Keresés

Részletes keresés

illaberek Creative Commons License 2000.08.20 0 0 448
Kedves cucu!

Nem tehetsz róla, de képzavarban vagy.
Igen, elhiszem, hogy a mentősök úgy bántak a beteggel, mint a kutyával.
Igen, elhiszem, hogy a szomszédot sokkal jobban érdekelte, hogy megmarad-e az öreg karja, vagy leszedi valami, amibe beleakad cipelés közben.
És igen, elhiszem, hogy azokra a mentősökre már a kutyádat sem bíznád rá, CSAKHOGY:

Annak ellenére, hogy jogilag a betegszállítás is a mentők feladatkörébe tartozó valami, én nem mondanám egy ilyen egységre, hogy A MENTŐK. A betegszállítás, vagy ahogy találóan nevezik a GAMBER, azért ilyen amilyen, mert a mentősök nem tudják a fizetésükből eltartani a családjukat, ezért nem a tényleges szakmai munkát csinálják az esetoldalon, hanem állandó szállítómunkát vállalnak,.ami ugye rém unalmas és kiábrándító. Viszont itt a legtöbb a lóvé.
Az ilyen mentősöket már csak az érdekli, hogy ad e a beteg nekik pénzt vagy nem. Ha nem, akkor le se szarják ( tisztelet a kivételnek), de meg kell mondjam, valahol érthető, hisz ők is a pénzből élnek. Az állandó gamósok nap mint nap cipelik az árut, semmi igazi mentést nem csinálnak, viszont lehet, hogy úgy jönnek be dolgozni, hogy ma meg kell keresnem a holnapi kajapénzt, ezért ingerültek, és hullára nem érdekli őket a beteg. Íme egy példa arra, hogy miért romlik az ellátás színvonala akkor, ha az ellátást végzők nincsenek megfizetve...

Előzmény: cucu (446)
Budapest Creative Commons License 2000.08.18 0 0 447
Hát ezt sajnos nem tudjuk másra kenni...

A dolog menete a következő: kidiktálnak a szállítókocsinak 4-5 feladatot. Amíg össze nem szedi a kocsi a betegeket, az ápoló, hogy később kevesebb dolga legyen vele, gyakran megírja előre a menetlevelet, csak azt a részt hagyja ki, ami bizonytalan. A beteg neve, címe, s hogy hova kerül, elég fix adat, ezt már a feladat kiadásakor tudni lehet.

Ha valamiért nem veszik át a beteget -mint itt- akkor persze bele kell javítani a menetlevélbe. A feladatokat többnyire napközben visszadiktálják a központnak, hogy pontosan hogy hívták a beteget és hová került. Ha sok a munka, előfordul, hogy nem kérik vissza, hanem ők is az eredetileg kidiktált kórházat írják rá. Ez mondjuk igen ritka, s esetünkben a második hiba volt. Mikor a Pest megyei irányító először kitelefonált, a bent lévő ápoló kikereste a nappalos zsugák közül ezt az egyet és visszamondta azt, amit kisillabizált. (3. hiba). A második telefonnál jött csak rá, hogy rosszat mondott.

Hm. Nem lehet tovább ragozni, bocsánatot kérünk...

cucu Creative Commons License 2000.08.17 0 0 446
Helo Delfi!
Számomra nem egyértelmuen mentos probléma az édesapáddal történt kommunikációs zavar. Ennek sok más összetevoje lehet amit valóban a mentos kollégák tudnának csak igazán.

De nekm is van egy történetem.
Anyukám szomszédjáért jöttek a mentok, mert a betegségének végso stádiumába érkezett. (Rák)
A beteg amúgy a Pesti Központi Kerületi bíróság büntetobírója. A mentosök úgy beszéltek vele, mint egy "kapcaronggyal". Uljön le, ne így, a kezét tegye a hasára..." Tisztára, mint egy kutyával. Bár én a kutyámmal is finomabb vagyok.
Anyukám kísérte a mentoig és o mondta neki, hogy "doktor úr, tegye a kezét a hasára, mert nem férnek másképp el a lépcsoházban". Szóval ez a mai valóság a betgszállításnál.
Most csak ennyit írok, kicsit fáradt vagyok már, biztosan érezheto...
cucu

Előzmény: Delfi (445)
Delfi Creative Commons License 2000.08.17 0 0 445
Szia Budapest!

A mentos tortenetemre semmi reagalas? Mikent fordulhat ez elo? Az ilyen aprosagokra nektek kellene nagyobb figyelmet forditani, mert meg egy ilyen mento/tuzolto/rendor kedvelo embernek is elborul tole az agya, mint amilyen en vagyok, es akkor ki fog titeket megvedeni?

Előzmény: Budapest (444)
Budapest Creative Commons License 2000.08.17 0 0 444
Hát azért...
Hatezren dolgozunk az OMSZnál, de ez nem hatezer medikust jelent :)
Előzmény: illaberek (440)
waff Creative Commons License 2000.08.17 0 0 443
OFF ON
Ha mar mindenki ilyen kivancsi :)
Az lanya nagyon aranyos es csinos, kar hogy medikus letere kicsit tulsagosan is idealista.
Ja es a kedvesem legjobb baratneja ;)
OFF OFF
Előzmény: cucu (442)
cucu Creative Commons License 2000.08.16 0 0 442
Helo.
Szóval érdekes ez a 4-10 perc, mire végre elindul a mento... Én úgy tudom, hogy "nappal 1, éjszaka 2 percen belül" kell indítani a mentoegységet törvény szerint...
Az Andics doki biztosan nagytudásu fazon, kár, hogy kissé pökhendi.
Amúgy milyen a lánya? ))))
cucu
waff Creative Commons License 2000.08.16 0 0 441
illaberek
csekkold a me'lboxodat nem akarom szetoffolni a topikot :)
waff
Előzmény: illaberek (440)
illaberek Creative Commons License 2000.08.16 0 0 440
Waff!

Én is medikus vagyok, szerintem mi tartjuk el a mentőket...
A SOTE gyakorlati képzése egy nagy kalap szar, aki nem jön rá, hogy már az egyetem alatt ( vagy ELŐTT!!!!) el kell kezdeni tanulni a tényleges szakmát, abból lófasz nem lesz, nemhogy orvos, bár van néhány kivétel, ami persze erősíti a szabályt...
Nem ismerem az Andics lányát, igazából őt is csak látásból, meg az oxy-ról, nem tudom mi igaz és mi nem, bár a szóbeszédeknek általában valami alapja mindig kell(ene) hogy legyen.
Nekem még nem tett keresztbe, szerintem azt sem tudja ki vagyok. Nem vagyunk egy szinten.
Egyébként milyen a lánya?

Előzmény: waff (438)
illaberek Creative Commons License 2000.08.16 0 0 439
Kedves cucu!

Félelmetesen reálisan látom, mert csinálom, ismerem.
Egyébként egy tévhitet el kell oszlassak:
Van mondjuk egy bejelentés: " A nagymamám rosszul van... "
Kb 5 perc az, amíg a kétségbeesett hozzátartozó eldönti: kell-e mentő, vagy nem?
Kb 2-2,5 perc, amíg a felvevő ki tudja kérdezni, pontosan leírja a címet, és hogy mi történt.
Ezután a mentésvezetőhöz kerül a papír, aki 0,5-1-2 perc alatt tudja eldönteni hogy:
- milyen kocsit küldjön ( jogilag milyet KELL küldeni az esethez----- itt már visszaköszön az, hogy sokféle kocsi van, és ezért jó az amcsi rendszer mert ott ez nem kérdés...)
- van e olyan szabad kocsi, és ha van, melyik van közelebb?
- állomásról kell-e indítani ( központból ), vagy telefonon keresztül kell kiadni peremállomásra, vagy rádión kell meghívni a kocsit
- ha nincs szabad kocsi, várakoztatni kell az esetet, vagy kapcsolni egy másikhoz
- ha már az egységnél van a cím, kell e térképen keresni stb...

Csak néhány lépés a mechanizmusból. Mindez azért fontos, hogy lásd, minden papíron, míg az egységhez ér, legalább 4-10 perc már van.
Ezek után mindegy hogy valaki fut, vagy sétál, bár a dolog lovagias, és romantikusan heroikus képéhez valóban beillene,.hogy fusson. ( Minden mentős havi kétszáz nettóért repülne is...)

Előzmény: cucu (437)
waff Creative Commons License 2000.08.16 0 0 438
Sziasztok!
Most talaltam a topikra elolvastam, erdekes volt :)
illaberek: a medikusok neveben is koszi a biztatast :) szerintem sokan azert csinaljak/juk
(en most nem mert kulfoldon vagyok) mert ez az 1etlen hely ahol valodi beteggel lehet foglalkozni, mivel a gyakorlati oktatas olyan amilyen (megerne 1 kulon topikot is :)
Andics doktorrol: ismerem a lanyat es nem vagyok tul nagy velemennyel arrol, aki a sajat gyerekenek is kepes keresztbetenni. :( Ha a munkajaban s ilyen akkor valoban nem varhato tul sok jo tole.
waff
Előzmény: illaberek (432)
cucu Creative Commons License 2000.08.15 0 0 437
Helo illaberek!
A szajoli vasúti baleset után az újságokban dicshimnusz hangzott el a mentotisztek szabálytalan de nagyon hasznos beavatkozásáról. Sot, szóvátették, hogy jogilag is engedni kéne a mentotisztek bizonyos eddigi tiltott beavatkozásait. Szajolon e nélkül sokkal több halott lett volna...
Igazat adok neked, mint laikus, mert tényleg úgy van, hogy az orvosok presztízskérdést csinálnak ebbol a sérültek rovására. Talán éppen Andics doktor ebben az egyik éllovas. Sok rosszat hallottam róla, persze ez leginkább szóbeszéd, de hallottam már nyilatkozni egyik karitatív mentoszolgálat vezetojét mégpedig akkor, amikor a 24-es tuja felborult a Vajda Péter utcában, és azt mondta, hogy "ezek után minden kapcsolatot megszakítanak" az OMSZ vezetésével. Ugyanis csak annyit kellett volna tennie Andics dokinak, hogy beleszól a rádióba... De nem tette. Személyesen pedig annyit mondhatok róla, hogy mindig kényelmesen, cigarettázva sétált ki a rohamhoz, miközben az már startra készen villogott a Szobiban.
Úgyhogy, ha a többi is ilyan fazon, akkor tényleg sok jót nem várhatunk az OMSZ-tol, mint kedvezo fordulat.
Aztán: hogy az itthoni Német alapú, vagy az amerikai szisztéma e a jobb, az múlik a komplett egészségügyi háttéren is, bár nyilván tudod Te ezt.
Na, most ennyit. Sajnos félelmetesen reálisan látod a mentoket..
cucu (kis cével)
Előzmény: illaberek (436)
illaberek Creative Commons License 2000.08.15 0 0 436
Kedves Cucu!

A magyar és az amerikai mentésszervezés ( sajnos) valóban nem egyezik. Ettől még a film valóban reális. Van jópár barátom, akik medikus meg orvoskoruk egy részét kint töltötték, néhányan Paramedic-eltek is, és azt állitják, hogy reális az , amit a moziban láttunk. Az én tapasztalataim is ezt támasztják alá.
A magyar mentésszervezés sajnos a volt NSZK-hoz áll a legközelebb. Szerintem hosszútávon a német modszer hazai adoptálása nem lesz életképes.
Nézd meg Amerikát, egyfajta mentő van, ez a Paramedic, jól kiképzett paramedikusokkal, akik valahol a mentőtechnikus, és a mentőtiszt-I között lehetnek képzettségben. Van check-lista, vannak protokollok és kész. Ha nagyon nagy gáz van, akkor kimegy egy orvos is a helyszinre, például katasztrófáknál stb..
Magyarorszégon ezzel szemben van:
ONE- Orvos nélküli esetkocsi - szakápolóval
ESET- ezen belül is : 1.orvosos, 2. Mentőtiszt-I-es, 3. Mentőtiszt-III-as ( medikus ) esetkocsi
és van a ROHAM- amely oxiológussal fut.
Namármost, ha a jogi szabályozás nem lenne ilyen szméletlenül hülye, meg lehetne oldani, hogy pl. Budapesten csak ONE fusson ( kissé bővitett jogkörrel ), és Kiemelt kocsi mentőtiszttel, ugyanis a Bp-i esetfeladatok 99%-a ONE-szintű, a maradék 1%-hoz meg általában úgyis kell roham, nem azért, mert az esetkocsin hülyék ülnek, hanem azért, mert lélegeztetőgép, és pacemaker csak a rohamkocsin van.
Ezzel szemben az indokok: Mentőtiszt nem pacemakerezhet, mentőtiszt nem altathat, stb.
A megoldás az lenne, ha , megváltoztatnák a törvényt, és kiképeznék a mentőtiszteket ezekre a tevékenységekre is.
MA MAGYARORSZÁGON ORVOST ÜLTETNI MENTŐAUTÓRA TELJESEN FÖLÖSLEGES, ÉS PÉNZKIDOBÁS.
De amig a mentőket is orvosok irányitják, és ameddig a mentőtiszt, és a mentőápoló-képzést is orvosok tartják a markukban, addig nem a célszerűség, hanem a nagyarcú orvosarisztokrácia uralmi és hiúsági érdekei lesznek a mérvadók.
Németországban van pénz arra, hogy ne 100%-os haszon/befektetés aránnal működjenek ezek a dolgok. Ott van pénz a tardició indokán megtartani a klasszikus háromtagú mentőegységet, bár már ők is változtatnak bizonyos dolgokon.
Amerikában pedig ( mint általában ) kitaláltak olyan rendszert, ami 100%-osan működik két emberrel, a kis vágott sebtől a komplett újraélesztésig mindent ők látnak el, és nagyon jól csinálják.
Az, hogy a magyar mentő miért nem ér ki időben, vagy miért nem tud semmit tenni adott esetben, az mind az ostoba rendszer ostoba irányitói, és az ostoba szabályok miatt van. Hát ennyi.
Egyébként szerintem a rendszer életképtelen, és hamarosan ósszeomlik mint a kártyavár...
Nem lepődnék meg...

Előzmény: cucu (434)
Delfi Creative Commons License 2000.08.15 0 0 435
Sziasztok!

Egy ideje mar nem jartam feletek, de talan meg emlekeztek ram, hogy nem vagyok mentoellenes. Ezt azert szogezem le, mert epp a mentosoket fogom szidni a kovetkezo, velem megesett tortenettel:
Este 9 orakor tudtam meg, hogy napkozben Edesapam rosszul lett es felhoztak Rackeverol a mentok. Az szomszed aki vegre nagy nehezen vette a faradsagot, hogy ertesitsen valakit a csaladunkbol, este hivta fel a testveremet, hogy a delelott folyaman szallitottak el. Ez azert erdekes, mert igy mar nem sikerult azzal a mentosokkel beszelni, akik a szallitast vegeztek.
De ne szaladjunk ennyire elore.
Szoval este 9, hivom a 104-et, es erdeklodom, mikeppen lehetne kideriteni, hova vittek a beteget. Egy kedves noi hang segitett, atkapcsolt a Pest megye kozponthoz. Ott egy urral beszeltem, aki kideritette nekem, hogy a Rokus korhaz gasztro entroligiai(ha nem jol irom, akkor bocs) osztalyra adtak at. Telefon a Rokusba, az osztaly nem vette fel betegnek(ok voltak az ugyeletesek eppen), de sebaj, mert masnaptol mar a belgyogyaszat adja az ugyeletet, hatha ott... telefon oda, sajna ott sincs, nem ragozom, az intenziv, a sebeszet felhivasa utan mar szinte biztos volt, hogy ide nem kerul felvetelre ilyen nevu beteg.
Ujra a mentok, a kedves noi hang ismet azonnal kapcsolt volna tovabb, de en nem hagytam magam. Ettol neki kevesbe kedves lett a hangja, de mar nem erdekelt. Mondtam neki, hogy engem nem az erdekel, hogy azok P. megyei mentosok, azt nezze meg, hogy nem szallitottak-e valamiert tovabb onnan. Ettol kicsit lehiggadt a holgy, es utananezett, sajna nem, igy mar meghettem ujra a megyeiekhez, aki valtig allitotta, hogy pedig ok oda leadtak. Sajna eddegre mar biztos voltam magamban, es nem hagytam lerazni magam, kertem nezzen utana. Nagy nehezen raallt, hogy ismet megkerdezze a szallito mentosoket, aki ismetelten megadta a rokus gasztro... cimet, de amikor a diszpecser elmondta neki, hogy ott nincs a beteg, akkor elkezdett mismasolni, hogy ossze-vissza van irva a menetzsuga, es ha jobban megnezi, akkor megiscsak tovabbvittek az Istvanba, ahol vegulis megtalaltam edesapamat.
Ennyi a tortenet, es ismet leszogezem, hogy nem a mentosoket akarom bantani, en sem szoktam azonnal megirni a zsugat, de ha ez egy olyan dokumentum, ami alapjan keresnek is, akkor illene azt pontosan vezetni.

cucu Creative Commons License 2000.08.13 0 0 434
Helo.
illaberek, na jól feldobtad a témát!
Eloször a filmrol, amelyet Budapest véleményezett: talán nem haragszik meg Syd, de nekem hasonló a véleményem. Én csak a bemutató kockákat láttam, de egyáltalán nem keltette fel az érdeklodésemet. Aztán meg a magyar és az amerikai mentoket nem lehet egy napon említeni, mert alapjaiban eltéro az egész mentés-szervezet. Errol lejjebb már volt szó.
Aztán: kicsit hihetetlen számomra, hogy priusszal alkalmaznak mentosöket... A többiben osztom nézetedet, csak mint laikus...
Foleg abban, hogy a szervezet egy posztkommunista intézmény maradványa, ahol még mindig eme letünt rendszer szelleme kísért.
A mai napig sem tudom elfelejteni, amikor -minden bizonnyal- egy vesegörcshöz hívtam mentot a Ferenc korútra, -szóval a város közepére és nem egy peremkerületbe- és a 04 minden trükköt bedobott, hogy ne kelljen kijönniük. Ez úgy '73-ban volt. Akkor voltam 15 éves és nagyon megütköztem ezen, mert az iskolában azt tanultam, hogy így meg így kell mentot hívni.
Aztán '90-ben a feleségem a mentoktol akár meg is halhatott volna, mert pofátlanul megtagadták a segítséget egy tüdoemboliából frissen felépült embertol... Végül is a szerencse segített. Ha a mentodolgozókat nem tisztelném, akár terror cselekményeket is képes lettem volna a bitang kommunista irányítóközpont ellen felhasználni...
Na, de itt vagyunk. Sok változás azóta sincs, csak szervezetileg átvették az orvosi ügyelet feladatát némely kerületekben, vagy talán már egész Budapesten?
Ja, és azt láttátok, hogy "Ne hagydd magad Pitkin"?
cucu
Előzmény: illaberek (432)
illaberek Creative Commons License 2000.08.13 0 0 433
HOPPÁ!

Végigolvasva a tavalyi kezdőkommentárokat, kiderült hogy te is mentőzöl!
Kedves Budapest, ezenel tekintsd hozzászólásomat tárgytalannak, valószinűleg semmi újat nem mondtam. De azért a film jó volt...

illaberek Creative Commons License 2000.08.13 0 0 432
Kedves Budapest!

Én láttam a filmet, és mint a témában eléggé otthonlévő állítom neked, hogy ez Ámerikában is ,és Magyarhonban is pontosan így van, ahogy leírták. Természetesen néhány kötelező fordulat van a filmben, de ha összegezve nézzük a látottakat, Amerikában dolgozott ismerőseim által igazoltan is pontosan olyan a helyzet, ahogy azt a film bemutatta. Egyébként szerintem Scorsese nem szokott hazudni, csak egy kicsit többet metaforizál mint más
Más.
Végigolvasva a topic régebbi és újabb hozzászólásait, azt kellett leszűrnöm, hogy az állampolgárok nem igazán vannak megelégedve a Mentőkkel, és ezt nem is csodálom.
Én mint OMSZ- dolgozó, eléggé látom amit az ott dolgozók legalább 95%-a is velem állít: A Mentőknél egyáltalán nem érdekel senkit a beteg.
Meg kell érteni, hogy ez egy olyan posztkommunista hierarchikus létesítmény, ahol mindenki inkább foglalkozik a maga kis maszek dolgaival, minthogy valóban a betegellátás érdekében ténykedje. Ha valaki mentőt hív, tudnia kell, hogy nem biztos, hogy adott időn belül a megfelelő egység kiérkezik a helyszínre, ezért én azt tanácsolom mindenkinek, akihez kimegyek, hogy máskor ha csak nem eszméletlen a beteg, oldja meg valahogy hogy bevigyék kórházba, de ne várjon mentőre, mert az vagy nem tud jönni, vagy túl sokat kell várni rá, mert:
Egész Budapest mentőirányítását a Markó utcában a KICS ( Központi irányító csoport ) végzi. Ide fut be BP.-ről minden 104. Ők küldözgetik rádión jobbra-balra a kocsikat.
Bp-en a hívások átlag húsz százaléka abszolút vaklárma, azaz nem találsz a megadott címen senkit. Másik 40%-a olyan hívás, amihez nyílvánvalóan nem kellene mentő. Mentünk már esetkocsival olyan bejelentéshez, hogy berepedt a kisujján a köröm...
A maradék nagyven százalék felénél is inkább az orvosi ügyeletet kellene hívni, és a napi átlag 250-300 hívás 20%-a az csak, aminél az ember azt mondja, hogy jó, ennek tényleg mentő kell.
Csak néhány dg. amihez valóban indokolt a mentő:
- eszméletlen állapot ( mindegy hogy szívbeteg, vagy narkós )
-szülés előrehaladot (!!!) stádiuma
-nagytrauma ( lábszár-vagy combcsonttörés, koponya-gerincsérülés ) és polytrauma
-mérgezések
-ismert kardiopulmonális betegségek rosszabbodásai ( angina pect. asthma bronch. stb)
-reanimáció
-balesetek, tömeges veszélyeztető állapotok
-műszaki mentést is igénylő suicidum ( ablakból kiugrásos ill hídról leugrásos játékok )
-stb ami most nem jut eszembe.

Ezzel szemben a napi hívások nagyrésze:
- " földön fekszik " - általában csöves vagy részeg, gyakran mindkettő, lényeg hogy semmi baja, csak a lekes állampolgárok szemét zavarja, hogy az aluljáróban fekszik
- "összeesett, rosszul van " - általában hiszti, vagy a Hozzátartozók el akarják tüntetni az öreget otthonról ( ez a SUVASZTITISZ ), vagy tegnapi berúgás, gyomorrontás, hipochondria
- " gyógyszer+alkohol" - na ez az a fajta ember, aki biztos ne akar meghalni...
Ez a három leggyakoribb bejelentés, a napi átlag több mint felét teszik ki, kb 1%-uk rejt valós betegséget maga mögött.

A mentődolgozók pedig azért lecsigázottak, mert mindegyiknek van legalább még két részállása, hogy el tudják tartani magukat, illetve a családjukat.Egyik munkahelyről a másikba mennek, ,fáradtak, nyűgösek, stbstb.
És mivel olyan kevés pénzt fizetnek, aki csak teheti , elhagyja a pályát, helyét csak képzetlen, priuszos emberekkel lehet pótolni, a szakma felhígul, a mentődolgozók morális szintje lecsökken, és bizony igaz az, amit mondanak, hogy gyakran a mentősök nemcsak a beteget viszik el a lakásból...

A mentős szakma a nullán van. Kis szintemelést jelent a medikusok ottléte, akik évfolyamtól függően mentőápolói vagy mentőtiszti munkát végeznek. Ha ők nem lennének. Budapest mentőellátása megbénulna. A Kp, és a Bázis kivonulószemélyzeténe nagyrészét ők adják, sőt volt már olyan nap, hogy a Kp.-i esetkocsikon a mentőápoló és a mentőtiszt is medikus volt, tehát a négy non-stop futó esetkocsi szakmai személyzete orvostanhallgató volt, és emellet még számos szállítókocsin is medikus dolgozott. Nem ritkák az ilyen napok a Bp-i mentőknél.

Igen népszerű vélemény mentpős körökben,. hogy amíg a mostani vezető generáció ki nem hal, nem lesz érdemi változás. Talán a most 30 év körüli még beosztott munkatársak, ha mejd vezető pozícióba kerülnek, akkor lesz valami előrelépés, csak félő, hogy addigra már ők is ezt a hozzáállást szokják meg, amit most látnak.

Sok mindent tudnék még mesélni tűzközelből....
Majd néha benézek.
Ja, és ez egy álnick. Sosem lehet tudni ugyebár...

Előzmény: Budapest (431)
Budapest Creative Commons License 2000.08.13 0 0 431
Nna, megnéztem ezt a Holtak útjánt, vagy mit, Nicholas Cage-el...

Hát régen bosszantott fel film ennyire. Ki akartam menni, ha nincs velem a lány, aki végig akarta nézni, otthagyom a fenébe. Nem az a baj, hogy Scorsese rendezte, aki inkább művészi ihletettségű mint realista, hanem hogy nagyon eltúlozta a művészi vonásokat. Ha Amerikában minden mentős ilyen, nem szívesen lennék beteg, igaz, persze, seholsem. Az áállandóan karikás szemek, piálás munka közben, a teljesen szervezetlen, már-már anarchikus mentés -mi az, hoyg egy karambolnál valaki csak úgy otthagyja a helyszínt?! Ezt még az Amerikai viszonyok ismeretények hiányában sem tudom elhinni.

Amikor a két tűzoltó (vagy ki) nem biztosították a felnyársalt embert és majdnem leesett, na, az volt az egyetlen emberi az egész filmben, de az is csak ezért, mert egy emberi tévedés volt. Annak a lánynak a képe, meg aki állandóan kísértette a manuszt, ha így lenne nálunk is, akkor 6000 elmeháborodott dolgozna a Mentőszolgálatnál. Egyébként számomra nem derült ki mi történt a lánnyal, nem tudta megintubálni, na és?! Attól még nem kell valakinek meghalnia! Vagy Amerikában igen? Az durva lenne...

Ugyanakkor voltak nagyon találó pontok is, munkaundora néha bizony mindenkinek van, olyat meg csak a Szomszédokban látni, hogy csupa elegáns helyre megy a mentő, sehol egy elesett ember.

Persze, hiba volna párhuzamosságokat keresni a hazai és az amerikai viszonyok között, mégis azt mondom én nem hiszem el, hogy ez ott így működne, ill. nem működhet így ha pedig az emberi oldalát nézzük csak, sziruposabb és túldramatizáltabb volt, mint a legolcsóbb szappanoperában.

Mentődolgozóknak nem ajánlom!!!
Laikusoknak viszont igen...

scenic Creative Commons License 2000.08.06 0 0 430
Üdvözlet mindenkinek!

Általában az ilyen rendezvényre kiküldött egységeket úgy veszik, mintha nem is lennének szolgálatban. Így tényleg csak a vésztartalék vésztartaléka. Szerdán Győrben kb. 30 perccel a kezdés elött vonultak ki az autók, és a vége után 30 múlva jöttek vissza. Természetesen a rendező jelenesetben a Dunaferr fizetet, és még csak nem is keveset, mert minimum 6 órára lehet igénybe venni egy kocsit minimum 10km es úttal számolva.
1 óra eset 6000 Ft, 1 km pedig 200 Ft körül van, ha jól emlékszem, természetesen szorozva az említett minimum időkkel.A roham drágább a szállító olcsóbb. Csak az a baj, hogy ebből a szép
összegből a személyzet nem sokat kap. A maradék pedig megy a TB feneketlen zsebébe.
Scénic

Előzmény: Budapest (429)
Budapest Creative Commons License 2000.08.06 0 0 429
Hááát... Ha tényleg nincs sehol kocsija... Nagyon végső esetben kiküldi. Nem fog azért nem küldeni, mert hátha ott történik valami ahol biztosít a kocsi. De ahogy lehet, biztos kiváltja, hogy visszatérhessen a mentő a pályára, lehet, hogy kiküldi, hogy kezdje meg az ellátást, és kerít valahonnan egy másik kocsit, hogy vegye át a beteget.

Azt hiszem, már korábban írtam, mikor pár éve egy repcsi előre bejelentette a kényszerleszállását Ferihegyre, a város minden pontjáról mentek ki mentők, de egy "szabad" kocsit még akkor is tartalékolt a Markóban az irányítás.

Azért ez nagyon szélsőséges eset, bár épp ezekben a szélsőségekben kell helytállni, s az erre való esély csökken a személyzet/kocsik számának lefaragásával.

Előzmény: cucu (428)
cucu Creative Commons License 2000.08.05 0 0 428
Jó, én olyan esetre gondolok, amikor pl. a fradi pálya elött az ululjáró alatt történik egy súlyos baleset. A mento meg ott áll 100 méterre az esettol... Szerinted ekkor hogyan dönt a szolg.vez.?
cucu
Előzmény: Budapest (427)
Budapest Creative Commons License 2000.08.05 0 0 427
Nem magamravevésből írtam, amit írtam, csak hogy érzékeltessem, árnyaltabb a dolog annál, mint hogy "nem érkezik ki időben a mentő". Szóval van, amikor hiába érkezik akármikor.

Cucu, elvileg az ilyen rendezvények eü. ellátását biztosító autó nem hagyhatja el a helyszínt, de feltételezem a szolgvez dönthet akár úgy is, ám akkor azt reszkírozza meg, hogy egy Fradi-Dózsa meccs után pl. nem lesz kocsija amit a sérültekért küld. Elég rizikós magárahagyni bármilyen, nagy tömeg részvételével zajló eseményt.

Előzmény: Syd Barrett (424)
cucu Creative Commons License 2000.08.05 0 0 426
OK Syd, tényleg az M1-rol írtál, bár szvsz ez igaz az M0-i esetre is.
cucu
Előzmény: cucu (425)
cucu Creative Commons License 2000.08.05 0 0 425
Megint én vagyok, helo.
Mindig elfelejtem leírni, hogy egy tömeges balesetnél mint az M0-on történt (és nem az M1-en Syd) az nagyon karcsú, hogy 1 azaz egy ROKO méltóztatik kiérkezni 15 perc után. Aztén jönnek szép sorjábanaz esetek, mondjuk 25. és 40. percben, majd a szállítók valamikor. Így jó, ha kettot sikerül megmenteni a 8 sérültbol.
Talán nem így van?
cucu
Syd Barrett Creative Commons License 2000.08.05 0 0 424
Budapest, nehogy "magadra" vedd az említett 45 perces kiérkezést. Szívem csücske a mentőzés, tudom, hogy nem a gkv-n múlott a dolog. Vagy kevés a mentőállomás, vagy kevés a futó kocsi. Valószínűleg az M1-n is ez volt az oka a késői kiérkezésnek, amiről aztán legkevésbé a mentőosztag tehet, (dema)Gógl elvtárs annál inkább.
Előzmény: Budapest (420)
cucu Creative Commons License 2000.08.05 0 0 423
Helo scenic és a többiek!
Kösz a választ.
Ilyenkor fizet a Klub az ottlétért a mentoknek?
Aztán mozgósítani lehet-e ilyenkor oket, ha indokolt lenne, mert a közelben történt valami?
Közben újabb szétosztás lesz az egészségügyben, ez már valami? Bár nem kaphatnak pl. az oktatóorvosok. Ti kaphattok belole?
cucu
Előzmény: scenic (422)
scenic Creative Commons License 2000.08.05 0 0 422
A Dunaferr mérkőzésén
egy roham, egy eset, és egy szállító autó volt az ETO stadionban.
Ezek az autók csak a mérkőzésre álltak be. A szállító picit túlórázott, de a roham, és az eset az létszámhiány miatt állandó tartalék.
Ez alatt Győrben összesen a normál éjszakai (hétvégi) műszak dolgozott:
1 roham, 1 eset 2 szállító. Mondjuk ide sorolhatjuk még a téti, és a pannonhalmi állomások 1-1 szállítóautóját.
Scénic
Előzmény: cucu (421)
cucu Creative Commons License 2000.08.04 0 0 421
Helo.
Nagyon szépen beszéltél Budapest! Csontot neked!))
Komolyan mondod, hogy a Markóból a 201-es 10 perc, és sity-suty ott van az M0-son? Jó-jó, hogy éjszaka volt, de ömlött az eso!
Ja! A Dunaferr meccsen láttam a TV-ben, hogy 2 mercedes -roham v. eset azt nem lehetett tudni- és egy toyota mento állt a pálya szélén. Nem túlzás ez?
Tudom, nem Te vagy az illetékes, de szerinted...
Helo: cucu
Előzmény: Budapest (420)
Budapest Creative Commons License 2000.08.04 0 0 420
Na csak hogy ne essünk át a ló túloldalára: Ha nem is 5 percen belül, de az M0-sra hamar ki lehet érni, ha van otthon kocsi (-> Budafok, ->Erzsébet m.á.), de a konkrét esetnél a 201-es volt lefényképezve. Szerintem abban az időben még a Markóból sem több 10 percnél. Ennél rövidebb időt elvárni lehetetlen.

Aztán azért azzal is tisztában kell lenni, hogy a traumás sérülteknek pl. eleve kisebb az esélyük a túlélésre, főleg, ha a klinikai halál állapotába kerültek. Ilyenkor is lehet tenni persze sok mindent, de az emberi test már csak ilyen gyenge... Ha ott van a helyszínen a mentő, mikor a baleset történik, akkor is meghalhat a beteg, tehát bár fontos a gyors segítség, nem ennek hiánya miatt halnak meg legtöbben, hanem maga a sérülés olyan, hogy menthetetlen az élet.

Más:

Tudtommal az OMSZ-ot nem egyszer bírságolták meg, hanem rendszeresen, kb. évente. Aztán gondolom elege lett ebből az igazgatóságnak és visszavette a túlórákat. Nem a rendszert (törvényeket) tartom hibásnak, sőt, egy alapos munkaügyi ellenőrzés még ennél különb visszásságokat is feltárhat, hanem az épp aktuális kormányzatot.

Idetartozik még, hogy minden eü. dolgozó nagyjából tisztában van vele, hogy a munkáltatója amennyire csak lehet visszaél azzal, hogy ez egy hivatás, hogy ő elkötelezettje a munkájának. A munkáltató sem 100 %--ig "bűnös", hiszen neki meg kell szervezni azt, hogy a kórház felvehesse az új betegeket, a mentő elindulhasson, stb. stb., és ennek érdekében persze -a legkisebb ellenállás irányába mozogva- nem fizeti ki a túlórát, vagy nem javít a munkakörülményeken, mert elmegy a pénze benzinre, gyógyszerre, kötszerre, stb.
Épp ezért is tartom fontosnak azt, hogy az eü dolgozók közalkalmazotti státuszban vannak, korrektnek mondható jogszabályi háttérrel, hiszen ezek azért elejét veszik a túldolgoztatásnak, annak, hogy olyasmire kötelezzék a dolgozót, amit egyébként nem kell(ene) megtennie. Minden munkáltató feje fölött ott lebeg a munkaügyi ellenőrzés Damoklész kardja, s ennek tudatában visszafogottabb. Én tehát cseppet sem bánom, hogy az OMSZ-ot (és vélhetően másokat is) megbüntettek, s a jövőben is meg fognak büntetni, ha túlzásokba esik.

Mert azért lássuk be, az eü szakszervezet nem egy mozdonyvezetői vehemenciával küzd a dolgozók érdekeiért.

És hogy ne érjen vád, hogy itt elveszne a beteg érdeke: nyilván egy kipihentebb, kiegyensúlyozottabb életvitelű (triviálisan:megfizetett) dolgozó jobb teljesítményt ér el az esztergagép mellett éppúgy, mint a mentőautóban, vagy a kórházi osztályon. Itt pedig a jobb teljesítmény=jobb egészség!!!

Előzmény: Mnemomic (419)
Mnemomic Creative Commons License 2000.08.03 0 0 419
Hellosztok!

A túlórákhoz szólnék hozzá: mikor még jártam Pestre a szakkápolóira, akkor hallottunk egy-két érdekes dolgott. Tavaly a mentőszolgálat kapott 250000FT büntetést mert pár dolgozónak sok volt a túlórája. Akkor viszont a mentőszolg. azt lépte erre, hogy adjanak több pénzt hogy vehessenek fel több embert. Talán a bíróság ezt ki is kötötte de ez nem biztos. Az eü. minisztérium meg ígérte hogy így lesz. Erre három hónap múlva kap az OMSZ egy levelett hogy 150 embertől meg kell válni...
A másik témához: nem csak Bp-ten rossz a helyzett hanem vidéken is. Mi is alig bírjuk elvégezni a szállításokat és mint korrábban írtam éjszaka néha egészen elképesztő a helyzett...

Előzmény: Syd Barrett (416)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!