Keresés

Részletes keresés

erbe Creative Commons License 27 órája 0 1 96743

Majd ha tudod, mit kérdezel és mit írsz le, akkor pontos választ fogsz kapni. :-(

Előzmény: Mr. Pepe00 (96737)
Atis57 Creative Commons License 27 órája 0 0 96742

Szia!

Láttál már magyarországon jól működő --kicsi 0,5-3kW-s --szélkereket?

Mert még ahol szélmalom volt --ott sem  működik 6m alatt.

Én eddig csak "álldogáló" gépeket láttam.

Előzmény: aszora (96734)
peterch Creative Commons License 29 órája 0 0 96741

Ahogyan azt írtam lentebb , 10 kWh-s lesz .

Előzmény: Mr. Pepe00 (96740)
Mr. Pepe00 Creative Commons License 29 órája 0 0 96740

Mekkora akkupakkod lesz?

Előzmény: peterch (96738)
Mr. Pepe00 Creative Commons License 29 órája 0 0 96739

Stimm, értem.

Előzmény: peterch (96738)
peterch Creative Commons License 30 órája 0 1 96738

Akkor értsd is !

A ház napi fogyasztása átlagosan 11kWh , tehát 24 óra alatt a villanyóra ekkora mennyiséget jegyez .

Hol írtam ilyet ? : A 11kw/nap az meg azt jelenti, hogy 11kw egy nap, azaz 0,46Kwh

Ezt Te találtad ki . A mondatodnak semmi értelme nincs !:-(

Helyesen a mondatod így nézne ki : A 11kWh naponta az meg azt jelenti , hogy 0,46kWh átlagosan egy órára a fogyasztása a háznak . 

Előzmény: Mr. Pepe00 (96737)
Mr. Pepe00 Creative Commons License 30 órája -2 0 96737

Olvasok.

11Kwh azt jelenti, hogy minden órában kb 11Kw ot fogyasztasz.

A 11kw/nap az meg azt jelenti, hogy 11kw egy nap, azaz 0,46Kwh

Előzmény: peterch (96735)
peterch Creative Commons License 30 órája 0 0 96736

Felesleges dolgokat nem telepítek !

Nálunk nincs állandó légmozgás , valamint a házam egy magas épület árnyékában van , ahol gyakori az örvénylő légmozgás ha északi szél van , viszont ez a szélirány a domináns .

Előzmény: aszora (96734)
peterch Creative Commons License 30 órája 0 0 96735

Olvass odafigyelve !

Az , hogy 11 kWh a napi átlagfogyasztás , "

Szerinted ?

Vagy én nem értem a kérdésedet ?

A 11 kW-os inverter esetében a pillanatnyi terhelés  ( kW ) a lényeges , ami a házban használt elektromos berendezések  azonos időben való fogyasztásából adódik . 

Előzmény: Mr. Pepe00 (96733)
aszora Creative Commons License 30 órája 0 0 96734

Nem tudom jó ötlet-e de a helyedben megfontolnám egy szélkerék (max 1.5 kW) alkalmazását- Mo-n egy ekkorához még engedély sem kell, és adott esetben tud termelni akkor is ha rossz idő miatt nem süt a nap de fúj a szél, vagy akár éjszaka. 

Előzmény: peterch (96732)
Mr. Pepe00 Creative Commons License 1 napja 0 0 96733

A 11kw az per óra, vagy per nap?

Előzmény: peterch (96732)
peterch Creative Commons License 1 napja 0 0 96732

Igen , a 3kW-os inverter a mezővel megtermeli a ház éves energiafogyasztását . Ebből csak a ház éves fogyasztása a használható adat , az új elképzelésem megtervezésében . 

Előzmény: aszora (96731)
aszora Creative Commons License 1 napja 0 0 96731

Hát csak mert azt írtad, hogy eddig 3 kW-os volt, ebből indultam ki.

Most pedig (majdnem) duplázod az elemeket, akkor elégnek tűnik, még úgy is ha lesz akkumulátor.

Előzmény: peterch (96729)
peterch Creative Commons License 1 napja 0 0 96730

Ami a kWp-t illeti .

Valóban nem lesz 11kWp a tetőn , csak 3420Wp az egyik mező , 2730 Wp a másik mező , tehát összesen 6150 Wp . Viszont lesz akkupakk és hálózat is a pillanatnyi igény kielégítésére .  Ma érkeztek meg a napelemek . :-)

Előzmény: aszora (96727)
peterch Creative Commons License 1 napja -1 0 96729

Igen , biztos ! :-)

Az , hogy 11 kWh a napi átlagfogyasztás , szerinted mit jelent ?  Lehet az inverter esetében ebből kiindulni ?  Ugye nem gondolod komolyan !  

Kezdjük az elején ! 

A házban minden elektromos energiára működik : Induktív főzőlap 7,2 kW , sütő 2,2 kW , mikró 700 Watt , gyorsforralókanna  1,2 kW , hűtő 100 Watt . Ez csak a konyha . Mosógép 2,4 kW vízmelegítéskor , hőszivattyú 3,5 kW maximum a gyártó szerint , 2 kW-os fűtőbetét a puffertartályban és 2 kW-os a 300 literes HMV tárolóban . Valamint számtalan pár Wattos fogyasztó  : TV , Wi-fi , PC , világítás , stb. 

Hogyan tudod egy 6,2 kW-os inverterrel ezt ellátni ? 

A 11 kW-os esetében is oda kell figyelni , hogy ne legyen gond , valamint az inverternek sem tesz jót , ha folyamatosan maximumra járatod . 

Szerintem .

Előzmény: aszora (96727)
aszora Creative Commons License 2 napja 0 0 96728

Most várunk az eon-ra hogy kösse be a új villanyórát, és üzemeljen a frissen telepített napelem-rendszer.
Tervem az hogy 15-20 Ft-ért adjam el az áramot, persze nem az ELMÜ-nek :) 

Előzmény: gr74 (96724)
aszora Creative Commons License 2 napja 0 0 96727

Biztos hogy napi 11 kWh  fogyasztáshoz kell egy 11 kW-os inverter?
Mert a Qoltec-nek van 6.2 kW-s az is, és a napelemek teljesítménye sem fogja  meghaladni az 5 kW-ot ha jól számolom.

Előzmény: peterch (96653)
erbe Creative Commons License 2 napja 0 0 96726

Miért nem olvasol néha vissza, mielőtt válaszolsz valakinek?

Egyáltalán nem túlméretezett. Mikor feltettem, tudtam, hogy a 2 kW kevés lenne. Akkoriban még nem álltak rá a gyártók a 2,5 kW-os méretre, amit a szolgáltatók kívánságára kezdtek gyártani. :-( Maradt a 3 kW. 3250 Wp napelemmel. Nem számoltam azzal, hogy jelentősen változna az áramfelhasználásom. Inkább csökkent azóta. Ha bármilyen részletesebb adatra, kalkulációra lennél kíváncsi, itt megtalálod. Nem fogom tizenegyedszer is leírni. Az információra éhes látogatókat már sokszor kisegítettem. Te már segíts magadon...!

Atis57 Creative Commons License 2 napja -1 0 96725

Szia!

S egy "teljesen alulméretezett " esetén hogyan alakul?

pl  0,8kWp nál. Nincs visszatáplálás. 

De láttam  napelemes klimát is !  +"Miért nem lehet a lakást is rákötni ?"  kérdéssel.

Mostanában sokan vesznek  "szolár böröndöt"  és a hozzávaló 100...200Wnyi napelemet ---de nem viszi  el a hűtőtt, porszivót , villany tűzhelyett  ?

gr74 Creative Commons License 2 napja 0 3 96724

Elfogadom az állításodat, hogy a Te speciális esetedben az éves túltermelés 5 forintos (vagy inkább 4,20 Ft/kWh) eladásával

kijön kb. nullára a 40-70 Ft/kWh villany vásárlásod.

Ez így a szaldó idején egy hihetetlenül túlméretezett rendszer volt, de elfogadom az állításodat, hogy a Te rendszered ilyen.
(Azért kíváncsi lennék a megtérülés kalkulációdra.)

Te viszont kérlek azt fogadd el, hogy itt a fórumon nem mindenki a Te rendszered paraméterei körül pörög.
Ha nem közlöd a hozzászólásodban azt az "apróságot", hogy 12 évvel ezelőtt (a 10-szer magasabb napelem árak mellett)
egy ennyire túlméretezett rendszert építettél, akkor ez nem lesz figyelembevéve a válaszokban sem.

Arról nem is beszélve, hogy a fórumon a többiek segítése lenne a cél.
De egy ennyire extrém rendszer példájával érvelve (ráadásul nem említve a durva túlméretezettségét), mit segítünk az információra éhes látogatókon?

Az átlag HMKE tulaj úgy jön ide, hogy megszűnt a szaldója, és az eddig 0-ra kiegyenlített termelés/fogyasztás egyenlegéből 30% önfogyasztás maradt,
és keresné a megoldást.
Neki nem segít a válaszod, hogy Neked egy annyira túlméretezett rendszered van, ami 4,20 Ft/kWh visszatermeléssel is megtermeli a teljes éves fogyasztásodat.

Előzmény: erbe (96723)
erbe Creative Commons License 3 napja -1 1 96723

Ne erőlködj!

Ha bármit változtatnék, amiket említettél, sokszorosába kerülne, mint kivárni, hogy az MVM utalgassa a túltermelést. Éves viszonylatban még így is majdnem nullára futok. :-)

Mielőtt ilyen bonyolult és költséges megoldásokat javasolsz, számold ki, mi mivel jár!

Nekem, ha ki akarnám számolni, már az sem érné meg. :-(

Előzmény: gr74 (96722)
gr74 Creative Commons License 3 napja -5 1 96722

A thread (amibe bekapcsolódtál) a szaldó utáni visszatermelés kérdéséről szólt.
A kiinduló hozzászólásban az AC csatolt akku kérdése lett felvetve, és innen jutott el oda a diskurzus, hogy teljesen értelmetlen az 5 Ft/kWh visszatáplálás érdekében pénzt költeni.

Ezért teljesen releváns volt a hozzászólásom minden pontja.
Leírom, miért vonatkozik ez a Te esetedre is:

1. Természetesen, ha nem adaptálod a rendszeredet a szaldó utáni viszonyokhoz, akkor nem jelentkezik semmi direkt költséged.

De a valóságban mégis terhelnek Téged láthatatlan költségek. mégpedig azzal, hogy a termelésed jó részét 5 Ft/kWh áron el kell adnod a szolgáltatónak,
    amit utána ~40 Ft/kWh áron visszaveszel (nagyobb fogyasztás esetén ~70 Ft/kWh).

A rejtett költség egy 5kW-os napelem rendszer esetén, aminek szaldó idején a teljes ~6.000 kWh termelése el lett használva:
    Szaldó és akku nélkül a saját felhasználás simán lehet 25% alatt is, a maradék 75% (~4.500 kWh) termelést kell eladni 5 Ft-ért, és visszavenni 40-70 Ft/kWh áron, ami évi ~220e Ft többletköltség a szaldóhoz képest, és úgy évi ~170e Ft többletköltség egy akkus rendszerhez képest (75% saját felhasználást feltételezve).

2. Ha adaptálódsz a szaldó utáni viszonyokhoz (akkumulátoros inverterrel),
    akkor igenis van költségkülönbség a visszatöltős, és a nem visszatöltős rendszer költségei között
    .

2/a.) A thread kiindulópontja az AC csatolt akku megoldás volt - ez több szempontból el lett vetve.
    (Még nincs engedélyezve ilyesmi lakossági piacra, de ha lenne, akkor is drágább, mint egy tucat hibrid inverter, és duplázni kell miatta a hálózati bekötés teljesítményét.)

2/b.) Ha nem ragaszkodsz a visszatermeléshez, akkor veszel egy olyan olcsó hibrid invertert, ami nem képes visszatáplálni, és simán bekötöd házilag.
    A régi HMKE rendszert meg visszamondod.

2/c.) Ha ragaszkodsz a visszatermeléshez, akkor ott vannak az általam felsorolt extra költségek.
    Hálózati engedélyes inverterre cserélhetsz csak, kell terv a rendszer átalakításáról és csak engedélyes kivitelező építheti ki.
    (Ha 12 éve még egy 5kW-os 1 fázisú invertert raktál fel, akkor azt már csak 3 fázisúra cserélheted -> óracsere, ...)

12 év alatt jó eséllyel változtak a fogyasztási szokásaid (vagy pl. előre gondolsz elektromos autó töltésre is), így nagyobb rendszer kell -> hálózatot kell bővíteni, hálózati engedélyes tervező/kivitelező kell ehhez is, meg Amper bővítés, esetleg villanyóra szekrény cserével együtt.
    (A 2/b esetben felszerelhetsz a bekötés teljesítményét többszörösen meghaladó invertereket is bővítési kötelezettség nélkül.)

áron visszavehetsz

Előzmény: erbe (96717)
erbe Creative Commons License 6 napja 0 0 96721

Elnézésedet kérem, de eltévesztettem. Már 12 éve üzemel a rendszerem. :-)

Előzmény: erbe (96717)
janman Creative Commons License 2025.11.08 0 0 96720

Köszi a válaszod!

Megtettem e-mailban a kérésem az EON felé, hogy nyilatkozzanak, hogy milyen elszámolásban kellene lennem. 

Tudatosan írom minden hónap végén, hogy hogy állnak az óraállások. Két éve már külön vezetem, hogy ha majd bruttó elszámolásba kerülök, mennyi lesz a számlám. E szerint, április 1 óta eddig ca. 16300 Ft-ot kellett volna fizetnem az MVM-nek, míg az MVM-nek meg 5934 Ft-ot kellett volnak nekem visszafizetni. Igazából nem magy összegek ezek, de utálom, ha valami nem a normálisan megy.   

Előzmény: FOMA (96719)
FOMA Creative Commons License 2025.11.08 -1 0 96719

Szvsz két választásod van. 

1. Írsz az elosztónak, hogy szíveskedjen hivatalosan nyilatkozni, hogy szerintük milyen elszámolásban vagy, és ezt továbbküldöd az MVM-nek.

2. Figyelemmel kíséred a fogyasztásodat, ebből nagyjából ki tudud számolni, hogy mennyit kell majd fizetned, ha kiderül a dolgo vége, és addig beteszed napi kamatozású takarékszámlára (pl. Cofidis), így még keresel is egy keveset, mire fizetned kell. 

" Mi a francért nem rendezik le ezt egymás között? Magyarország, 2025...  "

Na igen... Még hét évem van, nem mernék fogadást kötni rá, hogy éppen milyen szabályozás lesz akkor.

Előzmény: janman (96718)
janman Creative Commons License 2025.11.08 0 0 96718

Ezt írtam 8 nappal ezelőtt az MVM oldalán az írásos ügyfélszolgálatnál:

" Tisztelt ÜSZ! 2025.04.01-e óta már nem vagyok éves, szaldó elszámolásban. Napelemes vagyok. A lakás üzemel, lakjuk, de a bruttó elszámolás - ahova

gyanítom már tartozom - alapján eddig havi számlát nem kaptunk. Eon oldalán láthatnák, hogy folyamatosan használjuk az elektromos hálózatot. Ha még további ötven évig nekem megmarad az éves szaldós elszámolás, nekem úgy is jó.
Kérem intézkedésüket, és tájékoztatásukat!"

Megkaptam a választ az mvm-től, íme: 

"... Tájékoztatjuk, hogy rendszerünk alapján Ön jelenleg szaldós elszámolásban van a

napelemes részre vonatkozóan.
Amennyiben az illetékes elosztótól kapott bármilyen dokumentumot arról, hogy bruttós
elszámolásba került, kérjük, küldje meg részünkre.
Köszönjük együttműködését!..." 

A HMKE szerződésem 2015.04.01 napján indult. Szerintem 2025.04.01-én lejárt a 10 év. MVM szerint meg nem járt le. Az "illetékes elosztótól" semmiféle dokumentumot nem kaptam, hogy bruttós elszámolásba kerültem. 

Így most megvárom, míg az illetékes elosztó (EON, vagy ki a rák az illetékes elosztó?) dokumentumot nem küld nekem. Amit aztán nekem kellene továbbküldeni az MVM-nek? Mi a francért nem rendezik le ezt egymás között? Magyarország, 2025...    

Előzmény: Jolida (96645)
erbe Creative Commons License 2025.11.07 0 3 96717

Milyen szép is lenne, ha néha tudnád, kinek válaszolsz. :-(

11 éve üzemel a rendszerem, amit magam terveztem és szereltem fel. Ehhez felesleges az általad elmesélt litánia. :-(

Előzmény: gr74 (96715)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2025.11.07 -1 1 96716

Ez nekem fából vaskarika. :)

Azért az alábbit figyelembe véve ez elég érthetetlen.

Napenergia?....Napenergia!!        MZ/Y
2025.10.19           1463

Az pedig, hogy majd' 50ezer HSZ-el a fórumban egy idézetet nem sikerül jól betenned a másik.

Talán nem IQLight-ozni kellene, hanem elgondolkodni, tanulni.

Előzmény: MZ/Y (96712)
gr74 Creative Commons License 2025.11.07 -1 1 96715

A két megoldási lehetőség:

1. Ha nem akarsz visszatáplálni:

Veszel egy visszatermelésre nem alkalmas hibrid invertert (ami kb. olyan, mint egy szünetmentes táp),
    és bekötöd a villanyóra és a lakáselosztó szekrényed közé. - Ezzel készen is vagy.

Költséged az inverter+akku ára + 0 Ft.

A szolgáltatónak ugyanúgy semmi köze egy ilyen inverter bekötéséhez, mint egy akármilyen UPS-hez, amit bekötsz a számítógéped és a hálózat közé.

Fontos még megjegyezni, hogy egy ingyenes 1x32A bekötésre is felszerelhetsz többször 10kW invertert,
    és amíg süt a nap, vagy van áram az akkukban, addig többet is fogyaszthatsz, mint ami a bekötésedből kijönne.

2. Ha szeretnéd a felesleges energiát eladni 5 Ft/kWh áron:

A hálózati engedélyes inverterek közül válogathatsz csak. (Ez nem tragédia, de azért korlátozza a választási szabadságodat, így az ár döntésedet.)

Meg kell terveztessed a HMKE rendszeredet,
    ezt beadni a szolgáltatóhoz, és várni (remélhetőleg most nem lesz több mint fél év a válaszidő),
    és engedélyes kivitelezővel kell kiviteleztetni.

Ha többet szeretnél, mint egy 3kW-os napelem rendszer, akkor hálózatbővítésre is szükséged lesz (3 fázisra).
    Itt minimum van egy villanyóracsere + tervezési + engedélyezési folyamat,
    és ezt is csak egy szolgáltatói engedélyes villanyszerelővel lehet megcsináltatni.
    (Ha régebbi a villanyóraszekrényed, akkor jön ide még egy szabványosra cserélés is.)

Attól függően, mekkora invertert szeretnél, a teljesítménybővítésre is szükséged lehet, amiből csak a hálózatfejlesztési díj 5.000 Ft/A lesz,
    de ennek is van szerelési költsége, kiszállás, ...

Minden egyes kivastagított szó újabb és újabb költséget jelent.

Előzmény: erbe (96709)
peterch Creative Commons License 2025.11.07 -1 0 96714

Attól " szigetüzem " , hogy az off-grid inverter képes a napelemek és az akkupakk segítségével a házat ellátni elméletileg energiával , viszont van lehetősége :

1., hálózatról vételezni a hiányzó energiát 

2., aggregátorról pótolni a hiányzó energiát .

Viszont az on-grid hibrid inverter akkupakkal esetében a hálózat felé visszatáplálási tüskék is vannak , amikor az akkumulátorok teljesen töltve vannak , több a napelemek termelése mint a ház fogyasztása, valamint éppen lekapcsolt a házban egy nagyobb fogyasztású berendezés , ilyenkor kialakulnak a hálózat felé tüskék , amiért egyes országokban büntetés jár , például Csehország . Olvass utána !  

Előzmény: MZ/Y (96712)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!