Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
a vh-ban is lehetett izgalmasakat menni a napokban. mennyiség és méret nincs, aki autóból kiszállva 300 méteren belül rakodni szeretne, az csalódni fog, de ideálisnak gondolt részek leigazolására van lehetőség. és ritkább fajokra is, úgyhogy nem panaszkodom.
Mentünk egy szezonzárót. (?) A gombák erősen száradnak, repednek, penészednek. Azért pár tuti helyen az avarosabb részeken voltak minőségi fiatalok is, új részeket is sikerült felfedezni, ahol vörösbarna is volt pár. Egy nagyobb eső még menthetné a helyzetet.
Ez a rendszer ami most van egy vicc. Az meg a másik vicc, hogy úgy tesznek, mintha ez lenne a földön a legvédettebb hely. Legalább akkor az utóbbival ne idegesítenék a népet.
Azóta csak változott valami. Emlékszem Orfalu környékén kivágtak 6 darab lucfenyőt, aminek következtében a pár négyzetméteres tőzegmohaláp kiszáradt és eltűnt, vele együtt a lápi ritkaságokkal, pedig azt a pár lucot tizenöt méterrel távolabb is kiszedhették volna, az nem volt fokozottan védett.
csak megcsináltam a szigetközi ecetes rántott őzlábat is, másnap is volt pár találat, azokból.
Bő egy hét után rákóstoltam, betoltam volna az egészet... már 10 napos volt mikor megettem az uccsót: nem lett mosogatórongy-állagú, egyben, ressen maradt, a felöntőlé is tiszta, az íze új dimenziót nyitott meg.
Ajánlanám kipróbálásra, persze mindenkinek saját felelősségére
Elvileg ilyen fokozottan védett területek a turistatérképeken rajta kellene hogy legyenek. Legalább is a 90-es évekbeli térképeken ezek jelölve vannak. Bár lehet az újakból kiszedték, de egy könyvesboltban meg lehetne nézni és ott kifotózni.
én még csak a környéken sem jártam soha, de ez a hivatalos erdőtérkép adatbázisban van. a fél vh is fokvéd. azok után, hogy az erdészet mit művel benne, egyelőre nem esek pánikba, ha akaratom ellenére véletlenül egy ilyen részre sodródom - szépen kiballagok, túl nagy kárt meg nem tudok tenni benne.
Ezek szerint Alsószölnök, Szakonyfalu, Kerkafalva és Szilvágy nagyrésze fokozottan védett? Nem emlékszem olyan sok táblára. A legtöbbre régen kiírták, hogy belépés csak engedéllyel, illetve, ha turistaút vezetett át rajta, akkor, arról nem lehetett letérni.
Tudnál feltenni egy olyan térképet az ÖNP területéről, ahol látni a fokozottan védett területeket? Elviekben ki lennének táblázva, de nem szerencsés, ha a hátad mögött pillantod meg, mert kicsit eltévedtél és arra jutottál ki.
Én is szétnéztem. Szombat hajnal ordas hideg volt, mezők hòfehérek, de az erdő megúszta. Aztán egy ora menet után raktam is le a kardigánt, további fél órával később már tűrtem fel a farmert rövidnek..bár tény h discovery üzemmodban vonultam, elég agresszívan másztam. Lezártam végre egy korábban elkezdett patakvölgyet, a maradék két bércen még három kisebb sav foltot találtam nyári vareszokkal, ív nem mutatkozott. Délután aztán gyűjtögetés közben már nem volt melegem :D
Nagyon jó minőség lapult odafenn, ~600-650 körül mozogtam, egyértelmű hét második felében volt a csúcs, csak kevés újoncot láttam, a nyárik már meg is torpantak, fáznak szegények.
Másnap csak rövidet mentem, egy falu környékén. Úgy vettem észre vasárnap dél körül már nem olyan könnyű vareszhoz jutni errefelé, de azért öt k7 összekombinálásával sikerült megoldani a feladatot. Ez egy 600 alatti kör volt, kevés ujulatot majnem mindegyiken láttam, sőt egyiken jelentős pirulogaloca állomány készülődik. Fő célpontom két kisebb k7 volt, amit még két éve szezonon kívül jártam be, de nem volt róla infóm. Méretéhez képest egyiken egész sok tönkbázis és faragvány terem, kalapok ritkábban jelentek meg. Sajnos a hajnali eső csak egy gyors zuhanyra volt elég, a legvékonyabb avartakaro sem ázott át, száraz volt a talaj.
50-60 Km-es távolságig egy személynek optimális lehet....egy jó öreg Simson főleg a vízhűtéses nagy segítség. Bár a mostani E-bike-ok -- az áruktól eltekintve -- szintén jó alternatívának tűnnek.
Egyébként az ilyen kis két meg négyütemű robogók nagyon jók erre a célra, mert nem hangosak, a kanyar után már nem is hallani a hangjukat. Ideális az ilyen portyákhoz. Én is azzal szoktam menni. Csak most épp szervizelés alatt van.