Keresés

Részletes keresés

Belohin Creative Commons License 2025.06.13 0 0 94755

Ahogyan írtam, az elmúlt években irdatlan mennyiségű poloska volt a labodán. És semmi kedvem táplálni őket.

Amióta az új-zélandi spenót van, a párom már tiltakozik is a laboda ellen. Annyival jobb a másik. A laboda egyetlen előnye, hogy korábban lehet enni.

Előzmény: képbíró (94754)
képbíró Creative Commons License 2025.06.13 0 0 94754

Miért nem hagyod meg a labodát???

A levéltetü nálam is hamarébb rágja a sarkantyút

Szegény :-(

Csapda a rohadékoknak.

Előzmény: Belohin (94752)
emberevics Creative Commons License 2025.06.13 0 0 94753

Sziasztok! A fóliás burgonyáim (Balatoni rózsa) levélzete meglehetősen leszáradó félben van, miközben a gumó héja még az újkrumplira jellemzőbb, bár már nehezen kaparható. A mérettel nincs baj, megnőtt. Szerintetek a héj még "érik" vagy ilyen marad? Mennyire lesz tartós? 3-4 hónapra való tétel nekünk, tehát nem ezzel telelünk, arra van szabadföldi.

Belohin Creative Commons License 2025.06.12 0 0 94752

Meg kell állapítanom, hogy a krumpli erős poloskamágnes. Másfelé itt-ott egy kósza példány, a krumpliról marékszámra szedem le őket. Előző években a labodán szoktak gyülekezni, azt emiatt ki is hagyom a repertoárból. Netes oldalakon találkoztam már olyan véleménnyel, hogy gabonát kell ültetni a kertbe, mert magára vonzza a poloskákat. Hát én a szalmából származó árpán - ami sok helyen kel - sose láttam egyet sem.

KLM XPS100 Creative Commons License 2025.06.11 0 0 94751

Másfél méter fölött én már levágom a tetejét és nem engedem tovább mert ha túl nőnek, a termések nem tudnak jól fejlődni. Természetesen itt paradicsomról van szó és azon belül is nem a folyton növőről hanem a karósról.

Előzmény: CBNora (94747)
Belohin Creative Commons License 2025.06.11 0 0 94750

Fajtafüggő. Az én régi fajtám képes lenne túlnőni a szőlőt, ha a bitang aszály nem hátráltatná ebben. De hasonló növekedési erélyű a Mexico is.

Más, új tapasztalat.

Tegnap eljutottam odáig önmagam üldözésében, hogy a palántázott karórépák alá elkészítettem a szalmatakarást. Ma öntözés közben már nem láttam a liszteskéket. Mintha nem lennének jóban a takarással.

Előzmény: képbíró (94745)
zsorsz Creative Commons License 2025.06.11 0 0 94749

Idén balkonkertet csináltam, a spárgák favázra vannak kifeszítve.

Előzmény: KLM XPS100 (94746)
CBNora Creative Commons License 2025.06.11 0 0 94748

Nálunk is úgy van, csak a tartószerkezet acélból van.

Előzmény: KLM XPS100 (94746)
CBNora Creative Commons License 2025.06.11 0 0 94747

Nálam 2 méter van a föld fölött. Van, amelyik fajtának nem kellene ennyi, van, amelyik ezt is túlnövi. De nem karó, állványok zsinegekkel, láttad.

Szerintem folytonnövőknek kell a 2 m, a vasat mélyebben kell beszúrni, mint egy akáckarót, könnyebben kidől.

Előzmény: piro para (94744)
KLM XPS100 Creative Commons License 2025.06.11 0 0 94746

Leginkább tartó szerkezeten műanyag spárgára felkötözve a legjobb. A karózás hátrányosabb a növény számára. Ehhez fa oszlopokra és lécekre van szükség.

képbíró Creative Commons License 2025.06.11 0 0 94745

Sima mogyoróvesszö karóim vannak.

LEnkencével szoktam bekenni összel.

Éveket kibir.

Karóért-pénzt? :-)))

A determinált nem nö nagyra.

A sima, futó, ha hagyod egy hónaljon elágazni-1.5 -2 méter.

piro para Creative Commons License 2025.06.11 0 0 94744

Köszönöm a gyors válaszokat a bútorlap kapcsán!

És volna még egy kérdésem. Milyen magas karókat szoktatok rakni normál befőző paradicsomok mellé?

Ugyanis úgy jártam, hogy az eddig használatos fa paradicsomkaróim a kisebb-nagyobb munkálatok során sorra feldolgozásra kerültek, és most vennem kell valamit amihez a paradicsomokat rögzítem. 

25o ft-ért adnak egy paradicsomkarót, és mivel ősszel beletörik a vége, meg egy fa nem annyira időtálló, így a vasra gondoltam, de azt meg csak úgy tudnám elhozni, ha feldaraboltatom,

mert 6 méteres szálakba van, és itt jön a kérdés, na de mekkora legyen? 1 méter gondolom kevés, mert kb 2o centi megy a földbe. 1,2, vagy 1,5 ? Ti milyen magas támasztékot használtok?

Rengeteg karóm volt, de sosem mértem, mivel adott volt a mérete, mindig a legnagyobbakat használtam, és az igazsághoz hozzátartozik, hogy pár éve sokkal több minit ültetek, azoknak meg támrendszer van,

de idén felesbe ültettem, így most fő a fejem, mert már nagyon megindultak, és kevés nekik a fém pálca amivel ültetni szoktam.

zsorsz Creative Commons License 2025.06.11 0 0 94743

👍

Előzmény: képbíró (94741)
képbíró Creative Commons License 2025.06.11 0 0 94742

Amit leirtál-az lehet a baj.

Iszonyat uv-t kapnak a növények, föleg ha nagyon napos helyen van. Nem a százaság- a forróság öli meg.

Előzmény: piro para (94732)
képbíró Creative Commons License 2025.06.11 0 0 94741

Valóban trágyával a legjobb, de megfelelöen keverve, bármilyen zöldkaszálékkal beindul.

Én hagynám -akkora területen, keverve, amennyire elég jó magasan, és megpróbálnék ebbe vetni tavasszal.

LEvélhulladék is mehet hozzá.

A sima kaszát fű-anaerobbá válik. 2 nap, tűzforró lesz a belseje, mindent kiéget, és zárásként bepenészedik.

A szalma azért jó-kell-mert az oxigénállátásban segit, nem tömörödik, sokáig.

Előzmény: piro para (94736)
képbíró Creative Commons License 2025.06.11 0 0 94740

Az Artis jó cucc, burokfóró ellen vetettem be.

Arról nem tudok, hogy felnött rovarokat is fertöz.

Talajlakókra hat, de olyan szinten kipusztitott mindent, felhagytam vele.

Előzmény: eeddie (94735)
képbíró Creative Commons License 2025.06.11 0 0 94739

NEm fogja sokáig birni. Lelakkozhatod, Vannak vizzáró ecsettel felhordható szigetelök, valamivel meghosszabitja, de 1, max a második év. Tapasztalatból tudom.

Előzmény: piro para (94737)
öreg_néne_b Creative Commons License 2025.06.11 0 0 94738

Vizet kap, beázik, a belseje megduzzad és szétnyomja a külső borítást. Egyáltalán nem időjárásálló.

Előzmény: piro para (94737)
piro para Creative Commons License 2025.06.11 0 0 94737

Kaptam egy csomó bútorlapot, és érdeklődnék, hogy van-e valakinek olyan irányú tapasztalata, hogy ha az eső éri, a nap süti, a hó betakarja, akkor a függőlegesen elhelyezett bútorlappal mi történik? Szétszedi az időjárás ezt a műanyag szerűségű bevonatot? Ugyanis arra gondoltam, hogy az 1ooo literes ballont valami mód körbeboríttatom ezekkel a lapokkal, és a tetejére valamilyen tetőszerűséget kreálunk.

Vasárnap 2 heverőt szedtünk szét, és a szintén bútorlapos ágykeretből 2 hordónak borítást készítettünk. Nekem nagyon tetszik, jobb mint az eddigi takaró megoldások, remélem pár évet kibír.

piro para Creative Commons License 2025.06.11 0 0 94736

Akkor ha megmarad a szalma a nyár végére, célszerű a komposztra dobni, vagy mit kellene vele majd csinálni, mert trágyával biztos nem tudom keverni.

Előzmény: CBNora (94734)
eeddie Creative Commons License 2025.06.11 0 1 94735

Jelentem, úgy tűnik, hogy az Artis Pro működik lótetű ellen. Találtam gazdaboltot amelyik hűtős szereket árul, fagyasztottat nem. Ennek is örültem, bár a biokiskertes nő állítja, hogy lótetűre ez kevés. 

Ősszel vettünk egy teherautónyi trágyát, ezek után tele lett a kert lótetűvek. Kiették a zöldhagymát, pórét, répát, céklát. Kirágtak tøbb palántát, tököt. 

Kb 10 napja befújtuk a kertet. Fokozatosan csökken a túrások száma. Tegnap már döglött lótetűt is találtam. 

Van még egy zacskónyi, lesz ismétlés a maradéknak. 

CBNora Creative Commons License 2025.06.11 0 1 94734

A szalma lebomlása nitrogént von el a talajból.

Kezdő kertész koromban próbáltam, nagyon vacakul nőttek utána abban az ágyásban a növények. Trágyával keverve valószínűleg már lehetne, de csak úgy magában nem.

Előzmény: piro para (94730)
taormina001 Creative Commons License 2025.06.11 0 1 94733

Naponta 1 x 1/2-1 óra.

Előzmény: szabojozsi1964 (94724)
piro para Creative Commons License 2025.06.11 0 0 94732

Nem, mert a tövek körül  kb 20 centis részen direkt nem lett rakva. Arra tippelek, hogy talán fentebb van a növény gyökere, nem lett mélyre téve, vagy azon a helyen lehet erősebben éri a nap, nincs semmi ami árnyékolna. Ma megpróbálok egy árnyékolót még összehozni valami mód, mert vagy kisebb, vagy sokkal nagyobb (fóliáról maradt) zöld hálóm van. 

Előzmény: Belohin (94729)
piro para Creative Commons License 2025.06.11 0 0 94731

Jó lett volna, de mivel füvem nagyon kevés van, és segítséget expressz kaptam, így módomban sem ált nagyobb mennyiségű vágott füvet keríteni, és mivel még a slagok sem voltak itt, így a karton is száraz maradt. Most ha rálépek, ugyan olyan mint amikor leraktuk, ezért gondolom, ha nem lesz nagyobb eső, akkor a szalma mint takaró réteg kitart, max vágott fűvel tudnám a vastagságot növelni, mert akitől a kis bálás szalma van, már nincs neki, majd csak aratás után lesz.

Előzmény: zsorsz (94728)
piro para Creative Commons License 2025.06.11 0 0 94730

A szalma ha nem lesz jelentős mennyiségű csapadék, akkor elég, mert a karton nem lett belocsolva, és így mire a sima talajélet elkezdi bontani a kartont, lehet 2-3 hónap is eltelik, mert már alatta csont száraz volt a talaj, és mivel nem slaggal, csak kannával locsolom a töveket, a karton továbbra sem kap jelentős nedvességet. Más lenne a helyzet, ha nedves talajra teszem.

Kora tavasszal a téli raklapokat pakoltuk, és tettünk alá kartont, most, hogy a fát hozták szétszedtük, és már csak itt-ott van a kartonból.

Beforgatni miért nem jó, pedig arra gondoltam, hogy ősszel egy kis traktorral beforgattatom majd a földbe, és jó lesz talajlazítónak.

Előzmény: CBNora (94727)
Belohin Creative Commons License 2025.06.11 0 0 94729

Nem lehet, hogy a karton félreviszi a vizet?

Előzmény: piro para (94726)
zsorsz Creative Commons License 2025.06.11 0 0 94728

Rétegezni a legjobb, 1 rész szalma, 2 rész zöld és mindig szalmával takarni. Én a közeli erdőszélen nagy szálas füvet kaszálok, azt a rigók nem tudják szét szedni.

CBNora Creative Commons License 2025.06.10 0 0 94727

Levélpöndörödésről már sokszor volt szó.

Nem kell vele foglalkozni.

Majd meglátod, meddig tart a szalma, valószínűleg elég. Ha kezd eltűnni, pótolod szalmával vagy fűvel.

A fűnyesedék gyorsabban eltűnik és trágyáz is, a szalma tovább ott marad és csak nedvesen és lazábban tartja a talajt, de kevesebb tápanyagot juttat a növényeknek. Beásni nem jó.

piro para Creative Commons License 2025.06.10 0 0 94726

Idén először szalmával takartuk a paradicsomok egy részét. Készítettünk egy keretet, mert féltem, hogy a huzatos kertbe egy forgó morgó telehordja az udvart az első adandó alkalommal. Szerencsére elég nagy köztávot hagytam, így a szalma tetejére került még hűtőrács keret, hogy a sok madár ne kaparja szét, és a szél a keret ellenére se tudjon belekapni.

Már kb 2-3 hete működik ez a rendszer, de most bajba vagyok, mert tegnap locsoltam, de ma van pár bokor aminek a levele össze van pöndörödve, pont úgy mint amikor már vízért kiált! A tövét megkapartam bőven nedves, de akkor mi lehet a gond, hiszen ma még annyira meleg sem volt, lehet fajtakérdése? Betegségre utaló jelet nem látok!  Esetleg lehet olyan, hogy egyes fajták több vizet kívánnak, vagy esetleg a tövét nagyon betakartuk? 2-3 naponta átlag 1 liter vizet kapnak tövenként. Vagy az a baj, hogy a szalmások egy része még nem kapott árnyékolást? Mert ahol van zöld háló, ott nem látni ilyen vízhiányosságot, de ami felett nincs, ott sem mindegyik paradicsom pöndörös.

A paradicsom szalmával kapott kb 3-5 centis takarást, arra tegyek vágott füvet majd nyáron, vagy elég ez? Mondjuk a szalma nagy része alatt karton van, tehát a fű nem nagyon jön fel, csak itt ott van esélye, ahová már nem jutott papír.  Nagyon kezdő vagyok a takarás témakörében, mert eddig csak a saját udvari vágott füvemmel takartam, de az minimális volt, vagyis semmire sem volt elég, így a tapasztalatom a nullával egyenlő! 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!