Az alkoholra is vigyazz, mert most arra is nagyon vadasznak. Barmikor , barhol megallitanak es szondaztatnak. Ilyen eddig nem volt itt. Es veszik el a jogsit egybol, kulfolditol is.
Azt hiszem. nekem is vissza kell fognom magamat... Az egnatián én szoktam neki tolni rendesen, még az alagutak előtt sem szoktam nagyon lassítani.... De ezek után meggondolandó száguldozni...
Múlt pénteken jöttem haza Korfut körbe autózva, majd le Prevezáig apróra végig járva a parti kb. 50 km-es sávban az országot. A sziget kivételével sok lakóautót láttam: olaszok, németek, franciák, néhány bolgár, mindenhol leállva éjszakázni. Nem hinném, hogy nagyon háborgatnák őket a rend őrei, főleg, hogy kezd bezárni minden, a szállások, parti éttermek is és a kempingek is. Megjegyzem, hogy közvetlenül a parton 35-40 EUR volt egy-egy szállásunk, jellemzően 2 szobás apartmanok -nagyon vége van a szezonnak. Délelőtt jó idő, délutánra áltlában nagyon erős szél, ami már nem kellemes 28-30°C-ban sem, a víz biztos 26°C felett még. Azóta drasztikusan hűlt...
A gyorshajtásra biztos ugranak a rendőrök és viszonylag sok a fix kamera is, utóbbiak előre vannak jelezve: vagy fényképezőgép, vagy pénzért kezét tartó rendőr :O))) stilizált képével. Addig-addig kísérleteztem, míg hazafelé csak csináltak rólam fotót az Ioánnina előtti, A5 fizetőkapunál, nem fix kamerával. Nem bírtam cérnával a 100-as korlátozást 50 km-en keresztül, a kapu előtti kanyarban, cca. 2 km-ről "lőttek" le, hiába lassítottam a kapu előjelző táblánál 100-ra és tartottam be utána a lassító tábláknál már a korlátozást. Nyilván szabályt szegtem. 150 Euróba fájt a 135 km/h, a 100 helyett. A rendőr kedves volt, 125-öt írt a feljelentésre...
Egyebekben kedveseknek tapasztaltam a görögöket mindenhol. A törökökkel összehasonlítva is megálják a helyüket e téren, mindkét országban jól éreztem magam, nem voltak rossz élményeim, csak kedves emberekkel hozott össze a sors.
Két éve nem voltam Görögországban, most októberben elmegyünk egy tíz napra, de az tuti, hogy ha baszakodnak a lakóautózással, akkor elfelejtem őket. Törökország tavaly nagyon jó élmény volt, sokkal jobb mint gondoltam.
Dehát a görög mindig is ilyen nép volt, Szárazföldön mindig is utálták a turistát, ha nem hagyott pénzt nála. A szigetek mások, ott a turistákból élnek.
Ez nem igy van, en itt elek es 3 kozeli gorog ismerosomet buntettek meg, egyiket telefon miatt, masik kobak nelkul motorozott, a harmadik gyorshajtas . A penzbirsagon kivul egy honapra a jogsit is elvettek. Szigeten persze lehet hogy mas, ott mindenki valakinek a valakije, de amiota ervenybe lepett az uj kresz, Athenban peldaul nagyon buntetnek. Az ittas vezetes meg horror buntetes, ha halalos balesetet okoz ittasan, eletfogytiglan borton . Ha ittasan okoz sulyos serulest, akkor 10-20 borton….Nagyon bekemenyitettek.
Unokaöcsémék vasárnap jöttek haza Szártiról. Ugyanez a sisakos téma. 340€ És be kellett menniük(utassal volt) Szíkiába befizetni, utána adták vissza a jogsiját. Mondjuk nem értem a dolgot! Soha eszembe nem jut bukó nélkül motorozni. 50-es robogóval sem. Tény, hogy a görögökből 10-ből 3 veszi fel, nem tudom őket büntetik e. A yardok is motorosok voltak.
Elég sok szarságot olvasok mostanában a görögökről, jövő hét után még el akarok menni egy kicsit délre, azt mondod, menjek inkább Törökországba? Ott nem basztat senki, meg kifejezetten szeretik a magyarokat.
Nem az a probléma..Ha görög lett volna nem büntetik meg.. Ahogy már többször tapasztaltam... Sisak nélküli robogózásért megállítottak Korfun 80 euró... Közben meg kb vagy 30 helyi motoros elment mellettünk sisak nélkül. Kérdezem a rendőrt, őket miért nem bünteti meg ? Az volt a válasz hogy ők görögök...
Ismerőst tegnap az Egnatián az utolsó fizetőkapunál 480 euróra büntették öv, és gyorshajtás miatt Ha 3 napon belül befizeti csak a felét kell leperkálni... 60-as táblánál 85-el mérték be....
Pont egy éve voltam én is így, rokon Rómában lett rosszul, csütörtökön du 2 órakor indulás Pest mellől, pénteken este 9 órára visszaérkezés. 2500 km-t toltam le ezidő alatt, közben 4 órát aludtam a kocsiban :-(((
Pedig nekem sikerült nem egyszer 13 perc alatt Belgrád táblától a régi fizetőkapuig .Most már én sem járok arra. A héten kétszer is voltam arra. Hétfőn jöttem haza Korfuról, Csütörtök este meg mentem megint kifele, tegnap reggel meg megint vissza :) A héten toltam több mint 4700 km-ert...
Jövőhéten indulunk Görögországba, Szerbia-Észak Macedónia útvonalon. A kérdésem az lenne a mostanában arra járók felé, hogy a Szerbiában a jelenleg zajló belpolitikai zavargások befolyásolják-e az utazást? Én 10 éve mindig Belgrádon keresztül autózom a gyorsforgalmin. Most inkább kerüljem el a belvárost vagy lehet közlekedni nyugodtan??? Előre is köszi!
Üdv mindenkinek!27-én szerdán megyünk Görögországba,Hercegszántón át Szerbia,Észak-macin át Szaloniki fele.Van esetleg valami érdemleges változás az úttal kapcsolatosan tavalyhoz képest?
Na, talán majd jövőre beújítok én is egyet (főleg, ha a görögök is beadnák végleg a derekukat (nem csak a nyári hónapokra) és ott is használható lenne, akkor már maga lenne a Kánaán.
Már csak a határokra kellene ilyen kütyü :-)
(Igaz a GPS a határra érve most is szokta mondani, hogy "Hajts át egyenesen!", de azért ezt nem igazán tudom komolyan venni ....)