Hello! Nagyon régen néztem be ide, mostmár kialakult a mikró helye, hasznossága, de meg kell mondanom én nemigen vagyok kibékülve vele. 99%-ban melegítésre használjuk, de az sem az igazi, mert mikor elkezdem enni, tűzforró az étel, mire a feléhez érek, már hideg. Hogy lehet úgy melegíteni mikróban, hogy ne így legyen? Az egyetlen, amire tényleg jó, hogy a kávét megmelegítse, arra meg kicsit drága. Persze kiolvasztani lehet vele, vajat lágyítani, sőt még kelesztettünk is benne, ezek hasznos dolgok, meg a tészta megmelegítésére is jó, de akkor is túl hamar kihűlnek az ilyen ételek.
Örömmel jelentem, hogy tegnap belevágtam, s sikerült életem első sütése a mikróban. Vizes piskótát csináltam, mert nem tudtam milyen lesz, s sajnáltam a tojást, ha nem sikerülne. Sikerült, pillanatok alatt elfogyott és nem lett meleg a konyhában, bár érdekes volt a piskótasütésnél régebben nem tapasztalt erősebb tojásszag, de az hamar elmúlt.
Elnézést, hogy ilyen sokáig tartott, de nem találtam piskótát. Viszont van azért abban a könyvben egy kötetnyi mikrós recept, (sütik a legkevésbé), ha valami konkrétan érdekel - most magammal hoztam a könyvet.
Örömmel jelentem, hogy életünk első mikrós étele tegnap elkészült, sőt meg is ettük. Rakottkrumpli volt, amit ennyire gyorsan és ilyen melegben hétköznap biztos hogy nem tudtunk volna másban megcsinálni. Talán a krumplit tovább kellett volna főzni, de az íze is meglepően jó volt és a grillel a tetejére szórt sajtot is sikerült megbarnítani.
Annak idején (3 éve) a Szegedi Élelmiszeripari Főiskolán volt egy tanárunk, aki mikrohullámú technológiából disszertált és egyik előadásán arra kért minket, hogy _ne_főzzünk a mikróban. Csak melegítésre, fagyos dolgok felengedésére használjuk. Sajnos nem értettem a magyarázatot, mert nem technológia szakra jártam és nem is érdekelt annyira a dolog. Dr. Szabó Gábornak hívják az illetőt, lehet, hogy van hozzáférhető anyaga a neten a témában. www.szef.u-szeged.hu
Clea, kedves! Én állítottam volna olyasmit, hogy csak melegítésre való?
SKing, kedves!
Főzés az (akár fedővel, akár anélkül), amikor a "főzendő" annyi vízben van, ami ellepi. Párolás, amikor a ysiradékon megforgatott alapanyag alá csak kevés folyadékot teszünk, és fedő alatt, mintegy gőzben puhul meg. Sütés pedig az, amikor egyáltalán nem teszünk alá folyadékot.
Az a mikrofedő miben különbözik egy normál fedőtől? Én a jénaik fedőjét szoktam használni a mikróban, vagy kutyaközönségesen egy tányért:-)
Tegnap a mikrót egy fagyasztott pizzával próbáltuk ki. Eredmény: ami a sütőben finom ropogós tésztájú volt, az átmelegedett, csak éppen olyan undorító hajlékony tésztája lett. Azért megettük, de miért lett ilyen?
Piskótát is lehet benne sütni, csak arra kell vigyázni, hogy sokkal gyorsabban megsül, mint a sütőben (5-8 perc, a mikro teljesítényétől függően), meg kicsit más lesz az íze is.
Szerintem egyáltalán nem "csak" melegítésre való, bár a főzéshez tényleg nem a legolcsóbb, kis teljesítményű sütők a jók.
1. Mint már említettem, nekem nem grillezős a mikróm, így ebben nincs tapasztalatom, de gondolom, ugyanúgy kell használni, mintha külön lenne egy mikród meg egy grillsütőd, legfeljebb nem kell kivenned és átraknod a megpárolt húst, ha meg is akarod pirítani (vagy fordítva).
Sütikhez nem kell a grill-funkció: kevert tésztákat, kelt tésztát simán lehet csinálni; a piskótát konkrétan nem tudom, de van otthon egy mikrós könyvem, holnapra megnézem, piskóta van-e benne.
2. Általában nem kell különösebben átdolgozni a recepteket. Lényeges különbség, hogy a rántás elkészítésével kezdheted a főzelék, leves főzését, mert sem leégni, sem kifutni nem fog.
Kedves Mulan! Remélem nemcsak miattam nyílik meg ez az oldal, az biztos, hogy mint legtapasztalatlanabb olvasója, minden információnak hálás leszek, s remélem eljön majd az idő, mikor én is adhatok ötleteket.
Nagy örömömre szolgál a topicod, de szíves engedelmeddel, most nem másolom be a Vanek-féle rántott nulla receptjét, ugyanis az mikróban nem készíthető el!
La di la di da kérdését idézem:
Kedves Mulan! Megvan a mikró, igaz a grillt csak külön tudja. Kérdésem:
1. ki lehet ezt védeni? Mondjuk egy piskóta süthető így?
2. Egy receptre van-e általános szabály, hogy hogyan lehet mikróra átdolgozni? Tudom, hogy a mikró elsősorban melegítésre való, de egyszer-kétszer szívesen kipróbálnánk a főzést is benne. Utolsó kérdés, mikrós oldalt tudsz-e?
Az utolsót máris megválaszolom: most már igen!:-))