Lehet az több mint 2 óra. Még a szűkre szabott hivatalos normaidő szerint is. A 20 éves csetreszek megbontása még növelheti az időt. Nem nagyon vagy képben, úgy látom.
A 100e zsebbe munkadij egy szelepfedél lefel melóra egyértelműen a lehúzás kategória.
Még szelepállítással is, ami vagy kell vagy nem, átmérni 10 perc.A teljes meló ha két óra ..max...akkor ez luxusautó szalonok számlás munkadíja, kb egy 5csillagos lazac árát fizetteti veled a sarki büfés hotdogért.
Lehet vagy max 20e az a gumitömítés de inkább 10körül.
Ha a teljes fedelet cseréli, a munkadij akkor is ugyanaz, végülis neki mindegy mit csavaroz vissza.
Azt viszont tudd, pesten ma kétféle maszek van. Ez a lehúzós, aki egyébként meg fogja csinálni kb jól. Mert kevés autóból jól él, nem idegbeteg, lassan csinálja, tán még rá is figyel...kevesen járnak ilyen díjon oda.De sokat kér tehát megél belőle.
És van a másik féle, ahol az ár jó, csak amit csinál, az néha a semmi, a gányolás, a 3x kell isszamenni, a hónapos határidők. Mert tele vannak még a szomszéd utcák is a javításra váró hullákkal.
Vagy alámászni oszt cserélni magának. Nem egy polcnyi célszerszámot igénylő atomfizika. Btw kompresszor cserék 80%a pazarlás, és 90% ban egy szarabb utángyártott avagy C kat, alsópolcos megy fel a gyári, 10en éveket hibátlanul futó helyére.
Csakhát a mai világban kompit diagolni vagy javítani végképp kevesen akarnak. Ő újat dobott fel, az milyen meg meddig megy, mossa kezeit.
(Elmeletben lehet belső AGR -t növeli emap novelessel de nem tul effektiv. Ha 2 koros AGR van benn akkor mindenkepp szokott kipuffogoszelep lenni. De 2 körös AGR nem annyira gyakori haszongepjarmuveknel)
A zart exhaust flap nyilvan noveli a motor terheleset, ami segiti a bemelegest es ha az DOC es SCR utan van az exh. Flap. akkor szerintem probaljak tovabb "benttartani" a meleg kipuffogogazt a DOC-ban es az scr-ben, hogy tobb ideje legyen atadni a hőt monolitnak. Es ha tovabb van bent akkor tobb idő is van a a kemia reakciora.
"...hanem exhaust flap-pal oldják meg a kipuff visszavezetést?"
Lehet le vagyok maradva, de eddig úgy tudtam, az a bemelegedési fázis rövidítése miatt van. (fojtja a kiput, ezért több üza-t kell elégetni, gyorsabban melegszik)
"le kell szereltetni a rsz és kimosatni. Nem amikor kigyúl az ikon a műszerfalon, hanem amikor azt mondja a szaki, hogy most vidd el és mosasd ki. "
"ja.. mosni kell azt .ami ontisztitos.. (atvagy basszal.. ) "
2.0 Pd. Tulaj lustaságra panaszkodik. óra szerint 230e. km. Eltárolt hiba nincs. De a vezérlő szerint a tárolt hamutartalom 75gr. Baj? Nem baj? Hogyan fog az onnan öntisztulni?
egy CLIO 2 1.2 16V-nk is. Szelepfedél alól megindult a olaj, így kérdeztem tőle, mennyi lenne a tömítéscseréje (meg ha már lent van szepelfedél, akkor a szelepállítást is elvégeztené). Válasz: az minimum 100e (számla nélkül) ""
eleg regota berreg alapjaraton, de mostanaban mar hibat is dob alacsony rail nyomasra. (csak terhelesen... indulni poccre indul ) nosza.. mit nekem ez... szedjuk szet a nyom.szabalyzot, polirozzuk fel ahogy eddig mas 100 kocsin is bevallt .. (ha ideiglenesen, ha allandora.. tokmindegy. )
....hat ezen nem sikerult. :@@ vagy nincs nyomas.. vagy 1800barnal letilt. ..
a tehen megy a bontoba mert hullik az alja. a leanyos auto dolgozodni jar. az insi maradt az egyetlen hadra foghato jarmu / a motorokon kivul / erre bedobja itt nekem a kulcsot. .. uj alkatresz van.. 150 font hetfon. vagy 40 szerdan.. (u.a )
itt allok harom nappal a koltozes elott. (jon berelt teherauto, de autok hasznalata igy nullara redukalodot.. )
Nagyon nem mindegy hogy mit javított. Egy kompresszorcsere lehet azért is mert a kompresszor belülről megszorult, csapágyas lett, stb. Ha darálódtak az alkatrészek, akkor a patront, és a klímahűtőt is cserélni kell. Egy klímajavítás alsóhangon lehet 200.000, és akkor még nem is "drága". Mindenképpen új kompresszor javasolt!! Hiába drága.Mostanában egy mezei szerelő óradíja 10000 ft. Dolgozzon rajta 7 órát, az 70000. Innentől közel van a 2-300000.Ilyen lett a világ.
A klímaszerelésért a legforróbb nyári napokon, ha utólag minden jó és működik, akkor mindenki annyit kér, amennyit akar. Ha nem tetszik, lehet izzadni.
Sajnos ő olyan szerelő, hogy előre nem tudja (nem akarja) megmondani mennyi lesz a vége, csak nagyságrendileg.
Máshol olvastam, hogy ez jelenleg sajnos teljesen normális. A márkaszervízek magasabbóradíjjal számolnak, de normaidővel szálnak, az "általános" szerelők meg alacsonybb óradíjjal, de annyi órát, amennyi valóban ráfodításra került.
A szerelőmről csak egy példa: korábban volt egy CLIO 2 1.2 16V-nk is. Szelepfedél alól megindult a olaj, így kérdeztem tőle, mennyi lenne a tömítéscseréje (meg ha már lent van szepelfedél, akkor a szelepállítást is elvégeztené). Válasz: az minimum 100e (számla nélkül) + az anyag, de csak a végén tudja megmondani...
Nagyon érik a szerelő váltás, mert már másodszorra érzem úgy, hogy az általam fizetendő munkadíj nincs arányban az elvégzett munka(óra) mennyiségével. Van némi rálátásom, műszaki ember vagyok autószerelői tapasztalattal (jó pár éve más területen dolgozom), de mivel egy szerelőhöz járok néhány éve (azért szerencsére nem kell havonta menni), így nem tudom hogy az árak szálltak így el, vagy a szerelőmnek kezd vastagabban fogni a "tolla". Nem szoktam utólag reklamálni, ha nem tetszik az eljárás vagy az ár, akkor legközelebb már máshová megyek.
Sajnos a szerelő nem igazán kommunikatív, így ha rákérdezek hogy jött ki a végösszeg, nem igazán kapok pontos egyértelmű választ.