Keresés

Részletes keresés

BPO-537 BX-51-61 Creative Commons License 2025.07.13 0 0 72546

Tudtommal az alap szóló és csuklós verzión kívül a többi hazai ötlet volt. (Ld. még a 3 tengelyes szóló mellett, a 2 tengelyes hosszabb szólót például.)

Előzmény: trizs77 (72544)
JOM-413 Creative Commons License 2025.07.13 0 0 72545

legjobb tudomásom szerint ez kialakításában teljesen magyar fejlesztés volt.

Előzmény: trizs77 (72544)
trizs77 Creative Commons License 2025.07.13 0 0 72544

Tényleg.

Most jutott eszembe valami.

A RÁBA licenszet adó eredeti belga buszból gyártottak három tengelyes változatot ?

Vagy ez csak mi fejlesztésünk volt ?

Előzmény: BPO-537 BX-51-61 (72543)
BPO-537 BX-51-61 Creative Commons License 2025.07.13 0 0 72543

1-2 éve még tervben volt, de a nagy összevonás óta nem hallani sok jót az ottani helyzetről.

Előzmény: trizs77 (72542)
trizs77 Creative Commons License 2025.07.13 0 3 72542

https://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=170001373&t=9174511

Azért csal el vinném Hatvanba.

1./ magyar gyártmány.

2./ Idehaza igen kevés három tengelyes szóló autóbusz készült közforgalomra ami elketyegett 20+ évet.

névtelen Creative Commons License 2025.07.12 0 0 72541

Jó, de az senkit sem fog hazavinni, ha valaki nagyon dühös azért, mert rendszer szintű a probléma. Rendszer szinten is a pozitív gondolatok visznek előre, hogy mi a megoldás, mi az út a megoldáshoz, abból kiindulva, ami "van", s ami van, azzal mit lehet kezdeni.

(zárójel: vagy egy régi, képsorozat: nézi a magánrepülőt a menő sportkocsiból a tulaj, hogy bárcsak telne neki is repülőre, a menő sportkocsit nézi egy szakadt autóban egy ember, hogy bárcsak lenne ilyen autója, őt nézi egy bicajos, hogy bárcsak lenne pénze autóra, őt nézi egy gyalogos, hogy bárcsak vehetne egy jó bicajt és őt nézi egy kerekesszékes, hogy bárcsak tudna járni...)

Előzmény: Racilaci (72540)
Racilaci Creative Commons License 2025.07.12 -1 1 72540

Abban az esetben van igazad, amikor az adott konkrét problémára ténylegesen nem lehet jobban felkészülni, mert annyira ritka, egyedi, sok tényező fatális összejátszásából fakad.

Amikor olyan áll elő, ami a., rendszeres; b., pontosan lehetett előrelátni akár évek óta, akkor nincs igazad. Akkor ne jöjjünk már elő a nagyapám bezzeg a lovaskocsin is boldog volt című tirádákkal, mert az az idő elmúlt. Legalábbis azt hittük. És hadd ne nyugodjunk már bele, amikor kiderül, hogy a hitünk tévedésen alapult. 

Előzmény: névtelen (72534)
trizs77 Creative Commons License 2025.07.12 0 0 72539

5*

Előzmény: névtelen (72534)
trizs77 Creative Commons License 2025.07.12 0 1 72538

Budapest-Sopron vonattal 2,5-3,5 óra, busszal 5,5 óra körül alakul. Ezt azért nem tekinteném valós alternatívának.

----------------------------------------------------

A Budapest - Sopron autóbusz járat utasai, útközben kb. háromszor kicserélődtek.

a 45 ülőhelyen naponta 4-8, üdülő váltási napokon (szerda-csütörtök) 10-18 utas utazott végig.

A többiek 20-30 km-es utasok voltak.

etwaszlovas Creative Commons License 2025.07.12 0 0 72537

Igen, az valóban drasztikusan több, mint a jelenlegi közvetlen vonat. Arrafelé kicsit jobban nekimentek a párhuzamosságoknak, mint máshol.

Viszont a közvetlen busznak az utolsó időkben is 4 óra körül volt a menetideje. Nem gondolom, hogy idén nyáron az időközben megépült M85 ellenére és az M1-en jelenleg zajló felújítási munkákkal együtt ennél jobb időt lehetne nyújtani. Főleg akkor nem, ha ezzel a soproni busszal az IC-k által most közvetlenül megvalósítható Tatabánya/Tata/Komárom-Fertőszentmiklós utazásokra is lehetőséget akarnánk biztosítani, tehát az autópályáról letérések és a megállások számát tovább növelnénk.

Előzmény: Racilaci (72529)
Ikarus 557 Creative Commons License 2025.07.12 0 2 72536

Az igazi gond ma a tolerancia hiánya és az illetékes miniszter minden alapot nélkülöző ígéret dömpingje. Ne igérjen abban az Országban senki klímás vonat pótló buszt ahol 20-25  éves klíma nélküli ARC, Credo, Ikarus, Mercedes Connectók tömegével közlekednek. Ahol vidéken ha kimarad egy busz nincs órákig másik. Az 1980 as években volt! Ha Tsz Robur is de jött. Ahol egy Miskolc szintü telephelyén nincs ma tartalék busz. Nincs mit kiadni. 1980 után kint Varbón is volt 6 járatos busz mellé egy tartalék 266 os. Csuklós helyett is az ment. Kicsi volt de ment. S itt a lényeg

Előzmény: Ikarus 557 (72535)
Ikarus 557 Creative Commons License 2025.07.12 0 0 72535

Igen még 20 sem voltam. Természetes volt,és logikus. 

Én itt Borsodba bizony 15-16 éve lázadtam az Ikarus 266 ellen sok fiatal bolondult érte. Mert az akkor is tömeges retróztatás volt egy nagyon elavult valamin. Én az egyszeri esetekre értem, hogy a szükség nagy úr. Szerintem a retró napon a retró vonaton sem volt klíma. Miskolc 280 asa megint más téma. Az tavaly és az idén sem 1x eset. Ugyanezt teszi a BKV is nyaranta az Ikarus 180 al. Múzeum Járat címén. Viszont ha ritka nem hetekig tartó dologról beszélünk, kell a tolerancia. Én Borsodban élek sokat láttam, szerintem te is! 

Előzmény: Racilaci (72533)
névtelen Creative Commons License 2025.07.12 0 4 72534

Szerintem ez arról szól, hogy egy adott, aktuális problémát igyekszünk megoldani (akár kényelem vesztés árán is, de haza/oda jut mindenki, ahová igyekezett), vagy ha nem tökéletes minden, akkor a kompromisszumot elutasítva a tökéletes megoldást várjuk, miközben az eredmény rosszabb lesz és nem jobb.

Amikor van egy konkrét megoldandó probléma, akkor felesleges feltenni a kérdést, hogy a rendszernek milyennek kéne lennie, akkor azt kell megoldani ami épp ott ott van, és utána, ha vége, akkor lehet (és kellhet is) beszélni arról, hogy általában hogyan legyen jobb.

Előzmény: Racilaci (72533)
Racilaci Creative Commons License 2025.07.12 -3 5 72533

Biztos? Biztos, hogy akkor sem dühöngött senki? Biztos, hogy ilyen életet akart magának egy akkori 20 éves? Biztos, hogy ilyen életet akart a gyerekének? 

Előzmény: Ikarus 557 (72531)
bendeguz90 Creative Commons License 2025.07.12 0 3 72532

2025-ben ne az legyen a mérvadó egy szolgáltatásnál, hogy mi volt x évtizeddel ezelőtt mi volt jó és mi volt elég. 

Előzmény: Ikarus 557 (72531)
Ikarus 557 Creative Commons License 2025.07.12 -1 0 72531

Nagyon jól látja. Ez kéne ma is! Akkor nem a hiszti ment csak. 59 éves vagyok, de toltam buszt, hogy beinduljon. Láttam gk vezetőt szerelni. Utaztam olyan 280 ason ami nagyon lassan letört Kerék csavarokkal ment 7 km, hogy az utasok tudjanak tovább menni. Utaztam 266 oson amin a gk vez madzaggal húzzt. a az első ajtót. Utaztam olyan első szériás 280 ason amin gyárilag nem volt fütés. A kalauz botos a meg őrbundába volt. Minden jeges volt, de mindig mentünk. Nem csak reklamáltunk. Helyközi járaton utaztam helyi buszon sokszor.

Senki nem lázad amikor a 266 is helyett 211 és jött. Préselődtünk. Nem duhöngöt senki mikor a sok zárt ex NDK s 260-as és 280 jött a rekkenő hőség én. Sorolhatnám tovább. 

Előzmény: trizs77 (72495)
bendeguz90 Creative Commons License 2025.07.12 0 0 72530

Meg más is :D 

Előzmény: trizs77 (72528)
Racilaci Creative Commons License 2025.07.12 0 1 72529

Budapest-Sopron vonattal 2,5-3,5 óra, busszal 5,5 óra körül alakul. Ezt azért nem tekinteném valós alternatívának.

Előzmény: etwaszlovas (72527)
trizs77 Creative Commons License 2025.07.12 -2 0 72528

Budapestről Győrbe például Székesfehérvári átszállás javasolható.

Tágul a látókör.

Előzmény: etwaszlovas (72527)
etwaszlovas Creative Commons License 2025.07.12 0 0 72527

Mondjuk ennek a felsorolásnak a többségére található olyan átszállásos eljutási lehetőség, ami a vasúthoz képest nem jelent érdemben rosszabb eljutást. Az ütemes menetrendekkel egész jól sikerült ellensúlyozni a közvetlen járatok megszűnését. 

Előzmény: KSLFant (72526)
KSLFant Creative Commons License 2025.07.12 -5 2 72526

Lázár szerint ha baj van a vonattal, utazzunk busszal. Igen, de közben az ún. párhuzamosságokra hivatkozva megszüntettek egy csomó járatot. Nincs Budapestről járat Győrbe, Sopronba, Csornára és Kapuvárra (utóbbi két városban a vasút igen messze van a belvárostól), nincs Vas megyébe, Szegedre, Ajkára csak pótlóbuszos átszállással lehet eljutni. És ami a legmegdöbbentőbb, nincs egyetlen járat sem Budapestről az Észak-Balatonra. 

f_k Creative Commons License 2025.07.10 0 3 72525

546070 sorszámú buszjegy 1980 as...

Dudari Creative Commons License 2025.07.10 0 1 72524

Tapolca Keszthely

Tegnapi villámlátogatás:

Nézzük: OFF

ON

A buszok zöme klímás a vonat pedig egy fűteni nem tudó M62 és ami mögött klíma nélküli kocsik állnak...

Előzmény: trizs77 (72514)
Racilaci Creative Commons License 2025.07.10 0 1 72523

Pontosan erről van szó.

Előzmény: sosiforda (72520)
Racilaci Creative Commons License 2025.07.10 0 0 72522

Ha nem rendes, menetrendi szerelvényt pótolt a retro faros, akkor elnézést kérek - az más helyzet. 

(Mondjuk akkor meg az a kérdés merül fel, hogy ebben az esetben meg minek a klímás Credo pótlóbusz, de hagyjuk.)

Előzmény: nonick7 (72519)
trizs77 Creative Commons License 2025.07.10 -6 1 72521

Ha nem a faros ment volna másodrésznek az Econell mögött Keszthelyről Tapolcára (27 km) hanem elküldték volna a keszthelyi dottót, akkor most felháborodott vagy újjongó cikkek jelentek volna meg ?

sosiforda Creative Commons License 2025.07.10 0 15 72520

>Az már egy másik kérdés, hogy sikerült-e megfelelően tájékoztatni az utasokat és szokásos módon funkcionális analfabéták voltak vagy valóban gond volt a tájékoztatással. Ezt csak az tudná megmondani aki akkor ott volt.

Többször jártam már úgy vonatpótlásnál - legutóbb idén Veszprém és Ajka között - , hogy beáll beszállítani 1 db. vonatpótló busz.

Abba beterelik, "bezsúfolják" az utasokat.

Az idézőjel azért van, mert mindenki felfér egy buszra, mindenki ül, de nyilván kényelmesebb lenne, ha nem ülne melletted senki, jobban férnének a csomagok.

Az első gondolatod persze az, hogy felfértél, utazunk.

Ezután szépen elindul 2-3 pótlóbusz. (A többiek csukott ajtóval várták végig az első kocsi beszállítását.)

Elöl megy az, amiben én ülök a többiekkel jó szorosan, de ne válogassak és ne urizáljak és megy mögöttünk, utasok nélkül ÜRESEN még 2 db. pótlóbusz.

Végig, ugyanoda.

Ekkor kezdek el gondolni a csomagelpakolás kényelmére, hogy ennyi üzemanyaggal, emberi erőforrás ráfordítással akár még kényelmesebben is utazhattunk volna.

Nem tartom magam funkcionális analfabétának, bár megtréfáltak már engem is sokszor a tömegközlekedésben, mégis nyilván felszállok ilyenkor az elsőre, aminél ott a kalauz, amire felterelnek mindenkit, nem kezdem el kérdezgetni a beszállításkor zárt ajtajú pótlóbuszok vezetőit, hogy akkor most ők is indulnak-e és, hogy melyik buszon megy majd a klíma.

---------------

Úgy látom a farosos pótlás is hitvita lesz, ebben is kettészakad az ország :(

Ha nincs más lehetőség, akkor pótoljon faros, vagy aki elmegy vele, annak akár pótos IFA is.

Csak.

A dolog visszásságát néhányan abban látják, hogy a Credo buszok többségére felkerült reklámként a "10 vállalás", ahogy rádióreklámokban, megállóhelyi plakátokon is halljuk/látjuk, hogy ez most aztán az Utasok Éve.

Január óta hallgatjuk, hogy most aztán klímás pótlóbuszok teremnek minden bokorban, főleg nyáron a Balatonnál.

Jó időben, a haváriahelyzet elmúltával erődemonstrációként megrendezik az Etele téren/Déli pu-nál/Fóti AUCHAN parkolóban 300 busszal az első Kelet-európai Pótlóbusz Fesztivált.

(Közben az Etele téri buszállomásra/ról induló buszjáratok közül azért 1-2 csak kimarad eme Pótlóbusz Fesztivál idején is.)

Ezek fényében tűnik visszásnak néhány embernek, hogy a Balatonnál pótol a faros (is), mert nincs elég más busz.

Ezek a vállalások/igéretek nem voltak a 4-es vonali pótlásnál, de haváriahelyzet volt, így - bár a közlekedésmániások számára akkor is szenzációszámba ment - jobban hihető/elfogadható volt, hogy nincs más busz erre a célra.

Előzmény: BPO-537 BX-51-61 (72497)
nonick7 Creative Commons License 2025.07.10 0 5 72519

b., ha kifejezetten retró-útvonalon és -céllal (nem pedig a közszolgáltatás részeként) zajlik az utaztatás.

egy nosztalgia szerelvény volt pótolva

Előzmény: Racilaci (72518)
Racilaci Creative Commons License 2025.07.10 -3 4 72518

Igen, értem a helyzetet. Van egy szarcsomó szolgáltatás az év minden napján, amire cukiskodásból az egyik nap ráírjuk, hogy retró. 

Köszi, ezt nem kéri a többség. Persze a közlekedésmániások ezt nem értik, hisz ment mellette "minden igényt kielégítő" Ekenyél is, csak a másodrész volt 50 éves. 

Ez belefér akkor, ha:

a., kb. sosem találkozik 30-50 éves járművel a t. utas

b., ha kifejezetten retró-útvonalon és -céllal (nem pedig a közszolgáltatás részeként) zajlik az utaztatás.

Persze így is belefér, csak senki ne csodálkozzon, ha ebből rosszalló sajtóhír vagy rosszalló politikai bejegyzés lesz. Az emberek ugyanis lassacskán nehezen tudnak különbséget tenni a tiszta szívű és a cinikus kezdeményezések között. És ha vonatról buszra átszállva azt látom, hogy kb. ugyanúgy az 1970-es években közlekedett mindkettő, akkor nekem is nehézséget okoz dekódolni, hogy ez most retró vagy a sztenderd napi üzemzavar egyik velejárója. 

Előzmény: Obus (72517)
Obus Creative Commons License 2025.07.10 0 2 72517

Szóval a minimum az lenne, hogy a szart ne adják el cukiskodásként. 

De itt nem kényszerből lett a két Ikarus elküldve vonatpótlóba, hanem mert a retró tematikába illeszkedtek, és miért ne.

Előzmény: Racilaci (72516)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!