Ez méltánylandó. Én ellocsoltam a kertben amíg azzal hűtöttem. Ha kiszámolnád a hőszipka fogyasztásból mennyi víz kellene, lehet, hogy felinná a talaj. De nem akarok erősködni....
van fúrt kutam, de túl környezetvédő vagyok hogy ilyenre használjam, a vizet nem tudom hova tenni, a visszasajtolás meg annyi energia mint a hőszivattyú.
Említettem korábban hogy van kádárkocka aminek az alja padló+falfűtéses, a tetőtér pedig rendszerlemezzel borítva, becsövezve a gipszkarton alatt.
Sokat olvasgattam és sok "nem elég hűtésre" infót kaptam, aki meg használta az dícsérte...
Szóval beüzemelésre került pár hete, a tapasztalatok:
- gyors lehűtésre valóban korlátozottan alkalmas, nem olyan mint egy klíma hogy azonnal fújja is
- sokkal kellemesebb mint egy klíma, nem zúg, huzatol (miközben meleg a tetőtéri gipszkarton a fejednél), olyan érzés mintha egy régi hűvös házban lennél ahol hidegek a falak
- a tagoltság nem gond (nálam a tetőtérben 5 helyiség van, elég sok beltéri vagy légcsatornás cucc kellett volna).
Egyelőre a vezérlés nem túl bonyolult, van egy régi ON/OFF hőszivattyú, az dolgozik egy 200 literes pufferre. A puffernél mérem a hőfokot, 20 foknál indul a hőszivattyú és 12 fokig hűti vissza. Onnan egy keverőszeleppel állítok elő folyamatosan 21 fok +-0.5 fok előremenő hőmérsékletet, ami a nap 24 órájában megy a padlóba és a rendszerlemezekbe is. így kihasználom a padló hőtároló tulajdonságát is.
Ez a cirkusz egy modern inverteres gépnél valószínű nem kell.
A 21 fokos víz csinál egy 22 fok körüli padlót, kellemes, egyátalán nem zavaró (20 fok körül már nem volt olyan kellemes).
Bent a tetőtérben a külső hőmérséklettől függetlenül 24 fok körül van állandóan (előtte már 30 is volt), itt majd nyilván az előremenőt változtatni kell a beltéri hőmérséklet függvényében, ez majd később automatizálódik:
A puffer és az előremenő hőmérséklete így alakul, látszik hogy a hőszivattyú (mivel feleslegesen nagy) viszonylag sokszor megy rövideket, ezen majd még finomítok: Összességében a hőérzet szenzációs, nagyon meg vagyok vele elégedve.
A további fejlesztések majd az alábbiak lesznek:
- belső hőmérséklet függő szabályozás
- a hőszivattyú ciklusainak csökkentése (inverter, nappal hidegebbre hűtött padló, stb)
- a hőszivattyú üzemidejének nappalra tolása a direkt napáram felhasználás miatt (a lenti épületrész betonban tervezek betárolni és onnan csak cirkuláltatni a fenti GK mennyezetbe este)
Alá ne tegyél semmit mert akkor benn ragad a pára a sárfödémben és leszakad.
Vegyél olcsó gyapotot, terítsd le és csókolom ott ahol hozzáférsz, legalább a szoba fölött.
Pár 10 ezer Ft-ból megvan, nem hiszem hogy érdemes pályázni emiatt.
Járni módjával lehet rajta, 5-10 alkalommal végigtapostam már anyámén is (parabola buzerálás és hasonlók miatt), látszik rajta de nagyjából kirúgta magát.
Ott a padlás földdel, talán agyaggal borított. Arra kell fólia, milyen szigetelés a legjobb, üvegyapott, kőzetgyapot, purhab? Mondjuk nem tudom, hogy egyáltalán van lehetőség választani az ingyenes padlásfödém szigetelés esetén. Van valami lista az ilyen padlesfödém szigetelő vállalkozókról vagy bárki csinálhatja? Írták, hogy megbízhatót keressünk, ez tényleg fontos lehet, mert ez például szakszerűen lerakott szigetelés vagy csak odadobálták? Erre, hogy lehet rámenni?
Pontosan így van. Csak hát a billentyűnél sopánkodni, hogy mit miért nem éri meg sokkal egyszerűbb.
Pont ma beszélgettünk valakivel, hogy a nagyapám milyen dolgokat alkotott mikor én még épp járni kezdtem, kb 50+éve. Saját gyűjtésű fából, hullott agancsból, házi faesztergán, kovácstűzön, meg minden szarja volt az öregnek. GYártott mákdarálót, kézikocsit MÍVES faküllős kerekekkel, cirádás vasveretekkel 1:2 méretben csíkozott díszfestéssel, saját gyártású öntözőkannát táblalemezből, nekem pedáloskocsit táblalemezből, Lóvasalatot bármilyen vasból kovácsolva, meg még ezer mást.
Ma meg leül a polgár a sorozat elé, reklámkor meg teleszarja a netet a siránkozással, hogy szar az élet.
Csak arra céloztam, hogy addig van ez így, amíg az éppen regnáló qurmányban rá nem néz a számokra valaki, hogy nézd már, ez jó mindenkinek, hát nehogy már. Majd jól 'igazságosabbá' és "átláthatóbbá" tesz az egész energiaszektort.:))
Egy normál tégla falazat bőven el kell bírjon egy pár klímakonzolt akár egy 50-60 kilós kültérivel. (persze, ha tégla a fal, és nem vályog..) Tisztességes tipli/dűbel megtartja.
Gondolj bele, egy 100 literes boylert is megtart egy válaszfal is. a fürdőben. az legalább 120kiló.
Azért ehhez a fogyasztáshoz tegyük hozzá, hogy a mostanság jellemző enyhe télen igaz, hidegebb teleken simán lehet 50%-kal több is. És az is kérdés, meddig lesz ennyi a H-tarifás ár.Persze ha az drágább lesz, minden más is többe fog kerülni. Hőszigetelni kell erősen.
Klímával fűtött kádárkockám van, jó nyílászárókkal, födémszigeteléssel. Fűtésben évi 5-5500 kwh áram fogy el H-tarifával (110-120e Ft). Fal és padló hőszigetelése után évi 3000kwh-ra számítok majd. Az egész ház fűtve van, nem spórolunk.
Ezen az oldalon egészen jó összefoglalók vannak, remélem szakmai szempontból is megfelelőek. Valahol írták, hogy 100m2-es ház fűtésére 3 ilyen Midea Xtreme Save MSAGBU-12HRFNX ajánlanak, szerintük a Mitsubishi MSZ-AY35VGKP / MUZ-AY35VG piac legjobb Japán klíma készüléke. Írják, hogy fűtő klímáknál a kültéri egység súlya is fontos, extrém példa a Gree Amber Royal GWH12YD/S6DBA1A , kültéri egység: 45 kg. Ezzel a céggel van tapasztalat vagy tudtok párat ajánlani, akik beváltak?
Mondjuk nem tudom egy ilyen 60-as években épült téglafalú ház mekkora kültéri egységet bír el.
Elképesztő, hogy menyi fogyaszt az őrláng. Ha kikapcsolom 2 szobában, ahol kb.14 °C volt idáig a fürdőszobából, meg a fűtőt szobából kapott meleg miatt, gondolom nem lesz fagy, mert eddig sem számított az őrláng.
747 Ft/m3 lakossági árral 300 ezer Ft/év. Kacagva fűthetné villannyal a fürdőszobát és használhatna villanybojlert csak az őrlángok kikapcsolásával való spórolásból.
Csak az átfolyós vízmelegítő őrlángjának fogyasztása többe kerül, mint a villanybojleré? Megdöbbentő?
Anyám nem fért bele a gáz kvótába csak ha fagyoskodott, nem kérdeztem semmit hanem beállítottam hozzá pár tekercs 10cm-es gyapottal, mondván előrehoztuk a karácsonyt.
Az asszonnyal 2 óra alatt kb leterítettük a padlásra (Ami egyébként szigetelt volt a rétegrenden belül is, csak 30 éves szinten), és láss csodát kényelmesen belefért utána.
Majd felkerült egy klíma is amivel tudja napközben melegítgetni azt az egy szobát ahol tartózkodik, és csak éjszakára kapcsolja be a gázt, így 1000m3 alá került.
Utólag örül neki, akkor tiltakozott, de nekünk meg az a dolgunk hogy segítsük a szüleinket.
A szigetelést csináld meg ha tudod, és egy klíma sem a világ vége abba a szobába amiben a legtöbbet tartózkodik. Nyáron is örülni fog neki.
1 kW áramból akár 4-5-szörös mennyiségű hőenergiát képes előállítani a hagyományos, elektromos fűtési megoldásokhoz képest. A régi FÉG konvektorokhoz képest mennyire lehet hatékony?
Tövis leírta már neked, miért nem figyelsz, ehhez nem kell visszamenni az alsó tagozatba.
Konvektor hatásfoka 50%, kb jól saccol tövis, önámítás ettől többen reménykegdni.
SCOP 4 felett. Na ezt nyomozd ki hány % és hasonlítsd össze az 50% hatásfokkal.