Keresés

Részletes keresés

főgóré Creative Commons License 2025.07.02 0 0 239954

mert ennyire ismerik a kreszt 

mindazonáltal , azt gondolhatta , hogy ott nagyobb biztonságban vagytok.

Előzmény: OMGod (239948)
OMGod Creative Commons License 2025.07.02 0 0 239953

Az nem szerepelt a videóban, hogy a kerékpárúton most már végig lehet menni a hídig, vagy a Rákóczi-híd alatt ott ül-e a cerbereus, hogy le kell szállni, és tolni kell.... 

Előzmény: OMGod (239952)
OMGod Creative Commons License 2025.07.02 0 0 239952

Jó hír! 

https://www.youtube.com/watch?v=8douCREyag4

Átadták Budapest legújabb Duna hídját, a Robinson hidat az Atlétikai Stadion mellett

Előzmény: OMGod (239492)
OMGod Creative Commons License 2025.07.02 0 0 239951

Nem rád céloztam a sportolás vs. közlekedés témával. Egy korábbi hsz-ra, másik olvtárstól. 

Előzmény: zubidomi (239949)
zubidomi Creative Commons License 2025.07.02 0 0 239950

"Jó, aki a Lágymányosi hídon teker.., az vagy nem normális, vagy eltévedt."

Egyetértek. De a baleset nem azért következett be, mert a kerékpáros nem tartott jobbra, vagy az implicit behajtási tilalmon túl szabálytalan volt, hanem azért, mert a forgalomban részt vevő, őt elgázoló autós nem is számított, számíthatott arra, hogy ő majd ott lesz. Ilyen kényszerhelyzetbe pedig nem csak a Lágymányosi hídon lehet kerülni, hanem bármely úton, ahol egy nagyobb jármű kitakarja a kerékpárost a mögötte közlekedő elől, és amúgy tilos ott bringázni, tehát nem számítanak rád. Ez igaz lehet olyan utakon is, ahol kint van a tiltó tábla, a kerékpáros mégis arra megy, mert arra rövidebb, vagy épp a fagyökerek szétnyomták a kerékpárutat. A kerékpároson pedig nem segít az, ha mondjuk utólag az autóst is megrángatják, mert megfelelő reakcióidővel elkerülhette volna a bajt.

Előzmény: SzeZo (239946)
zubidomi Creative Commons License 2025.07.02 0 0 239949

Valószínű nem olvastad el figyelmesen, miért választottam szét a két, különböző célú kerékpározást.

Ha valaki sport céllal teker, akkor több lehetősége van elkerülni a kötelezően használandó kerékpárutakat, hiszen az indulási helyéről több irányba el tud indulni sportolni.

Ha valaki közlekedési céllal teker, akkor a kiindulási helyéről el szeretne jutni egy célhelyszínre, ha ezen az úton van kerékpárút, akkor sajnos használnia kell a jelenlegi szabályok alapján.

Tehát, ha sportolsz, és haladnál normál tempóval a 20 km/h-val gyalogoskerülgetés helyett, akkor egy olyan utat kell választani, amellyel nincs párhuzamosan ilyen kerékpárút, és akkor városon belül 40, azon kívül 50  vége.

Előzmény: OMGod (239947)
OMGod Creative Commons License 2025.07.02 0 0 239948

Minket a Budafoki úton a rendőr küldött fel a járdára. :)))

Előzmény: főgóré (239940)
OMGod Creative Commons License 2025.07.02 0 1 239947

Továbbá az is, mikor azt akarja valaki szálazni, hogy a bringás az adott pillanatban sportol vagy közlekedik. Hát nem mindegy? 

Lehet sportolva is közlekedni, továbbá közlekedve sportolni! :-D

Ha a 78 éves Juliska néni a tanyabájkján kiteker a temetőbe meglocsolni a virágokat a férje sírján, az közlekedés. De ha ugyanazon a bicajon, ugyanazzal a sebességgel délután megy három kört a faluban, hogy formában tartsa magát, az már sport? :-D 

Milyen különbség ez a többi közlekedő szempontjából? SEMMI! 

Előzmény: SzeZo (239941)
SzeZo Creative Commons License 2025.07.02 0 1 239946

Jó, aki a Lágymányosi hídon teker.., az vagy nem normális, vagy eltévedt.

Kisebb csemetém pl. a Megyeri hídra tévedt valamikor, elég régen. Igaz, ott van leállósáv, megúszta.

Kicsit időigényes, de, ha bejön, nagyon megéri a bringagyász elkerülő lehetőségeket felkutatni. Veresegyház pl. tele van kerékpárúttal, mégis van két-három megoldásom arra, hogy jó minőségű, kisforgalmú utakon kerüljem el ezeket. 0 - 1 km plusz távot jelent attól függően, hogy melyiket választom.

Ott van Mezőkövesd. Ha Borsodivánka felé megyek adódik az elég borzalmas verzió. Ráadásul ott nagyon öntudatos autósok vannak, nagy-nagy dudákkal, amiket használnak is. Egy utcával beljebb sima úton, senkitől sem zavarva gurulhatok.

A Balaton északi partján is bőven adódik elkerülő lehetőség és erre szükség is van, ha jó időben járok arra (rosszban miért mennék?). Almádi után nem sokkal fel kell cuppanni a Római útra Aszófőig lehet utazni úgy, hogy csak egy kicsit több szintet szed össze az ember, mint lent. Zánkánál meg külön élmény letérni a Káli-medencébe, hogy csak Tördemicnél kelljen visszatérni a fogtömést lazító útra.

Előzmény: zubidomi (239944)
SzeZo Creative Commons License 2025.07.02 -1 0 239945

Ez lenne a nyolcadik főbűn?

Előzmény: Pinyo (239943)
zubidomi Creative Commons License 2025.07.02 0 0 239944

Arra azért érdemes figyelni, hogy ahol a kerékpáros expliciten (tiltó tábla) vagy impliciten (párhuzamos kerékpárút) nem kerékpározhat, ott az úrvezetők nem is feltétlen számítanak a megjelenésükre.

A Rákóczi hídon jópár hónappal ezelőtt ez egy kerékpáros életébe került, a 2×2 sávon egymás mögött mentek az autók, aki elgázolta a kerékpárost, az annyit látott, hogy az előtte haladó autó hirtelen a külső sávból behúzta a járművét balra, és már ott is volt a dombnak felfelé tekerő bringás. Mivel a gázoló mellett a belső sávban is haladtak, neki nem volt hol kerülni. Egy olyan közúti környezetben, ahol az a bevett, hogy haladsz 70-nel (városon belül, szabályosan), a csőkorlát túloldalán ott a kerékpárút, nem számítasz arra, hogy az előtted lévő jármű takarásából egyszercsak felbukkan egy lassan haladó kerékpáros, vagy éppen rolleres. 

Totál megértem, hogy egy rakás kerékpárút szar mondjuk országútival, de ha tényleg a sportolás a cél, és nem A-ból B-be eljutni, akkor kell keresni olyan közeli utakat, amelyeknek jó az aszfaltja, de nincs vele párhuzamos kerékpárút, vagy olyan kerékpárutat, amin nem az andalgó, lassabb forgalmat kell kerülgetned. Ha a kerékpározás célja a közlekedés, és nem opció sport célból ideális környezetet választani, akkor az A és B közötti útvonalat kell a kerékpár jellemzőinek, a kerékpáros rutinjának és a közúti közlekedés szabályainak megfelelően megválasztani.

---

A Zugló-Újbuda távot viszonylag gyakran megteszem kerékpáron. Egyedül Városliget - Andrássy út - Nagykörút - Petőfi híd (út) útvonal, ha a kevésbé rutinos és robbanékonyan startoló barátnőmmel megyek, akkor végig a Hungária melletti önálló kerékpárúton. Előbbi 30 perc (szabályosan), utóbbi 55 perc (szabályosan), ráadásul utóbbinál az útminőség is borzalom, sok kényszerű várakozással. De ez egy döntés, és tekintettel vagyok a lassabb, autóforgalomtól jobban szeparált kerékpáros infrát kereső társaságra. Országútival biztosan nem mennék azon a szutykon.

Előzmény: SzeZo (239941)
Pinyo Creative Commons License 2025.07.02 -1 0 239943

Idén ma először nem bringával jöttem munkába. Logisztikai okok miatt történt, kocsival visznek innen tovább, szánom-bánom.

illetlenke Creative Commons License 2025.07.01 -1 2 239942

Egymás minősítését hagyjátok abba!

SzeZo Creative Commons License 2025.07.01 -1 0 239941

Nekem abból lett elegem, hogy ez a néhány "megmondóember" (lehet, nem is ember, hanem robot) kinyilatkozta, hogy hol és milyen biciklivel kell járniuk az embereknek. Pontosabban hol nem kéne bizonyos bringákkal közlekedni.

Nem kérek belőlük. Az orosz "félversenytől" kezdve a Csepel országútin és Magellán, Merida montikon át eljutottam a nekem tetsző országútikhoz és semmi agyalágyult elfogult szövege miatt nem mondok le róluk.

Előzmény: nscatto3 (239939)
főgóré Creative Commons License 2025.07.01 0 0 239940

pedig, akár meg is bírságolhatott volna érte ..

Előzmény: nscatto3 (239939)
nscatto3 Creative Commons License 2025.07.01 -8 1 239939

:))) a marokdoktor, tényleg.

Sokan csak olvassák a topikot, de ritkán/keveset szólnak hozzá. Ők tanulhatnak abból, amiről vitázunk. Pár éve a Balaton északi partján jöttem visszafelé, amikor egy motoros rendőr kiintett, és megkérdezte, hogy miért nem a bicigliúton megyek, illetve nem csak én, de majdnem az összes olyan, aki ilyen vékonykerekű biciglis? Elmagyaráztam neki, hogy azért, mert a fák györei miatt a bringaút 15-el sem használható, mert 7,5 bar nyomás van a gumiban. Aztán ott a sok kaskala, akik a teszkóbájkkal mennek mindenfelé egyszerre, de leginkább egymás mellett, és nem veszik észre, hogy én szemből jövök, és hát így hátulról sem lehet megelőzni őket. Üvegcserép, kutya, stb. itt is játszik. A rendőr végighallgatott, megértette, megköszönte a felvilágosítást, aztán elváltunk. 

Előzmény: SzeZo (239938)
SzeZo Creative Commons License 2025.07.01 -4 0 239938

Ha segíthetek: szokj le ezeknek a xaroknak az olvasásáról. Hidd el, jobb lesz neked. Ez a három-négy baromagyú osztogathatja itt az észt, de majd elegük lesz belőle, ha senki nem ugrik.

Csak a reakcióidat látom, nem olvasom röfögéseiket (mint anno' a néhai drrrrmarcony esetében sem) és nem értem, miért kínzod magad. Ezeket az egybiteseket úgysem tudod meggyőzni. Kapcsold ki őket - vagy ne és küzdj velük értelmetlenül.

Előzmény: nscatto3 (239937)
nscatto3 Creative Commons License 2025.07.01 -9 1 239937

Igen, azért megyek országútival patentpedállal kerékpározni, hogy kombájnokat fotózzak, zsarukkal beszélgessek, susnyásban sétáljak a karbontalpúban. Nem mellékesen, keress rá egy biciggliút és egy kombájn fényképére, majd próbáld meg kiokoskodni, hogyan fér el mellette a bringa.

Azt nem értem, hogy engem nem zavar, hogy a balherék a bringaúton tekeregnek, akkor őket miért zavarja, hogy az országútis az országúton megy?

Előzmény: xrami (239932)
orygabor Creative Commons License 2025.07.01 0 0 239936

Valahogy nem lenne életszerű....

Előzmény: xrami (239933)
OMGod Creative Commons License 2025.07.01 -2 0 239935

És aki pl. Bp-en lakik, az soha ne menjen máshová pl. napi edzésre, csak (kvázi megkötözött lábú csirkeként) egy akkora "körben", ahová el tud tekerni esténként, munka után. :-D :-D 

Előzmény: xrami (239934)
xrami Creative Commons License 2025.07.01 -1 0 239934

Jah, igen. Aki balatonkörözik az is mind egy szálig lebiciklizik ugye?

Előzmény: OMGod (239931)
xrami Creative Commons License 2025.07.01 -2 0 239933

Korláton nem tudod átrakni? 25 kilós cargobribgád van?

Előzmény: orygabor (239929)
xrami Creative Commons License 2025.07.01 -3 0 239932

Lófasz lófasz lófasz. Ne rinyáljál. Leszállsz, lefotózod a kombájnt, szólsz a rendőrségnek, szólsz a kombájnosnak, szólsz az illetékes elvátrsnak, ajd szépen leszállsz arróla lófasz bringáról eltolod a kombájn mellett felülsz és bringázol tovább.

Előzmény: nscatto3 (239928)
OMGod Creative Commons License 2025.07.01 0 0 239931

vagy menjen el oda autóval-vonattal. 

Aztán kapod az okostojásoktól az ívet, hogy mijjafrancnak viteti magát egy bringás vonaton/buszon/stb. 

:-D :-D 

Előzmény: xrami (239927)
zubidomi Creative Commons License 2025.07.01 0 0 239930

Budapesten, a Szabadság hídra Pestről csak az autós forgalmi sávból tudok felhajtani, hiszen a kerékpársáv az felmegy a járdára, ahol észak és dél felé elágazik, de pont a hídra nem megy fel. (Illetve lehet parasztozni a gyalogosok között, ahogy a többség csinálja.)

Persze, minden önérzetes kis lator megsértődik, hogy a lámpánál már az úticélomnak megfelelően nem a kerékpársávban állok.

Előzmény: orygabor (239929)
orygabor Creative Commons License 2025.07.01 0 1 239929

A kurvaanyázás abban az esetben is áll, ha pl. az út mellett megy a kerékpárút, de mondjuk én, az egyszeri kerékpáros olyan helyen hajtok fel a főútra, ahonnét nem lehet átmenni a kerékpárútra, mert korlát van, dzsinzsa van etc. Mondjuk kell menni 500 métert az első lehetőségig, ezalatt garantáltan szóba kerül a felmenő.

nscatto3 Creative Commons License 2025.07.01 -9 0 239928

Ja. Pl. a Velencére vezető lófasz, valahol Martonvásár után, egy tsz. környékén rendszeresen áll rajta valami kombájn, traktor. Alig 7-800 métert kell visszamenni, és kimenni a főútra, hogy megkerülhesd. Aztán ott a Budafoki út melletti lófasz, ami még MTB-vel is veszélyes annyira kinyomták a fák gyökerei a 3 centis betont. És azt is fel szokták túrni, mert gátat, kikötőt, akármit építenek rajta, és nem tudsz máshol elmenni, mint a főúton.

Érdre be sem mehetsz kerékpárral, mert mindenhol tiltja a tábla. Ott mi legyen? Visszamész, vagy megkerülöd a várost, vagy eladod a bringát? 

xrami Creative Commons License 2025.06.30 0 0 239927

Pontosan. Így van.
Aki ezt képtelen felfogni azt teljesen jogoson fogják elküldeni a kurvaanyjába, ahogy lentebb valaki már írta.

Városon kívül más van, de ha oda kikúrják a lentebb látható táblát akkor ott sem fog senki biciklizgetni. Direkt azért lett a kerékpárút, hogy ott menjenek. Aki országútiskodni akar, keressen olyan helyet ahol nincs kitiltva, addig pedig ő is gyökkettővel kerékpározzon, vagy menjen el oda autóval-vonattal. Evvan.

Előzmény: zubidomi (239919)
Ati_66 Creative Commons License 2025.06.30 0 0 239925

Rendben. 

Így gondolkodsz. Tudomásul vettem. 

Előzmény: zubidomi (239903)
orygabor Creative Commons License 2025.06.30 0 0 239924

Az éppen ott tekerőébe, természetesen.

Előzmény: főgóré (239923)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!