Nálunk is mindig laknak ott meztelencsigák, meg elég kényelmetlen is lenne kihalászni onnan, amit beleteszünk. Szerencsére jó a pince, hideg, párás, homokos aljú.
A vízóraakna jó tárolóhely, ha elég nagy. De leszoktam róla, mert eddig mindegyikbe bejártak a kágyillók. Azok pedig nem tesznek jót a tárolt zöldségeknek.
A felszínhez közeliek megfagyhatnak, a többit különböző állat megrághatja a földben, csírázásnak is indulhatnak, ha hosszú az enyhébb időszak. Ami nem fagy meg, megédesedik. A rágottak a sérülésnél rothadásnak indulhatnak.
A mélyebben lévők túlélik a telet, következő évben kihajtanak és gyomosítanak. Ezeket persze nem szándékosan hagyom bent.
Volt kint -10 fokban céklám, nem fagyott ki. De azért én is felszedem mielőtt ez eljön. Festékes vödörben tartom a kamrában rajta a tető. Tavaszig mindig elfogy mert kevés van, de nem fonnyad a vödörben. A kamra 10 fokos.
Nálunk tegnapelőtt a ház mellett, kb. 2,5 méteren volt -5°C, de a céklának semmi baja.
Figyelem az időjárás jelentést, és akkor szedem föl, mikor éjjelre már -10 közeli hőmérséklet vagy nappalra is fagy várható. Egy-két napra előre elég megbízható az előrejelzés, és a céklát elég gyorsan ki lehet kapkodni, nem kell nagyon hozzákészülni.
Nekünk párás pincénk van, ott tárolom, de igyekszem minél később kiszedni.
Nálam a pari lefagyott, ami kint volt. De nem bánom. Már nem volt igazi napíze. (komposzttöltelék lett. 😁
Répát ma szedtem fel, és a céklát is. (igaz még maradhatott volna a földben, de ma volt kedvem hozzá. Azasszny😂 szörnyülködött, hogy mik azok az ősförmedvény céklák és répák?
Mondjuk, annyira nem baj, ami volt még-leszedtem-sok paradicsom-de a takarónövények között, a homoki zab, erösen elkezdett felmagzani, nyesegettem a tetejét.
Valóban, a felső résznél kezdődik a barnulás, aztán kezd szivacsossá válni. A barnás részt levágva (hámozva) gyönyörű fehér, rágásnak, járatnak semmi nyoma.
Köszönöm a gyors választ! A lombja gyönyörű volt egész idő alatt, most is. Az egyik ágyásban nem volt ilyen probléma, a körülmények pedig azonosak. A talaj inkább kötöttebb, sokat segít a mulcsozás és a trágyázás.
" A bórhiány hatására a gyökér belső szövetei elhalnak, barnulnak, sötét, sűrű váladék keletkezik.A felszínen járulékos gyökérképződés és korlátozott növekedés látható." Igen, ilyenek voltak, de még a váladékozás nem volt jellemző. Jövőre megpróbálom a bórtartalmú lombtrágyát, hátha segít, mert már tavaly is előfordult ez a rozsdásodás. Lehet jobb lenne olyan megoldás, szer, amit a talajba lehetne jutatni.
Sok munkát ad a kert, vannak még feladatok. Mostanában ásom ki a gyökérzöldségeket. Még a karalábé is a földben van. Későn palántáztam brokkolit és karfiolt, még csak most kezd növekedni a (virág"), nem tudom, lesz-e belőe valami. A fokhagyma egy része már földben van, hétfőn lesz majd folytatás.
A petrezselyem "rozsdásodása" leginkább bórhiány következménye, ami a meszes és száraz talajban jellemző. Ezen kívül a peronoszpóra vagy más gombabetegségek is okozhatnak rozsdás foltokat, különösen ha a termesztési körülmények (pl. rossz levegőáramlás) nem ideálisak.Okok és tünetek
Bórhiány:Száraz és meszes talajon a növény nehezen tudja felvenni a bór nevű mikroelemet, még akkor is, ha van a talajban.A bórhiány hatására a gyökér belső szövetei elhalnak, barnulnak, sötét, sűrű váladék keletkezik.A felszínen járulékos gyökérképződés és korlátozott növekedés látható.Gombabetegségek (pl. rozsda):Számos gombabetegség, mint például a rozsda, rozsdás foltokat okozhat a leveleken.A rossz levegőáramlás és a nedves körülmények elősegíthetik a gombák elszaporodását.
Megelőzés és védekezés
Talaj javítása:Meszes talajon a bórhiány elkerülése érdekében javasolt bórtartalmú lombtrágyát (pl. bórax, bórsav) juttatni a növényekre.Mivel a szedés nem orvosolja a problémát, megelőző intézkedésekre van szükség.Megfelelő termesztés:Biztosítson elegendő helyet a növények között a jobb levegőáramlás érdekében, ami segít megelőzni a gombás megbetegedéseket.Rendszeresen ellenőrizze a növényeket kártevők és betegségek jelei után.
Itt a takarónövényzet megfogja a reggeli párát. Ahol nincs-oda halmoztam füvet-szalmát. Ma már duggattam, nem volt nehéz. Elötte kicsit ásóvilláztam, ennyi.
2 e egy kiló a gazdaboltban amugy.
a szomszéd tormát ültet, és csákányozta a földet.
Vettem borsót is...nem nagyon szerettem, de van hely, hadd teremjen.
Én 21.-én fogom duggatni a fokhagymát és a vöröset is. Illetve rónát húzok és bele rakom mert csont száraz a föld, duggatás most kizárva. Kedden kellemes lesz az idő, utána pedig esőt jósolnak. Hátha...
Mo.-on is van Vonyarc nevű település. Pesttöl nem messze, északon. Meg Vonyarcvashegy.
Ha már ennyire :-)
Anno még a vadvizi kajakos multamból származik, Budapesti kajakostársam alkalmazta. Ha valami "böszme"-nek kinézö dolog következett a folyón, és voltak, akik nem vállalták be az átevezést, azokra mondta "vanyircok"
Vagy, hideg volt már az alpokban, és nem mindenki csövezett a folyóparton, elmentek panzióba - "vanyircok"
Megsütöttünk régen valami rossz kolbászt a parton, amitöl mindenkire rájött a hasmars, csak rá-meg rám nem :-) Vanyircok
És ez egy-nem túl nagy-de teljes sportkultúrán belül-egy elfogadott -és értelmezett jelentésű szóvá vált.
Ennyi a története-ha már igy feldobta a topikforgalmát.
Inkább kicsit lenézö jelentésű-"Nem olyan kemények, mint mi" de nem sértöen. Amolyan nevetös jelzö volt.
És terjedt, mert idehaza családon belül is használjuk.
Tudom, hogy a fly az eredeti. Kíváncsi voltam, hogy másnak eszébe jutott-e már a jelentésváltoztató betűcsere. Később megbeszéltem Geminivel, egyetértettünk, hogy én egy kis valószínűségú létforma vagyok. :-)
A fokhagymát tegnapelőtt. Az elefántfokhagymát nem szedtem fel, úgyhogy az is el van duggatódva. Már hajt.
Az emeletesből elültettem, ami már hajtott, meglátjuk, lesz-e belőle előbb újhagyma, mint a télen duggatott fóliásból. Ha nem, az se baj, van elég fejes, és azt jobban szeretem.