Kérdezz, jár erre pár guru. Hamarabb kapsz választ, ha precízen leírod mi a baj (oprendszer, sw verzió, hibaüzenetek, egyéb) - de kérünk, egy kérdést ne írj bele több topicba, kérdezés előtt keress vissza, hátha már volt a problémád.
Ja, és amennyiben warez windowsod lenne, ez nem az a hely ahol segítene bárki. És kodekpakkot, soha, sehova sem teszünk fel.
Én nem vitatkozni járok ide, hanem tájékoztatást adok, ha szükségét érzem. Ha te tévedésnek tartod amit írtam, akkor az a te dolgod. Triviális dologról van szó, azt gondolsz írsz amit jónak látsz.
" Néhány olyan HDD is létezik, amelynek a redundáns adatok számára ugyanakkora hely van , mint az írható adat terület."
Aztán ez melyik az és honnan az infó?
"ezért lehet ugyankkora lemezre kb ezerszer több adatot rögzíteni, mint kb 1988-ban"
Nem, nem a hibajavító algoritmus miatt. 8"as floppytól is elértünk a 3.5 két oldalasig és a kb. 100 kilobyte tárolásából rögtön 1.44 megabyte lett. mindenféle algoritmus nélkül. A kulcsszó amit keresel lehet pld. a: tárolási sűrűség.
Természetesen egy sok terabájtos HDD- felületén van hely a redundás adatoknak, amivel kijavítják az olvasási hibákat. Néhány olyan HDD is létezik, amelynek a redundáns adatok számára ugyanakkora hely van , mint az írható adat terület. A hibajavító algoritmusok már elképesztően jók, ezért lehet ugyankkora lemezre kb ezerszer több adatot rögzíteni, mint kb 1988-ban amikor egy 5G-os lemez csodaszámba ment.
Egy hagyományos HDD úgy működik, mint egy FM rádió vevő. Az adatokat minden formázás során más és más vivőfrekvenciával FM moduláció használatával viszik fel. Kiolvasáskor az utolsó FM vivőre hangolt rezgőkör igyekszik az olvasott "hullámfelhőből" kiválasztani legalább 6dB jel zaj viszonnyal az utolsó felírás frekvenciáit, amit egy komparátor állít helyre négyszögjel sorozattá. De az olvasás közben azért a mágneslemez maradék remanenciája miatt jól kiválaszthatóak a korábbi FM vivővel felvitt adatok is - szűrő kérdése csupán. Ezért kell annyiszor újraformázni és felülírni az adatokat, ahány FM vivőre a rendszer képes. A modern Tb-os lemezeknél ez több száz vivőfrekvencia is lehet. viszont a korábbi vivők jele annyira mélyen van már a zajban, hogy nem is lehet azokat kiszűrni és kikomparálni.
Egy SSD-t elegendő egyszer felülírni, mivel nincsen hiszterézise és remanenciája a celláknak és nem használ semmilyen modulációt mert a rögzítés nem analóg, hanem tisztán digitális.
"Nekem bőven elég ha még a Kürt sem tudja visszaszerezni az adatot róla 1x után."
Hadd segítcsek: (nem elhanyagolható eséllyel) vissza tudgya.
"De megértem ha te országgyűlési laptopok hdd it ha értékesíted a KGB felé akkor legyen inkább 3szoros.."
Hadd segítcsek megint: szerencsére semmi közöm sincs bohócegyletekhez, azt viszont tudom, hogy komolyabb helyekről még a leselejtezett, megsemmisítésre szánt adattárolók sem kerülhetnek ki enélkül.
(Mi pl. - az egycerüség kedviér' - felügyeljük a zúzást, az a leggyorsabb...)
"Hátugye ez azér' nem teljesen így van, már ha hivatalosan is szeretnéd "biztonságosan törölt"-nek nyilvánítani."
Nekem bőven elég ha még a Kürt sem tudja visszaszerezni az adatot róla 1x után. De megértem ha te országgyűlési laptopok hdd it ha értékesíted a KGB felé akkor legyen inkább 3szoros.. :D
Nem érted. Nem az a 3 teljes írás a lényeg hanem az hogy utána ez megakadályozza a garbage collection működést, ami belassítja és a terheléselosztás nem fog működni azaz hamarabb tönkremegy.
Te lehet hogy selejtezel de mások azért törlik a lemezüket mert eladják (vettek nagyobbat) a használtpiacon (hogy mások használják tovább).
Az alu-bili nem jó, mer' nem mágnesezhető, ugyi... ;-)
Amúgy én is furcsálltam, és egzakt 'vájt pépört' nem találtam, de több helyen említik a többmenetes eljárást, legkonkrétabban itt ni.:
"Akonkrétparancsacipher/w:directory.Ez a paraméter a kötet összes szabad helyét három menetben írja felül: először nullákkal, majd a 255-ös értékkel (csupa egyes), végül véletlenszerű adatokkal."
Ha lenne hozzá kedvem, megnézném működés közben egy vintendón, mit csinál, ha elindítom, hova mit irkál, de most pont nincs... ;-P