Keresés

Részletes keresés

lahuba Creative Commons License 5 napja 0 0 96288

Most én is megpróbálkoztam azzal, hogy a céklát nem szedtem fel, hiszen eddig nem is voltak igazi hidegek, az a pár fok mínusz nem számított.

De most telibe kapta ezt a jó hideget, ma -8 fok van nálunk, és a következő napokban még ennél is jósolnak hidegebbet.

De a kocka el van vetve, a cékla kint maradt, igaz jó kis hótakaró alatt.

Ahhoz nincs kedvem, hogy most hóból bányásszam ki, úgy hogy most dől el, mit bír.

Ha nem bírja ki, jövőre óvatosabb leszek, megy újra a garázsba, festékes vödrökben...

eeddie Creative Commons License 6 napja 0 0 96287

Vissza a kedvenc ellenségeinkhez. Karácsony előtt leszedtem egy nagy adag kelbimbót. Felét elhasználtam akkor, a másik felére ma került sor. Mindegyik meg volt rágva. Frissen felhasználva nem ezt tapasztaltam. Meg sem lepődtem amikor a zacskóban egy miniatűr csupasz csigát találtam. Jól élt, de akkor se értem, hogy 2 hét alatt hogy bírt annyi kárt tenni. 

trakisbandi Creative Commons License 6 napja 0 1 96286

Lassan lassan át kell térnem a konzervekre.

Az utolsók vannak  bekészítve, sok megromlott, de egész jól bírták, fűtetlen padlástéri szobában.

Paprikáknak nem annyira tetszett a száraz levegő.

Előzmény: trakisbandi (96103)
CBNora Creative Commons License 6 napja 0 0 96285

A teljesség kedvéért:

Van egy zöld színű őshonos címerespoloskánk is, a zöld bogyómászó poloska, ez is barna lesz télen. Ez nem szaporodik nagyon el, így észrevehető kárt sem okoz.

https://photos.google.com/share/AF1QipPmY4y3mNQef6RcnMfslflRSwIbtNKF9G5un5-GUksODYQ4Rlpc8fZl2eUZl6KV7w?key=OHBUZDBSTnVjUjdWQXpHUGdTaXhMbFZiWEJiamZn

Előzmény: CBNora (96284)
CBNora Creative Commons License 6 napja 0 0 96284

Valóban változtatják a színüket, télen zömmel barnák, de nem lesznek márványosak, az egy másik faj, szintén invazív.

Zöld vándorpoloska:

https://photos.google.com/share/AF1QipPqAjT6uDz674gyeV4zDMpKytnU55GLnkGxkpKDpg2m6HMrIXboxab1rK8i8xknZw?key=RThKOVpUN1RkTURIempmR21aWS1MeE9YSlhsVHNB

Ázsiai márványospoloska:

https://photos.google.com/share/AF1QipPq03Seg6v7kvDubD3x3DtUeyACyBhk_LpUSmX-_OdS5E7YUM8vr5GspKfYhxPqvA?key=UnpaY2o5TG5IWGsxTHBQS05JR1BaQzdvVW8tWmdn

Szintén be szokott húzódni télire az őshonos bencepoloska:

https://photos.google.com/share/AF1QipPZOiFvMacvS_D2wtUTlpeAcqM9SLhgvPZYFdm0iux7mje2NHSNJOGFpecYnZ7jxQ?key=VGIySHJYUWxnRE92V2ozM1cyNkhjN21pSVV2dlZn

A színe, mintázata emlékeztet a márványospoloskára, de a hasán van egy tüske, ami a márványosnak nincs.

Előzmény: Tedy0 (96283)
Tedy0 Creative Commons License 6 napja 0 0 96283

Nem lehet hogy nyáron zöldek, mert úgy jobban rejtőzködnek.

Télen pedig márványosak ugyanezért?

Előzmény: eeddie (96282)
eeddie Creative Commons License 2026.01.06 0 0 96282

Üres tojástartókat szokott a lányom hozni, (odaadom annak aki tejet, tojást hoz hetente egyszer), kint tartja vagy a garázsban vagy a teraszon. Ma reggel két lelassult márványos poloskat pöcköltem ki egyből, de szoktam találni a teraszon lévő szekrény fiókjában is. Érdekes, hogy csak márványosakat szoktam találni, a zöldek valami más helyeket keresnek télre.

képbíró Creative Commons License 2026.01.06 0 0 96281

Ez is igaz, de volt már hasonlóan száraz évem.  Nekem nem hiányzik..

Előzmény: öreg_néne_b (96280)
öreg_néne_b Creative Commons License 2026.01.06 0 0 96280

Amennyi csapadék felénk volt a nyáron, az a csoda, hogy nem haltak ki a csigák...

Előzmény: képbíró (96276)
piro para Creative Commons License 2026.01.06 0 0 96279

Már ültettem január elején chilit, de nekem nincs lámpám, és mégis felnőtt.

Most valamiért még nem érzek késztetést az ültetésre :)

Előzmény: Tedy0 (96257)
piro para Creative Commons License 2026.01.06 0 0 96278

Próbálkozz:) 

Nekem cserépben nem ment semmire, mondjuk nem is nagyon foglalkoztam vele.

De ha több cseréppel van akkor érdemes a felét kiültetni, hátha a szabadban jobban teljesít.

A csereped méretére viszont figyelj, ha jól emlékszem minimum  3o centis cserepet írtak neki, hogy legyen helye fejlődni.

Előzmény: képbíró (96266)
piro para Creative Commons License 2026.01.06 0 0 96277

Hány éves? Bolti termésből vetted ki a magot, vagy kertészetben vásároltad?

Igényel valami extra bánásmódot, permetezés stb.. -re gondolok.

Nekem a citromfával eddig nem volt sikertörténetem, már párat sikerült elpusztítanom:(

Most mandarinom van, nagyon szépen nő, sima bolti magból ültettem.

Előzmény: AmazingGecko (96267)
képbíró Creative Commons License 2026.01.06 0 0 96276

Csigaharcos voltam.

25-ben, szinte egyet sem láttam-és volt nálunk tartósan 10-20 fok.

Mellé-rengeteg rovarbuvóhelyem lett 6 év alatt, futrinkák, kerti predátorok böséggel.

Vagy ez-vagy az.

Elötte reggelente volt 100

Előzmény: eeddie (96268)
Tedy0 Creative Commons License 2026.01.05 0 0 96275

Ha akkor tudtam volna hogy pókevő darázs lak, nem töröm össze őket.

De nem tettem rosszat, mert már üresek voltak a csövek.

A prés hála istennek felkerült. 3 alig bírtuk felhozni.

Szőlő nincs, de jövőre így tudok majd vele alma cídert készíteni.

Saját almatermésből.

80 literes a prés, egy mentben 30-35 liter almalére számítok.

Már alig várom.

Almaborként fogom kezelni, és csak a fogyasztás előtt a duplájára vagy a háromszorosára  higítom 

hűtőböl kivett hideg ásványvízzel, hogy csak 4-5%-os legyen.

Akár az igazi cíder. Esetleg pár gramm cukor.

Hát ez volt a terv.

Ilyen préseket fillérekért lehet venni most.

Iszonyatosan nehéz volt, vastag öntöttvas az alja.

Kb. örök életig kitart.

Nagyszülők meghaltak, gyerekek unokák eladják.

Én 20 ezerért jutottam hozzá.

25-30 évvel ezelőtt én is eladtam egy hasonló prést, hasonló okokból,

de ennek a többszöröséért.

Pedig akkor még a forint értéke a maihoz viszonyítva-..

Nincs már rájuk kereslet, alacsony az ára.

Előzmény: CBNora (96274)
CBNora Creative Commons License 2026.01.05 0 0 96274

Amiatt a pár állat miatt nyugodtan felvehetted volna!

Mondjuk ha az agyagbölcsők még épek, akkor nem, akkor jobb ugyanúgy visszarakni, ahogy volt, de ha már kikeltek az állatok vagy összetörtek, akkor mindegy...

Én egyszer egy hosszabb ideig kint hagyott ing mandzsettájában találtam ilyen agyagcsöveket. Egyszer a villanybojlerben is voltak, szóval ezek elég hülye helyeket tudnak találni maguknak.

Előzmény: Tedy0 (96272)
Belohin Creative Commons License 2026.01.05 0 0 96273

Egymáshoz illeszkedő csöveket a Sceliphron fajok készítenek. A nadrágban ilyen lehetett. Nálunk a garázsban tárolt tárgyakon szoktak megtelepedni. Az Eumenes inkább növényekre készít 1 - 2-cm-es gömböcöket, a nyílás körül tölcséres toldattal.

Előzmény: Tedy0 (96272)
Tedy0 Creative Commons License 2026.01.05 0 0 96272

Most mondtak -14°C fokot is, az azért biztos gyérít.

Bár az idő kerekét meg a változásokat nem fogja visszafordítani, az biztos.

Tegnap fel akartam venni egy munkásruhát, egy kantáros nadrágot.

Valamiért kint hagytam nyár vége felé hátul egy fedett de nyitott tárolóban a kertben.

Most egy rozsdás koszos nagyon nehéz prést akartunk felhozni,

nem akartam egy tiszta munkásruhát összekoszolni, fel akartam venni ezt.

(Utna meg majd kimosni, és eltenni.)

A hajtásaiban 2 db poloska "telelt", vagy aludt, de élt, viszont olyan lassúak voltak,

mintha lasított filmet néznénk.

Természetesen nem repülnek már tavasszal újra...

Viszont örömöm nem tartott sokáig, mert a lábszáránál 3 sárból épített kisújnyi csatornát láttam.

Mint a pókok építették volna a kis pókoknak, de már kisereglettek, mert összetörtem azt is,

de már üresek voltak.

No azt a nadrágot már nem vettem inkább fel, hoztam egy újat.

Néhány hónap alatt milyen történetek zajlottak itt le, érdekes nem?

És ezek a poloskák még egy kint hagyott kertésznadrág hajtásában is át tudnak teleni, úgy tűnik.

Kár hogy nem fotóztam le.

De rákerestem a neten, és azt írták:

A legismertebb „sárépítők” valójában darázs-fajok, például:

• sárfészkes darazsak (Sceliphron)

• fazekasdarázs (Eumeninae)

Ők apró sárkapszulákat építenek falakra, ereszek alá. Ezeket sokan pókok menedékének hiszik, mert a darazsak pókokat zsákmányolnak, és a sárkapszulákba zárják őket a lárváik számára.

Előzmény: öreg_néne_b (96270)
55judit Creative Commons License 2026.01.05 0 0 96271

Ami tud, az egyre hidegebb időben lejjebb húzódik. Gyérülhetnek kicsit, de a fagynak nem lesz nagy haszna. Viszont a kemény fagyra érzékenyebb növények megsínylik biztos.

Sokat nem fogok veteményezni de már mégis a magokat nézegetem, mit kéne venni. :)

kegyetlen száraz és forró volt a tavalyi nyár. Nem győztem a vizet kihordani, mégis alig lett valami.

Előzmény: beetee (96269)
öreg_néne_b Creative Commons License 2026.01.05 0 0 96270

Vajon a poloskák meg a csupasz csigák hogy bírják a tartós fagyokat?

Még egyetlen kártevő sem halt ki a hidegtől, akkor sem, amikor -20 alatti hideg volt.
(A hideg a kártevők természetes ellenségeit is hasonlóan ritkítja, szóval a hideg nem hoz nekünk semmi jót.)

beetee Creative Commons License 2026.01.05 0 0 96269

Kicsit lelassulnak

eeddie Creative Commons License 2026.01.05 0 0 96268

Nekem is kint van még vagy 5 gigant karalábé. Nem tudom hová tenni, de azért holnap csak behozok párat. A brokkolit már leszedtem, ha megmarad néhány tő akkor még lesz rajta. A póréhagymát elfelejtettem felszedni a fagyok előtt most már nem lehet amíg ki nem enged a föld. Van még kint répa meg fodroskel és kelbimbó. 

Van még őszi vetésű spenót, arra szoktam fátyolfóliát tenni, de idén elbíztam magam, elmaradt. Amúgy is megtizedelték a csigák, jó lenne, ha a maradék kibírná a telet.

AmazingGecko Creative Commons License 2026.01.05 0 0 96267

Pomelo január 4.-én. Lassan beviszem a teleltetőhelyre még a nagyobb fagyok előtt.

Ezek a legelső termései, narancs méretűek. Remélem pár év múlva már nagyobbak leszek rajta, de most vékony még a törzse.

képbíró Creative Commons License 2026.01.04 0 0 96266

Gyömbért ültetett valaki? Van 5 cseréppel már-10-15 cm-esek. Tavaszal érdemes kiültetni?

Belohin Creative Commons License 2026.01.04 0 0 96265

A harangpaprikát tavaly jan. közepén vetettem. Az is olyan, mint a chili: lassan jön lendületbe.

Előzmény: piro para (96256)
Belohin Creative Commons License 2026.01.04 0 0 96264

Az a tapasztalatom, hogy kb. -5°C-ig a karalábé bírja kint. Az alatt már nem. És most hidegebbet jövendölnek.

Én karácsony előtt takarítottam be, ami még kinn volt: sárgarépa és cékla. A karórépa annyira csenevész, hogy azt nem.

Máskor nem vetek ennyi céklát. Nem tudom, hogy csinálja, de még ekkora aszályban is képes teremni.

Előzmény: trakisbandi (96258)
képbíró Creative Commons License 2026.01.04 0 0 96263

Profi bolt. Ipari cuccokat is árulnak, mikor még dolgoztam, sok mindent rendeltünk.

Előzmény: beetee (96247)
trakisbandi Creative Commons License 2026.01.04 0 0 96262

Tavaszra megtudom, aztán következő években lehet jobban vigyázok.

Előzmény: CBNora (96260)
CBNora Creative Commons License 2026.01.04 0 0 96261

Sőt, most nézem, hogy ide holnapra már -8-at írnak, ennyire hideg se volt még idén.

Előzmény: CBNora (96260)
CBNora Creative Commons License 2026.01.04 0 0 96260

Péntek hajnal azért már kockázatosnak tűnik, szerintem addig legalább egy részét érdemes lenne felszedni.

Előzmény: trakisbandi (96258)
CBNora Creative Commons License 2026.01.04 0 0 96259

Február elején szoktam.

Előzmény: piro para (96256)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!