Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
Gratula, szép találatok, ismét. Az utolsó kép már az erdő szélén / otthon készült, vagy tényleg egy műanyag tálcán egyensúlyozod a rakományt zergézés közben? :)
A trombitákat hogy érzed, indulgatnak be, vagy szimplán gyenge a szezonjuk idén?
Évfolyamtársnőmet elkalauzoltam ma a nyugati főraktárba. Meglepődve láttam h csak mérsékelt gyűjtögetés zajlott a területen, kb fele fele arányban találtunk vihető és elöregedett vareszokat. Ujulat mindössze két darab. Kevés trombita, róka, őzláb és galamb, érkezik a gyűrűs tuskó.
Gondoltam nyaralás előtt megrakom mégesszer a kiskosarat. Az első hullámot szinte nyomtalanul eltűntették, mindössze három érett ív, a többi fehér trámáju ujulat. Idén először használtam ezt a főraktárat, nem kicsit van mélyen, persze nézőpont kérdése, az erdészet ha gondolja rányitja a kocsiajtót a k7esre..nekem oda vissza hat óra séta volt. Dehát ezeket a helyeket évente legalább egyszer meg kell látogatni :)
((jelen pillanatban törvény szerint a halált csak orvos állapíthatja meg, se rendőr, se mentőtiszt, se egyéb mentős, és a halált megállapító orvos rendelheti el a hatósági vizsgálatokat))
elnézést a témáért, de mások hoztak ide fura témát
Emberölést írtál és nem lövöldözést, arra válaszoltam. (????)
Legközelebb gyere velem, megmutatom. Nem gondolok én semmit, ellenben csináljuk.
Itt az erdőben a bokor alól kihúzol egy hullát, először az orvos fogja eldönteni, hogy emberölés bűncselekmény gyanúja egyáltalán fennáll-e? Aztán jön a rendőr, ha kell. Nincs minden esetben helyszínelés, csak ha az orvos kéri. Tudom ez új egyeseknek és a közvéleménynek, akik azt hiszik, hogy úgy van minden, mint a filmeken, csak már legalább 15 éve másképp van, nem jön automatikusan helyszínelő rendőr, a spórolás az spórolás. A körzeti megbízott megnézi, jelentést ír, de nem feltétlenül ő ér oda először.
Legutóbb idén júliusban volt ilyen eset itt.
Pár éve lapátolni kellett a hullát, már szétfolyt, kánikulában, esély nem volt a bűncselekmény eldöntésére. A fiatal rendőr gyerekek ugyan kijöttek, de elmentek hányni, semmit nem végeztek.
Tudom, hogy engem nézel hülyének, de ne találkozzunk Galya-Kékes-Recsk-Parád-Bodony által határolt területen ez ügyben! ;)
Ami ebben még szintén elfogadhatatlan, hogy olyan helyeket tesznek közzé, amit mások évek alatt találtak meg és ezt az ismeretet úgy teszik közzé, mintha rendelkezhetnének vele.
Mint a vértesi kucsmafeszt, ahol térképen bejelölt helyeket lehet venni egy innen már kitiltott "kollégától".
Értem én hogy küzdessz, de te is tudod jól ám, hiába próbálod terelni, hogy az állami szervek és intézmények közötti kooperáció az valós, létező fogalom a világban, jópár évtizede biztosan, de assem kizárt már évezredek óta. Ennek az ellenkezőjének a bizonygatása az amire azt értettem: vissza az ovodába.
"De, a fináncoknak az a dolga" A naiv megközelítés szerint, ill. nem ebben az országban. Ha van kapcsolatod, meg konkurenciád, amit szeretnél megvenni, utóbbit könnyű rábírni az előbbi által, hogy adja el magát. Iparágtól függően a "KÖJÁL-hoz" is be lehet dobni az ablakon egy kis észrevételt, hogy ugyan, vonuljanak már ki egy kicsit körbenézni. :)
És ezt ellentételezi, ellentételezte, hogy sok helyen létezett, létezik egyfajta félre nézés az erdei berkekben, ami kicsit könnyített az emberen a visszás adminisztráció közepedte. Ennek a könnyítő elemnek az eltűnése figyelhető meg ebben, ami ezek szerint az Őrségben zajlik. A félre nézés megy, a dilettánsság marad. Hál istennek ahol én vagyok ez még nem így van. Kérdés meddig. Bár nekem ebből is szerencsém van, mert sok olyan hely van, ami magán, de engedik a gombászatot. Ott hál istennek az állam sose fog babrálni.
Valamint a jogalkotó és a 'felügyeleti kör' részéről némi intelligencia. Ez Magyarországon híresen nincs. Emiatt visszás mindig sok területen az adminisztráció.
Azt gondolom a kulcsszavak : Túlszabályozás, törvénytisztelet, viselkedési kultúra. Ameddig ezek területén nincs rend, csak vízgereblyézés történik. A káosz MINDIG a zavarosban halászgatóknak és a társadalmat megosztóknak kedvez....minden szinten.
Nem az adókiesés a kulcs. Hanem hogy a fennálló problémát mivel lehet megoldani. Erdészet állami (sok helyen, gondolom a nemzeti park is), NAV állami, adott a problémára az állami eszköz, ha ezzel hatékonyan lehet megoldani a problémát állami területen, miért ne lehetne használni? Milliárdokba nem kerülne, és azért ha nagyon akarom, meg lehet oldani, egy ilyen állami akciót. Ha mással nem, akár azzal, hogy szezonban ráírok egy Facebook-os hírdetőre, és előző nap tőle veszek. Másnap meg behúzom a csőbe vele a felvásárlót. ÉS akkor ugye arról nem is beszéltünk, hogy az ilyen kereskedelemhez ma már gombához értési papír kell, kíváncsi vagyok aki 170 kilót szedte annak volt-e. Én kizártnak tartom, mert a papír többe kerül, mint ahány nagy vargányahullám van, ahol 170 kilót szedhet. Ezeket ugye el lehet kérni. ÉS azért egy egy környéken nincs olyan sok felvásárló. Sőt, Facebook Marketplace-en ezek az elemek kifejezetten jól nyomon követhetők. Szóval nem 100-as nagyságrendben kellene erre bevetni NAV-ost. A felderítő munka nagyrészét egy nemzeti parkos alkalmazott is el tudná végezni, vagy valaki az erdészetből, aki írni olvasni tud, és van Facebook account-ja. Szóval nem olyan nagy was ist das ez ahogy te most beállítod. Típikusan az akarat kérdése kategória.
Mondjuk erre már vannak törvények, csak be kellene tartatni, pl. hogy a NAV ellenőrzi az eladási láncolatot. Egyszerűpélda, nav beépített ember egy láda gombával szezonban bemegy a felvásárlóhoz, jónapot, leadnám, nem kap papírt büntetés, plusz bezár pár hónapra a biznisz. Ez ilyen egyszerű. Ehhez nem kell táblával meg sorompóval elűzni a nem leadási célra gyűjtő portyázókat. Csak megint az történik, hogy azokon verik le a port akiken nem kéne. Miközben a területre majd bejárhatnak azok akik szemetelnek például, mert ugye az erdészet maga is egy nagy szemetelő. Erről volt már itt szó, hogy a munkások mennyit szemetelnek az erdőben. Szóval az egész egy képmutató haszontalanság. Vannak valós problémák, kéne is rá választ adni, de a mostani válasz egy csekély intelligenciájú személy fejéből pattant ki.
Igen, a gombagyűjtés is bevételi forrás. Csak éppen töredéke a szálláshely kiadásénak. Ha sikerül kiutálni a "gyüttmenteket", akkor nézhetik egymást és adhatják el a gombát fillérekért a felvásárlóknak...
szerintem is zavaró ez az országos kollektív "én fogtam nagyobb halat" gombászat. nekem ez elsősorban a felfedezésről szól, ami magányos sport. a csoportokban azonnal látszik, hogy hol, mi, mikor indul, szóval a felfedezést, kiismeréshez szükséges sok éves tanulást, visszajárási izgalmakat is megöli. ez így tömegsport.