Keresés

Részletes keresés

CBNora Creative Commons License 30 órája 0 0 95962

Nálunk is mindig laknak ott meztelencsigák, meg elég kényelmetlen is lenne kihalászni onnan, amit beleteszünk. Szerencsére jó a pince, hideg, párás, homokos aljú.

Előzmény: Belohin (95961)
Belohin Creative Commons License 30 órája 0 0 95961

A vízóraakna jó tárolóhely, ha elég nagy. De leszoktam róla, mert eddig mindegyikbe bejártak a kágyillók. Azok pedig nem tesznek jót a tárolt zöldségeknek.

Előzmény: kobold62 (95953)
CBNora Creative Commons License 1 napja 0 0 95960

Nem, és szerintem nem is célszerű kipróbálni.

A felszínhez közeliek megfagyhatnak, a többit különböző állat megrághatja a földben, csírázásnak is indulhatnak, ha hosszú az enyhébb időszak. Ami nem fagy meg, megédesedik. A rágottak a sérülésnél rothadásnak indulhatnak.

A mélyebben lévők túlélik a telet, következő évben kihajtanak és gyomosítanak. Ezeket persze nem szándékosan hagyom bent.

Előzmény: piro para (95959)
piro para Creative Commons License 1 napja 0 0 95959

És mi a helyzet a krumplival?

Valaki próbálta már a szár elszáradása után huzamosabb ideig földbe tartani a krumplit?

CBNora Creative Commons License 1 napja 0 0 95958

Úgy tapasztalom, hogy a kedv és az idő nem független egymástól.

Bizonyos munkákhoz gyakran akkor jön meg a kedvem, mikor nincs rá időm, aztán ahogy elkezdek ráérni, a kedv párolog.

Előzmény: kobold62 (95957)
kobold62 Creative Commons License 1 napja 0 0 95957

Nem is a faggyal van a gond. Hanem az idővel, a kedvvel. (ha van időm, nincs kedvem, ha kedv van, időm nincs. 🤣)

Előzmény: CBNora (95954)
55judit Creative Commons License 1 napja 0 0 95956

Volt kint -10 fokban céklám, nem fagyott ki. De azért én is felszedem mielőtt ez eljön. Festékes vödörben tartom a kamrában rajta a tető. Tavaszig mindig elfogy mert kevés van, de nem fonnyad a vödörben. A kamra 10 fokos.

s51es Creative Commons License 1 napja 0 0 95955

A céklát száraz pincében egy palántaföldes zsákban jól el lehet tartani. Nem kell bekötni hogy kicst levegőzzön azért. Nyárig kifogástalan maradt..

CBNora Creative Commons License 1 napja 0 0 95954

Valamennyi fagyot kibír.

Nálunk tegnapelőtt a ház mellett, kb. 2,5 méteren volt -5°C, de a céklának semmi baja.

Figyelem az időjárás jelentést, és akkor szedem föl, mikor éjjelre már -10 közeli hőmérséklet vagy nappalra is fagy várható. Egy-két napra előre elég megbízható az előrejelzés, és a céklát elég gyorsan ki lehet kapkodni, nem kell nagyon hozzákészülni.

Nekünk párás pincénk van, ott tárolom, de igyekszem minél később kiszedni.

Előzmény: kobold62 (95953)
kobold62 Creative Commons License 1 napja 0 0 95953

És ha jön a nagy fagy? 🤔

Végül is a pockoknak is kell valamit télen enni. 🤣

A vízóra akna is jó tárolásra.

Előzmény: lahuba (95952)
lahuba Creative Commons License 1 napja 0 0 95952

A céklán én is gondolkodom...

Eddig mindig felszedtem ősszel, és letároltam a garázsban.

Speciális tárolást igényelt, mert a garázs nagyon száraz, ha csak berakom, összeaszalódik, tönkremegy.

Ezért az lett a megoldás, hogy festékes vödrökbe rakom őket, melléjük egy pohár vizet, és lazán ráteszem a vödrök tetejét.

Így szépen eltarthatók tavaszig, sőt tovább is, habár egy idő után már elveszti jó ízét és állagát, a végét általában kidobom.

Nemrég valaki itt a fórumon írta, hogy fel sem szedi, egész télen kint marad, és csak annyit szed fel, amennyit el is használ, mivel enyhék a telek.

Én is gondolkodok rajta, hogy kipróbáljam, de azért érzek kockázatot benne, ha mégis jön egy erősebb fagyhullám, szerintem tönkremehet.

Lehet, hogy takarni is kellene valamivel télre?

Előzmény: kobold62 (95951)
kobold62 Creative Commons License 2 napja 0 0 95951

Nálam a pari lefagyott, ami kint volt. De nem bánom. Már nem volt igazi napíze. (komposzttöltelék lett. 😁

Répát ma szedtem fel, és a céklát is. (igaz még maradhatott volna a földben, de ma volt kedvem hozzá. Azasszny😂 szörnyülködött, hogy mik azok az ősförmedvény céklák és répák?

(majd csinálja a levet és issza. Ha kell, ha nem. 

Előzmény: képbíró (95950)
képbíró Creative Commons License 4 napja 0 0 95950

Megjött az elsö fagy.

Elég rendesen. A cica kinti vize befagyott.

Mondjuk, annyira nem baj, ami volt még-leszedtem-sok paradicsom-de a takarónövények között, a homoki zab, erösen elkezdett felmagzani, nyesegettem a tetejét.

Ezzel nem lesz gondom.

Répát-céklát-vet valaki?

krnemarika Creative Commons License 4 napja 0 0 95949

Köszönöm.

Valóban, a felső résznél kezdődik a barnulás, aztán kezd szivacsossá válni. A barnás részt levágva (hámozva) gyönyörű fehér, rágásnak, járatnak semmi nyoma.

Előzmény: öreg_néne_b (95948)
öreg_néne_b Creative Commons License 5 napja 0 0 95948
Előzmény: krnemarika (95945)
krnemarika Creative Commons License 5 napja 0 0 95947

Judit!

Köszönöm a gyors választ! A lombja gyönyörű volt egész idő alatt, most is. Az egyik ágyásban nem volt ilyen probléma, a körülmények pedig azonosak. A talaj inkább kötöttebb, sokat segít a mulcsozás és a trágyázás.

A bórhiány hatására a gyökér belső szövetei elhalnak, barnulnak, sötét, sűrű váladék keletkezik. A felszínen járulékos gyökérképződés és korlátozott növekedés látható." Igen, ilyenek voltak, de még a váladékozás nem volt jellemző. Jövőre megpróbálom a bórtartalmú lombtrágyát, hátha segít, mert már tavaly is előfordult ez a rozsdásodás. Lehet jobb lenne olyan megoldás, szer, amit  a talajba lehetne jutatni.

Sok munkát ad a kert, vannak még feladatok. Mostanában ásom ki a gyökérzöldségeket. Még a karalábé is a földben van. Későn palántáztam brokkolit és karfiolt, még csak most kezd növekedni a (virág"), nem tudom, lesz-e belőe valami. A fokhagyma egy része már földben van, hétfőn lesz majd folytatás.

Előzmény: 55judit (95946)
55judit Creative Commons License 5 napja 0 0 95946

Szia Marika!Rég láttalak. 😊

AI-alapú áttekintés:

A petrezselyem "rozsdásodása" leginkább bórhiány következménye, ami a meszes és száraz talajban jellemző. Ezen kívül a peronoszpóra vagy más gombabetegségek is okozhatnak rozsdás foltokat, különösen ha a termesztési körülmények (pl. rossz levegőáramlás) nem ideálisak. Okok és tünetek

Bórhiány: Száraz és meszes talajon a növény nehezen tudja felvenni a bór nevű mikroelemet, még akkor is, ha van a talajban. A bórhiány hatására a gyökér belső szövetei elhalnak, barnulnak, sötét, sűrű váladék keletkezik. A felszínen járulékos gyökérképződés és korlátozott növekedés látható. Gombabetegségek (pl. rozsda): Számos gombabetegség, mint például a rozsda, rozsdás foltokat okozhat a leveleken. A rossz levegőáramlás és a nedves körülmények elősegíthetik a gombák elszaporodását. 

Megelőzés és védekezés

Talaj javítása: Meszes talajon a bórhiány elkerülése érdekében javasolt bórtartalmú lombtrágyát (pl. bórax, bórsav) juttatni a növényekre. Mivel a szedés nem orvosolja a problémát, megelőző intézkedésekre van szükség. Megfelelő termesztés: Biztosítson elegendő helyet a növények között a jobb levegőáramlás érdekében, ami segít megelőzni a gombás megbetegedéseket. Rendszeresen ellenőrizze a növényeket kártevők és betegségek jelei után. 
Előzmény: krnemarika (95945)
krnemarika Creative Commons License 5 napja 0 0 95945

Segítsetek!

A kiásott petrezselyem között elég sok "rozsdás"van. Ezt mi okozhatja? A lombja szép.

képbíró Creative Commons License 5 napja 0 0 95944

kilo hagyma  :-)

Előzmény: 55judit (95943)
55judit Creative Commons License 5 napja 0 0 95943

Én meg csak rónát húzok, aztán betaklarom és ennyi. :)

Mi a 2 e ft?

Előzmény: képbíró (95942)
képbíró Creative Commons License 5 napja -1 0 95942

Itt a takarónövényzet megfogja a reggeli párát. Ahol nincs-oda halmoztam füvet-szalmát. Ma már duggattam, nem volt nehéz. Elötte kicsit ásóvilláztam, ennyi.

2 e egy kiló a gazdaboltban amugy. 

a szomszéd tormát ültet, és csákányozta a földet.

Vettem borsót is...nem nagyon szerettem, de van hely, hadd teremjen.

Előzmény: 55judit (95941)
55judit Creative Commons License 5 napja 0 0 95941

Én 21.-én fogom duggatni a fokhagymát és a vöröset is. Illetve rónát húzok és bele rakom mert csont száraz a föld, duggatás most kizárva. Kedden kellemes lesz az idő, utána pedig esőt jósolnak. Hátha...

Előzmény: CBNora (95933)
képbíró Creative Commons License 5 napja 0 0 95940

Mo.-on is van Vonyarc nevű település. Pesttöl nem messze, északon. Meg Vonyarcvashegy.

Ha már ennyire :-)

Anno még a vadvizi kajakos multamból származik, Budapesti kajakostársam alkalmazta. Ha valami "böszme"-nek kinézö dolog következett a folyón, és voltak, akik nem vállalták be az átevezést, azokra mondta "vanyircok"

Vagy, hideg volt már az alpokban, és nem mindenki csövezett a folyóparton, elmentek panzióba - "vanyircok"

Megsütöttünk régen valami rossz kolbászt a parton, amitöl mindenkire rájött a hasmars, csak rá-meg rám nem :-) Vanyircok

És ez egy-nem túl nagy-de teljes sportkultúrán belül-egy elfogadott -és értelmezett jelentésű szóvá vált.

Ennyi a története-ha már igy feldobta a topikforgalmát.

Inkább kicsit lenézö jelentésű-"Nem olyan kemények, mint mi" de nem sértöen. Amolyan nevetös jelzö volt.

És terjedt, mert idehaza családon belül is használjuk.

Előzmény: 55judit (95926)
lahuba Creative Commons License 5 napja 0 0 95939

Kozmikus értelemben nézve minden egyes ember az, sőt, minden élőlény is... :-)

Előzmény: Belohin (95937)
lahuba Creative Commons License 5 napja 0 0 95938

De itt nem is őket sütik, hanem ők sütnek valamit... :-)

Előzmény: öreg_néne_b (95936)
Belohin Creative Commons License 6 napja 0 0 95937

Tudom, hogy a fly az eredeti. Kíváncsi voltam, hogy másnak eszébe jutott-e már a jelentésváltoztató betűcsere. Később megbeszéltem Geminivel, egyetértettünk, hogy én egy kis valószínűségú létforma vagyok. :-)

Előzmény: lahuba (95935)
öreg_néne_b Creative Commons License 6 napja 0 0 95936

Kék madarat még nem sütöttem. De nem zárkózom el tőle... ;)

Előzmény: lahuba (95935)
lahuba Creative Commons License 6 napja 0 0 95935

Pedig úgy van az eredeti szöveg, ahogy ő javasolta.

Miért írtad, hogy fry?

Még a Harangozó Teri is azt énekelte, hogy szívünk felett száll a kék madár... :-)

Előzmény: Belohin (95929)
képbíró Creative Commons License 6 napja 0 0 95934

7végén van tervbe....

Előzmény: 55judit (95931)
CBNora Creative Commons License 6 napja 0 0 95933

A fokhagymát tegnapelőtt. Az elefántfokhagymát nem szedtem fel, úgyhogy az is el van duggatódva. Már hajt.

Az emeletesből elültettem, ami már hajtott, meglátjuk, lesz-e belőle előbb újhagyma, mint a télen duggatott fóliásból. Ha nem, az se baj, van elég fejes, és azt jobban szeretem.

Előzmény: 55judit (95931)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!