És mi a helyzet a jól méretezett, de átmeneti időszakba, /pl 10 fok kint/ túlméretezett jelleget mutató dolgozó hőszipkával? Akkor mind túl méretezett.
Bizony-bizony. Van is baj nem kevés a sok túlméretezett hőszivattyú és azok szabályzása miatt. Dehát ez nem is ennek a topiknak a témája. Meg a padlófűtés sem. Arra van külön topik, ahol vannak tényleg, igazán hozzáértők.
Régen jártam erre, és látom mindenki méretez. De senki nem szabályoz. 20 éve ez a lemez forog ... vagy nem is emlékszem mikor jött az AlTherma és vele együtt hőszivattyú őrület. És azóta megy ez a méretezéses (ide egy szabadon választott csúnya szó.)
Szóval Én is vettem egy Ezüst színű 1,6TDI VW Golfot.
Nagyon rühellem mert a vasúti átjáróban túl rövid az egyes fokozta folyamatosan kuplungolni kell .
És az M7 Érdi emelkedőn elmennek mellettem a suzukik.
Szóval nem szabályozható elég tág határok között.
Ha valaki leírja nekem excelben hogy a belső hőmérséklet hogyan függ össze a hőszivattyú abban az időpontban szükséges teljesítményével ígérem szerzek neki egy nobel díjat.
Ugye a pillanatnyi hőveszteségét kellene eltalálni az ingatlannak ... és annyira pörgetni a hőszivattyú ... split klímát ... kondenzációs kazánt ... eddig és nem tovább ... és az mitől függ?
Na mind111, termosztátot , hőkorlátozót mindegykinek. :-)
Nem nyomom a mínuszokat olyan " szakembernek " , akinek halvány fogalma sincs arról , hogy hogyan kell kiszámítani a padlófűtés alap értékeit a ház hőigényének tudatában és a megrendelő kívánságának megfelelően , a technikai lehetőségek tudatában ! :-)
Ezt írtam :" Írd már le légy szíves , hogy Te hogyan számolsz , ha nem használod azokat az értékeket , amit én ! " Hsz : 107310
Csak egy kis olvasnivaló , mielőtt megint értelmetlen dolgokkal védekezel és nem vagy hajlandó leírni a nagy tudásod alapján , hogyan számoltál :
A padlófűtés alapjai közé tartozik a nedves (esztrichbe ágyazott) vagy száraz rendszer kiválasztása, a megfelelő alapfelület (sík, repedésmentes beton), a csőkígyó-terv követése, a rétegrend (szigetelés, csövek, burkolat) betartása, a szabályozhatóság (vízhőmérséklet, mennyiség) és a padlófelület egyenletes hőmérsékletének (max. 29°C lakásban) biztosítása, valamint a padlóburkolat (hidegburkolat ideális) kiválasztása, ami befolyásolja a hőleadást.1. Rendszertípusok
Nedves rendszer: A fűtőcsövek beton vagy anhidrit esztrichbe ágyazva helyezkednek el, szigetelés felett. Ez a leggyakoribb és hatékonyabb.Száraz rendszer: A csövek a szigetelőlemez (pl. polisztirol) mélyedéseiben futnak, vagy speciális alátétekre szerelhetők, a burkolat alá.
2. Rétegrend (Nedves rendszer)
Alap: Sima, repedésmentes betonlap.Szigetelés: Polisztirol lapok (szükség esetén kiemelkedésekkel a csöveknek).Fűtőcsövek: Rögzítve a szigetelésen, csőkígyó alakban.Esztrich: A csöveket lefedő beton vagy anhidrit aljzat.Padlóburkolat: Csempe, kő (ideális) vagy parketta (speciális).
3. Fontos tervezési szempontok
Csőkígyó-terv: A csövek kiosztása (elhelyezés, távolság) meghatározza a hőleadást.Hőmérséklet: Lakóterekben a padló felületi hőmérséklete maximum 29°C, fürdőszobában 33°C. Ez egészségügyi határérték.Szabályozás: A fűtési víz hőmérsékletét és mennyiségét szabályozni kell (elosztó-gyűjtő, termosztátok).
4. Padlóburkolat
Hidegburkolat (csempe, kő): Ideális a jó hővezetés miatt.Parketta: Csak speciális technológiával (gyártói ajánlás, alátét) fektethető, a hő hatására deformálódhat.
5. Üzembe helyezés
A rendszert vízzel kell feltölteni, és légteleníteni kell (eltávolítani a légbuborékokat) a megfelelő működéshez.Szivárgás- és nyomáspróba elengedhetetlen.
Ezek szerint azt állítod, hogy nem mondtál igazat.
Én csak annyit mondok, hogy valahol tévedtél.
Ilyen tévedések mentén alakulnak ki hatalmas tévhitek. Mint pl. a tótországi csodaháza. Nála is minden jobb, mint másnál és bármi jobban beválik, mint maga a fizika engedné.
Engem kifejezetten zavar egy szakmai fórumban a nagyotmondási verseny.
Gondolom 16-os csőre gondolsz , áramlási sebesség 0,5m másodpercenként és delta T 3,5°C . Leadható teljesítmény 712 Watt . 100nm-es ház esetében 15cm-es leosztásnál kell 670m cső . Körönként 67m , tehát 10 kör . 1 méter cső egy óra alatt 10,63 Wh-t adhat le , ha a környezet képes elvezetni a cső felületéről .