Keresés

Részletes keresés

Vének Tanácsa TM Creative Commons License 2025.08.12 0 1 66307

Semmi gond ☺️

 

Az utazóknak sütöttem vasárnap lapockaszeleteket húsos szendvicshez az útra (a zabpelyhes zsömit is sk sütöttem hozzá). Ennek maradékát felaprózva most egy kevés texmex fűszerrel átpirítottam, és salátával, kecskesajttal wrapba pakolva kész is volt a mai ebéd 😊

 

Előzmény: nagypapi51 (66304)
nagypapi51 Creative Commons License 2025.08.12 0 0 66306

Úgy döntöttem, ma húsmentes kaja lesz, meggyszósz, krokett.

Holnap talán szezámmagos rántott szűzérme, zöldborsó főzelék.

Előzmény: nagypapi51 (66304)
dulci_nea Creative Commons License 2025.08.12 0 0 66305

A csirkecurryt beelőzte ma egy sültlazac vegyes sült zöldséggel.

nagypapi51 Creative Commons License 2025.08.12 0 0 66304

Bocs, hogy tévesztettelek dulci_neával :)

Az a kék/zöld a varashátú galambgomba.

 

Még nem tudom, ma mit eszek, krokett tészta még mindig van,

sütök szűzpecsenyét, és összedobok egy meggyszószt, ez hidegen nassnak is jó.

Előzmény: Vének Tanácsa TM (66302)
dulci_nea Creative Commons License 2025.08.11 0 0 66303

Köszi, bakonyi gyökereim vannak; anyai nagyanyám onnan való, én már kevéssé ismerem azt a betyár világot. 

Előzmény: nagypapi51 (66299)
Vének Tanácsa TM Creative Commons License 2025.08.11 0 0 66302

A bakonyi/vasi  lány inkább én vagyok ☺️ És igen, a galambgombát felismertem, bár a pontos titulusát nem tudom.

Előzmény: nagypapi51 (66299)
nagypapi51 Creative Commons License 2025.08.11 0 0 66301

Valamikor 20 éve Csillebércnél csak pirulót találtunk, jóízűen megettük.

Előzmény: öreg_néne_b (66300)
öreg_néne_b Creative Commons License 2025.08.11 0 0 66300

A piruló sem olyan jó ízű, mint a nagy, de a kertit nem ajánlják fogyasztásra.
(A kerti jellemzően nem kertben terem, de bolygatott, nitrofil élőhelyen.)

Előzmény: nagypapi51 (66299)
nagypapi51 Creative Commons License 2025.08.11 0 2 66299

Végül is, a piruló is ehető, de dulci_nea sztem bakonyi, mostanság vasi lány létére felismeri a tuttit. :)

Nálunk a nagy őzláb 3 formában fordulhat elő, 

-frissiben kirántva - zabálja a tojást

-megszárítva, (a tönköt is) gombapornak, jó levesbe, pörköltbe, fasírtba, nokedli masszába

-a kinyílófélben lévő kalapokat megtöltve ilyen-olyan dolgokkal és megsütve, és pl. sajtmártással tálalva.

Előzmény: homerx (66297)
dulci_nea Creative Commons License 2025.08.11 -1 0 66298

Óóó!

 

Még csak most kerül majd sor a kovászosuborkás kánikulai tökfőzelékre. A desszert mnden nap fagylalt.

Előzmény: homerx (66297)
homerx Creative Commons License 2025.08.11 0 0 66297

az lehet, hogy megismered az ozlabat, de nem minden nagy meretu ozlab eheto.

Előzmény: dulci_nea (66281)
nagypapi51 Creative Commons License 2025.08.11 0 1 66296

Sorstársak vagyunk, 4 nap magány - ha nem is 100 év... :)

kiegészítem a tegnapi gombamártást barna csiperkével, és szűzpecsenye csíkokkal,

és persze a krokett/fánk massza 2. negyedét sütöm mellé.

Előzmény: Vének Tanácsa TM (66295)
Vének Tanácsa TM Creative Commons License 2025.08.11 0 2 66295

Elvileg a krokett nem élesztős, de végülis hívhatjuk bárminek 😊

 

Mától szalma vagyok, minimál főzéssel. Szombatról maradt egy adagnyi kefíres (lusta) lángos. Olajat már nem akartam miatta forrósítani, úgyhogy pizza lett belőle. Sonka, kecskesajt, szósz a fagyasztóból, paradicsom és bazsalikom frissen a kertből.

Előzmény: nagypapi51 (66293)
nagypapi51 Creative Commons License 2025.08.11 0 0 66294

A mennyiségek arányosan felezhetők, negyedelhetők!

Előzmény: nagypapi51 (66292)
nagypapi51 Creative Commons License 2025.08.11 0 0 66293

hívhatjuk fánknak is, az étlapon krokett :)

Előzmény: Vének Tanácsa TM (66291)
nagypapi51 Creative Commons License 2025.08.11 0 3 66292

Ehun a krokett recept.

Összeállítás után célszerű szobahőmérsékleten keleszteni egy órát.

Bő, közepesnél forróbb olajban süsd (kerámialapnál 4-es fokozat)

Vének Tanácsa TM Creative Commons License 2025.08.11 0 3 66291

Ez inkább krumplifánk, nem? Élesztősnek tűnik, kis pufókok.

 

Anyu krumplifánkja volt világbajnok, imádtuk. Volt, hogy mire megpuhult végre a vadasban a vénecske marha, mi már széthordtuk a frissen sült fánkokat 🥹

Előzmény: nagypapi51 (66288)
krezbian Creative Commons License 2025.08.11 0 0 66290

én is kérem szépen a receptet :) Nagyon tetszik, amit a fotón látok, és az, hogy hidegen sem szottyad meg.

Előzmény: Boszorka (66289)
Boszorka Creative Commons License 2025.08.10 0 1 66289

Elárulod a receptet és a kikészítési módot? Nagyon szeretem, de még soha nem volt erőm belevágni.:-(

Előzmény: nagypapi51 (66288)
nagypapi51 Creative Commons License 2025.08.10 0 1 66288

A kép a Határmentiben készült, a home made krokett pont ilyen lett.

Fél kg krumpliból készült, a harmadát sütöttem ki, 12 db lett. Hidegen is

roppanós maradt.

A maradék apránként majd elfogy (olyan, mint a lusta lángos), 4 napig egyedül leszek,

majd ötletelek, pl. gombamártással, vadas szósszal etc...

Előzmény: nagypapi51 (66282)
krezbian Creative Commons License 2025.08.10 0 0 66287

Holnap szilvásgombóc!

nagypapi51 Creative Commons License 2025.08.10 0 0 66286

Frissiben finom, szárítás után csak gombának kinéző tárgy, íze nem sok. 

Amit szárítunk az a nagy őzláb, és a tinórufélék. 

Előzmény: H_G (66285)
H_G Creative Commons License 2025.08.10 0 0 66285

Ha finom, akár megszáríthattad volna.

 

Előzmény: nagypapi51 (66284)
nagypapi51 Creative Commons License 2025.08.10 0 0 66284

A héten rengeteg varashátút. kékhátút szedhettünk volna,  de nem volt rá szükség .

Előzmény: öreg_néne_b (66283)
öreg_néne_b Creative Commons License 2025.08.10 0 1 66283

Élőben inkább zöld az a "kék". Nagyon jó ízű és állagú gomba, sajnos ritkán lehet nagyobb mennyiségben találni. És nem hiszem, hogy sok kék mérgező dolog lenne, csak így hirtelen a szilva, áfonya, kökény, szőlő jut eszembe, ami (lehet) kék. És egyik sem mérgező.

Előzmény: dulci_nea (66281)
nagypapi51 Creative Commons License 2025.08.10 0 1 66282

A kék színű gomba a legritkább esetben mérgező, a piros is csak gyomorbántalmat okozhat (mondjuk a légyölő 'mesegomba' hallucinogén is), a legveszélyesebb az ártalmatlan színű gyilkos galóca.

ON

A gombás szarvassülthöz 'határmenti' krokett készül, ilyen néven megtalálható több topikban is.

Előzmény: dulci_nea (66281)
dulci_nea Creative Commons License 2025.08.10 0 0 66281

Nekem is leginkább a kék feltűnő. Úgy tudom, a természet leginkább kékkel és pirossal jelzi a mérgeset.

Az őzláb gyönyörű, és azt legalább biztosra megismerem. :)

 

Cukkinis fasirt air-fryerben, a jó időre tekintettel.

Holnapra csirke-curry kókusztejjel, rizs. 

Előzmény: nagypapi51 (66277)
homerx Creative Commons License 2025.08.09 0 0 66280

meg tavalyrol maradt aszalt paradicsom, iden lehet nem csinalok, vagy csak 1-2 uveggel. viszont megtetszett a paradicsomlekvar, azt fogok holnap fozni, sutni, eltenni.

 

nagypapi51 Creative Commons License 2025.08.09 0 0 66279

Az a kék zöld, varashátú galambgomba 

Előzmény: H_G (66278)
H_G Creative Commons License 2025.08.09 0 0 66278

Azt a kéket is megeszed? Hát, nyugodj békében, akarom mondani jó étvágyat :D

 

Komolyra fordítva nagyon finomnak látszik a kosár tartalma, és kétségtelenül semmi sem illik jobban a szarvashoz.

 

Előzmény: nagypapi51 (66277)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!