Keresés

Részletes keresés

dulci_nea Creative Commons License 2025.10.01 0 0 66714

Először is, becsülöm és szeretem a vargányát, azért is, mert olyan poétikus, csakis az erdőben hajlandó megteremni. A diót az Isten a vargánya barátjának küldte. 

Már rég készítettem, most megint rájárok. Jó volt ez az ismétlés, mert a plussz fűszereket el szoktam felejteni. 

A "kastély szakácsnője" verzió - krémsajt, barna csiperke és dió. Az sem rossz, de azért....

 

Ma rántott csirke, burgonya röszti, paradicsomsaláta lilahagymával és mozarellával.

Előzmény: nagypapi51 (66700)
Popenka Creative Commons License 2025.10.01 0 2 66713

"De akkor már ki is üríthetik..."

 

Ezt nem értem én se. 2,5 ezer üveg? Pont Svédországban nincs erre munkaerő? Itt Nógrádtól Borsodig másodpercek alatt kiürítik.

Előzmény: öreg_néne_b (66711)
Popenka Creative Commons License 2025.10.01 0 0 66712

Tökéletes.

A főzési idő vadhús esetében függhet az állat korától. Annak meg nehéz utána nézni. :)

Idősebb nyuszit érdemes ilyen fűszeresen, íz-gazdagon főzni.

Van is valahol a fagyóban egy muflon nyak, és apróbb részei. Azt hiszem ez lesz a megfelelő recept, nem a vörösboros.

;) Csak a méretek miatt valami öntöttvasba teszem.

Előzmény: homerx (66708)
öreg_néne_b Creative Commons License 2025.10.01 0 0 66711

Minthogy nincs papírja, nem garantálható, hogy egyformák, mindet kellene vizsgálni. De akkor már ki is üríthetik...

Előzmény: nagypapi51 (66706)
homerx Creative Commons License 2025.10.01 0 0 66710

az nem szetesett, hanem egy kicsontozott combnak a csontos husos resze. amugy erdekes egy allaga van neki. ha villat nyomsz bele, akkor kemeny allaga van, de ha megkostolod, akkor puha.

Előzmény: H_G (66709)
H_G Creative Commons License 2025.10.01 0 0 66709

Kicsit túl sok lehetett az a főzési idő a comb szétesettsége alapján, mindenesetre finomnak látszik. 

 

Előzmény: homerx (66708)
homerx Creative Commons License 2025.09.30 0 0 66708

vajon es olajon csaszarszalonnat piritottam. az elotte borsozott es sozott vadnyulcombokat ratettem, egyutt pirongattam. szortam ra kakukkfuvet, majd egy fej hagymat, 3 gerezd fokhagymat, egy repat, fel feherrepat karikazva radobtam, piritottam. kozben soztam, borsoztam. felontottem 2 deci szaraz feherborra es annyi vizzel, hogy majdnem ellepje. lefedtem, kb 80 percig lassu langon foztem. tulajdonkeppen puhulasig kell fozni. kozben felszeleteltem kb 80 dekanyi friss erdei gombat (varganya, rizike, gereben), majd radobtam. itt nem kell ra viz, mert a gomba kiad majd magabol. kb 15 percet foztem, kozben ellenoriztem, utanaallitottam a sonak, borsnak. ezutan kb 2 deci tejfollel, egy pupos evokanal mustarral habarast csinaltam, belekevertem. felbontottam egy doboz gnochit, beleontottem, puhara foztem. a legvegen egy marek petrezselymet tettem ra. hm, most csak ugyesen nezek ki a fejembol.

 

homerx Creative Commons License 2025.09.30 0 3 66707

hilfe! hilfe! belefulladunk!

 

nagypapi51 Creative Commons License 2025.09.30 0 2 66706

Gondolom Stockholmban is van 'NÉBIH', bevizsgálhatnák, lehet h semmi baja, csak nincs papírja.

Előzmény: beetee (66705)
beetee Creative Commons License 2025.09.30 0 0 66705

Gondolom ugyanazért. Ismeretlen eredetű cuccal segélyként sem mérgeznek senkit. 

Előzmény: nagypapi51 (66704)
nagypapi51 Creative Commons License 2025.09.30 0 0 66704

Van gond a svédeknél is :)

Az, hogy náluk nem lehet forgalmazni, nem lehetne vhová felajánlani 'segélyként' ?

nagypapi51 Creative Commons License 2025.09.30 0 0 66703

Ez a halmajonéz nem annyira fotogén, de finom volt :)

nagypapi51 Creative Commons License 2025.09.30 0 0 66702

Szép - és nyilván jó is.

Holnap csak egy paradicsomleves, és fokhagymás parmezános spagetti, aztán

10 napra lehúzom a rolót.

Előzmény: Vének Tanácsa TM (66701)
Vének Tanácsa TM Creative Commons License 2025.09.30 0 2 66701

Sült csirke, krumpligratin,  ecetes szilvabefőtt.

nagypapi51 Creative Commons License 2025.09.30 0 0 66700

Persze, itt találod.

Előzmény: krnemarika (66699)
krnemarika Creative Commons License 2025.09.30 0 0 66699

Nagypapi!

Elkérhetem a gomba-kenőke receptjét?

Előzmény: nagypapi51 (66689)
nagypapi51 Creative Commons License 2025.09.30 0 0 66698

Azért a légyölővel óvatosan, a szakácsok (is) csak mértékkel fogyasszák! :)

Ma végül is nem rántom a harcsát, hanem fűszeres lében megfőzve 

összeszerkesztem a majonézes salátával. A rósejbni stimmel.

Előzmény: homerx (66697)
homerx Creative Commons License 2025.09.29 0 0 66697

ahogy mondtam, ma vacsoratol vasarnap reggelig bele fogunk fulladni.

 

Előzmény: nagypapi51 (66696)
nagypapi51 Creative Commons License 2025.09.29 0 1 66696

...Korai vacsora gyanánt elkészítem a ropi pancetta-sült krumpli-ropi pancetta-ananász-sajt kvintettet...

Megtörtént.. :) mellé hűvös rozé dukál.

Előzmény: nagypapi51 (66692)
nagypapi51 Creative Commons License 2025.09.29 0 0 66695

Kedden rántott harcsafilé, majonézes almás kukorica saláta, rósejbni.

Szerdán még főzök vmit, aztán 10 napra elvonulunk hévízi magányunkba,

ha minden jó megy, gombát gombával fogunk enni, persze a Tompos és az Én Anyósom

konyháját is figyeljük, mindig van fogunk alá való kaja... :)

nagypapi51 Creative Commons License 2025.09.29 0 3 66694

A vargánya nem termeszthető úgy, mint pl. a csiperke, shiitake, laska, déli tőkegomba.

Normál (erdei gomba) szárítás esetén az esetleg benne lévő lárvák elpusztulnak, de végül is, az is fehérje... :)

Előzmény: dulci_nea (66693)
dulci_nea Creative Commons License 2025.09.29 0 0 66693

Bóti. Sajnos nem tudom már az erdőt járni. Nem mintha értenék a gombákhoz. Piacit nem veszek, mert lábakél. Olyan szinten nem érdekel az ázsiai konyha. Túúdom, a szárítottban is lehet szárított élőlény. Úgy teszek, mintha nem tudnám. Tényleg, vargányát termesztenek zárt helyen?

Előzmény: nagypapi51 (66692)
nagypapi51 Creative Commons License 2025.09.29 0 0 66692

Sk gyűjtés a vargánya, vagy bóti? - minden esetre az áztatólevet finomszűrőn át add az ételhez, lehet

benne talaj/homok maradvány.

Mai ebéd krumplistészta, csemegeuborka, cékla.

Korai vacsora gyanánt elkészítem a ropi pancetta-főtt krumpli-ropi pancetta-ananász-sajt kvintettet.

 

Előzmény: dulci_nea (66691)
dulci_nea Creative Commons License 2025.09.29 0 0 66691

Köszi! A maradék bakonyit is feljavítom vele.

Előzmény: nagypapi51 (66690)
nagypapi51 Creative Commons License 2025.09.29 0 0 66690

Az áztatólevet se öntsd ki, sok íz van benne

Előzmény: nagypapi51 (66689)
nagypapi51 Creative Commons License 2025.09.29 0 0 66689

...Nagypapi gombás-diós kenőkéjéhez akkor áztatás nélkül aprítok bele vargányát...

Áztasd csak be, biztosabban megpuhul.

Előzmény: dulci_nea (66688)
dulci_nea Creative Commons License 2025.09.29 0 0 66688

Köszönöm.

Most volt bakonyi, és elfelejtettem tenni belőle. De sokat tanultam, hasznos, pl. hogy ahhoz nem kell beáztatni. 

Nagypapi gombás-diós kenőkéjéhez akkor áztatás nélkül aprítok bele vargányát. 

Lefóliázott tasakok. Ha nem szárított lenne, úgy 20-20 dekákra tippelném.

Előzmény: homerx (66686)
homerx Creative Commons License 2025.09.29 0 0 66687

szerintem ez.

Előzmény: Boszorka (66682)
homerx Creative Commons License 2025.09.29 0 0 66686

ez mennyisegtol fugg. ha mindegyikbol keves van, akkor kevernem. ha mondjuk csak a csiperke elegendo nektek, akkor csak megbolonditanam egy kis varganyaval. mondjuk egy tejszines tesztanak, de akar egy bakonyi serteskarajhoz is jo. a varganya milyen allagban van? es a shitake?

visszaaztatni akkor erdemes a varganyat, ha valami gyors, folyadekmentes etelben hasznalod fel. levesbe, porkoltbe nem kell. ott valahol felkesz allapotban tennem bele szaritottan, majd visszapuhul a folyadekban. de, ha aztatod, mert szukseges, akkor sem kell a tv-ben mutogatott mennyisegu vizbe beletenni. epp, hogy csak kapjon egy kis vizet, amit fel tud szivni es visszapuhul.

szoval, ha az egesz elegendo egy fozesre, akkor en az egyik legegyszerubb kajat, es vegyes porkoltet csinalnek nokedlivel. mi tisztan rokabol szoktuk, nagy kedvenc.

Előzmény: dulci_nea (66683)
Bubo.Bubo. Creative Commons License 2025.09.28 0 0 66685

nem teljesen, annak a száma "csak" 666

Előzmény: nagypapi51 (66674)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!