Keresés

Részletes keresés

Rendszer.hiba Creative Commons License 2025.07.27 0 0 39673

No, hasonlóan jó eredményeket felmutató pecás beszámoló sorozatot én is elmondok. :)
Ahogy elnézem, idén sok ilyesmi van ... 

A múlt héten is rászántam három napot a harcsázásra. Erről a harcsák nem igazán tudtak, vagy csak röhögtek az uszonyaikba, de semmi. Pedig pergettem, kuttyogtattam, és éjjel meg stupekoztam. 

Az a vicces, hogy pár nappal előttem a fiam a haverjaival három napot töltöttek el a hajón, és a gyerek negyven kiló feletti hareszt fogott az egyik kedvenc helyemen, illetve egy másik darabos meg kagylókkal teli akadót fogott. Az általam összeszerelt botokat és megkötött végszerelékeket használta, oda horgászott, ahova szoktunk... Neki több szerencséje volt, mint nékem. :) Vagy ügyesebb.  :))) 

Ez a hetem a szokásosnál is sűrűbbre sikeredett. 

Múlt hét szombat estétől kedd ebédig Bécsben voltam, ám a kedd esti naplemente már a Tisza-tavon ért. :)) 

Úgy döntöttem, most e pár napban inkább a pontyok kapják be, ne a harcsák. Bár az ismerősöktől jövő negatív hírek nem csak a harcsákról, de a pontyokról sem adtak okot a bizakodásra.  A nem jó hírek ellenére én akkor is biztatónak éreztem a dolgot, hiszen nem rég elkészítettem életem egyik legjobb bojliját (ezt a kinti macskák is igazolták, akik a készítéskor minden lehulló szemet behabzsoltak),  no meg "ezen" a terepen szinte minden év júliusában és augusztusában sok nagytestű pontyot szoktunk fogni. 

Kajakkal szokás szerint beeveztem, kitapogattam-megkerestem azt, hogy hova is rakjam le a bóját, mert kb 8 méternyi placc jó, előtte és utána is vacak a fenék... No és persze csak bojlival etettem, a botok zsinórján a meghorgászandó-dobandó távolságot filccel és cérnaütközővel is jelöltem, elvégre éjjel is pontosan kell megdobni a megetetett helyet ... természetesen minden dobáskor PVA-ztam... 

Két napig zéró, semmi kapás. Még halmozgás sem... Nem adtam neki több esélyt... Reggel összecihelődtem, áthajóztam az élőre... No majd ott! Hiszen ott is van pár tuti helyem. A kb 9-10 méter mélységű részt etettem aztán horgásztam meg. Kár volt a beszórt bojliért... ott is ...   Semmi. Ám nap közben olyan hajóforgalom volt, hogy tán az M7-eshez hasonlíthatnám a vizét. Éjjelre szerencsére csend volt. 

Péntek reggel hat körül összepakoltam, s usgyi a kikötőhöz, ami jó másfél órányira van oda. Volt pár munkám aznapra... A kikötő felé szedtem másfél vödörnyi döglött kagylót ...  

Mert szükségem volt rá csalinak szombaton, kuttyogtatáshoz. 
Egy jóbarátom meghívott egy kuttyogtatásra a Mosoni-Dunára, meg a Nagy-Dunára. 

A Mosoniról zsilipelve jutottunk ki a Dunára. Igen vad, zubogós, sokszínű, kőszórásos terelgetésekkel és ágrendszerekkel teli az a terület. Néha olyan örvényes részeken álltunk meg kuttyogtatni, hogy az áramlat a csónakot előbb megfordítgatta, aztán kitette a 10-15 méteres mélység felett csendesen forgolódó vízre. Természetesen nem csak ezeket a részeket kerestük, hanem a Dunán is voltak jobb helyek, azokat is. Pár kapással, meg minihareszokkal honorálta a víz az igyekezetünket. Illetve egy-egy jó kapással.Akasztottam olyan harcsát, ami csak vitte a zsinórt, megfékezni sem tudtam az első percben, aztán szerelék megkönnyebbül... horog valszeg nem jól akadt... 

A cimbora nadállyal, én meg kagylóval csaliztam. A kagyló volt a népszerűbb. :)) Már amennyire a pár cincálgatás és kapás alapján ezt ki lehet mondani ... 

Ugyanis érdekes, relatíve sok feljövés volt, de ezekhez képest relatíve kevés kapás. 

Délután visszazsilipeltünk, és estig a Mosonin pecáztunk. Itt jóval sekélyebb a víz, a jellemző vízmélység 3-6 méter közt volt. Viszont alig áramlott, csak ballagott, könnyebb volt meghorgászni. A Dunai durung ólmozást lecseréltem kvázi finomszerelékesre. Elég volt a 50 gramm ahhoz, hogy a zsinórom és a csalim függőlegesen merüljön mélyre. Itt is az apróbb harcsák voltak a jellemzőek, ám itt is elcsesztem egy jobb harcsát. Bár sztem jóval kisebb volt, mint a kinti. Forgatókönyv a Dunaihoz hasonló volt, csak itt alig 15-20 másodperc után tiplizett a harcsa. A horog most is hibátlan volt. 

Jah, vittem magammal pergetőpotot is, és az ígéretesebb helyeket vertikálissal is végigtapogattam. Eredménytelenül. 

Előzmény: Vosseler (39672)
Vosseler Creative Commons License 2025.07.26 0 1 39672

Horgásszunk is!

Csütörtök délelőtt fölmentem az Ipolyra.

Döbbenetesen alacsony víz, mérce szerint 40 centi, a szemem szerint legalább 60 hiányzik róla. 

Nade ha már lementem, akkor dobjunk!

Előttem combközépig érő víz, nem mély, de lágy iszappal. Középen lábszárközépig érő, hínár foltokkal, ami a meleg, lassan folyó vizek jellemzője nyáron.

A túlpart előtt, pont szembe velem, találtam egy sóderos, majdnem mellig érő gödröt, oda etettem főtt kukoricát, néhány szem bojlival.

(itt jegyzem meg, hogy fürdésre, kiváló a hőmérséklete. Nem hideg és nem meleg, igazi strand víz)

Egyik pecán method ananászos pellet és popup, a másikon, egy szem 20-as, májas fűszeres golyó. (3 hete ez működött)

Na most annyira működött, hogy az égvilágon, semmire, esmmi nem történt 2 nap alatt.

Balinok és csukák járőröztek előttem. 

Gondoltam egy nagyot, elővettem a rablós motyót, spiccbotot.

Fél óra alatt sikerölt 2 küszt "kiküszködnöm", egy szem csontira, vagy pici domi, vagy pici balin jött.

Az egyik snecit orrába megűzve, eldobtam folyásnak lefelé, a zátony oldalára. (láttam néha megvillanni a kishalat, olyan kicsi és tiszta volt a víz)

Leültem olvasni a székembe. 10 perc múlva, nagy csobbanás a kishalam környékén és már ment is a nyeletőfék. Nem gyorsan, de folyamatosan. Kicsit vártam, majd bevégtam. 

Megvan és nem is kicsi!!!

5 másodperc és lemaradt. 

Következő küsz, bedob, 1 órán át semmi.

Kiveszem, alig él, megtaposom, áttűzöm farokba, bedobom, 10 perc múlva megy a fék. 

Rzt is hagyom egy kicsit több ideig menni, megy is folyamatosan, majd megáll. Pár másodperc, megint megindul. Bevágok és semmi. A kishal rajta a horgon, fognyom nem látszik. 

Aztán a továbbiakban már a rablóson sem történt semmi, estére visszaálltam pontyra.

És ez a semmi, meg is maradt ma reggelig, úgyhogy úgyis esett az eső éjjel és még mondanak is, nem ázzunk végképp szarrá, összepakoltam, hazajöttem. 

De bitangul élveztem a nyugit, az énidőt, a fürdést, a hideg sört.

DLCBP Creative Commons License 2025.07.25 0 0 39671

Lejöttem a haveromhoz.  🙋

lapar Creative Commons License 2025.07.25 0 1 39670

"a katamarannak hivott muanyag horgaszos csonakokban is lotyog par ev utan a viz"

Ez a veszély csak állandóan vizen levő csónakoknál áll fenn, az olvtárs csak pár napra vizezné, egyébként szárazon fog állni.

Előzmény: baada2 (39668)
Vosseler Creative Commons License 2025.07.18 0 0 39669

Nem tudom ennél jobban leírni. 

NINCS SEMMI a csónak fenekén, csak a lemez és az azt összefogó, keresztbordák. (20x20-as szögvasak) 

A bordák közé szabtam az XPS-t. 

Ha az a Sikaflex-es szar nem tömít, akkor semmi. Szándékosan nem sima siloplast-ot vettem, mert az gagyi. 

Az egész alját, körbehúzom vele és a táblák találkozásánál is. (ide direkt csiszoltam rá "gyökölést", hogy legyen mibe nyomni a trutymót.

Azt is leírtam, hogy van egy 100x50x50-es, beleépített tárolóládám, aminek kb a felét nem fogom kihasználni. (magamat ismerve, no meg hogy alkalomszerű horgászatra fogom használni, nem napi szinten, túrázásra)

A láda, benne volt a hajóban, oda volt szabva, csak kivettem a fenék javítás végett.

Ha mégis bemegy a víz alá, akkor körbevágom a Sika-t és kiveszem belőle a cuccot. (ha leragasztanám, akkor ez sokkal nagyobb szopás lenne.)

Pont ma vettem vízleeresztő dugót, amit mindig kinyitok, amikor kisólyázom. (márpedig mindig ki fogom sólyázni, mert így tudom zárt helyen parkoltatni, valamint nem algásodik, nem csapkodja a hullám, nem akar senki belemászkálni, nem megy neki más)

Ha esik az eső, akkor az rögtön ki is folyik. Ezt találtam hirtelen olcsóbb megoldásnak, mint a ponyvát.

Előzmény: baada2 (39668)
baada2 Creative Commons License 2025.07.18 0 1 39668

3 ponton 'vitaznek'

1, az xps alatt is van vmi, hosszabb csavarral kell paltolemezt lehuzatni

2, egy hajo/csonak sosem lehet eleg nagy -> tarolot nem szabad elherdalni a kannaknak (lamanak is doodi-tol: 'kis gaz, kis kar')

3, nem tudod ugy tomiteni, h. a viz ne menjen ala, csak ugy h. ne jojjon ki -> nehany ev utan kuka. a katamarannak hivott muanyag horgaszos csonakokban is lotyog par ev utan a viz

Előzmény: Vosseler (39667)
Vosseler Creative Commons License 2025.07.17 0 0 39667

Mint írtam, van egy viszonylag nagy, zárható láda, amit visszateszek.  Abban a jövő hét is elfér. 

A tank, pont elvan a fartükör tövében.

Az orrába, maximum egy akksit teszek, annak meg maradt hely. (szándékosan)

Nincs mihez csavarozni a padlót. Csónak alja, XPS, platólemez. 

Úgy akarom csinálni, hogy a platólemez alá, egyáltalán ne menjen víz. Sem eső, sem más.  Ezért nyomom körbe csuszpájzal. 

Az egyik hátsó sarkába teszek egy vízleeresztőt, hiszen parton fogom tárolni és úgy állítom a sólyakocsit, hogy arrafelé lejtsen egy kicsit. Mindig ki lesz tekerve a leeresztő, tehát kifolyik az eső és mielőtt vízreteszem visszatekerem. Ha mégis elfelejteném, akkr az azonnal föltűnik, amint beér a vízbe a segge sólyázáskor. 

Előzmény: baada2 (39663)
L_áma Creative Commons License 2025.07.17 0 0 39666

........ ja igaz..... te nem láttad.... :)

The Dark Side of the Moon Creative Commons License 2025.07.17 0 0 39665

Van egy teljesen uj fenekszivattyum, ha erdekel valakit. Ez 12V-os, nekem meg majd 24V-os kell.

laabdi Creative Commons License 2025.07.17 0 0 39664

Köszi a részletes beszámolót!.

Ìgy , hogy végig XPS-en van, gondolom lényegtelen a padlólemez vastagsága.

Bennem, mint nem szakértöként 2 dolog merült fel, amiket baada is írt, azért lehet, hogy célszerü lenne lecsavarozni a platólemezt, a másik meg a vízelvezetés.

Pl a Te verziódnál, ha nem fogja meg rendesen a paszta, akkor esö után lebeg benne az XPS, meg a platólemez?

Előzmény: Vosseler (39661)
baada2 Creative Commons License 2025.07.17 0 0 39663

ha ram hallgatsz:

kiszeded az orrabol a kannakat, kell majd az a hely. az xps-t nem ragasztod le. a platolemezt csak csavarozod a padlobordahoz ez leszoritja az xps-t is (sika nem kell). az ulopad ala akkut teszel fenekszivattyuval eso miatt. (ne tengeralattjarot epits, maradj a felszinen :-) eddig elsullyedt hogaszcsonakot tomitetlenseg v. eso miatt lattam csak. nem borulnak fel ezek csak ugy)

Vosseler Creative Commons License 2025.07.16 0 0 39662

Van az a 70 liter az orrában 90-100 is.

Ja és van hozzá egy zárható láda, ami a menetirány szerinti, jobb oldalában volt, (ott is van a két rögzítőfülecske) az is visszakerül. Elnyeli még a jövő hetet is. (50x50x100cm)  Az is platóburkolatból van.

Vosseler Creative Commons License 2025.07.16 0 0 39661

Kipakoltam belőle minden régi szart, (deszkák a bordák közt, rajta OSB) meztelen volt a test, így mentünk vele próbakört, hogy ereszt-e valahol, mielőtt berámolom az új aljzatot. 

Nem ereszt, úgyhogy a következőket csináltam:

Az orrát, telepakoltam (és némi szerelőhabbal rögzítettem) üres műanyag kannákkal, (kb 70liter) amiknek a kupakjait, megfúrtam 1-es fúróval, szuszogónak.  (ha borul a hajó, akkor azon a pici furaton, csak nagyon lassan telnek meg a kannák, viszont így nem dagadnak meg melegben és nem horpadnak össze hidegben)

A hajó aljába, 4cm-es XPS lap került a bordák közé, ennek a tetejére pedig pont tegnap szabtam be a 8-as platólemezt. 

Ennek a szélét körbe és a lapok találkozásánál, Sika tömítővel fogom kinyomni, aztán megy rá a műfű filc, de az már nem lesz leragasztva. 

Az XPS sincs leragasztva és a platólemez sem lesz, hiszen körbe lesz tömítőzve, nem fog tudni mozogni, de ha egyszer mégis ki kell szedni, akkor csak a tömítőt kell körbevágni sniccerrel. 

Még van 2db 20-as és 1db 10-es kannám, amik pont beférnek a hátsó pad alaá, amin ülök. (az elsőt vissza sem rakom, így simán végigsétálok benne. Ha valaki jön velem, az vagy kempingszékben ül, vagy az orrán. (ez horgászladik, nem sétahajó)

123456

Előzmény: laabdi (39653)
laabdi Creative Commons License 2025.07.16 0 0 39660

OK, jelezd ha megoldódott / biztosan kell.

Előzmény: macmester (39659)
macmester Creative Commons License 2025.07.15 0 0 39659

EÉn is meg tudom csinálni, a helyét kéne fixálnom, az meg kis idő, majd írok.

Előzmény: laabdi (39657)
laabdi Creative Commons License 2025.07.15 0 0 39658

Az egyik bikában már csak 1 csavar van, ezért az elforog - hogy a csáléság miatt ne legyenek álmatlan éjszakák ;-)

Amúgy igen, ezek lehetséges magyarázatok lehetnek arra, hogy mit keres ott a 2 bika....

Előzmény: baada2 (39655)
laabdi Creative Commons License 2025.07.15 0 0 39657

Szia,

A szállítás a legkevesebb, azt természetesen meg tudom oldani. Megtartani biztosan nem fogom, hiába piszkálja a fantáziám, de ha ezen múlna 10 csónakom lenne. 

A felújítással megmondom öszintén az a bajom, hogy (amellett, hogy nem vagyok benne szakember) azt nagyon sokféle müszaki tartalommal meg lehet csinálni. Valószínüleg máshogy csinálnám/ csináltatnám meg akkor, ha megtartanám, mintha csak ki akarom pofozni, hogy jól nézzen ki, ezért is örülnék neki, ha valaki elvinné így, gyakorlatilag tiszta lappal indulva aztán csinálná a maga igényszintjén a vele járó költségekkel.

Nincs a környéken embered, aki ilyesmival foglalkozik? Ha gondoljátok gyertek át megnézni, az nem kerül semmibe. (ill. én is tudok helyben olyat, aki foglalkozik felújítással, de biztos, hogy el van havazva)

Előzmény: macmester (39654)
mosogep-szerelo Creative Commons License 2025.07.15 -1 0 39656

"Sajnos nem mindig fizeti a vesztes fél.

a perköltség megtéritéséért néha újabb pert kell inditani.

A zsidó jog igazságtalan.

A nagyoknak kedvez, a kis embert tönkreteszi.

A nagyoknak kedvez, no meg sz ügyvédeknek, 

sok legyen a kavar, ne maradjanak munka nélkül.

Au USA-ban van 5 perc alatt ítélő bíróság,

egyszerű és egyértelmű esetekre. Itt nincs."

Előzmény: Törölt nick (39652)
baada2 Creative Commons License 2025.07.15 0 0 39655

de miert csale egymashoz kepest?

a, ott kototte le a futohoz

b, motor rogzites szallitashoz?

Előzmény: lapar (39647)
macmester Creative Commons License 2025.07.15 0 0 39654

Ha úgy alakul és felújítás után eladod, le tudod szállítani Almádiba?

Előzmény: laabdi (39653)
laabdi Creative Commons License 2025.07.14 0 0 39653

Hello,

Elégedett vagy ezzel a megoldással, bevált? (hajó padlózatának anyagai, kialakítása, amire gondolok) Lehet, hogy beleugrok az új szerzeményem felújításába, bár magamnak nem fogom megtartani, mert az asszony lassan agyvérzést kap a lomjaimtól.

Előzmény: Vosseler (39579)
Törölt nick Creative Commons License 2025.07.14 -1 1 39652

Sajnos nem mindig fizeti a vesztes fél.

a perköltség megtéritéséért néha újabb pert kell inditani.

A magyar jog igazságtalan.

A nagyoknak kedvez, a kis embert tönkreteszi.

A nagyoknak kedvez, no meg sz ügyvédeknek, 

sok legyen a kavar, ne maradjanak munka nélkül.

Au USA-ban van 5 perc alatt ítélő bíróság,

egyszerű és egyértelmű esetekre. Itt nincs.

Előzmény: lapar (39651)
lapar Creative Commons License 2025.07.13 0 0 39651

"perkoltseg magaban lenne tobb, szakerto nelkul is, azt pedig mindenkeppen fizetnem kell, ha nyernek akkor is."

Ez tévedés, a perköltséget mindig a vesztes fizeti, persze megelőlegezni neked kell, ha Te perelsz.

Nem feltétlen perelni kell, inkább csak blöffből fenyegetőzni vele, sokszor az is hatásos.

Ja és még: a regisztrált villanyszerelő (aki plombázni tud) az 10 ezerért rá sem néz.

Egy 2-3 m-es egyfázis vezetékcseréje egy lakásban (órától elosztószekrényig) 45-120 ig volt az ajánlat 2-3 éve.

Na tényleg elnézést az offért a többiektől!

Előzmény: tacsi69 (39650)
tacsi69 Creative Commons License 2025.07.13 0 0 39650

Nalam csak az elso kiskoron tortent ez, marmint hogy kiment minden elektronikai cucc. Az egesz hazban nem (pedig van szunetmentes tapom is, es annak sem lett baja), es igen, ilyen okos le fol toltest vezerlo merom van.
Az ami nagyon megremitett, az az, hogy a firele, es fo biztosito is fent volt, es minden mas kismegszakito is a hazban, kiveve a legkozelebbi kiskoret (mosokonyha), annak le volt csapva, es ennek ellenere nem volt aram a tobbi szegmensen. Aztan ahogy a tuzoltok kapcsolgattak a fomegszakitot elkezdett egni alulrol valami, es sercegni, majd egyszer csak visszajott az hazba az aram (gondolom valamit lekezelt addig az okosora), de a fust miatt, ami az ora alatt jott (es a serceges is) a tuzoltok lekapcsoltak szinte azonnal.

Nem vagyok villamosmernok, foleg nem ertek a 3 fazishoz, de errol nem lett semmi leirva az MVM reszerol.

Hagyom a francba az egeszet, ugy tunik a wifi moduloknal csak a 220 voltos relek pogacsai egtek meg, az elektornikaja erdekes modon ep, azt tudom cserelni 5e ft-bol, a mosogepet meg amugy is cserelni akartuk, mert mar elegge kivolt. Egyedul a 150 ezres kazan alaplap csere volt igazabol huzos, de nem erdekel az sem mar. Erdeklodtem, a perkoltseg magaban lenne tobb, szakerto nelkul is, azt pedig mindenkeppen fizetnem kell, ha nyernek akkor is.

Mivel a festest es a csempezest is magam fogom osszel csinalni, igy igazabol megterul a 150 000-es karom is.

Lenyeg a lenyeg, aki esetleg utolag huzatott be meg 2 fazist, esetleg a napelemek miatt, azoknak lehet, hogy erdemes leellenoriztetni a betap sorkapcsok csavarjainak a meghuzasat is..

Csak olyan villanyszerelovel tudja, aki tud plombazni is, de nem hiszem hogy tobbe kerulne, mint 10 000Ft, erdemes!

Mi mostmar mindent (szemfules kollega kiszurta, igen a huttot nem :-) ) kihuzunk, ha elmegyunk hosszabb tavra otthonrol, valamint, nem hagyjuk bekapcsolva, rovid idore sem, ha nem tartozkodunk otthon.

Nade ez mar tenyleg nagyon off, de sajnos horgaszatrol meg nem tudok irni sokat, mert parszor voltam kint, igaz sullot sikerult akasztanom, azt az atlag zagyvai 2 kilo koruli meretet. Szepen kapnak, es lehet majd osztol meg jobban. Harcsat is fogdossak az ismeroseim, ilyen 6-8 kilosakat, elkezdtek tobben is partrol kuttyogtatni. Nagyobbakrol nem hallottam mostanaban, ebbol a kis vizbol, atlag 1 - 1.5 meteres max.

Ponty viszont tovabbra sem jon, nem tudom miert, lehet bele sem rakjak.

Jasz es a domolyko is eltunt :-(

Előzmény: lapar (39649)
lapar Creative Commons License 2025.07.12 0 0 39649

"contactos 0-as betap"

Ezt nem nagyon értem, nekem is volt ilyen 0 szakadásom, de nálam csak a tv, rádió, meg elektronikus kütyük mentek tönkre a túláramtól. Bár nálam nincs oda-vissza mérő okosóra.

Előzmény: tacsi69 (39641)
laabdi Creative Commons License 2025.07.12 0 0 39648

Nem ismerem a funkcióját, így került hozzám. 

Előzmény: lapar (39647)
lapar Creative Commons License 2025.07.12 0 0 39647

Nem veszek, de azt áruld már el, hogy miért van a fartükrön 2 kikötőbika?

Előzmény: laabdi (39646)
laabdi Creative Commons License 2025.07.12 0 0 39646

Vegyél még egy csónakot, pont van egy eladóm , Te meg úgyis benne vagy a felújításban 😉

https://auto.jofogas.hu/veszprem/Robosztus_csonak___felujitando__156053982.htm

(bocsi a reklámért, akit zavart)

Előzmény: Vosseler (39630)
laabdi Creative Commons License 2025.07.12 0 0 39645

Kakas a gép! 😎

Előzmény: Vosseler (39623)
Rendszer.hiba Creative Commons License 2025.07.11 0 0 39644

Ha felkérsz egy független igazságügyi műszaki szakértőt, az bizony megállapítja azt, amit te már tudsz, akkor az MVM-re lazán ráhúzhatod a vizes lepefőt, hogy térítsék meg a teljes károdat, az igazsagügyi műszaki szakértő munkadíját is.

Egy fontos dolog. Ha látod azt, hogy a kiérkező bármilyen szaki nagyon fotózik valamit, azonnal Te is készíts képeket! Mert a fotózásuknak mindig oka van!

Előzmény: tacsi69 (39640)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!