Újra itthon :( Sikeresen megjártuk megint Korfut idén már harmadszor :) Bp 17-ker Igoumenitsa 12 órán belül, picit túllépve a megengedett tempót, de nem sokkal.. Rég mentem ilyen üres utakon mint ki és hazafele.. Az összes határon nem álltam ki és be 15 percnél többet.. Pl hazafele Tompának senki sem volt előttem.... Szerencsére nem vettek el semmit, pedig a Maciknál a gyümölcs zöldség árusoknál feltankoltunk rendesen... szőlő 1 euró mézédes nagy szemű ...Mini savanyú paprika másfél literes flakonban is fillérek ,isteni finom... Bitolának jöttem mentem.... Maciknál vagy 7 helyen mértek szerbeknél nem láttam rendőrt sehol... Korfun az idő csodálatos volt ,két nap volt délelőtt borús, de 11-re már hét ágra sütött a nap, lehetett jókat fürödni kirándulgatni.... ...
Néha a meteorológusok is eltalálják az időjárást...
Szo-vas még jónak néz ki (felhős, napos, meleg), hétfőn viszont ehhez képest pocsék idő lesz, sok felhővel, sőt néhol még záporok is lehetnek, de emellett marad a nyárias meleg. Gondolom ti akkor már hazafelé jöttök, vagy már itthon is lesztek.
Nagyon bejött amit írtál. Mától sokkal melegebb van. Majdnem nyárias az idő 11-16 óra között. Viszont így a tenger nem olyan belerohanós mint az előző napokban.
Én(mi) holnap reggel indítjuk az őszi szünetet görög nyelvterületen, viszont nem a szaktopik irányelvei szerint mert Larnakára repülővel egyszerűbb az eljutás.
Hirtelen felindulásból elhatároztuk, hogy az őszi szünetben kijövünk Görögországba. Egész november 1 ig jó időjárást jeleztek előre. Tegnap reggel 6 kor léptünk át a határt Röszkénél a közúti átkelőnél, csak mi voltunk ott, 1 perc alatt átjutottunk. 13 órakor értük el a görög határt, itt kb 20 perc és átjutottunk. 7 óra alatt megcsaptuk a szerb , macedón szakaszt. Nis ig volt közepes forgalom utána alig lézengtek az autópályán. Szerb és macedón rendőrök sok helyen mértek, de villogtak a szembejövők. Szerbiában olyan 140 km körüli átlaggal mentem, mondjuk vagy 2 X megálltunk kicsit pihenni. Macedón autópálya a feléig minőségében csak nevében autópálya, Tisza kátyú, nyomvályú..most jöttünk vagy 15. Alkalommal kocsival de még mindig nem tudták megcsinálni rendesen. De legalább a gázolaj olcsó:-)).
Augusztusban se jöttem lassan a szerbeknél,a kameráknál lassítottam kicsit ,nem vettek ki a fizetőkapunál, nem jött semmilyen bünti... Viszont pár éve fizettem 156-os átlagra 20 eurót Újvidéki kapunál...
Ez amúgy királyul hangzik, mert engem speciel borzalmasan idegesített, hogy mindenki megy, mint az őrült. Annyira gyönyörű tájak vannak ottan, de ha folyton 8 szemmel kell néznem 4 dimenzióban, hogy mi zajlik, akkor max a dashcamen tudom visszanézni, hogy merre jártam :P
Én tizenpáréve járok - igaz kb évente egyszer - autóval Görögországba. Néha becsúszik egy repülős városnézős út, de akkor inkább tömegközlekedem. Balesetet sosem láttam. Idén azt vettem észre, hogy sokkal jobban betartják a sebesség határokat. Litochoroban voltunk, elautóztunk a Meteorákhoz, kirandultunk egyet Velikáig meg napi szinten közlekedtünk ide oda, de szinte idegesítően szabályosak voltak. Nyilván az első pár nap fura volt, de hamar átvettem. Ugyanezt tapasztaltam a szerb pályán is. Aztán idehaza hamar utolért a román meg a kismagyar gagyi.. már mi vagyunk a Balkán legalábbis közlekedés szempontjából biztos.
Nem tudom, soknak számít-e, amennyit ott tartózkodtam eddig (2x2 hónap), amiből én sokat láttam, az az olyan vezetők, akiknek láthatóan alapfogalmakkal baja van, pl. követési táv, kanyarodási ív, elsőbbségadás-szabályok, lámpa...
Pl.: egyszer Voidokiliaból hazafelé vezetve (Kalamata) a 82-es úton beragadtam egy kamion mögé a szerpentines részen, pillanatok alatt öten lihegtek a tarkómban, a szokott görög módon, azaz meg nem előztek, de kb. fél kocsihossz követési távot tartottak, mintha F1-re gyakorolnának. Inkább elengedtem őket alkalmas helyen és mivel a kamiont nem lehetett megelőzni azon a terepen, ezért nemsokára premier plánban néztem a műsort, ahogy fél tucat görög szerencsétlenkedik a kamion mögött egymás seggében, végül 20 perc környékén ki is fogyott két versenyző szerencséje.
Az alapvető mentalitás tényleg normálisabb, mint nálunk, nem szoktak csak a parasztkodás miatt szemétkedni, de szerintem a legtöbb ottani vezető se azzal a technikai tudással se azzal a technikával nem bír, ami kellene az ottani terephez és tempóhoz.
Én elég sokat autóztam már Görögországban, soha semmi gondom nem volt. Nyilván egy nagyváros kicsit kaotikus, meg a görögök elég lazák parkolásilag, de szerintem Magyarországon sokkal több a türhő paraszt sofőr.
'23-ban úton Zakynthosra két dologra lettem figyelmes 140-nel haladva: egy rendőrautóra a külső sávban meg egy 80-as táblára.
Nyilván erős fékezés, besoroltam mögé, erre kinyúlt egy kéz az ablakon és integetett, hogy húzzak a pitsába, amikor ezt elmeséltem egy helyben élő barátomnak, ő mondta, hogy leszámítva Thessaloniki meg Athén környékét magasan tesznek a gyorshajtásra, mert ha elkezdenék betartatni a sebességkorlátozásokat megszűnne az a gyér forgalom is, ami most ott van.
Az ittas vezetésről nem írtam, az engem nem érint. És habár láttam már görög tanulóvezetőt, de továbbra se hiszem el, hogy ott bárki tanul KRESZt vagy vezetni ;)
Nem csak az összeg volt húsba vágó, hanem amíg találtam egy postahivatalt, befizetni a csekket, az is tetemes időt pakolt rá az amúgy is hosszú útra. És még milyen tetemes lehetett volna: Viszonylag vidáman fizettem, mert mutatta a biztos úr a táblázatot, duplája is lehetett volna a bírság, ha a tényleges mért érték alapján büntet.
A rendőr szerint csak postán lehet rendezni a cechet, az országból e nélkül bajos a kilépés. Mondjuk én a bolgár EU-s határon jöttem, csak lassítottam, de kinek van kedve reszkírozni, mikor már egyszer amúgy is megégette magát aznap.