, mert felkínálta magát)- nem fordítani, de azt igérte hogy tömörebb összefoglalót ad a szerinte hosszas és komplikált dokumentről...nos, balhéból elindítottam, mindjárt beszólt, hogy ez hosszabb időt is igénybevehet....aztán nekiállt, én meg kb. 20 perc múlva hazaküldtem, eredmény nélkül...    -V.

Előzmény: djuice (26240)
Old Vic Creative Commons License 4 napja 0 0 26243

...a szándák, cél egyértelmű...csak kétlem hogy itt ez kézzelfogható eredményt hoz....van némi tapasztalatom ilyen ügyekben,,,     -V.

Előzmény: djuice (26242)
djuice Creative Commons License 4 napja 0 0 26242

Zörgeti a billentyűket a videó egyik pontján, a koppanási zaj végett (leérkezvén). Szerintem ezt csillapította azzal a + ragaszcsíkkal.

Előzmény: Old Vic (26239)
djuice Creative Commons License 4 napja 0 0 26241

Csak a 7HP jelzésűek kapnak kalapácsmechanikát ami a Kawaié!

(Jó kerdés, az a mechanika milyen kategória a Kawainál?)

A waterfall 61 és 73 billentősök sztem továbbra is Fatar TPO.

Mellesleg Stage 3 verziót taperoltam még októberben, a 88-ast. Fatar TP40 asszem.
Elég zötyögős, olcsó Casio érzet azon a Fataron játszani. A Yamahák feszes, sokkal precízebb, pontosan illesztett kalapácsmechanikái (egy fémpálcát emelgetnek) jóval prémiumabb érzetet kölcsönöznek a kéznek! Minap egy S90XS stage szintin is meggyőződtem róla. Gondolom a Kawai is ilyen minőségibb japán találmány.

A Soul hall szenzoros billentyűzetét mindenesetre kötelezővé tenném! (Vagy legalább választhatóvá, akár feláras extraként, mint autónál a metálfényt, bőrülést stb. akinek az kell hagy vegye! Persze érthető drágulást okoz: mágnesek, érzékelők… a filléres gumikontaktokhoz képest.

Előzmény: tehtube (26236)
djuice Creative Commons License 4 napja 0 0 26240

Ott a pont! 👍

Közben kiderült, hogy ezek ilyen időkód generált tokenes linkek. X perc után lejár a token aztán slussz neki. Csoda hogy nem jelszavazzák le a pdf doksit, bár a másolásvédelme részben így is megoldott, hogy szkennelt a szöveg benne, nem szerkeszthető Word alapú…

Le akartam fordíttatni az AI-al de az meg szerzői jogokra hvatkozva hogy ez szabadalom, beintett!

Túl okos ez a világ már nekünk! 🙂

Előzmény: Old Vic (26234)
Old Vic Creative Commons License 4 napja 0 0 26239

...NB. az éredekes videohoz, hamár, ha megnézed: az ember nem filccsíkot ragaszt be, hanem a már meglévő filcre egy hajszálvékony olcsó habszivacs szalagot "öntapaszt" - szerintem a hatása elfeledhető...                       -V.

Előzmény: tehtube (26228)
Old Vic Creative Commons License 4 napja 0 0 26238

.."nem értem..." - egy kattitás a honlapra, s fény derül....:

-V.

Előzmény: tehtube (26236)
Old Vic Creative Commons License 4 napja 0 0 26237

...nyilván csak azért szedte szét, hogy bemutassa, jóindulatból....merthogy amúgy erről a forradalmas megoldásról valymi kevés mérvadó info kering....

- "...zongorákhoz is..." -igen! a patent szerint nemcsak a hammondos 9, hanem jóval több "kontaktot" lehet vele imitálni is programmozni!! a zongorához elég lenne

3, és a középsőt lehetne ide-odea csúsztatva beállítani!!...jó dolog lenne!....amúgy a költségekről: a mágnes-dolgok talán nemis túl drágák, de félszemmel nézve is igen bonyolult, sok spéci alatrészt kivánó az elektronika!!

-V.

Előzmény: tehtube (26228)
tehtube Creative Commons License 4 napja 0 0 26236

Ezt most nem értem. Az Electro 7-be a Kawai zongora triplaérintkezőjét és billentyűzetét szerelték? Az ötoktávosba is?

Előzmény: Old Vic (26235)
Old Vic Creative Commons License 4 napja 0 0 26235

... "...az új Electro 7-be..." - a Nord a "Grandpiano"-nál végre szakított Fatarral, Kawai keybedre váltva, mig a drágább Stagepianonél nem...most viszont ebbe az új, olcsóbb modelben is már tripla-kontaktusu Kawai van! - szimpatikus érv a vásáárlónak!

-V.

Előzmény: tehtube (26233)
Old Vic Creative Commons License 4 napja 0 0 26234

...igen...visszacsekkelted?? (én ha feltöltök egy URL-t, visszahívom a kommentből, hogy működik-e továbbra is -ezért nem küldtem fel, amiért oktatólag nehezményeztél -mert nem működött! - és ha most ha pl. rákattintok a tiedre, csupán jön egy feliret, hogy "unauthorized" -vagyis: érvénytelen...szóval nem mindig olyan egyszerűek a dolgok...         -V.

Előzmény: djuice (26232)
tehtube Creative Commons License 4 napja 0 0 26233

Tony Monaco a Viscountnál és a Hammondnál:

https://www.youtube.com/watch?v=AegWAyS7uHc

https://www.youtube.com/watch?v=hHDP3GcAJAw

Direkt rákerestem a Nordra. Organ3, Electro 7. 

https://www.youtube.com/watch?v=-wFpldz0MVE

https://www.youtube.com/watch?v=4KCiilS8IMM

Úgy vélem, a tavalyi szokatlanul erős felhozatalhoz képest az idei NAMM e telintetben csendesebb volt.

Kimagasló újdonság a Hammond XK-7 a nyilvánvalóan javított orgonahangzásával, 6 kontaktusos billentyűivel, 3 kontaktusos basszpedáljával, 3500W falezlijével.

A Nordnál jól tették, hogy az Organ 3 hangját betették az új Electro 7-be. Nyilván a Stage-be is lesz. 

A Viscountnál meg a hasznos kiegészítők az LM alsó manuálok.

Szerintem a Hammond, Viscount, Nord, HX/MAG, Crumar/Wersi, Yamaha, Roland annyi választási lehetőséget kínál erre Hammond orgona mikroszkópikus piacára, hogy el vagyunk kényeztetve. Plusz a programok. És határozottan egyre jobbak. 

djuice Creative Commons License 5 napja 0 0 26232

A Viscont szabadalom…

Előzmény: djuice (26231)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!