Keresés

Részletes keresés

Amphicoelias Creative Commons License 2025.06.26 0 1 12947

Ilyen ember a világon nincs. Majdnem 77 évesen ilyen koncertet adni. Vizuális téren ilyen kreatív, emlékezetes, kidolgozott és innovatív Jarre koncertet, vagy bárki általi koncertet még nem láttam. Aki ezt látta, odafigyelt, sötétben és nem az Oslo-i nappali fényekben készült telefonos 30 mp-ek alapján írt hurkát meg akármit, hanem tényleg a koncert alapján, az vizsgáltassa meg a szemét. A többiről majd később.

opdavid Creative Commons License 2025.06.26 0 0 12946

Az aréna tetőszerkezetéről lóg le. Szerintem elég magasan van.

Előzmény: a Zsóti (12945)
a Zsóti Creative Commons License 2025.06.26 0 0 12945

És milyen magasra viszik most fel?

Előzmény: opdavid (12944)
opdavid Creative Commons License 2025.06.26 0 0 12944

L-Acoustic hangrendszer lesz, mint 2010-ben. Magasan a legjobb!

Amphicoelias Creative Commons License 2025.06.26 0 0 12943

Hihetetlen, hogy egy megfelelő helyen megjelenő téves információ mennyire el tud terjedni. A hivatalos koncertleírásban az van, hogy Jarre 2021 szilveszterén adott VR koncertet a Notre Dame-ban 75 milliós közönségnek. De hát 2021 szilvesztere az 2021 december 31. Nem akkor volt a koncert, hanem pont, hogy 2020 december 31-én és 2021 január 1-jén ért véget. Vagyis 2020 szilveszterén. Nyilván, hiszen pont azért volt VR koncert, pont azért nézték ennyien, mert koronavírus év volt, 2020. 

És ez senkinek nem tűnik fel, minden oldal átvette, pedig csak pár éve történt a dolog.

Amphicoelias Creative Commons License 2025.06.25 0 1 12942

Köszönjük, nem tudom hányan jönnek holnap innen a fórumról, de én biztosan megyek, ki nem hagynám. Egyébként hiába, hogy 77 lesz Jarre a nyáron, tudjuk, hogy jövőre egy hosszabb turnéra indul és még simán ott van benne minimum egy évtizednyi ilyen szintű aktivitás. 

Szóval én sem úgy megyek, hogy ez most biztosan az utolsó koncert amit látok tőle, lehet, hogy majd egy nap te is tudsz jönni egy koncertjére megint a következő évtizedben. De majd persze beszámolót fogok írni ide mindenről!

Előzmény: Vendor76 (12941)
Vendor76 Creative Commons License 2025.06.25 0 0 12941

Lehet, hogy pont Jarre sokszínüsége miatt illik ide elö-elöadóként (hátha elöadja Nektek a March 23-at!).

Érezzétek jól Magatokat - biztosan szuprer koncert lesz! Sajnos nekem kimarad ez a koncert (is:(. Maradok a 2008 november 12-i koncerttel a tarsolyomba:(

Remélem, hogy kiad minimum egy dupla (tripla) CDs meg 2 Blu-Ray-es kiadást ebböl a koncertsorozatból!!!

Érdeklödve várom a beszámolóitokat!

Előzmény: Amphicoelias (12939)
opdavid Creative Commons License 2025.06.25 0 0 12940

Egyrészt: igazad van, és én is meglepődtem.

Másrészt: Jarre sokat beszélt a jazz iránt való rajongásáról, emellett Barabás elektronikus dolgokkal is foglalkozik. Tehát ha nagyon akarom, ráhúzható valami koncepció arra, hogy miért ő és miért itt és most. Hogy zenei szempontból valóban tudatos választás volt-e az ő szereplése, az most számomra nem derül ki.

Előzmény: Amphicoelias (12939)
Amphicoelias Creative Commons License 2025.06.25 0 1 12939

Mégis ki találta ezt ki, hogy 1 órás Barabás Lőrincz egy elektronikus koncert előtt? Most gondolj mondjuk a Zero Gravity-re és gondolj arra, hogy közvetlen előtte Barabás Lőrincz megy... Gondolom akik szervezik a koncertet csak tudják, hogy ki az előadó és milyen zenére lehet számítani. Ez nem Sessions 2000 turné!

Előzmény: opdavid (12938)
opdavid Creative Commons License 2025.06.24 0 0 12938

Biztos kaptatok ti is emailt a Broadwaytől...

18.30 kapunyitás

19.00 Barabás Lőrincz

20.00 Jean Michel Jarre koncert

LoviGabi Creative Commons License 2025.06.24 0 0 12937
Előzmény: Robi19831219 (12927)
Amphicoelias Creative Commons License 2025.06.23 0 0 12936

Többen is említették, hogy látták Gong Li-t a koncertek közelében. Érdekes, hogy idén utazik Jarre-al, meg tavaly is végig ott volt vele a koncerteken, La Rochelle-ben vagy a Paralimpián. A korábbi években nem emlékszem, hogy ment volna Jarre-al a koncertekre, ez inkább úgy 2020 óta van. Kicsit off topic, de talán visszavonult a színészkedéstől? Az IMDB szerint pont 2020 óta semmiben nem szerepelt.

Amphicoelias Creative Commons License 2025.06.23 0 0 12935

Jean-Michel Jarre és az Ableton egy megfilmesítésre váró szerelmi történet. :D Még pár éve az egyik interjúban hosszú bekezdéseken át magyarázta, hogy mennyire tökéletes benne minden és hogy úgy kötődik hozzá, mint az első analóg szintetizátorához. A zenészek erősen kötődnek a hangszereikhez, ami a gondolataiknak, érzelmeiknek egy kifejező eszköze, amin keresztül önmagukból formálnak valamit, ami aztán eljut sok emberhez. Csak ma ez ilyen kicsit vicces helyzetet is teremt, hogy ahogy régen a gitárjukat, zongorájukat, hegedűt tartották ilyen nagy becsben, ma már az is lehet, hogy egy számítógépes programot, ahogy JMJ is.

Előzmény: opdavid (12931)
Amphicoelias Creative Commons License 2025.06.23 0 0 12934

Elérkezett a koncert hete. Nem semmi, hogy 13 hónapon belül két JMJ koncertet látok. Majd a koncert után nyilván alaposan kibeszéljük, most csak annyit írok, hogy aki csak teheti, jöjjön. Jarre 77 éves és ennek ellenére a mai napig, minden egyes évben új dolgokkal áll elő. Vagyis aki még nem látta, annak itt a nagy esély a 80 felé közelítő JMJ koncertjét látni, aki meg már látta, most JMJ új arcát ismerheti meg. Beszéltem olyanokkal, akik már látták a turnét más országokban és gyakorlatilag csak pozitív véleményt olvastam tőlük, a pár finnyásabb rajongót is beleértve. (Nagyjából tudom, hogy mik lesznek az elmondások szerint, viszont nem néztem meg sokat a videókból, mert látni majd más lesz.)

Aki semmilyen spoiler-t nem szeretne, az ne olvasson tovább.

Szóval aki szeretné látni egy az egyben az Oxygene 2-t Jarre fejére szerelt kamerán keresztül, követve azt, hogy hogyan játszik, vagy aki szeretné látni Jarre-t víztelefont csapkodva élőben musique concrete-et játszani, vagy Jarre-t a saját röhögésének felvételét Zoolook-módra egy ismert szám új introjaként használni, az jöjjön.

Amphicoelias Creative Commons License 2025.06.23 0 0 12933

Téves a feltételezés, miszerint "nem olyan nagyban nyomja", mint "évekkel ezelőtt". Nem évekkel ezelőtt, hanem tavaly, 2024-ben pont, hogy nagyon "nagyban nyomta", 120 ezer ember előtt, három másik zenésszel játszott Pozsonyban és ott volt a Paralimpia záróünnepségén is, mint a kettőt nagy figyelem kísérte. Ezzel szemben a 2022-23-as Oxymore turné, egy rövid, beltéri koncertsorozat csak pár száz ember előtt volt Franciaországban és Jarre ott is egyedül játszott.

Van amikor egyedül, van amikor zenészekkel, van amikor nagyban, van, amikor nem olyan nagyban játszik, az albumokat és a koncerteket tekintve egyaránt. Ez folyton változik, tehát nem igaz, hogy a múltban végig olyan lett volna vagy hogy most meg mindig ilyen lenne. Ez egy 30 napos nyári fesztiválos turné, ami leginkább azért jött létre, mert Jarre-hoz eljutott, hogy idén előadhat Velencében. Ezért nem is játszik Franciaországban, Angliában, a legsikeresebb helyeken, hanem inkább egy könnyen megvalósítható, újdonságokkal teli show-t állított össze, amivel elmegy Tallinn-ba, Szófiába, Budapestre is, nem csak 1 megakoncertet ad. A tavalyi Starmus koncerten ott voltam, az tényleg nagyon nagy volt, de az biztos, hogy nem olyan show volt, amit 2-3 naponta ismételni lehet, az azzal járó szervezést és költségeket is figyelembe véve. És nem is lenne jó, a megakoncertben pont az a jó, hogy egyszeri, egyedi. Óriási szerencse volt, hogy ilyen közel volt hozzánk, szomszédos országban, egy egykori magyar fővárosban, még brazil rajongók is elutaztak, hogy láthassák. Ha nagyon olyan koncertre vágytál, akkor arra kellett volna jönni, de hát ez a mostani turné meg minden JMJ rajongó ismerősöm szerint, akik már látták más országban, új szintet jelent mind a vizuális megjelenítés terén, mind a hangzás minősége terén, ráadásul végre úgy tracklist van, csomó régen vagy sosem hallott JMJ dal élőben. Szerintem ez is elég jó lesz első JMJ koncertnek egy rajongó számára, ráadásul jövőre mindenképpen fog turnézni, az Oxygene 50 évfordulója lesz, valamit új albumot is készít. Gondolom pont ezért játszik most sok Oxymore-t ezen a turnén, mert jövőre már az új lemez lesz középpontban. Simán lehet, hogy megint eljön vagy Budapestre vagy a közelbe. Inkább gyere el és élvezd az egészet.

Előzmény: nameless133 (12930)
Robi19831219 Creative Commons License 2025.06.22 0 0 12932

JMJ & JM Ableton...

Előzmény: opdavid (12931)
opdavid Creative Commons License 2025.06.22 0 0 12931

Mondjuk zenészekkel együtt is kb. JMJ&Ableton volt, de pszt. ;)

Előzmény: nameless133 (12930)
nameless133 Creative Commons License 2025.06.22 0 0 12930

Egymaga van csak a színpadon? Semmi turnézenész mellette? Már nem olyan nagyban nyomja, mint évekkel ezelőtt? Hát érdekes lesz így az első JMJ koncertem csütörtökön. Arra számítottam, hogy lesznek vele zenészek is, de akkor csak JMJ feat. Ableton Live lesz ez.

Előzmény: LoviGabi (12922)
Amphicoelias Creative Commons License 2025.06.21 0 3 12929

Boldog június 21-et mindenkinek!

https://www.youtube.com/watch?v=utB5FxcvCdY

f2f2 Creative Commons License 2025.06.21 0 0 12928

Szinpaddal szemben  4 fős (tesó+nős társaság) szabaddá vált

1 jegyünk. Nem eszünk embert. Bátran jöhetne 5.nek valaki.

Átadás koncert előtt.

https://www.facebook.com/share/1C6emB8mUg/

Robi19831219 Creative Commons License 2025.06.20 0 1 12927

Lehet pont a budapestiről lesz egy teljes felvétel.

Előzmény: LoviGabi (12925)
opdavid Creative Commons License 2025.06.19 0 0 12926

Talán lesz streamelve hivatalosan valamelyik szabadtéri.

Előzmény: LoviGabi (12925)
LoviGabi Creative Commons License 2025.06.19 0 0 12925

Lassan már esedékes lenne egy teljes koncertfelvétel is erről a turnéról, de remélem valaki felveszi/felvette már... :) 

Amphicoelias Creative Commons License 2025.06.18 0 0 12924

Jarre ki nem állhatja a RV4-et, ez eléggé köztudott. Mégis időről időre szokta játszani, mert népszerű. De közben az arcán látszik, hogy mit gondol valójában. Kicsit sem meglepő, hogy pont ez lett 2 perc alattivá leszorítva. De legalább kapott egy érdekes/kissé vicces új intro-t. 

Robi19831219 Creative Commons License 2025.06.17 0 0 12923

Oslo, Helsinki, több fellépő, olvastam, hogy valószínűleg az időkorlát miatt össze kellett szorítania néhány számot.

LoviGabi Creative Commons License 2025.06.17 0 0 12922

https://www.youtube.com/watch?v=6ZhELcflVoY hát ez egy kicsit fura lett nekem, ha már remix: az RV4 eléggé meg lett szabva/vágva, még verze/refrén szinten is. Aztán a végén ez a hirtelen váltás a MF2-re több mint meglepő...

Előzmény: Robi19831219 (12920)
Robi19831219 Creative Commons License 2025.06.17 0 0 12921

"a látvány az, ami érdekessé teheti a koncerteket." 

Hát ezt  ilyen formában erősen kétlem. Nemcsak az.

Előzmény: a Zsóti (12919)
Robi19831219 Creative Commons License 2025.06.17 0 0 12920

A remixelés néhány számnak kifejezetten jót tesz.

Előzmény: a Zsóti (12919)
a Zsóti Creative Commons License 2025.06.17 0 0 12919

A közelmúlt egyszemélyes koncertjei alapján valószínűleg remixelt konzerveket tálal fel a közönségnek, amihez az effekteteket saját maga állítja elő. Zeneileg valószínűleg akkor lesz egyedi ez a turné, ha tényleg cimbalmozni vagy köcsögdudázni fog (természetesen elektromos verzióban). Tehát valószínűleg a látvány az, ami érdekessé teheti a koncerteket.

Előzmény: Robi19831219 (12916)
Amphicoelias Creative Commons License 2025.06.16 0 0 12918

Ez mindössze a 7. turné Jarre pályafutásában, de az is jóindulattal, hiszen 2007-2011 között a zsinórban hármat külön turnéknak veszem. Nem egy nagy turnézó, most is bevallotta pár hete, hogy jobban kedveli az egyszeri, megismételhetetlen show-kat. 

És csak 3 lemezzel (vagy 4-el, ha az Electronica 1-2-t külön vesszük) turnézott, azaz összesen 3 lemezturnéja volt, 23 lemez ellenére. Chronologie, Oxygene 7-13, Electronica. Persze a 2022/2023-as Oxymore turnét jóindulattal még hozzátehetjük, de hát azok kis szobákban, sötétben, szerintem összesen volt vagy 5 vagy 6 koncert volt zárt termekben. A Chronologie előtt csak megakoncertjei voltak, de szerintem pont azért döntött 93-ban egy turné mellett, mert akart valami mást, ami nem ugyanazt az élményt hozza, amit előtte a koncertjei hoztak. És nem is az volt ott az cél, hogy minden helyszínen adjon egy megakoncertet. Ahogy a Printemps de Bourges és hasonló, kis közönség előtt adott koncerteknek sem. 

Lemezturnéval összehasonlítani nem szép, hiszen azt hónapokon keresztül adja elő egy lemeztematika mentén. Tavaly 3 három nagy figyelemmel kísért koncertje volt, a Starmus-on szabadtéri, ingyenes, 120 000 ember előtt például, a Paralimpia záróünnepségét meg megint rengeteg ember követte és sokan fedezték fel vagy fedezték fel újra a zenéit. Ezek után idén pont az ellenkező az irány: ez egy intimebb, emberibb léptékű mini-turné, ahol csak Jarre és a rajongók vannak, a koncertek nincsenek 2 órásak, minden helyszínen kicsit másabb a vizuális prezentáció és a tracklist is, Finnországban tegnap RV4 is volt, míg Oslo-ban Industrial Revolution volt. Itt a lényeg az, hogy azokat a zenéket, amiket JMJ elő tud adni egyedül is, sok helyen előadja a helyi rajongóinak, egy csomó olyan zenét, amit sosem hallottak még élőben, az elmúlt években sem. Szerintem meg pont dögunalom lenne, ha idén hétről hétre a Starmus koncertet próbálta volna megismételni mindenhol.

Előzmény: LoviGabi (12911)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!