Egy-egy videóról nehéz véleményt mondani, de nekem ott inkább az tűnt fel hogy kicsit 'beült' a mozgás illetve én átgördülést nem látok, ezért mintha hiányozna a korrekt ellépés. De nem vagyok futóedző, pláne mozgásba nem szólnék bele így egy videó alapján.
Ellépés hiánya és beülés az eleve olyan hogy a fáradtság automatikusan meghozza (meg eleve beülve nehéz is rendesen ellépni), szóval ha pihenten tudsz rá figyelni akkor biztosan nyersz vele. Nekem adtak olyan tanácsot anno hogy ha fáradok akkor figyeljek arra hogy a vállamat ne húzzam fel (nekem ez volt egy reakció a fáradásra, lehet ez egyéni) illetve hogy próbáljam kiemelni a mozgást. Meg hosszú távon ez a karmozgás ami a videón van biztosan nem fér bele, ott is a gazdaságos de előrelendítő optimumát kell megtalálni.
Futásdinamikai adatok kontrollnak jók, telefonon egy-egy futás adataiba belemászva a második fülön (stats) talán a hetedik bontásban (running dynamics, közvetlenül a power alatt) találod meg: freki az első, lépéshossz a harmadik, ez az avg vertical ratio a negyedik és átlagos talajérintési idő az utolsó, hatodik stat. Legalábbis appleben. Ha a pántról nem jönnek korrekt adatok az baj, de ezt nekem az óra is megadja pánt nélkül, nyilván a várható kisebb torzítással.
a "- comb/térd minél magasabbra lendítése előre és abból a talajfogás minél előrébb (ez fix csípőhorpasz kérdés, enyhe dombos lendületes futásokkal pl fejleszthető)"
helyett én a sarok emelését mondanám, látszik Kipchoge futásán is, hogy a sarka pördül feljebb, a térde nem emelkedik intenzíven, gördül előre.
Nálam a freki elég jól alakul. 4:30-6:00 között 175-180/perc szokott lenni. A többi futásdinamikát nem igazán értem, ráadásul a mostani pántomról hibásan jönnek.
Nálam ez az előre dőlés és “- comb/térd minél magasabbra lendítése előre és abból a talajfogás minél előrébb ” lesz a megoldás. Azért kéne javítani, mert szeretném ezeket a tempókat kicsit hosszabb távon tartani.
Egyrészt. Másrészt van még két metrika amit érdemes visszanézni Garminból edzés után - figyelni hogy különböző változtatások a mozgásodon mit változtatnak ebben. Ezzel elég jól kontrollálható hogy a mozgásod fejlődik-e:
GCT (talajérintési idő) és AVG vertical ratio (ez nem tudom milyen néven fut a magyar szofton).
Gyakorlatilag megmutatják hogy milyen gyorsan kapkodod a lábad és hogy ez mennyi 'pattogást' okoz a mozgásodban.
Itt a cél, hogy minél alacsonyabb számokat láss, nyilván a lépésfrekvenciával is korrelál (fordított arányban) - ergo minél dinamikusabb, hatékonyabb és 'fluid' a mozgás annál kisebb ez a vertical ratio %
Amikor relatív gyorsakat futottam (200-400m) akkor 190 körüli frekvenciákhoz 190-200 körüli GCT és 5-6% közötti AVG vertical ratio tartozott.
Ez nekem olyan 160cm körüli lépéshosszt adott és 3-3.10-es tempót.
Hozzá tartozik hogy én relatív magas és nehéz vagyok, alapból alacsonyabb a frekvenciám és jobban is pattogok. A laza átvezetőkben 155-160 körüli freki, 280 körüli GCT és 10% AVG vertical ratio a 4.50-5 perces tempóhoz - az pl kifejezetten nem optimális.
Szóval saját arányokat és főleg a fejlődést érdemes nézni, ami jól követhető ezekből a számokból.
Alapvetően a matek nem bonyolult, frekvencia x lépéshossz - de sok az egymásra ható tényező.
Nekem a gyors futáshoz a következők vannak a fejemben. Meg még némileg az emlékeimben, bár izommemóriára már nem hagyatkozhatok :)
- comb/térd minél magasabbra lendítése előre és abból a talajfogás minél előrébb (ez fix csípőhorpasz kérdés, enyhe dombos lendületes futásokkal pl fejleszthető)
- lábfej 'ellökése' a talajtól - boka és vádli, eredménye hogy a lábfej minél közelebb kerül a fenékhez
- kettő között pedig átgördítés (akár sarokra érkezéssel ha az érkezési pontnál a testközép tengelye már a sarok fölé kerül)
Ezek mind a lépéshosszt növelik, a megszerzett lendülettel együtt.
Kell hozzá a törzs (annak dőlésszöge is), meg például hogy legyen 'kiemelve' a mozgás (medence/fenék a mozgás 'fölött) és hozzá a karok segítő mozgása.
a dőléstől nő a lépéshossz és/vagy a frekvencia, így túlképp a dőléstől függ a sebesség. (CHI-futás)
szerintem sincs optimális, a 180 egy irányszám, de a 170 és 190 is fura nem optimális eltérés. nekem is 180 fölé megy ha gyorsan futok, 184 volt a félmaraton PM-nél, sima beszélgetős edzésen meg 170.
Az előredőlés jó ötlet, nem tudom, honnan emlékszem ilyenre, de néha eszembe jut és odafigyelek rá. Méréseket nem végeztem, hogy tényleg hatékonyabb-e.
A lépésfreki az passz, de nincs optimális szerintem, lábhossz, tempó, cipő és persze fáradtság függő is.
Amikor az ominózus lesérülős 5x1200m-t futottam szerdán, ezt pont néztem. Ezek voltak a tempók: 3:48; 3:54; 3:49; 3:49; 3:47/km és a lépésfrekik pedig 180, 182, 185, 184, 186 lettek az egyes résztávoknál.
Fáradtam, nem ment már az erős elrugaszkodás a végére és ezt sűrűbb lépésszámmal kompenzáltam.
Szerintetek mit tudnék ezen a futómozgáson javítani és hogyan. Pályaedzéseket csinálok és valahogy azt érzem, hogy öreg és nehéz vagyok ezekhez a gyors futásokhoz.
Ez sajnos biztos hogy valami :( (vagy megy valahová).
Sajnálom, pláne a beletett munka miatti kiesést :(
Nyilván nem vigasztal, de több élsportolónál is előfordul/fordult, hosszútávfutásban és triatlonban is vannak bőven példák fáradásos törés miatti kihagyásokra.
Jól fel vagyok dagadva, a többi lábujj feletti ín sem látszik.
A jobb lábamon a metatarsus 2 (mutatólábujj felé vezető hosszú csont) vonalában látszik egy piros csík.
Igazából nem tudom, miért nem pontszerű vagy legalább pontszerűen kiterjedt.
Fájni úgy magában nem fáj, mozgatásra sem, igazából lépkedésre sem, nyilván hajlítós-elrugaszkodós próbákat még kísérletből sem csinálok szórakozásból.
Ha nagyon erőltetném pl. valami fel akarnék markolni a lábujjaimmal, akkor érzem.
Fentről rányomva persze mindig fáj. A feldagadás miatt a cipőbe bújás most még felejtős.
Többször beszámoltam itt is a tapasztalatokról, minden alkalommal szuperül sikerült a mosógépes mosás.
Cipöfüzö, talpbetét értelemszerüen ki (mehet be a mosógépbe együtt, de ne legyen befüzve) és igen, 30 fok jó ötlet.
Ez nem fehér alapszínü cipöknél 1000 km futásteljesítmény után is többször eredményezett olyan cipöt, aminek ha nem látszik valamennyi kopás a talpán, nem mondod meg róla, hogy nem patika új.
A legutóbbi 1700 km-es Nike Pegasusom, ami alapvetöen fehér volt, elsöre nem lett túl szép, és minden mindegy alapon rámentem még egyszer 60 fokon, szebb lett de azért úgy sem patika. Ettöl még fél éve az az utcai cipöm, bár már elkezdtem gondolkodni az utódján, mert azért lassan de biztosan amortizálódik.
Sajnálom, illetve csak -nám, ha tényleg az, de én bízom benne, hogy nem az.
Nem tom nekem ilyen lábfejfájdalom viszonylag standard volt sokszor, karbon használat mint fö faktor, de sima cipökben is.
Gyakorlatilag az idén tél vége - tavasz eleje ilyen fájdalommal együttélve telt el.
Sose gondoltam rá, hogy akár (mikro)repedés/törés is lehetne, akkor se ha kurvára fájt, persze cserébe olyan sem volt, hogy _tényleg_ annyira fájt volna hogy ne tudjak futni, mégha fájni tudott is nagyon kellemetlenül.
Szóval nagy, relatív perzisztens fájdalom lábfejben pipa
Edzést ellehetetlenítö fájdalom nem pipa
Ezért bízom benne hogy neked sem az. Persze ha tényleg hetek, mire kiderül, az nem szerencsés.
Érdekes valami ez a Baker ciszta:-). Így már csak eltűnik.
Sajnos nem fiatalodunk, mindig eljön valami.
Én a szívemre figyelek, mert most már sűrűsödnek a ritmus zavarok nagyobb terhelésű időszakokban vagy amikor keveset alszom.
A normál HR görbén nem látni belőle semmit, de az R-R adatoknál látni a változásokat és néha érzem is amikor "ugrik" egyet.
Valahogy így néz ki a Polar R-R görbén és a Garmin HRV adatokban az "ugrás" vagy erőteljes bedobbanás. Ez két külön pánt rögzítése:
Egy környékbeli bringás sporttársnál tűnt fel, hogy még 2-3 éve is csodáltam, hogy tőlem jobbakat megy alacsonyabb pulzuson. Pedig hozzám hasonló testalkatú, azonos Strava súlycsoport és 4 évvel fiatalabb is. Mondjuk ami nekem 130 átlag volt, nála 120 és nagyobb sebességnél. Igaz akkoriban fele annyit bringáztam , viszont időben kb annyit futottam is.
Idén feltűnt, hogy elszállt a pulzusa. 160 körüli átlagokkal 200 közeli maximummal teker több órákat. Rákérdeztem amikor legutóbb közösen bringáztunk és kiderült szívritmus zavara miatt lett ilyen magas a kerékpározás közbeni pulzusa.
Kösz. Ismerem a szerkezetet. Éppen ma használtam, mert már 3 bringás szettem volt a szennyesben, mert a hétvégi mosó programba nem illettek illetve esett is így nem volt szárítókötél kapacitás rájuk.
A cipővel elszöszmötölök a lavór mellett ücsörögve évente 1-2 alkalommal, illetve már annyit sem kell. Nem futok 2 éve, szóval azóta mosni sem kell a sportcipőmet legfeljebb, ha saras időben támad kedvem terepfutó cipőben túrázni.
Öröm az ürömben, hogy így viszont új kísérlet kezdődik: eltűnik-e a Baker ciszta?? :)
Amin egyébként rendkívül elcsodálkoztam, hogy ez a panaszom egyáltalán nem romlott, sőt. Pedig hát azért kapott a térdem terhelést rendesen ez alatt az öt és fél hét alatt.
Callus. Ha ez pár hét után megjelenik a röntgenen, lehet örülni, hogy 1-2 hónap múlva már futhatsz :)
Ezt egy napló szerű cikkből szedtem most ki, hadd nem fordítsam most le.
"What the radiologist is looking for is called callus, which refers to the cartilaginous formation that appears at the site of a fracture as the bone heals itself. Eventually, this will dissipate and the completely healed bone will be the only thing remaining. When callus shows on X-ray, it means you’ve come far in your healing process, albeit not all the way."
Pedig nem egy különleges dolog. Először is tudnod kell, hogy egy olyan dobozszerű dologra számíthatsz, amin vannak nyomógombok, meg tekerőgombok.
Bővebben.
A mosógép használatához helyezze a ruhákat a dobba, majd az adagolótartóba töltse be a megfelelő mosószert és öblítőt a jelölt rekeszekbe. Ezután válassza ki a kívánt mosóprogramot, indítsa el a gépet, és várja meg, amíg a ciklus lefut. Fontos, hogy a ruhákat ne töltse túl, és a mosószer-adagolókat (I, II, III) mindig a megfelelő rekeszbe tegye a használati utasítás szerint, különösen, ha előmosást vagy automatikus adagolást használ.
1. Ruhák előkészítése és betöltése
Ruhák válogatása: Válogassa szét a ruhákat színek, anyagok és szennyezettségi fok szerint.
Zsebek kiürítése: Ürítse ki a ruhák zsebeit, hogy megakadályozza a tárgyak károsodását vagy a gép meghibásodását.
Dobba töltés: Helyezze a ruhákat a mosógép dobjába. Fontos, hogy ne töltse túl a dobot; hagyjon helyet a ruhaneműknek.
2. Mosószer és öblítő adagolása
Mosószer adagoló megnyitása: Keresse meg a mosógép mosószer adagolóját (általában a felső részen található), és húzza ki azt.
Rekeszek azonosítása: Az adagolónak több rekesze van, melyeket általában számok vagy jelzések (pl. I, II) jelölnek.
I. rekesz (Keskenyebb, "I" jelű):Ide kerül az előmosáshoz használt mosószer, ha előmosást igénylő programot választ.
II. rekesz (Nagyobb, "II" jelű): Ide kerül a főmosáshoz használt mosószer (por vagy folyékony).
III. rekesz: Ebbe az öblítő kerül.
Öntse a szereket a megfelelő helyre: Ügyeljen arra, hogy a mosószert, az öblítőt és az esetleges előmosószert a megfelelő adagolóba öntse.
3. Program kiválasztása és indítás
Programválasztás: Válassza ki a legmegfelelőbb mosóprogramot a ruhák típusának és szennyezettségi szintjének megfelelően (pl. kímélő, pamut, műszál).
Gép indítása: Nyomja meg az indítógombot a mosási ciklus elindításához
4. Ciklus befejezése
Várjon a ciklus végéig: Ne nyissa ki a gépet a mosási ciklus közben.
Vegyék ki a ruhákat: A ciklus végén vegye ki a tiszta ruhákat a mosógépből.