Egyrészt van egy pozíciószenzor a kinyomón, másrészt meg speciális hidraulika tömítések vannak a munkahengerben az extrém nyomás miatt. Amúgy ugyanaz lenne, mint egy manuális váltósé vagy a 16V dízelé. Voltak próbálkozások ezek átalakításával, csak elfosták magukat a munkahengerek, akár már az első próbaúton is.
Javítókészlet volt, de már az sincsen. Kínaiak sem ugrottak rá valamiért.
Kuplung meg valami olasz hülyeség lehet. Pl az összes Alfa/Lancia Modular blokkos autóban van x cikkszámú kuplung. A Stilóban pedig valamiért tök más cikszámmal szerepel, pedig ugyanaz a váltó/lendkerék, és mégis. Valami buzbaszt csak meg kell változtatni szerencsétlen autóban, hogy semmi se legyen jó hozzá.
Nem olyan vészes ez. A kapcsolók a 2000-es ével tipikus ragadós nyavalyája, megoldható. A váltókaron meg nem is látok semmit, egy kormnybőrőzés és egy nagytakarítás.
A kinyomócsapágy nagyobb szívás, de pl a korszak összes benzines Fiatja, Alfája és Lanciájának a jövője sem túl rózsás, mert pl vezérlésmódosító sem kapható már hozzájuk.
Most hogy így szóba jött a hasznalauto.hu, felnéztem 1.8-akat nézni. 3db van, ebből kettő fent hordja az orrát, egy pedig szépen áll, mint az enyém régen. Egyszerű, meg kell venni :D
Mert nem találsz hozzá már alkatrészeket. Évek óta nincs már pl. kinyomócsapágy a kuplunghoz, az egész bolygó felületén sem, ami miatt a fenntarthatósága igencsak korlátozott.
Hát egy biztos, így szépen is áll! Utángyártott cuccokkal ezt reprodukálni...na ez a keserves kihívás, mert előre nem lehet tudni semmit. Én is gondolkodtam, hogy a feketébe előre tennék 1.8 rugókat (szintén egyezik az 1.9 dízelével), mert hátul a Monroe rugók elég alacsonyak. De fogalmam sincs, hogy mi lenne a vége, ülne-e egyáltalán bármit az új utángyárott rugóval.
Ha úgy emlékszem... Na ez a baj, hogy ez is egy végtelen történet lesz :D
Minden szép és jó volt tavaly tavaszig, mikor egy csattanás majd csilingelés után eltört az egyik első rugó. Addig szép egyenesen állt az autó, és szépen kitöltötte a kerék a kerék íveket. Majd jött a vegyünk akkor gyári rugót... És lett belőle Uproad.
Szóval régen jó volt, egyenesen állt, nem volt porig ültetetve, de mégis szépen lent volt. Eibachból létezik nem ültető, hanem sima rugó, ami nem szimpatikus benne, hogy ugyanaz van az összes motorhoz.
Lehetőség még ezen kívűl is van... Eibach rugószett, ki tudja milyen gátlóval, van egy pár darab már. El kéne gondolkoznom egy hidraulikus rugóösszehúzón, annyit szerelem már ezeket össze és szét :D
Marea 2.4 TD váltóharang a mechanikus sebességjeladó meghajtás megléte érdekében, Alfa GT JTD váltóház a 6 fokozatú tengelyek befogadására és Thesis 2.4 benzines váltóbelső.
A kék Mareámba szánom, a mindennapi használósba. Kappa egytömegű lendkerékkel, nyomókuplunggal, csak emiatt vettem egy komplett autót anno...mert csak a 98-as modellévben és csak a Kappában volt ilyen kuplung. Aztán Coupé 20Vt váltótartó konzolok, bakok és Lybra JTD kulissza bowdenekkel.
Nem tudom, talán egy végső próba a lelkem megnyugtatására. Hátha máshol van a rugótányér, más a hossza a csillapitó szárának. Bár ezeknek ellentmond, hogy a Spidan rugóval és cserélt Kayaba gátlóval még jól állt, a gyári rugó berakása rontott el mindent. De ettől még bármi lehet, hátha a Spidan rugóval nem stimmelt valami, és akkor amúgy is ki tudja milyen gátló volt benne.
De még előtte be kéne próbálni a Magnum/Hart cuccot, jövő héten ha úgy áll az időjárás, megpróbálom.
Marea 2.4 TD váltóharang a mechanikus sebességjeladó meghajtás megléte érdekében, Alfa GT JTD váltóház a 6 fokozatú tengelyek befogadására és Thesis 2.4 benzines váltóbelső.
A kék Mareámba szánom, a mindennapi használósba. Kappa egytömegű lendkerékkel, nyomókuplunggal, csak emiatt vettem egy komplett autót anno...mert csak a 98-as modellévben és csak a Kappában volt ilyen kuplung. Aztán Coupé 20Vt váltótartó konzolok, bakok és Lybra JTD kulissza bowdenekkel. De a féltengelyeket még nem tudom...
Mivel vagy két hetes fagyos időszak következik, gondoltam ma még összecsavarozom ezt a váltót.
Karácsony után a diffit már felraktam, szóval így indult:
Na és ezeket így együtt összefogva kell behelyezni, meg 4 helyre beigazgatni. Nem könnyű, mert csak 17 kiló...
Két paplanba becsomagoltam, majd ha megenyhül, még lehet a kapcsolómechanikát szétszedni, átnézni és beépíteni. Szereznem kell még 2 O-gyűrűt meg egy rugó nélküli szimeringet. Aztán már csak bronzperselyeket kell esztergáltatnom a kinyomóvilla tengelynek.
Tökéletes lenne a gyári rugóimmal... Vagy nem. Nem értem én már ezt az egészet. Mennyivel jobb volt az Alfetta még a 75 a torziós rugóival. Oda tekertem őket, ahová akartam és annak megfelelően állt az autó.
Majd ha jobb idő lesz, bepróbálom, de én többet ezzel nem foglalkozom, elment az egésztől a kedvem. Csak szarabb lesz, kár hogy a régi törött rugó nincs meg a régi gátló, csak oda kellett volna pöttyölni a csonkálvány tartóját, mert annyi volt abaja, hogy ott elengedett egy hegesztés.
Mivel a Stilo hajlamos a rugótörésre, ezért az utángyártók egy része ilyen megnövelt méretű rugótányért rakott be, a gyári odahefttölt rugóvédő helyett. A Kayabán nekem is van.
De az tuti, hogy én egy negyedik fajta gátlót már nem vagyok hajlandó venni...
Az a mókás, hogy az egyiknél tényleg odébb van egy negyed fordulattal, de az az aminél kevésbé áll el. Ott volt amúgy, csak mikor ráhúztam a golyaláb tetejére, elfordult egy negyed fordulatot.