Vissza a kedvenc ellenségeinkhez. Karácsony előtt leszedtem egy nagy adag kelbimbót. Felét elhasználtam akkor, a másik felére ma került sor. Mindegyik meg volt rágva. Frissen felhasználva nem ezt tapasztaltam. Meg sem lepődtem amikor a zacskóban egy miniatűr csupasz csigát találtam. Jól élt, de akkor se értem, hogy 2 hét alatt hogy bírt annyi kárt tenni.
Van egy zöld színű őshonos címerespoloskánk is, a zöld bogyómászó poloska, ez is barna lesz télen. Ez nem szaporodik nagyon el, így észrevehető kárt sem okoz.
Üres tojástartókat szokott a lányom hozni, (odaadom annak aki tejet, tojást hoz hetente egyszer), kint tartja vagy a garázsban vagy a teraszon. Ma reggel két lelassult márványos poloskat pöcköltem ki egyből, de szoktam találni a teraszon lévő szekrény fiókjában is. Érdekes, hogy csak márványosakat szoktam találni, a zöldek valami más helyeket keresnek télre.
Amiatt a pár állat miatt nyugodtan felvehetted volna!
Mondjuk ha az agyagbölcsők még épek, akkor nem, akkor jobb ugyanúgy visszarakni, ahogy volt, de ha már kikeltek az állatok vagy összetörtek, akkor mindegy...
Én egyszer egy hosszabb ideig kint hagyott ing mandzsettájában találtam ilyen agyagcsöveket. Egyszer a villanybojlerben is voltak, szóval ezek elég hülye helyeket tudnak találni maguknak.
Egymáshoz illeszkedő csöveket a Sceliphron fajok készítenek. A nadrágban ilyen lehetett. Nálunk a garázsban tárolt tárgyakon szoktak megtelepedni. Az Eumenes inkább növényekre készít 1 - 2-cm-es gömböcöket, a nyílás körül tölcséres toldattal.
Most mondtak -14°C fokot is, az azért biztos gyérít.
Bár az idő kerekét meg a változásokat nem fogja visszafordítani, az biztos.
Tegnap fel akartam venni egy munkásruhát, egy kantáros nadrágot.
Valamiért kint hagytam nyár vége felé hátul egy fedett de nyitott tárolóban a kertben.
Most egy rozsdás koszos nagyon nehéz prést akartunk felhozni,
nem akartam egy tiszta munkásruhát összekoszolni, fel akartam venni ezt.
(Utna meg majd kimosni, és eltenni.)
A hajtásaiban 2 db poloska "telelt", vagy aludt, de élt, viszont olyan lassúak voltak,
mintha lasított filmet néznénk.
Természetesen nem repülnek már tavasszal újra...
Viszont örömöm nem tartott sokáig, mert a lábszáránál 3 sárból épített kisújnyi csatornát láttam.
Mint a pókok építették volna a kis pókoknak, de már kisereglettek, mert összetörtem azt is,
de már üresek voltak.
No azt a nadrágot már nem vettem inkább fel, hoztam egy újat.
Néhány hónap alatt milyen történetek zajlottak itt le, érdekes nem?
És ezek a poloskák még egy kint hagyott kertésznadrág hajtásában is át tudnak teleni, úgy tűnik.
Kár hogy nem fotóztam le.
De rákerestem a neten, és azt írták:
A legismertebb „sárépítők” valójában darázs-fajok, például:
sárfészkes darazsak (Sceliphron)
fazekasdarázs (Eumeninae)
Ők apró sárkapszulákat építenek falakra, ereszek alá. Ezeket sokan pókok menedékének hiszik, mert a darazsak pókokat zsákmányolnak, és a sárkapszulákba zárják őket a lárváik számára.
Ami tud, az egyre hidegebb időben lejjebb húzódik. Gyérülhetnek kicsit, de a fagynak nem lesz nagy haszna. Viszont a kemény fagyra érzékenyebb növények megsínylik biztos.
Sokat nem fogok veteményezni de már mégis a magokat nézegetem, mit kéne venni. :)
kegyetlen száraz és forró volt a tavalyi nyár. Nem győztem a vizet kihordani, mégis alig lett valami.
Vajon a poloskák meg a csupasz csigák hogy bírják a tartós fagyokat?
Még egyetlen kártevő sem halt ki a hidegtől, akkor sem, amikor -20 alatti hideg volt. (A hideg a kártevők természetes ellenségeit is hasonlóan ritkítja, szóval a hideg nem hoz nekünk semmi jót.)
Nekem is kint van még vagy 5 gigant karalábé. Nem tudom hová tenni, de azért holnap csak behozok párat. A brokkolit már leszedtem, ha megmarad néhány tő akkor még lesz rajta. A póréhagymát elfelejtettem felszedni a fagyok előtt most már nem lehet amíg ki nem enged a föld. Van még kint répa meg fodroskel és kelbimbó.
Van még őszi vetésű spenót, arra szoktam fátyolfóliát tenni, de idén elbíztam magam, elmaradt. Amúgy is megtizedelték a csigák, jó lenne, ha a maradék kibírná a telet.
Vajon a poloskák meg a csupasz csigák hogy bírják a tartós fagyokat?