Keresés

Részletes keresés

zsorsz Creative Commons License 2025.08.09 0 0 187392

BAZ megyében a Borzag pálinkának nagy hagyományai vannak. A méreg hőtől lebomlik.

Előzmény: Törölt nick (187391)
Törölt nick Creative Commons License 2025.08.09 0 0 187391

Bármiből lehet, de a gyalogbodza mérgező.

Vagy az az anyag  nem megy át lepárláskor?

Nem bízok én ebben. 

Előzmény: beetee (187383)
Törölt nick Creative Commons License 2025.08.09 0 0 187390

Szerintem ez a bodza főzés a sráctól csak egy otthoni hobbi,

egy férfias játék volt.

Biztos lehet jókat készíteni belőle.

De ez a kis hozam...

Nagyon kicsi.

A tiszta birs hozhat ennyit.

A bodzát is valamivel keverni kell akkor.

Ha ez nem szentségtörés. Almával....?

 

Mennyire finom a bodza gyümölcsből főtt pálika?

Jolida Creative Commons License 2025.08.09 0 0 187389

Főleg úgy, hogy kimagozni bonyolult (spec. magozó kell hozzá), maggal erjesztve (esetleg főzve) jelentős olajat fog tartalmazni a párlat.

 

Arról nem is beszélve, hogy a -pl. egylépcsősben főzött legfeljebb 90%-os- literenkénti önköltségi ár a mostani aszályos gyümölcsárak mellett szerintem eléri, de inkább meghaladja a 20k-t. 

Előzmény: beetee (187388)
beetee Creative Commons License 2025.08.09 0 1 187388

Engem az is érdekelne, hogy miért akar valaki speciálisan bodzából jó erős szeszt gyártani, ha nem fogyasztási célra lesz? 

Zsírtalanítâshoz nem kicsit macerás.

Jolida Creative Commons License 2025.08.09 0 1 187387

Nálam inkább 4l/100kg jött ki átlagnak.

Viszonylag nagy mag, kevés hús.

 

Aug. végi, szeptember eleji beszerzések voltak, telepített ültetvényről.

Mellesleg egyszer se égett le (DES100).

Előzmény: endrepp (187384)
zsorsz Creative Commons License 2025.08.09 0 0 187386

Borzag.

Előzmény: beetee (187383)
endrepp Creative Commons License 2025.08.09 0 1 187385

Csak ehhez lepárlót nem érdemes venni, a bodza leégésre nagyon hajlamos, főzdében ki tudod főzetni.

Előzmény: joke(r) (187379)
endrepp Creative Commons License 2025.08.09 0 1 187384

A bodza esetében a 4-5liter 50%/100kg már jónak számít. Termelőtől lehet alapanyagot venni hozzá, szőlő bogyózóval fel lehet dolgozni.

Előzmény: joke(r) (187379)
beetee Creative Commons License 2025.08.09 0 0 187383

Gyalogbodzából is lehet pálinkát készíteni.

 

A sima bodzából meg hatalmas ültetvények vannak. Telepítése támogatott volt, vagy még most is az. 

Jófogáson, agroakármiapróban érési időben tonnaszám van hirdetve gyümölcs. Nem is drágán egy idei barackhoz képest... 😉

Előzmény: Törölt nick (187381)
zsorsz Creative Commons License 2025.08.09 0 0 187382

Jól fölment a pálinka ára, itt 8000 alatt nem is lehet kapni.

Nálatok mi a helyzet?

Törölt nick Creative Commons License 2025.08.09 0 1 187381

https://www.youtube.com/watch?v=0EuwhndDBL0

 

Ez jó kis videó a bodza pálinka észítésről.

Ne a gyalog bodzát szedd, mertz az mérgező (1,2-1,5 m magas)

Hanem a 2-3-4 néteres bodza borokat, az ehető.

A srác a videóban azt mondja 30 litet cefréből 

amii cukor nélkül 20% aloholtartalúra erjedt

kb. 0,5 liter 60%-os alkoholtartalmú párlata lett, ami nagyon finom.

A matekszerint 2-3 liternek is le kellet volba jönnie szerintem.

Hacsak...

A 30 liter cefréből 10 liter a hús, a többi a mag...nem tudom.

 

HA a rendes ehető bodzát (gyümölcsöt) nyersen eszed, semmi bajod nem lesz.

(Nem a gyalogbodzát, hanem a rendes magas bodzát)

Mégis néha jegyeznek fel ritkán rosszlétet, vagy enyhe mérgezéses eseteket.

Ezek akkor vannak, ha valaki nagy mennyiséget eszik, és a magokat is szétrágja.

HA nem rágja szét, és lenyeli, azok probléma nélkül átmennek az emésztőrendszeren,

bármekkora adagról van is szó, és változatlan formában távoznak.

HA viszont (gyeekek szokták) szétrágod, a belekben kioldódnak egyes anyagok a magból,

és oozhat rosszullétet vagy enyhe mérgezést.

 

Nem tudom ezekl az anyagok kioldödnak -e főzés alatt, és átkerülhetnek -e a párlatba.

Ha biztosra akarnék menni, akkor főzés előtt 

átpaszíroznám a magokat pld. egy paradicsompaszírozón.

Így biztosam mentes lenne méreg vagy keserű anyagoktól a párlat.

Nem főzés előtt -ne érintkezzen oxigénnel, ne ecetesedjen- még az erjesztés előtt.

Így viszont ez hatalmas munka, teintve a gyümölcs kis méretét is.

És érdemes lebogyóznii, vagy lekacsoln is, mert a szárnak poloska ízze , poloska szaga van.

 

Hatalmas munka, bár a bodza minden évben rengeteg terem, és ingyen van, csak ki kell menni

az erdő szélre, rétre és leszedni.

A bodza gyógynövény, gyógyászati hatásai -a leírt módon elkészítve- érvényesülhetnek 

részlegesen a pálinkában is.

Előzmény: joke(r) (187379)
2001 happy Creative Commons License 2025.08.09 -2 1 187380

Szia:

Bodza bogyó pálnka esetén (és nem bodza virág)

a gyümölcsből készülne a pálinka.

Általában (nás gyümölcsöknél 9-10% hzammal számolhatsz, gondolom itt is.

Tehát 2-3 liter 45-50°-os alkoholtartalmú pálimka kinyeréséhez

20-30 liter bodza bogyóra lehet szükséged, ami ebből az apró szemű

gyümölcsből nem is mennyiség.

Előzmény: joke(r) (187379)
joke(r) Creative Commons License 2025.08.09 0 0 187379

Sziasztok!

Tök amatőrként lenne pár kérdésem. A célom 2-3 liter, minél magasabb alkoholtartalmú, jó minőségű bodza pálinka lenne. Nem kell megijedni nem elfogyasztásra kellene, mint ahogy ez a mennyiségből gondolom látszik is. 

A kérdésem az lenne, hogy ehhez milyen mennyiségű bogyót kell gyűjtenem, illetve milyen lepárlót érdemes beszerezni? Választék van bőven, de gondolom itt sokkal több a tapasztalat, hogy merre érdemes nézelődni.

Köszönöm!

Törölt nick Creative Commons License 2025.08.05 0 0 187378

Neked nem kell a negatív formát elkészíteni, mert ott van arra a dómfedél nútja.

Csak be kell kenned papír vékonyan szilikon zsírral, akkor nem tapad bele teljes kötésidő után sem 

sziloplaszt.

Előzmény: Törölt nick (187375)
Törölt nick Creative Commons License 2025.08.05 0 0 187377

Ha pedig kicsi hosszúnak tűnik csináld ezt:

 

https://www.youtube.com/watch?v=hVsv7wHv9gU

 

Törölt nick Creative Commons License 2025.08.05 0 0 187376

Vagy összenyomva tartod szobahőmérsékleten 24 órán keresztül.

Az is összeforrasztja.

Törölt nick Creative Commons License 2025.08.05 0 0 187375

Önthetsz is magadnak a legerősebb szaniter sziloplasztból eleve karikát:

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=OH0YQ125wpg

 

 

Törölt nick Creative Commons License 2025.08.05 0 0 187374
Előzmény: Törölt nick (187373)
Törölt nick Creative Commons License 2025.08.05 0 0 187373

Ha bekened zsírral (szilikonzsírral) nem tapad a fedő felületre, ha összeszorítod akkor sem.

Előzmény: endrepp (187372)
endrepp Creative Commons License 2025.08.04 0 2 187372

Simán végteleníted FBS-el. A helyén össze kell ragasztani és rá csukni a fedőt, úgy keményedjen ki. Így tökéletesen fog zárni, csak össze ne ragaszd a fedővel. :)

Sok esetben a habosított szilikon jobban működik tömítésként, főleg, ha a felületek hézaga nem egyenletes.

Előzmény: robhun (187370)
Törölt nick Creative Commons License 2025.08.04 0 0 187371

FBS ragasztóval talán lehet végteleníteni.

24 óra a teljes kötésii idő.

Az FBS maga is sziilikon gumivá vulkanizálódik.

 

De hátha valak leírja itt, a már csinálta is.

Régebben írta valaki, de már nem emlékszem ki és mikor.

Előzmény: robhun (187370)
robhun Creative Commons License 2025.08.04 0 0 187370

Igen csak a víztér amit védenie kell, de pont azért kerestem a kisebb nyomású biztonsági szelepet ,  hogy az az első védvonal és ha netán valami gubanc lenne akkor az lép életbe már mint a 1.5 bar-os

Vákuum problémák elkerülésére már megvan a visszacsapó szelep, egyértelmű hogy beépítésre kerül az is.

 

Elektromos lesz a fűtés a nyomáskapcsoló beépítése jó ötlet , köszönöm!

 

Valaki esetleg tud helyet ahol pl U alakú szilikon tömítést lehet kapni adott átmérőre?

Mert csak méter kiszerelésben találtam és nem tudom hogy lehetne összeragasztani, illeszteni.

Jó lenne ha pici résen nem fújna ki ... bár biztos nem sok szökne el de akkor is..

 

 

endrepp Creative Commons License 2025.08.03 0 1 187369

Ha elektromos lesz a fűtés, akkor érdemes egy presszosztátot is betenni, ami 0.5bar nyomás elérésekor lekapcsolja a fűtést.

Előzmény: robhun (187365)
Törölt nick Creative Commons License 2025.07.31 0 0 187368

biztonsági szelepet még egy szivattyú (réz)

lábszelepből (visszacsapó) is lehet csinálni, ha töltesz rá -egy csőben-

minden alkalommal egy méternyi vizoszlopot.

Bár ez csak 0,1 barg

 

De a lényeg hogy messze, biztonságos helyre fújjon le.

Messze a tűztértől

és a zárt tértől.

 

Bár ez vákuum ellen nem véd. 

Előzmény: Törölt nick (187366)
öreg_néne_b Creative Commons License 2025.07.31 0 1 187367

A békazár az üstfedőt tartja, a nyomás meg a két fal között van.

Előzmény: Törölt nick (187366)
Törölt nick Creative Commons License 2025.07.31 0 0 187366

1,5 barg

soknak tűnik nekem.

Mielőtt kinyílna lehet lerepül a békazáras fedő

Előzmény: robhun (187365)
robhun Creative Commons License 2025.07.31 0 0 187365

Köszi
Mindenképpen lesz rajta egy 1.5bar-os is, csak a kettős védelem érdekében....

Előzmény: endrepp (187363)
endrepp Creative Commons License 2025.07.29 0 0 187364

Copper Safety Valve A28X-16T

 

Talán ez nagyobb.

Előzmény: robhun (187362)
endrepp Creative Commons License 2025.07.29 0 2 187363

Ezzel óvatosan, mert a kis furatok adott esetben, több kW teljesítmény esetén nem elegendőek a termelődő többlet gőztömeg elengedéséhez, gyárilag 3/4-es átömlő keresztmetszetű szerelvény van az üstökön.

 

Előzmény: robhun (187362)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!