Ha ehhez a témához, elsősorban a váckisújfalui id. Rell Mihály és Petrovics Judit felmenőihez van valakinek valami infója, azt nagyon szépen megköszönném.
Új vagyok itt a topikon, szeretnék néhány kérdést feltenni, hátha valaki tud segíteni.
A Váckisújfalu községbeli Rell és Petrovics családok eredete, családfája érdekelne, a témában próbálok infókat gyűjteni.
Amennyire az tudható, mindkét család már a 19. sz. közepén a falu lakója volt.
Egy adat szerint a Petrovicsok, vagy legalábbis egy részük római katolikus volt, a Rellek a rendelkezésre álló adatok szerint evangélikus felekezetűek voltak.
Az 1870-es, 1880-as években élt a faluban egy házaspár, Rell István és Petrovics Judit, akiknek két fiúgyermekük, István és Mihály is két faluval arrébb, Ikladra nősült.
Tudom, hogy már volt téma korábban, de hátha van valakinek valami újabb jó ötlete ennek a rejtélynek a megfejtésére. Mindent leírok, ami biztos és azt is, hogy én mit gondolok.
Meszes Katalinról - a születésijéről - van szó.
Ami biztos: 1841-ben ment férjhez Cserkesz Györgyhöz. Ekkor Kisatádon (Somogy megye, ma Nagyatád része) élt.
1870-ben hunyt el Nagyatádon. A bejegyzés szerint 47 évesen. Itt csak férje neve (aki stimmel) és árvái száma szerepel, semmi más hasznos infó nincs benne (pl szülők neve sem sajnos), így ezt nem is linkelem.
Kézenfekvőnek tűnik az alábbi születés: 1823-ban (az évszám még stimmelhet is). Csakhogy ez balatonújlaki bejegyzés:
Elméletileg persze nem kizárt, hogy a nagyobb távolság ellenére ez az igazi születési. Azonban: ez a család, Meszes-Mészégető Mihály (még az 1840-es években is születtek gyermekei, igaz, már a második feleségétől, az első 1834-ben elhunyt) és felesége és (a balatonújlaki) Katalin összes testvére végig maradtak Balatonújlakon, nem költöztek el onnan.
Találtam nagyatádi bejegyzésekkel egy Meszes családot, akiknek 1807 és 29 között születtek gyermekei:
Sajnos Katalint nem találtam közöttük (átlapoztam az összes születésit egyenként), de valahogy ez a megérzésem, hogy ők lehetnek az igazi szülők. 1. Más katolikus Meszes családot nem találtam a környéken, aki időben ide illene.( leszámítva a balatonújlakiakat; ők amúgy sokszor Mészégetőnek is írták a nevüket). 2 Úgy vettem észre, hogy (főleg Nagyatádon) szinte az összes család egy adott helyben, körben mozgott, nem ment el messzire. 3. A Meszes-Vidák házaspárnál 1823-24-ben pont van egy "lyuk", amikor nem ír születést és oda pont "bele illene" Katalin születése. 4 Meszes Katalin házasságijában Kisatád van feltüntetve az ő lakhelyeként és a Meszes- Vidák házaspár is Kisatádon élt 1823-24-ben.
Kissé dagályosra sikeredett, de előre is köszönöm, ha valaki tud segíteni ötletekkel, meglátással, vagy egyéb adattal!
Hitomi6789: A. József 1873. márc. 15-én született, A. Lajosék Gizella lánya pedig 1873. nov. 10-én. Ez is ajm elméletét erősíti, miszerint Lajoséknak József a nevelt fiuk lehetett. 8 hónapra született gyereknek esélye sem lett volna még egy hetet élni abban a korban (szerintem). Örökbefogadásokkal az árvaszékek foglalkoztak: https://mnl.gov.hu/faq/orokbefogadasra_vonatkozo_iratokat_keresek
Valamiféle kötödése biztosan volt a családnak a vasúthoz, mert Lajos Vilmos és Rudolf fiai születésekor is vasúti írnok volt. A családi legendáknak mindig van valamennyi igazságtartalma. Igen, István miskolci születésű az anyakönyvi bejegyzés szerint.
Mivel Antónia eszéki születésű volt, én valószínűbbnek tartom, hogy András is délről vándorolt Beremendre. (Az ADT-n sok újságcikk foglalkozik Gusztávval és a családjával, ha ingyenes nap lesz érdemes ránézni. pl.: vadászbaleset, robbanás, ellentét a mostohaanyjával stb.)
Nem tudom hogy ilyent kérhetek-e hogy közületek bárki felkutatná a hiányzó láncszemeket A Garay Molnár István nemes családig Ez egy Mosztári magyar leszármazottjának kellene segítteni én már nem tudok neki többet felkutatni .
Ő ezt nem kívánná ingyen fizetne érte . Magyarul már csak Ő beszél a családból előzmények :
115.sor Véber Anna (Wéber Anna Maria Theresia) Gölniczbánya 1864.11.25.
Egy másik vasúti csomópontnál olvastam, hogy a vasút építése után megmaradtak a felvonulási épületek, barátok, amit lefoglalhattak a letelepülők, dolgozók.
Az anyakönyvekben szereplők között van lámpakezelő, kocsimester.
There are various types of bets on the soccer toto site. There are win/loss, unover, corner kick, drawing, yellow/red, with or without pk, scorer, double chance, both teams to score, number of warnings, and last 5 minutes betting. The types of bets available for each affiliated Toto site may differ.
Uramatyám, ennyi új információ!!! Nagyon köszönöm Neked is hogy ránéztél. ☺️
Annyi mendemonda volt mindig a családban (mint szinte minden családban) arról, hogy milyen jó módból származunk, bár azt is suttogták, hogy az egész történet alapja az, hogy egy vagyonos/nemes családfőnek elcsavarta a fejét egy cseléd vagy szolgálólány, aki gyermekkel "ajándékozta" meg. És hogy ez a nemes a nevére is vette végül. (Hogy a cselédet is, vagy csak a gyereket, az nem egyértelmű). 😅
Jól látom hogy az Antalfi István Miskolcon született? Az elvérzést valami baleset vagy szintén a vérbaj okozhatta? 🫤
Azt a mindenit, lesz még itt mit nyomogatni, kutatni... 😁
De jó, hogy más szemszögből ti is megnéztétek egy kicsit!
Bár annyira nem szívderítőek... (Az ük-ük ükanyám egy vérbajos bakter volt? Vagy hajléktalan az állomáson? Tele törvénytelen kölkökkel... És hányat hagyhatott még Nagyváradon....)
A kérdés az, vajon Török Lajos a gyerekek születése előtt halt meg, vagy valamikor az utolsó gyerek és Mária halála között tartott a házasságuk.
A legérdekesebb bejegyzés, amit ajm is belinkelt, Rozália keresztelése. A keresztszülők, Kádár Antal és Török Rozália nagyváradiak, lehet, hogy a feleség Lajosnak rokona volt. A fenti linkek alapján viszonylag biztosra gondolhatnánk, hogy István volt az apja, József és Lajos pedig a testvére. Csakhogy a bejegyzés szerint „Antalfy Mária József leánya ref.” Talán félreírás, nem tudom, sajnos a püspökladányi református anyakönyvek közül sok év hiányzik.
Befizetem a tagdíjat és hozzáférek az anyakönyvekhez és szabadon tudok keresgélni vagy megadom hogy ki érdekel és az ismert adatait, aztán elküldik, ha megvan...
Viszonylag új, kB. fél éves hobby nálam a családfa kutatás, mióta felfedeztem a Familysearch.org - ot. Voltak is kisebb-nagyobb sikerélményeim, de most teljesen elakadtam.
Keresném (szépapám? - vagy nem is tudom hanyadik felmenőm) Antalfi József szüleit, nagyszüleit. Az fix, hogy Nagyváradon született 1873.03.15.-én, innen már semmi sem egyértelmű, pláne hogy a nagyváradi anyakönyvek még elérhetetlennek itt: https://descopera.arhivelenationale.ro/
1. A házassági anyakönyv szerint házastársa Barna Erzsébet, anyja Antalfi Mária, apa nincs feltüntetve:
2. A halotti anyakönyv szerint a születési éve kB megegyező, a házastársa szintén Barna Erzsébet, a szülei meg Antalfi Lajos és Mogyorósi Juliánna. (Ők Püspökladány inak, felmenőink tényleg éltek ott.)