Keresés

Részletes keresés

trebront Creative Commons License 11 órája 0 0 96777

akkor csak utólag tudod meg h milyen tarifán fogyasztottál? döbbenet.

hibrid-offgid aksival: igazad van, ez a jövő.

svéd rokonnál előző nap kiadják az időpontokat

Előzmény: peterch (96776)
peterch Creative Commons License 11 órája 0 0 96776

Nem kapsz semmit . 

A digitális fogyasztásmérőd küldi a 15 perces adatokat és bent oda jegyzik , amelyik tarifa éppen él . Viszont minden ilyen időszak szerintük minimum 3 órát tart , csak azt nem tudom , akkor a nyolc órát hogyan osztják fel , hogy igaz legyen . 

Előzmény: trebront (96774)
vitéz Ebőváry Nyüglönc Creative Commons License 12 órája 0 0 96775

Itthon is van, a céges idősoros mérőért horribilis összeget számláznak, de van máshol is alapdíj.

Előzmény: Jacktwoo (96768)
trebront Creative Commons License 12 órája 0 0 96774

az alacsony tarifa időpontjára kapsz valami kezdő/vég-jelet? vagy előző nap bemondják?

Előzmény: peterch (96773)
peterch Creative Commons License 12 órája -1 0 96773

Sajnos az Amper bővítés értékét nem tudom megmondani . Alapból jár a 3x25A-ig .

Nekem  : Emelt tarifa                                                                                                 1. 7. 2025  0,159247 €/kWh

Alacsony tarifa , napi 8 óra részletekben , amikor a szolgáltatónak megfelel      1. 7. 2025  0,118668 €/kWh

Előzmény: Lacivill (96772)
Lacivill Creative Commons License 13 órája -1 0 96772

Ott kint mennyi kell fizetni Amper bővitésért?

Illetve 1 KW/h energiáért?

Előzmény: peterch (96771)
peterch Creative Commons License 14 órája 0 0 96771

Eredeti          :      Mesačná platba za jedno odberné miesto pre istič 3x25A od 1. 7. 2025   12,976950 €/mes .

Magyarul       :      Havi díj egy csatlakozási pontért 3x25A-es kismegszakító esetén 2025. július 1-jétől  12,976950 €/hó.

Innen ollózva :      https://www.zse.sk/dokumenty/integrovany-cennik-pre-domacnosti.pdf      

Sadzba za dodávku - DomovNočnýPrúd1/AKU MINI2- DD3 

Előzmény: Capt.IQ229 (96770)
Capt.IQ229 Creative Commons License 19 órája -3 0 96770

Az a fránya rezsicsökkentés.

Lehetne kamu is, de hát.....

Előzmény: peterch (96769)
peterch Creative Commons License 26 órája 0 0 96769

Nálunk igen . 

Viszont ez már nagyon régen így van .  Régebben , pár éve még 6 euró környékén volt , csak hát ugye idővel minden drágul . 

Előzmény: Jacktwoo (96768)
Jacktwoo Creative Commons License 28 órája 0 0 96768

A villanyóra havi díja 5e ft????

Ez most komoly???

Előzmény: peterch (96764)
erbe Creative Commons License 29 órája 0 0 96767

Soha nem állítottam, hogy az én megoldásom mindenkire érvényes. Ekkora összegért semmi kedvem bármit tenni. Még annyit se, hogy előkeresem a számlámat és közzéteszem. Senkinek semmi köze nincs hozzá. :-(

Tényleg nem értem, miért engem nyaggatsz, mikor vannak itt szaldóból kiesett versenyzők 10-50 (49,99) Kw rendszerrel.

Előzmény: gr74 (96760)
peterch Creative Commons License 1 napja -1 1 96766

Szia !

Nem hinném , hogy a rossz oldalon állok !  Januártól meg biztosan nem !  

Ami nem öl meg , az megerősít !

Mivel már régebben is azt írtam , hogy én minden váltóztatást a házon két szempont alapján végzek . 

1., Vészhelyzetben is élni lehessen benne , még ha kicsit megszorításokkal is .

2., A ház rezsije az adott időponthoz és a lehetőségekhez képest minél alacsonyabb legyen . 

Előzmény: Atis57 (96765)
Atis57 Creative Commons License 1 napja -2 0 96765

Szia!

Ez tiszta sor  ---sajnos a rossz oldalon állsz! . Nem is állhatsz a másikon.

Tiszta üzlet-Tiszta ráfizetés?   Ez van.

Előzmény: peterch (96764)
peterch Creative Commons License 1 napja -1 2 96764

Igen , azt csinálom én is .

Mint már többször is írtam , off-grid és kész . 

Tudod mi a legnagyobb pofátlanság a szolgáltató oldaláról ? mióta van a HMKE a tetőn , évente ingyen kaptak tőlem átlagosan 250kWh-t amit nem vételeztem vissza , hanem " csak " elajándékoztam a szolgáltatónak . Viszont ez csak a kisebb tétel . Vedd azt , hogy évente 2500 kWh-t feltöltöttem amit vissza is vételeztem az odaajándékozotton kívül . Azért a 2500 kWh -ért valakitől a szomszédomban RHD-t elkérte , ami nálunk 2500x0,11 euró , az 275 euró . A virtuális akku szolgáltatásért fizetek még jelenleg is 3 eurót havonta , az egy évben 36 euró . Az ajándék 250kWh pedig 250x0,16 euró , az 40 euró . Tehát ingyen kaptak tőlem évente 275+36+40=351 eurót és még büntetéssel fenyegetnek . Valamint a visszavételezésnél fizettem az RHD-t , ami ugye újabb 275 euró .

Ennyi volt , befejeztem !

Januártól csak a minimális mennyiséget , számításaim szerint 1500-1800 kWh körül fogok tőlük vételezni évente , amiért kapnak 1800x0,16 =288 eurót , plusz a havi óradíjat , ami 13 euró , amit idáig is kellett fizetni a 3x25A-ért . 

Ha ezt akarják , hát legyen !  Eleivel mérges voltam , de már megnyugodtam . 

Előzmény: kiggyo (96763)
kiggyo Creative Commons License 1 napja 0 0 96763

Te genyók, akkor ott már a túlnapelemezés is macera. Menni kell a helyben fogyasztás felé.

Előzmény: peterch (96761)
Mr. Pepe00 Creative Commons License 1 napja 0 0 96762

A kérdésre nem lehet egzakt választ adni.

Ahány ház annyi szokás, annyi rendszer, annyi pénzmag.

Az ujratervezés ami állandó.

peterch Creative Commons License 1 napja 0 0 96761

Bocsi , hogy a Te hsz-ednél osztok meg új dolgokat a HMKE-vel kapcsolatban , igaz Szlovákiai oldalról .

Ma kaptam egy levelet , amelyben tudatják velünk betáplálós rendszerrel rendelkező tulajokkal , hogy január 1-töl az inverter méretéhez szerintük meghatározott visszatáplálási kWh túllépése esetén büntetést szabnak ki kWh szerint . 

Jól meg kell gondolnia minden szaldós HMKE tulajnak , hogy mit lép , ha esetleg M.o.-on is , ha hasonló lépésre szánja el magát a szolgáltató .

Ez a lépés a szolgáltató oldaláról szerintem azért is jött létre , mert sokan pénzszerzési lehetőségnek tartották a HMKE telepítését . 

Köszönöm nekik ! :-(

Viszont jó hír , hogy már velem nem tolnak ki !

Január 1-töl felbontom a virtuális akkumulátoros szerződést  és átállok az Off-grid rendszerre akkupakkal . A szolgáltató elesik durván 300 euró ingyenpéztől . :-)

gr74 Creative Commons License 1 napja 0 0 96760

"Azt nem értem, miért pont velem akarod kiszámoltatni, hogyan érné meg a visszatáplálás elkerülése"

"100 hozzászólás? Abban nem sokat találhattál. :-) Talán 9-10 évvel ezelőttiekben."

Biztosan én vagyok az, aki a másikat csuklóztatja? :-)

A témafelvetés ez volt: mi legyen, amikor valaki kiesik a szaldóból?

A felmerült megoldási lehetőségek:

a. Marad a régi rendszer + AC csatolt akku
    Nem igazán jó megoldás, mert nincs engedélyezett AC csatolt akku, de drága is lenne, és meg kéne duplázni a bekötött teljesítményt.

b. Invertercsere engedélyes hibrid inverterre + akku
c. Invertercsere nem visszatöltő inverterre + akku
    Ezek közül véleményem szerint a c. megoldás a jobb, mert olcsóbb az inverter és az akku is, és nem kell tervezésre, engedélyezésre, ... költeni.

d. Maradjon minden változatlan (ez a Te felvetésed) - mert a 4 forintért eladott áramból simán fedezzük majd a 10-szeres (vagy 20-szoros) áron vásárolt fogyasztásunkat.

De ez a d. megoldás az esetek 99%-ában nem működik, mert akku nélkül a fogyasztás 70%-át meg kell vásárolni, arra pedig bődületes túltermelés kellene.
(A Te esetedben is csak azért nem derült ki az igazság, mert nem árulod el a mostani elszámoló számládon szereplő adatokat.)

Tehát senki nem kéri Tőled a d. eset kiszámolását különböző termelési/fogyasztási felállások esetére,
de Te se várjad el, hogy bemondásra elfogadjuk a "d. megoldás az optimális" kijelentésedet.

Előzmény: erbe (96759)
erbe Creative Commons License 2 napja 0 0 96759

100 hozzászólás? Abban nem sokat találhattál. :-) Talán 9-10 évvel ezelőttiekben. De abban is inkább termelési adatokat, meg olyant, hogy a megtermelt mennyiség hány százalékát tudtam házon belül felhasználni. A többi engem akkor nem érdekelt. Mint ahogy most sem. Míg volt a szaldó, eleinte elég komoly összegeket fizettek. Nagyjából ugyanannyi volt a túltermelés éveken keresztül, csak a térítés csökkent. Most már évek óta a fogyasztás is csökken, a kitáplálás ennek megfelelően nő. Hogy miért, meg mennyire méreteztem túl, arra meg választ adtam.

Azt nem értem, miért pont velem akarod kiszámoltatni, hogyan érné meg a visszatáplálás elkerülése, mikor nálam sokkal nagyobb rendszerek vannak, ahol felmérhető összegeket lehet megtakarítani. Egy 70+ -os nyugdíjas nem azon fogja törni a fejét, hogyan ruházhat be egy olyan rendszerbe, ami ~30 év alatt talán meg fog térülni. :-(

Előzmény: gr74 (96758)
gr74 Creative Commons License 2 napja 0 0 96758

"Miért nem olvasol néha vissza, mielőtt válaszolsz valakinek?"

Visszaolvastam az előző kb. 100 hozzászólásodat, nem voltak benne termelési adatok, így abból indultam ki amit leírtál.

Elnézést, hogy azt feltételeztem, hogy az igaz.

Jelenleg a rendszered kapcsán ott tartunk, hogy

- nem árulod el a fogyasztási adataidat

- de eskü nincs túlméretezve a rendszer,

- emellett annyira nagy a túltermelésed, hogy azt 10-ed áron eladva szinte teljesen fedezi az önfogyasztással le nem fedett ~70% fogyasztásod költségét.

Ilyen csoda rendszerhez szerintem sem érdemes hozzányúlni, és akku sem kell hozzá.

Előzmény: erbe (96726)
peterch Creative Commons License 3 napja -1 0 96757
Előzmény: Keeper83 (96753)
Capt.IQ229 Creative Commons License 3 napja 0 0 96756

A "tüske szinten" a kihívás. Csak gyakorlati tesztekben bíznék.

Ha ma még nem is piszkálódik a szolgáltató, lehet, hogy eljön az idő. Büntetésre pedig széles lehetősége van.

Előzmény: Keeper83 (96753)
Capt.IQ229 Creative Commons License 3 napja -1 0 96755

Gondolkodj offgrid rendszerben ami a hálózat felől CSAK veszüzemi betápra támaszkodik.

Szolgaltatói szerződés/megfelelés NEM kell.

Új ház, annyit szigetelsz amiennyit szeretnél. Fűtésen kívül ma már nem tétel a ház napelemes ellátása,  hacsak nem gépműhelyt tervezel a pincébe.

Előzmény: PvD (96750)
PvD Creative Commons License 3 napja 0 0 96754

Köszönöm szépen! :)

Előzmény: Jolida (96751)
Keeper83 Creative Commons License 3 napja -1 0 96753

És vajon mit lehet tudni egy ilyen hibrid off-grid rendszer magyar engedélyeztetésével kapcsolatban?

Az reális, hogy mivel egy szünetmentes tápként működik, visszatáplálásra még tüske szinten sincs esély, ezért nem kell rá alkalmazni a normál visszatáplálós HMKE engedélyezési procedúrát, 1 fázisra kitalált szolgáltatói maximális inverter-teljesítményt, esetleges szolgáltatói teljesítménybővítési kötelezettséget?

Előzmény: peterch (96748)
Keeper83 Creative Commons License 3 napja 0 0 96752

Köszi az infókat!

Előzmény: peterch (96749)
Jolida Creative Commons License 3 napja 0 0 96751

Az inverter a legelső házban levő villamos elosztó szekrényedbe (ahova az 5x16"mm" -inkább mm2- kábel is bejön) az óra és az elosztó közös pontjára van kötve.

Minden (ÉV relé, megszakítók stb.) ez után vannak bekötve.

A szolgáltatási szerződésedben szerepel, hogy 3x hány Amperre szól, az 5 eres földkábel erenként -többnyire- 62A-t "tud".

Előzmény: PvD (96750)
PvD Creative Commons License 3 napja 0 0 96750

Sziasztok,

egy gyors kérdésem lenne. Most épült a házunk és majd szeretnénk napelemet jövőre.

A villanyóra az utcafronton van, földbe ásott szekrényben, a házba pedig 5x16mm alu kábel megy be.

Erre a betáp kábelre rá lehet majd kötni az invertert is, vagy kellene külön kábelt letenni a napelemes rendszernek, ami direktbe kimegy a villanyórához?

Köszi!

Üdv.

peterch Creative Commons License 3 napja 0 0 96749

Még egy fontos adat :

Az akkumulátor beszerzésében Iris Wang  segített az Eway Energy Technology France  cégnél .

Beleegyezett a neve közzétételébe .

Nagyon segítőkész !

Előzmény: peterch (96748)
peterch Creative Commons License 3 napja 0 0 96748

Természetesen , nincs semmi titkolnivalóm a beszállítók kilétével kapcsolatban . :-)

A FV paneleket amik Jinko szolár panelek   : 

https://www.goled.sk/paleta-jinko-cierny-monokrystalicky-solarny-panel-6x455wp/

Off-grid inverter Qoltec 53862                 : 

https://onlystore.sk/qoltec-53862-hybridni-solarni-invertor-off-grid-11000w--160a--48v--mppt--bms--sinus--moznost-wi-fi--ucinik-10-d348870?srsltid=AfmBOop5Cje4Wd4ZNiDZiMPqwVFVX7jdWr0E1P45G6dymdvIIx8iz2hrEAo

Akkumulátor : EASYWAY UNIV-10kWh FS : 

EWAY Energy Technology France  , Email: sales10@ewayenergy.com , telefon : +86 189 7147 2793 , 

Előzmény: Keeper83 (96747)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!