Végigmértem a TR 16-17-18 tranyók lábait (ezek ilyen típusúak), mindegyiken szinte azonosak a két rádión az értékek, 7V-al a közepén, és hasonlóan gerjednek is némely érintésre A TR19-en is azonosak a V-ok, ott viszont, amikor a műszer kábelját hozzáérintem a középső lábhoz, akkor a jó rádió fülsüketítő sípolásba kezd, és a közelébő lévő tekercset megfogva ez eltompul teljesen. A rossz viszont nem csinálja ezt, éppen, hogy gerjed valamit a hangja. Egyelőre ennyi ami más.
Ebből úgy tűnik, hogy a 2902 IC jó. A KF erősítő jó. Akkor bizony a nagyfrekis előfokokban és/vagy a keverőben van a bajság. Minden esetre hasonlítsd össze a 2 vasat, azonos beállításnál, antenna nélkül hol tudsz erősen eltérő feszültségeket mérni. A C1674, a C1675 tranzisztorok középső lába (kollektor) jellemző. Ott 7 V körül kell mérni. Ha megérinted, valami zajt is beviszel. Azt is érdemes összehasonlítani.
Elindultam ezen a vonalon, a 2902 lábait megmértem, nagyjából hasonlóak az értékek a "jó" (FM-ben ez se vesz rendesen) és rossz rádión. A képen jelölt sarki lábon mindkét rádióban 7 V körüli feszkó van zajzárral és nélküle is. A vele átlós sarkival zajzárral van csak feszkó. (a műszer negatívját a tápcsati negatívjához tettem)
A lemezke alatti két láb érintése hatásos, a rosssz rádión az egyikre erősen felzajosodik, ki is keveredett valami műsorszóró adó, a másikra inkább csak pattog-serceg nagyokat.
A jó rádió vétel közben viszont elhalkul, ha hozzáérek ezekhez a pontokhoz.
Ennek viszont érdekesebb baja lehet. Ide már voltmérő is kell. Annyit azért kipróbálhatsz, hogy rámérsz a 2902 négy sarki lábára. nyitott zajzárnál egyiken sem szabad 8 V-nak lennie. Abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy van olyan Stalid, ami vesz jól. Annak a vételi feszültségeivel tudsz összehasonlító méréseket csinálni.
De egy apró próba: alul a panel közepén van egy kis árnyékoló lemez. Azt forraszd le. Az SSB szűrő lábai vannak alatta. Abból 2 db földre van kötve. A másik kettőt érintsd meg egy darab dróttal, aminek fogod a másik végét. Egyiknél jó hangos zajt kell hallanod a felhangosított vevőből. A másiknál halkabbat, de jól hallhatót. Evvel a KF erősítőt lehet lepróbálni. Ha kuss van, akkor hátrébb van a bibi.
Viszont nem tudtam ellenállni egy újabb Stalkernek, lassan lesz mindkét autóban, meg a garázsban is, meg még egy hátizsákos gyalográdiós is :) Igaz, hogy eddig kb. 2 QSO-t sikerült csinálni a nyáron, mert olyan "sokan" használják, de jó az ha van :D Gyönyörködni a készülékben, és hallgatni a sistergést/terjedést legalább lehet :) (még jó, hogy már az elmúlt 25 évben kb. 3-szor játszom el ugyanezt)
Szóval ez az "új" is ilyen ezer éve nem használt, ismeretlen működésű, és természetes, hogy ez sem jó. :( Nyitásnak kicseréltem az összes elkót benne újra (hogy na majd megoldom én!), de nem hozott eredményt sajnos...... Adás van szépen, minden csatornán, (SWR-PWR mérőn a W-ok is stimmelnek) de vétel semmi, semelyik módban. Hangszóró alapsuss meg van, hangerőt is viszi, zajzár is megy, hangos FM fehérzaj is van, de az antenna felől semmi jelet nem vesz. Teljesen érzéketlen az antennára, semmi reccsenés, zajemelkedés, semmi, amikor beledugom. Az RF Gainre is érzéketlen. Esetleg erre valami tipp?
Azt megpróbálhatod, hogy FM vételzaj közben a kék vasmagos tekercsen hangolsz +- fél fordulatot. De előtte jelöld meg hogy állt. Ha semmi nem változik, akkor jó eséllyel tekercs hiba. Zaj maximumon kell állnia. Az IC 3-as lábán 6-8V feszültségnek kell lennie. A tekercs pár Ohm ellenállású. Ha betekerve a vasmagot kicsit javul, akkor lehet a búra alatt lévő kis kondi elrohadva.
Talált-süllyedt a "AM-FM néma, zajzár nélküli" Staliban a 2902 melletti 2 db (te 3-at írtál, de én csak 2-őt leltem ott a közelben) 47 mikrós kondi egyike full zárlatos volt. Érdekes, hogy egész újszerű fekete volt már mind2, nem a gyári szürke. Ezek már addig se tartanak úgyfest, mint a gyáriak.
Viszont a másik Staliban kicseréltem ezt a 2 db 47 mikróst, meg a másik FM-IC 3-as lábán lévő 10 mikróst, de az nem hozott változást, ott továbbra is gyenge az FM vétel. Zajzár az megy, AM-ben is vesz, de FM-re váltva erősen elhalkul(szinte semmi fehérzaj), és nagyon halkan, elég torzan veszi az adásokat. Van még ott a 10 mikrós környékén egy icipici 0,1 mikrós, olyanom nem volt, azt nem cseréltem.
Vettem újra nosztalgiából 2 Stalkert, de egyik sem tökéletes(miért is lenne). SSB-ben jók, de az egyik se AM-ben, se FM-ben nem vesz semmit, zajzárra se reagál, a másik pedig csak FM-ben süket, némi zaja van, a zajzár is működik.
Anno úgy rémlik egyszer már jártam így, és valami két kondit ajánlottatok kicserélni, és helyrejöttek. Melyik az a kettő ?:)
A végfok javítás is megoldható, de gyakrabban más rossz benne. A végfokot árammal ellátó nagy zöld SB754 tranyó. Rá kell mérni, hogy a kis rövidzáró panelkán van-e táp AM/FM-ben 7 V körül, SSB-ben 12 V körül kell lenni.
Szia, itt a nagy stalker/grant adasvetel cserebereben hozzajutottam egy granthoz (regi, nem classic), de nincs kimeneten semmi. Valszeg vegfokserult lesz, van meg ehhez vegfoktranyo, vagy csak a fetes atalakitas megy? Koszi
Az előző Sirio Tornadó antenna 46758 sz. hirdetését június 19-ig komoly érdeklődésre tekintettel felfüggesztem. Köszönöm a megértést, amennyiben másképp alakul úgy újból hirdetni fogom. Köszönettel: CB 4562, HG5ARJ
Egyet fizet kettőt kap! Eladnám a Sirio Tornado 5/8-os antennáimat, az egyik hiánytalan, a másikat alkatrésznek adnám mivel hiányzik a horizontális pálcacsatlakozó tartója. A vertikális sugárzó csatlakozó mindkettőnél teflonra volt cserélve. Így a kettő 15 eFt lenne. Mindkettő volt tetőn, nem sérült egyik sem. Átvehető a XII. Kerületben, érdeklődni +36 30 9540 562 telefonon kérném.
Amit gyárilag adnak hozzá, az leginkább arra jó, hogy árbóc tetejére tudd vele rögzíteni. Nade pont az vesz balkonantennát, akinek nincs lehetősége antennát árbócra (tetőre) tenni.
Azt nem tudtam hogy kell távolság, azt hittem amit adnak hozzá bilincset azzal egyből lehet az erkélykorlátra tenni. Kössz hogy irtad, gondolom akkor a többinél is kell.
Nekem a Boomerang A van. Kell hozzá egy 80-100 cm-es konzol, ami eltartja a falsíktól. De még így is kompromisszumos lesz egy tetőre rakott antennához képest.
Szeretnék venni ottholra egy bázis antennát CB rádióhoz. Erkélyre lenne téve mert panelházban lakok ezért korlátozottak a lehetőségeim. Három antennát találtam ami jónak tűnik, de nem tudom melyik vegyem meg.
Sirio Boomerang A
Sirio Boomerang W
LEMM MINI GP AT 40
Melyiket ajánlanátok, melyiknek mi az előnye, hátranya a többihez képest, vagy esetleg van jobb ami nem túl nagy és erkélyre is szerelhető.