Ez elég egyéetelmű dolog: Valszeg soha nem mentem volna Recoilra 2010-ben, ha nem ismerem meg Wildert a Depeche Mode által. Miért mennék olyanra, amit nem ismerek és semmi kapcsolatom azzal a zenével?
miért is kellene elvonatkoztatni, hogy jön ez ide(?!?!?!)... gondolom az életed minden pillanatát elvonatkoztatva éled... javaslom a számonkérő és degradáló stílust tartsd meg magadnak meg másnak(!)...
Igen, kezdetben volt jegy 24.000.- Ft-ért is, VIP jegy, ami így utólag nem tudom miben különbözhetett attól a normál jegytől, ami nekünk volt, és ami 12.000.- Ft-ba került. Hogy ez sok vagy sem? A VIP jegyért szerintem igen, a normál jegy már így fogadhatóbb volt talán, hozzátéve, hogy itt mégiscsak egy profi zenészről beszélhetünk, aki kedvenceinkkel világszerte turnézik, lehet őt fikázni, de szerintem nagy név, a szakmájában bizonyosan. Ráadásul szerintem komoly energiát/munkát pakol abba, hogy a srácok, különösen Dave végig tudja/akarja csinálni a koncerteket, amiért én külön értékelem az ő jelenlétét az együttes környékén. Persze, nem szoktátok őt szeretni, merthogy szétpüföl mindent, amit ti a DM-ben szerettetek anno, amikor még kicsiny klubokban, közösségekben lehetett különcködni a Depeche Mode-ra, de szerintem itt látni kellene, hogy egy dolog az otthoni elmélyült albumhallgatás, a régi klubhangulat iránti nosztalgia, és más a stadionos, nagyslágeres népünnepély. Eigner az utóbbihoz tesz hozzá, nem is keveset.
Valamikor fél nyolc után értünk a hajóra, ekkor még DM-DJ set szólt, nappali fényesség, szolid létszám, max 150 fő. Hálás tapsika, DJ le, Lakeside X fel... Már korábban is feltűnt ez az együttes, valamilyen cikk kapcsán került elém a nevük, akkor rákerestem kifélék ők. Cseh banda, a Memento Mori turnén a prágai koncerten volt előzanakar. Aki kedveli a Placebo szerű zenéket, az itt nem csalódhat, stílusában, az énekes hangszínében, gitárosában valami hasonló történik, nagyon nem ismerem az életművet, de gyanítom, hogy amit nálunk most kb. 40 percben előadtak, az az előzenekari műsor lehetett, amit itt lehet lekövetni:
Korrekt volt, igényes volt, semmi kellemetlenség, jó zenét játszottak, szerintem a jelenlévők is vevők voltak rájuk. Eleve azt hiszem olyan közönség volt jelen, akiket érdekelt is, amiért jöttek, még mindig jobb volt így, mint hogy tele legyen a hely fintorgó cipőorrnézegető, fanyalgó, unalmukban pulthoz járkáló formákkal. Beszélgetésről amúgy nem lehetett szó, levitte a fejünket a hangerő. Szóval működött a Lakeside X, jól esett ez is. Majd jött Eigner...
Eleve szerintem merész dolog csak így egy szál dobszerkóval, sportcipővel színpadra menni, ahol nem viszi el a balhét énekes, gitáros, egyéb zenész, nincs kivetítés, show, ez nem mutatós, nem viszi a szemet... Itt nincs kecmec, színtisztán a teljesítmény fog számítani, nincs benne szemkápráztatás, kivagyiskodás, allűrök... Mindezek nem is hiányoztak! Emberünk becsületesen végigtolta a maga több mint egy óráját. Voltak lágyabb és energikusabb részek, atmoszférikus alázenék, sötét hangulat, misztikum... Nyilván a hangszeres tudása profi, gondolom mindent tud, amit itt lehet, amennyire ezt laikusként meg tudom ítélni megmutatott mindent, amit a dobokból, ütemekből, különféle dobverők hangjából ki lehet hozni. Szerintem profi volt, tele energiával, mint egy úthenger végigzúzta amit kellett, nem spórolta ki a lendületet a sztoriból. Isteni jók voltak az alapok, amikre dolgozott, összességében marhajó zenét csinált így egymaga is.
Klubhangulat volt, nekem nagyon adta a „valami különlegesnek vagyunk most a részesei” feelinget, úgyhogy kár lett volna ezt kihagyni. Aki ott volt sokat kaphatott ettől az órától, valahol úgy éreztem, hogy nem volt hálátlan Eigner, beleadta a maxot ennek a maroknyi embernek is. Lehet baromság, de valahol úgy éreztem, hogy a tisztelet itt kölcsönös. Szerintem Eigner alázatos volt, ugyanazt adta nekünk is, mint egy 50-60 ezres stadionban, és ez jól esett tulajdonképpen. Külön kiemelném azt a néhány fiatal kb. 20 éves srácot, akik végigbulizták az egészet, frankón öröm volt nézni ahogy tolták az érzést huszonévesen, rajtuk/velük is jól szórakoztunk. Kár, hogy ilyen öreg vagyok már, be kellett volna állni közéjük ugrálni, egy kicsit bánom is, hogy ezt nem tettem meg :).
Aki értékelhető hang/kép anyagot lát az Eigner szóló koncertekről, ne legyen fukar, ossza meg velünk is. Az ostravai fellépésről találtam pár videót a kíváncsi néhányaknak:
A neten fellelhető szövegek eltérnek ettől, két helyen is, de én eskü így hallom, mint ahogy ezen az oldalon leírtam. Addig is, amég nincs kint a hivatalos oldalon a szöveg, nem tudjuk kinek van igaza, majd kiderül. Ha hibát látsz, ne fogd vissza magad, nyugodtan kritizáld :)
Néha szoktátok emlegetni az A-hát, és az előbb belelapoztam Angela Carter (a hres, de már elhunyt angol írónő) Book of fairy tales című gyűjteményébe, és hol nyílt fel először a könyv?
A 4. fejezet főcíménél, ami "Good girls and where it gets them", és a legelső mese címe, eredete - East o' the sun, west o' the moon (Norwegian)
Koncerten nem voltam, úgyhogy bennem minden jóindulat megvan a rendező és a Dél-Amerika és halál-koncepciója iránt - mához egy hétre kiderül, hogy érdemes volt-e.
Nekem A Mute kiadvány-árazásával vannak gondjaim...
Már volt egy durván elégetlenkedő hang a HOME fórumon, akinek az uccsó turné volt élete legnagyobb élménye, viszont a filmnézés után azt mondta, ez volt a legrosszabb DM koncertfilm, amit valaha látott..
Nem mertem rákérdezni, hogy látta-e a mobiltelefon mezőket a Barcelona filmen HD-ban...
És a CD egy kibaszott papírtokban lesz? Nevetséges. 19 font egy dupla CD-ért? 2025-ben?
5 éve a 2 CD + 2DVD volt 20 font az Amazonon, premier napján. De ki a fene néz ma már szar felbontású DVD-t?
Az IMAX-be már kifizettem 24 fontot, hogy bazi nagy vásznon meg atom hanggal láthassam a filmet (remélem, nem baszták el a mixet), úgyhogy ezt a koncert kombó kiadványt nem fogom idén karácsonyra a fa alá tenni.
Félreértés ne essék, meg tudnám engedni, hogy megvegyem az összeset is (értelme persze nem lenne), de ezek kurva drágán kínált cuccok.
A dalok, amelyek elhangzottak a három koncerten, de most kimaradtak a mexikóvárosi koncertfelvételből, és nem kerültek fel a lemezre: My Favourite Stranger, A Question Of Lust, Strangelove, Condemnation.
Policy Of Truth My Favourite Stranger (film only) / Before We Drown A Question Of Lust / Strangelove Shake The Disease / But Not Tonight / Dressed In Black / Heaven / Somebody Behind The Wheel Black Celebration Condemnation (film only)
Policy Of Truth My Favourite Stranger / Before We Drown A Question Of Lust / Strangelove Shake The Disease / But Not Tonight / Dressed In Black / Heaven / Somebody Behind The Wheel Black Celebration John The Revelator Condemnation