Keresés

Részletes keresés

James Bond 007 Creative Commons License 1 napja 0 0 97154

És azt tudod esetleg, hogy mennyit eszik meg a fűtése egy olyan havas/jeges hónapban, mint a mostani? Amikor ráadásul termelés se nagyon volt, hálózatról kellett fűteni.

Előzmény: ShaReRe (97153)
ShaReRe Creative Commons License 1 napja 0 0 97153

Nekem is kint van. 10 centi szigeteléssel minden oldalról és tettem bele egy fűtőfóliát 250W max teljesítménnyel. Elegendő. Viszont fűtés nélkül elkezd sipákolni a mínuszokban, tehát kell a minimális fűtés.

Előzmény: James Bond 007 (97152)
James Bond 007 Creative Commons License 2 napja 0 0 97152

Legalább erre már van egy határozott válaszom. Most várhatom, hogy a TvMI új verziójában hogy csesznek ki majd velünk az akku elhelyezésével. Ha nincs szerencsénk, tehetjük ki a fagyba.

Előzmény: kiggyo (97151)
kiggyo Creative Commons License 2 napja 0 0 97151

Jaja, én is erre jutottam.

Ellenben a kivitelező cég nem, hogy verjem bele az összesbe....

Megpróbált elterelni a 3 fázis 3kW fronius rendszerre 1.4 milla önrészért :-)

A hócipőm tele van hogy mindennek nekem kell utána járni, de ez van.

Most 2 opciót látok:

A, 3kW bármilyen retek inverter + jó akku ami sok típussal kompatibilis, és 3 év múlva tudok inverer cserével bővíteni - feltettem a kérdést a Démásznak hogy mehet-e most az 1f 3kW

B, holnap reggel beadok egy igénybejelentőt egy 12kW-os Fox inverterre, a pályázatba meg megpróbálom csak az akksit berakni - felteszem a kérdést mindjárt a pályázat kiírójának

Aztán meglátjuk milyen infók futnak be. Ahogy számolgatok évi 100k körül takarítanék meg vele jelen árakon, tehát túl sok pénzt sem éri meg beleölni.

Előzmény: James Bond 007 (97150)
James Bond 007 Creative Commons License 2 napja 0 0 97150

Én kaptam pár órán belül a Démásztól. Szerintük az 1 fázis mehet 2.5 kW felett, de a teljesítményt növelni nem lehet. Utalnak rá, hogy ez esetleg változhat még.

Előzmény: kiggyo (97145)
kiggyo Creative Commons License 2 napja 0 0 97149

Én nem félek tőle, ha szar konstrukció akkor a 10 év garancia alatt ki kell derüljön, amúgy elég kiszámíthatóan degradálódnak az akkuk.

Előzmény: erbe (97147)
MZ/Y Creative Commons License 2 napja 0 0 97148

Autóból kiindulva 10 év után még bőven jónak kell lennie. Persze lesz elhullott példány, de hát ingyen van.

Előzmény: erbe (97147)
erbe Creative Commons License 2 napja 0 0 97147

"én nem 3 év fenntartási kötelezettséget írtam volna elő."

Odáig jó, hogy támogatásból, kis hozzájárulással felteteti valaki. Kérdés, a telepítő milyen karbantartási kötelezettséget ír elő. A garancia leteltével meg minden további költség a tulajdonost illeti. Kíváncsi lennék, 10 - 15 - 20 év elteltével hány százalékuk fog még üzemelni és milyen kapacitással?

Előzmény: MZ/Y (97146)
MZ/Y Creative Commons License 2 napja 0 0 97146

Én tegnap kérdeztem titász-ost informálisan, szinte rögtön visszakérdezett, szaldós vagyok-e, és ha igen, meddig. Megírtam, azóta nincs válasz, szerintem még ők sem tudják, kötelesek-e engedélyezni a 8 kW-ost.

A vicc, hogy fázisonként maximum 333 W-tal tolnék többet, megette a fene a hálózatot, ha ez megborítja. :) Az más kérdés, hogy valójában meg semennyivel, mert 5 kW-nyi panelen van, de ez nyilván nem érv, csak érdekesség.

Amúgy van már honlap, cím, ahol lehet állásfoglalást kérni? Elvileg ráérek, de mivel a másik témánk miatt nem egyértelmű a priotitás, be kellene adni első nap, hátha mégis számít majd a beadási idő.

Ja, még egy dolog a korrektségről: megint magam ellen beszélek, de én nem 3 év fenntartási kötelezettséget írtam volna elő. Egy 2,5 millás ingyen cucc felkelti az ügyeskedők figyelmét.

Előzmény: kiggyo (97145)
kiggyo Creative Commons License 2 napja 0 0 97145

Igen, ezt próbálom tisztázni. 

Olyan értelmezést is látok hogy a +20% limit csupán finanszírozási, nem szolgáltatói kérdés. Azaz annyit takar hogy elszámolhatod az inverter cserét, de csak ha max ekkorával nagyobb.

De a szolgáltatónál ez új igény, azaz nem lehet 1f-on 2.5kW-nál nagyobb.

" Hálózati szempontból bővítésnek minősül minden olyan eset, amikor az inverter névleges AC teljesítménye (kW) növekszik a korábban szerződött értékhez képest.
A 20%-os (max. 1 kW) szabály értelmezése A pályázati kiírásban szereplő 20%-os tűréshatár egy finanszírozási szabály.
Ez azt jelenti, hogy a pályázatkezelő kifizeti a támogatást akkor is, ha az új hibrid inverter valamivel nagyobb a réginél. Azonban ez a pályázati engedmény nem írja felül a fenti kormányrendeletet."

Azonban ha maradsz a meglévő teljesítménynél akkor egy egyszerűsített bejelentés lesz, nem érvényesek a bővítéses szabályok, azaz nem kell 3f felé menni.

"Tájékoztatjuk továbbá, hogy amennyiben a teljesítmény nem változik, a bejelentéshez egyegyszerűsített igénybejelentő nyomtatvány lesz alkalmazható, amely hamarosan elérhetővé válik honlapunkon."

Kérek egy hivatalos állásfoglalást

Előzmény: MZ/Y (97144)
MZ/Y Creative Commons License 2 napja 0 0 97144

Én továbbra is azt javaslom, előbb tisztázd (bolondbiztosan), hogy inverter csere után is első körös lennél-e. Értem, amit bemásoltál, de abból egyáltalán nem egyértelmű, a 3 kategória (kiesett, ki fog esni, új szerződő szaldó nélkül (Te ez lennél a cserével)) 1 kategória, vagy egymást követik (ahogy végig promózták). Lehet az egyszerű felsorolás, de lehet sorrend is.

(ha sorrend, _én_ máshogy fogalmaztam volna, de ez nem jog(értelmezés)i kategória)

Előzmény: kiggyo (97143)
kiggyo Creative Commons License 2 napja 0 0 97143

Újabb infó, jó lenne tudni más mit hallott:

Állítólag a szolgáltató nem enged 1f invertert felrakni ha 3 fázisod van, ebben a pályázatos cserében sem.

Valaki hallott már ilyet?

Sokan vagyunk így a régi telepítések közül, volt 3 fázis de a 2.5-3-4 kW-os inverterek jellemzően egy fázisúak voltak.

Ezzel az a szívás hogy a 3x1kW-ot önfogyasztani halál, nem tudod értelmesen elosztani a fogyasztókat...

Most azt az irányt nézegetem hogy mi van ha önerőből veszek nagy invertert és csak akkura pályázok....

MZ/Y Creative Commons License 2 napja 0 0 97142

Értettem, és én is ezt mondom. :) Csak annyiban látom máshogy, hogy ez nem adottság, valamelyik törvényalkotónak éjjel 23:47-kor akar ez is kipattanhatna a fejéből.

Előzmény: kiggyo (97141)
kiggyo Creative Commons License 2 napja 0 0 97141

A betáp korlátozás műszakilag adott az inverterekben, használatos is (sok régióban nem táplálhatsz be).

Azt próbáltam kifejezni hogy ha van jogod 3kW betáplálásra, akkor nem cserélheted le egyszerűen az invertered egy 10kW-osra amit 3kW betápra korlátozol, ez a szolgáltató felé nem egy és ugyanaz. 

Ebben lenne jó fejlődniük.

Előzmény: MZ/Y (97140)
MZ/Y Creative Commons License 2 napja 0 0 97140

Mondjuk úgy, hogy egyelőre, ígéret szintjén egyszerű. De majd kiderül. Emlékszel olyan pályázatra, aminél nem ígérték meg az egyszerűséget? (de valóban az egyszerűbbek közé fog tartozni, de nem is egy bonyolult történet) 

Anyagilag korrekt? Szerintem nem. Korrekt önerővel, több támogatottal lenne.(mondom szinte biztos nyertesként) Néhány szavazat vásárlása, de a számlát a nyertesek (és nem nyertesek) álljak. Ügyes!

Betáp korlátra miért ne lenne lehetőség? (műszakilag nem tudom, de ha van rá igény, az inverter gyártók megcsinálják) A szolgáltatónak meg mindegy, a 7 kW-os inverter táplál be 7 kW-tal, vagy egy 20 kW-os 7-re korlátozva.

Titász területen rákérdeztem, 7-ről 8-ra emelhetek-e, még nincs válasz. Ha lesz, megírom. Tudom, a Te eseted nem ennyire egyértelmű, meg már kiestél a szaldóból, ha nekem igen a válasz, nem jelenti, hif, hogy neked is.

Előzmény: kiggyo (97138)
asdf_ Creative Commons License 2 napja 0 1 97139

Az hogy nem lehet nagyobb invertert feltenni az várható volt mivel a szolgáltató ellenérdekelt benne, ez a +20% is gyanús nekem hogy nem tudják végigverni

A + x% amiatt lenne benne (helyesen), mert régebben voltak olyan teljesítményű inverterek, amik ma már egyáltalán nem járatosak, vagy a meglévő méret csak azt teszik lehetővé, hogy nem adódik választási lehetőséged a gyártó kapcsán, a meglévő teljesítmény automatikusan kijelölné, hogy mi az az egyetlen elérhető inverter, amire cserélheted. Régen volt 3,3 kW, 3,5 kW, 3,6 kW, 4,2 kW, 4,6 kW stb. most meg jellemzően a kerek kilowattok mennek. A hálózatnak meg kábé kib***tt mindegy, hogy akinek 3,6 kW-os engedélye van, annak megengedik azt, hogy 4 kW-os invertert rakjon fel. Különösen úgy, hogy a felhasználók kb 90%-a a panelekhez nem fog nyúlni, hiszen minek, meg a réginek megfelelőt úgysem tud már keríteni, meg plusz 1-2-3 panelt felrakni nem mozog a pénzügyi realitás talaján, tehát plusz betáplálási teljesítmény nem fog keletkezni az elosztónál (és ha keletkezne, akkor sem fog, hiszen ott a most felkerülő akksi, az fogja mind elnyelni).

Előzmény: kiggyo (97138)
kiggyo Creative Commons License 3 napja -2 1 97138

"Egyébként várható volt, hogy ennyire nem egyértelmű és szakmailag nem átgondolt "

tudom divat a "mindenszarizmus", de lassan 20 éve pályázgatok erre-arra és ez egy kimondottan egyértelmű, összeszedett valami. Gondolom a napenergia szövetség keze is benne van.

Anyagilag megintcsak igen korrekt, akár ingyen is lehet tárolód, nincs kötelező %-os önrész. Ez is ritka.

Ez a pár kérdőjel meg majd kitisztázódik.

Az hogy nem lehet nagyobb invertert feltenni az várható volt mivel a szolgáltató ellenérdekelt benne, ez a +20% is gyanús nekem hogy nem tudják végigverni.

Amit sajnálok hogy a betáp korlátozás intézménye nem működik, szívesen feltennék nagy rendszert önként vállalt betáp limittel (akár nullás), de erre ha jól tudom nem igazán van lehetőség szolgáltatói oldalról.

Előzmény: Tibor691 (97132)
Celtis Creative Commons License 3 napja 0 1 97137

Pentasun kft

Előzmény: östermelő (97136)
östermelő Creative Commons License 3 napja 0 0 97136

Régebben talán egy éve olvastam itt,hogy alakul valami cég akivel lehet szerződni a rendszerbe betermelt áram megvételére amit ők a piacon értékesítenek jobb áron (13-15 ft/kwh?) mint amennyiért a szolgáltató átveszi.

Jól emlékszem?

Ha igen let belőle valami?

Csakmert ha igen akkor nem biztos megérné az akksiban gondolkozni egy pár kWp-os rendszerrel.

umnyo Creative Commons License 3 napja 0 0 97135

Bocs elrontottam az idézőjelek között ezt akartam beidézni

"Az 1 fázisú hibrid inverter és akku megoldás marhaság a bruttó elszámolás miatt a 3 fázissal rendelkező házak esetén, mert csak azon a fázison tudsz helyben fogyasztani amire az inverter/napelem van kapcsolva, a másik 2 fázison mindig csak vételezel."

Előzmény: umnyo (97133)
umnyo Creative Commons License 3 napja 0 0 97134

JA és van egy ecar is mellette, 140V körüli akkufesszel, amihez van egy konverterem is 230V kimenettel. Ez is kb 16kWh még amit be lehet illeszteni a rendszerbe amennyiben szükséges. Töltési oldalon már be van, tudom direktben a napelemről is tölteni, meg 230V-ról is.

Előzmény: umnyo (97133)
umnyo Creative Commons License 3 napja 0 0 97133

"https://www.youtube.com/watch?v=iui1hcq1UOU"

Nálam ez meg lesz oldva nem szokványos topológiával.

Nem akarok nagy teljesítménnyel visszatáplálni, nekem felesleges funkció, eltárolni szeretnék minél többet.

Két lehetőség van:

1. Van olyan inverter kombó, ami más teljesítményre képes a hálózat felé és más telejsítményre az ingatlan felé. Példa: 3kW megy max a hálózat felé, de az ingatlan felé ki tud adni 10kW teljesítményt is. Ehhez kell plusz eszköz ez igaz, és wez plusz pénz is, de összességében olcsóbb mint egy 10kW-os hibrid inverter is. LVDC és HVDC rendszerben is van ilyen, az LVDC eléggé szabadon bővíthető mind akku mind napelem oldalon, egy HVDC esetén már kevésbé: csak a saját rendszerével és eszközével, és ki tudja pl 5 év múlva ez lehetséges lesz-e.

2. Nálam a hibrid rendszer csak egy plusz lenne. Mivel napokon belül kész a  teljes sziget üzemem (32kWh akkukapacitás, 3+5kW inverter sziget üzemben, napelem kb 7kW lesz sokféle tájolással elosztással első körben, idénre még van tervben +2kW mellé), én a hibrid üzemet a hálózat felől simán tudnám plusz töltési lehetőségre használni. Azaz a hibrid inverter kimenete "töltő" lenne a sziget üzem fele. Persze ez valahol egy dupla rendszer igazából, és lehet felesleges is, mert csak télen néha lehet szükség hálózatra "tartaléknak", ezért meg műszakilag nem érdemes az egészet telepíteni. Max annyit érek el vele, hogy meg tudom növelni a tároló kapacitásomat 10-15kWh-val ami nem lenne rossz.

Előzmény: Tibor691 (97122)
Tibor691 Creative Commons License 3 napja 0 1 97132

Teljesen egyetértek Veled.

1,5x1,2 > 1,8kW hibrid inverter egyáltalán létezik?

"Találkoztam már olyan értelmezésének a fent idézet mondatnak, hogy a +20% max 1kW növelés csak akkor él, ha éves szaldóban vagy és az invertercsere után is éves szaldóban akarsz maradni. A már bruttós elszámolásban lévőkre ezen értelmezés szerint talán nem annyira él a pályázat ezen mondata."

Én is találkoztam ilyen értelmezéssel kivitelező részéről, de a pályázatban egy szó sincs arról, hogy más vonatkozik a bruttósokra vagy a szaldósokra. Én lennék a legboldogabb, ha lehetne nagyobb teljesítményű inverterrel pályázni. De a teljes rendszerrel pályázoknak is max. 5kW a megengedett inverter teljesítmény.   

Egyébként várható volt, hogy ennyire nem egyértelmű és szakmailag nem átgondolt (minden működő inverter típust figyelembe vevő) felhívás született a hazánkban uralkodó döntéshozói szakmaitlanság miatt. 

A pályázati e-mail címre 2 értelmezési kérdést meg is küldtem, de azóta nincs válasz. Az ígért felhívás melléklete a https://nffku.hu/index.php/tile-detail/otthonienergiatarolo linken még nem elérhető. 

Előzmény: janman (97130)
kiggyo Creative Commons License 3 napja -1 1 97131

Épp azon eszelek én is hogy mivel a megvalósítási idő hosszú, nem-e belefér az időbe egy 3f inverter bővítés, és utána beadni a végleges dokumentációt.

A mostani jelentkezés a jogosultságot nézi csak (bruttós vagy-e már és megfelelsz-e az egyéb feltételeknek.

Holnap beszélek egy telepítővel és rákérdezek ilyenhez mit szól, ha nem megy akkor marad a 3 év múlva bővítés.

Amúgy nagyjából összeállt a kép, olyan akksi kell nekem amire tudok majd nagyobb invertert akasztani.

A Solplanet kilőve mivel az csak a saját inverterével kompatibilis. Az 1f invererek alacsony feszkójú akkuval mennek, a 3f viszont HV. Azaz ha most veszek 1f inverter + LV akku kombót az nem lesz jó egy nagyobb inverterhez még saját márkán belül sem.

A szerződésem 3kW-ról szól, megpróbálok egy 3.6-os inverterrel leadni a papírt majd, és egy solinteq+weco kombináció lenne. A weco akku elég komoly, rengeteg inverterrel kompatibilis, fűtött, miegymás. Ez 700k önrészbe fájna kompletten, de jövőállónak tűnik.

Jól el lehet ebben veszni, aztán meglátjuk.

Előzmény: janman (97130)
janman Creative Commons License 3 napja 0 0 97130

"Ha akár 1W-tal is fölé mész, akkor érvénytelen a pályázatod. Szerintem ezen majd sokan fognak megcsúszni."

Talán járható út, hogy ki kell  az invertert a pályázatból venni, és külön kell megvenni. Akkor a nagyobb inverterrel kapcsolatos procedúrát csak a szolgáltatóval kell leboxolni. Ami meg vagy megy, vagy nem. Ezért kell szerintem a pályázat előtt állásfoglalást kérni a szolgáltatótól, hogy mit szólnának az nagyobb inverterre cseréhez.

Találkoztam már olyan értelmezésének a fent idézet mondatnak, hogy a +20% max 1kW növelés csak akkor él, ha éves szaldóban vagy és az invertercsere után is éves szaldóban akarsz maradni. A már bruttós elszámolásban lévőkre ezen értelmezés szerint talán nem annyira él a pályázat ezen mondata.

Máskülönben pld. nekem és hozzám hasonló, kis inverterrel (Fronius Galvo 1,5) és bruttó elszámolással rendelkezőknek csak úgy van esélyünk bármire (pld. 2-2,5kW-os, 1 fázisú megoldásra) is a pályázat keretein belül, ha három fázisra váltunk és teljesen új szerződést kötünk a szolgáltatóval. Bruttó elszámolás esetén ugyanis semmi vesztenivalója nincs az embernek. 

Előzmény: Tibor691 (97126)
MZ/Y Creative Commons License 3 napja 0 0 97129

Nálam az is 7 kW. A szerődés fene tudja, hol van, majd valahogy utánajárok.

Előzmény: Tibor691 (97128)
Tibor691 Creative Commons License 3 napja 0 0 97128

Nekem GROWATT 3000TL inverterem van, de a Névleges kimeneti AC teljesítménye csak 2850W, ezért kaptam csak erre a teljesítményre a csatlakozási jóváhagyást. Az inverter max. AC teljesítménye a 3kW.

Javaslom nézd meg a csatlakozási szerződésedben jóváhagyott teljesítményét, nehogy kevesebb legyen mint a 7kW. 

Előzmény: MZ/Y (97127)
MZ/Y Creative Commons License 3 napja 0 0 97127

20 %/1 kW, szerintem a kisebb érvényes, ezért számoltam 7-es helyett 8-assal. (lentebb volt szó róla, hogy a szolgáltatók lobbiznak ellene, remélem, sikertelenül)

Előzmény: Tibor691 (97126)
Tibor691 Creative Commons License 3 napja 0 0 97126

Jól gondolod és jól számolsz. És EV-t is tudsz tölteni 1 fázisú töltővel 4kW-ig. 

Az 1 fázisú hibrid akkuval ellátott invertert (bruttó elszámolás esetén) csak ott éri meg alkalmazni, ahol az összes fogyasztó egy fázisra van kötve.

Ha 3 fázis van a házban, akkor a fogyasztókat nagy valószínűséggel különböző fázisokra kötötték. Nálunk az emelet fogyasztói a egyik, a konyha fogyasztói a másik fázisra van kötve, a harmadikra a szuterén fogyasztói.

Amire nagyok kell figyelni az, hogy a hatályos csatlakozási szerződésemben szereplő teljesítmény + 20% van megengedve. Ha akár 1W-tal is fölé mész, akkor érvénytelen a pályázatod. Szerintem ezen majd sokan fognak megcsúszni.

Előzmény: MZ/Y (97125)
MZ/Y Creative Commons License 3 napja 0 0 97125

3x25 A, de ez mellékes.

Most 7-es 3f inverter van, tehát 2,333 kW/fázis. Ha cserélek invertert, elvileg 8-as lehet, 2,667 kW/fázis, ha van még 50 % asszimetria, akkor 4 kW az egyik fázison.

1f inverter meg max. 2,5 kW lehetne.

Nekem nagyon nem érné meg 1f felé menni.

Előzmény: Tibor691 (97123)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!