Megértem, nyáron én is nagyon fosok, a görögöknél még rosszabb amiatt, hogy 25 lóig nem kell jogsi, mégtöbb idióta bérlős van. Szezonon kívül jobb a helyzet, a helyiek azért képben vannak bár a horgászok meg sokszor direkt köcsögök mert nem tetszik nekik valószínűleg, hogy ott vadászok,ahol pecázni szoktak - és direkt pofátlanul közel jönnek,hogy idegesítsenek. De olyankor legalább tudom, hogy nem fog a fejemre menni, mert fél szemmel figyel, meg várja,hogy hátha majd elmegyek inkább. Persze ilyenkor csakazért sem, rohadjanak meg.
Horvátországban sajnos az alapokkal is nagyon nagy a baj.
Ez a 300 méterre a parttól nem megyek siklásban, ez nem nagyon jön össze szinte senkinek.
Kb 3 hete tőlünk kb 50 méterre 2 méterre mentek el a szigonyos srac mellett mert az idióta meg akarta nézni a búvárbólyát siklásban a parttól 150 méterre. Üvöltöztem neki de hiába, volt 2 másik aki meghallotta, azok megköszönték. Félve megyek a vízbe. Odáig jutottunk, hogy Timi a bocival ott evezget körülöttem a bólya ellenére.
Bő tízéve volt egy nyár amikor 1 hét alatt 3 búvárt gázoltak halálra, akkor kint volt az összes rendőr, meg kapitanija hajó és mindenkit xarrá bírságoltak aki előbb elnyomta a gázt.
Erre nincs általános szabály, elvileg bárhol lehet szigonyos,ahol nem tilos vadászni. Előfordulnak olyanok is,akik kiúsznak a parttól 1-2km-re lévő vízalatti zátonyokhoz, és csak a bóját fogod akkor látni a semmi közepén.
Van aki partról megy be, és part mentén, vagy a part közelében (általában 50-100m-en belül a parttól) vadászik, van aki meg csónakból, de azért akkor is általában pár száz méteres körzetben el fog onnan általában kolbászolni, szóval lehet, nem is látod a csónakot ha takarásban van valami szikla mögött.
Laikusként kérdezem, ezt a búvárkodást a bójával hogyan kell elképzelni? Nincs ott a csónak a közelben ami gyanússá tenné, hogy a bója ahhoz tartozik? Vagy a partról indulsz?
Vannak tök egyértelmű búvár bóják,amikor messziről látszik,hogy búvár van a mélyben.
De számos labda,fender úszkál a tengerekben,amiket elsodort a szél,vagy leestek a hajókról.Ezek közül én párat begyűjtök.Van távcsövem,megnézem alaposan,hogy miről is van szó.
A múltkoriban szó volt itt, vagy a motorcsónakosban Temu-s Koetsu kínai propellerről. Bátran próbát tettem, rendeltem egyet. Ma kipróbáltam, és azt kell mondjam, méretpontos, pont azt tudja mint az azonos méretű Solas. Harmad áron. Hogy a tartóssága és a fenékkaparása milyen, azt majd az idő dönti el. :)))
Kisebbik horgony. A mostani sodrásban (6-7km/h) nehezen áll meg sóderben*. Agyagos fenéken fog rendesen.
* 0,6-1,1 km/h-val "csúszott", de aztán ~2perc után megállt. Attól tartottam valamiben elakadt és nem tudom felhúzni, de simán kifordult ahogy fölé értem. Igencsak bele kellett kapaszkodni a kötélbe hogy húzni tudjam sodrással szembe a csónakot.
Hát ja, mikor a fejed mellett mennek el, kevésbé poén.. Többen halnak meg ebben szigonyosok, mint bármi egyéb búvárbalesetben.
A görögöknél pl a bérlősöknek nem is említik mi az a búvárbója, simán odajönnek méterekre majd videóznak ha meglátnak, mint valami látványosságot, miközben a fejemtől karnyújtásnyira megy el a hajócsavar.. Részben ezért is nem megyek már nyáron ilyen helyekre.
jesszusom, még jó hogy nem nyírtad ki.. azt megértem, ha a fogalmatlan turisták odajönnek 2 méterre a bójától és nem értik, mért vagyok ott, mikor pont azt jelzi a bója, hogy maradj legalább 50 méter távolságban a hajóval.. de hogy te is rámész egy búvár fejére, rutinos hajósként...
Igen, gyakorlatilag azért, bár nem tudom mennyit befolyásol az a 3° amennyivel eltérnek egymástól. Ez várhatóan úgy lesz, amelyikbe kötve a láncot jobbnak mutatkozik a horgony, abban fog maradni. :))
Téged nagyon szerethetnek ezek a rendőrök,hogy minden évben igazoltatnak🙂
De az is lehet,hogy a feleségedet akarják megnézni mindig közelebbről🙂
Vagy az is lehet,hogy csak segíteni akartak,mert feltűnt már nekik is,hogy ott járod a köröket ebben az öbölben már egy hónapja,mint egy búgócsiga,gondolhatták,hogy beszorult a kormány,és csak körben tudsz menni🙂