pontosan. mi talan egyszer nem fertunk fel az elso kompra. kb ket kompnyi parkolo van lent a parton. ilyenkor tudtommal mar nem menetrend szerint jarnak, hanem fordulnak. mondjuk meg eloszezon van. jellemzoen ket komp jar egymassal szemben.
A Google maps úgy tervez, h Ostrovicánál lejön a sztrádáról (E65), levágja az utsó hurkot, majd úgy megy rá az A7-re. Gondolom így ésszerű, mer rövidebb.
Első vásárlást odafelé Zágrábnál szoktuk megejteni, van a körgyűrű mellett egy bevásárló központ. De most korán akarok indulni, akkor tán nyitva se lesz, de Cres város elején van egy Plodine, pont útba esik.
Elkezdett tetszeni az ötleted, h Krk helyett inkább Cres-ben álljunk meg, s nézzük meg odafelé óton, mer akkor már legalább a szigeten vagyunk.. úgyhogy Krk max visszafelére marad. Ill. gondoltam, h regisztrálom a drónt, de új szabály szerint csak repkedni szabad, fotózni nem.. :-(
Vmelyik irányban Luckonál figyelni kell, h az ember a kártyás fizetéses sávba álljon, mer később nem lehet átmenni, s ott rövidebb a sor, ez oda, vagy visszafelé van, már nem emlékszem..?
Olyanba futottunk bele, hogy Rax Höllentalnál, ami igazából eleve egy fura kemping, mert elég kevés hely van a tömegparkoló mellett kempingezésre, teltház volt, ezért átmentünk Puchberg am Schneebergbe, ahol bőven volt hely.
De az újdonság volt, hogy a Krk-ön majdnem minden kemping teljesen tele volt, és az egyik olyan volt, ahol külön kikötik hogy csak foglalással lehet érkezni.
Az a fajta kiépítettség, mikor bazár van, térkövek meg medence (nem csak gyerekmedence), illetve a lakókocsi helyek betonplaccok, sátorhely meg alig van néhány, nem teszi élvezetesebbé a gyerekek számára sem a kempingezést, normális esetben egy tengerpart viszonylag természetes környezetben milliónyi ingert jelent egy gyereknek. Írtam is, hogy feleségem gyerekkorában nem túlépített kempingekben volt sokat, és mindig nagyon élvezte a testvéreivel együtt. Inkább a szülők preferenciája, hogy ki hová szeret menni. Nyilván kicsi gyereknél előnyös, ha van gyerekmedence, de nem erről beszélek, hanem hogy ezek a "modern" kempingek már nem is igazán kempingek, hanem komplex szolgáltató-élményparkok.
(Pozitív példának tudom mondani Svájcban a Camping Gäsi-t a Walensee partján, amelyik gyakorlatilag egy erdőben lévő kemping, hosszú partszakasszal, sekély, gyerekbarát partokkal is, sok hellyel és sok, jól felszerelt, jól takarított vizesblokkal, SUP és más vízijármű bérlési lehetőséggel, de semmi parasztvakítás, bazár meg térkő. És csodák csodájára 60-70%-ban gyerekesek vannak, akik láthatóan jól érzik magukat, nem kell ehhez bazársor.)
És pont az a gondot, hogy számomra úgy tűnik, hogy Horvátországban már nem találom meg a nekem tetszőt, mert olyanból egyre kevesebb van, illetve onnantól kezdve hogy előre kell foglalni, nem lehet beesni, és ha Google Mapsen rákeresek, 95%-ban eleve ilyen sokcsillagos resortokat találok kempingnek hazudva.
Huszonplusz éve kempingezek rendszeresen. Kétszer fordult eddig elő, h vhol nem volt hely: Egyszer Róma mellett, Bracciano-nál 2005 augusztusában, ahol azt mondták, telt ház van. de van egy másik területük is, ami nincs annyira kiépítve, féláron adják.. teljesen ok volt. A másik meg 2 éve Bled-ben, ahol vmi rendezvény volt a tó melletti kempingben, s visszafordítottak, h tele van. Mentünk egy másikba, ami tök jó volt, sztem jobb, mint az első..
A kiépítettség meg kiskölkökkel előny, aki természetközelire vágyik az is megtalálja sztem a neki tetszőt.
De pont azt tapasztaltuk, hogy teltház volt a kempingekben, apartmant meg lehetett foglalni máshol.
A másik fele, hogy épp amiket leírsz, többek között emiatt ezek már nem kempingek, inkább resortnak lehetne nevezni. Feleségem gyerekkorában sokszor volt szüleivel és testvéreivel kempingezni a horvát tengerparton, és ő nálam is jobban megdöbbent mi lett ezekkel a helyekkel, pont az volt a pláne neki gyerekként, hogy nem egy mindennel megcsinált környezet volt.
Ami szerencsére nem változott, hogy most is megvannak azok a partszakaszok Krk-ön is, ahol random fel lehet fedezni jobbnál-jobb helyeket.
Jah, a tengerparti kemping eddig se volt olcsóbb sztem az Adrián, mi kb ugyanannyit fizettünk, mint most az apartmanért. Viszont oda nem csak szombattól-szombatig lehet menni, hely biztos lesz vmelyikben, s közvetlenül a vízparton vagy. Illetve az is, hogy van egy csomó egyéb szórakozási lehetőség, kis gyerekekkel ez nagy előny. 3 éve Zárában voltunk, ill. mellette a Zaton kempingben, na ott minden IS volt, 2 saját kikötő, vidám park, saját sétáló-bevásárló utca, kisvonat, színpad, amit el tudsz képzelni. S a kölköknek rohadtul tetszett, nem is lehetett őket onnan kirángatni, pedig az volt az eredeti terv, h kempingben kezdünk, s majd utána nézek ott apartmant.
Mi is Krk-ön voltunk a hosszúhétvégén, mászni, túrázni meg fürödni. Minden nagyon jó volt, nem is ezért írok.
Hanem hogy kempingekről írtatok, és hogy mi most szembesültünk azzal, hogy mennyire elkurvult a kempingezés Horvátországban. Egyrészt az, hogy a legtöbb helyen már előre kell foglalni, van ahol kimondottan ki is írják, de majdnem mindenhol teltház van már most is, ami inkább az eleje a szezonnak. Holott a kempingezés pont attól szokott jó lenni, hogy odaesünk, bejelentkezünk és sátrazunk. Ahogy pl. az előző hétvégén így is tettünk Ausztriában. A Krk-ön viszont a második kemping is teltházas volt, ezért inkább megoldottuk máshogy(*).
De nem csak ez, hanem több kempinget is láttunk, és ez már rohadtul nem arról szól, amiről a kempingezés szólt korábban, és ahogy Ausztriában még ma is sok helyen (illetve említeném pozitív példának itthon a répáshutai kempinget, de Svájcban is találtunk nagyon szuper, természetközeli kempinget). Ezek inkább luxusresort jellegűek, betonplaccokkal a lakókocsiknak, minden durván túlépítve, némelyik medencével meg óriáscsúszdával, sátorhely pedig alig akad, 95% betonozott lakókocsi hely vagy bungaló) . Árban pedig annyiba vagy akár többe kerül sátrazni, mint magánszálláson apartmant foglalni. Emellett persze tömegnyomor mindben.
Végül egyébként gyorsan találtunk egy apartmant, azon az áron, amennyiért egy 3. kempingben talán volt még sátorhely, foglalás és telefon hogy oké-e ha fél óra és ott vagyunk, mindezt este 8-kor. Kedves bácsi és néni, nagyon jó fejek voltak, meg is kínáltak sörrel. Máskor is hasonlóan kedves fogadtatásunk volt ilyen szállásadóknál, úgyhogy a jövőben ha Horvátország, csak ilyen helyen szállunk meg, és elfelejtjük az országban a kempingezést, hiába volt jó régebben.
Itt van közvetlenül vízparti, és a magas domboldali parcella is, de ilyenkor már foglalni gyakorlatilag reménytelen.
Én tizenéve járok ide, de érkezésem napján már lefoglalom a következő évre a helyem, mert nekünk két szomszédos parcella kell, mert két családnak kell.
Sajnos egyre rosszabbul megyünk, de a vízben virgoncok vagyunk. :) Ezért keresnénk ilyen partmenti kis, családias közvetlen vízparti kempinget. Nem érdekel a Village típusú főleg hegyoldalban lévő, vagy szintén hegyoldali szörf paradicsom. Tele van a NET ilyenekkel én is megtalálom. Olyat szeretnék, ami nincs a fent, vagy nemtalálom, de Te tapasztalatból ismered. Horvátország bármelyik részén lehet.
Köszönöm, ha elolvastad és pláne, ha ismersz ilyet és megosztod velem!
Köszi! Mi is 21.-én indulunk, egészen korán akarok, h ne kelljen dugóban ülni. Oszt odafelé megnézhetjük Krk-et is, mer az apartman 3 után foglalható el.
mi 21-en indulunk losinjba. az a belso obol nem strandos resz, leglabbis a egbelso resze. ott kikoto van. a kulso reszeken viszont van 1-2 strand, inkabb artatore fele. mi is ott szoktunk lakni. cikat is jo, de mivel az a sziget kulso resze, ott hullamosabb szokott lenni a tenger. veli losinjban is van egy strand a rovenska reszen.