Keresés

Részletes keresés

zsorsz Creative Commons License 2025.06.03 0 0 94629

Nagyon csúnya.

zsorsz Creative Commons License 2025.06.03 0 0 94628

Elvonult egy nyári aranyat érő eső, a nap süt. 22 fok van, lehet hallani ahogy nő a fű.😀

AmazingGecko Creative Commons License 2025.06.01 0 0 94627

Ja, hogy van évelő rukkola is. Ezt nem tudtam.

Előzmény: piro para (94617)
AmazingGecko Creative Commons License 2025.06.01 0 0 94626

EZ nagyon hasznos volt, köszi!

Előzmény: 55judit (94614)
vinik táltos Creative Commons License 2025.06.01 0 0 94625

Kedves  piropara!

Ritkán teszek fel ilyen szép fotót:

Kapkodás volt az egész napon, ma a lányom segített a nejemnek, ezért több mindent csináltam a kertben.

Kiástam a vörös paréjt, majd írok privátban.

képbíró Creative Commons License 2025.06.01 0 0 94624

Madarasba vettem vona fokhagymát-nem szoktam multiban semmit-de épp arrajártam. 3 fej volt horroráron, vettem a zöldségesnél, annyiból fél kilót. belsö cikkeket elföztük, a külsök kihajtottak, már szép, nagyok.

Amugy a környék teli van vadfokhagymával. Olyasmi, mint az ujhagyma. Szedek egy csomót-utszélen-összevágom, sózom, aztán olaj rá.

Előzmény: piro para (94622)
képbíró Creative Commons License 2025.06.01 0 0 94623

2 éve kartonoztam utoljára. Akkor-vastagon-mélyalmot tettem rá. Következö évben ültettem bele.

Azokon a régi képeken-elöször ástam, aztán láttam Iván videóját, hagytam a p.ba, azóta sem ások.

Jaja, nagy az uv. Szerencsére nálunk most zivatar volt. Két ágyás már egy jó hete be van hálózva, tegnap-ma- még kettöt takartam. MEleg is volt-31 fok-és nagyon égetett. Addig szokott fenn lenni, amig a napraforgó-kukorica-meg nem nö, nagyra. Nem kell nekem-a madaraké-de arra fut a bab, és árnyékol. Plusz-szára megy komposztba.

ez 2 éves, akkor még átjártam másik telekre furikkal. Messze is volt, meg dögnehéz, aztán tavaly lótetüt láttam, igy a másik szomszédtól veszek, áthozza 2 kis pónival.

Ilyenkor már leveszem a hálót.

Előzmény: piro para (94621)
piro para Creative Commons License 2025.06.01 0 0 94622

Én pár éve még a nagy kertbe a csicserit ültettem aldis főzősből, arra gondolván, hogy 5oo ft/ fél kiló, nem nagy veszteség ha nem kell ki.

Mind kikelt! A gazdaboltban már nem emlékszem a pontos árra, de jóval drágábban adták vetőmagként.

Előzmény: képbíró (94618)
piro para Creative Commons License 2025.06.01 0 0 94621

Nekem is hasonló, csak annyi különbséggel, hogy a kiskertben (elől a virágoknál), 6 keretes állványra volt futtatva a paradicsom, és arra voltak déli irányból felfeszítve a hálók.

Most egy az építkezésnél használatos házi készítésű vaslétrát kettévágattam, meg a régi vas ruhaszárítót vettem birtokba a futó paradicsomoknak, de még hálózva nincs.

Holnaptól el kell kezdenem az árnyékolást, mert a mai napsütés sem volt már kíméletes, minden konkadozik, holott az este rendesen belocsoltam, és a növények nagy részének töve,

takarásban van!

A kartonos takarásra szoktál valamit rakni? Szalma, fű, fadarálék, vagy csak simán a karton?

Előzmény: képbíró (94620)
képbíró Creative Commons License 2025.06.01 0 0 94620

tavaly ilyen volt

Előzmény: piro para (94615)
képbíró Creative Commons License 2025.06.01 0 0 94619

2000ben igy vettem

Előzmény: piro para (94615)
képbíró Creative Commons License 2025.06.01 0 0 94618

Hát-én is ma vetettem ujra :-(

Közben a tarkabab-már 20 centis-de ez fogott magból van, pár éve.

És az elso sem vetömag-sima félkilós fözö volt.

Előzmény: KLM XPS100 (94604)
piro para Creative Commons License 2025.06.01 0 0 94617

Lemaradt, hogy a rukkoláról írtam, és a simát azért adtam fel (váltottam évelőre), mert mindig csak 1x tudtam a lakásba kora tavasszal szüretelni róla, és tönkrement.

Előzmény: piro para (94616)
piro para Creative Commons License 2025.06.01 0 0 94616

Zellerkockába neveltem elő, és balkonba ültettem ki az évelőst, de azt mondták, hogy nem lesz jó, mert nagy főgyökere van,

így pár hete kiültettem a járdák mellé. Van pár bokor naposabb helyen, van pár árnyékosabb területen,

mostanság már mintha kezdenének életre kelni, kíváncsi leszek hogy ez az évelős változat mikor kezd majd magszárba menni,

remélem az első évet kihagyja :))

Előzmény: AmazingGecko (94613)
piro para Creative Commons License 2025.06.01 0 1 94615

Régen 150 X 16 méteren gazdálkodtunk, Borsó, sütőtök, mázsaszám, csemege kukorica 1.000 tő körül volt, de újhagymát is nagy mennyiségben termeltünk. Babot rendszeresen ültettünk, de főként saját részre, 3-4 fajta volt mindig! 2017-be hagytuk abba a nagy kert művelését, illetve 5o méterre csökkentettük. Hozzá tartozik, hogy ezt a mennyiséget locsolás nélkül értük el! Az ötven méteren talán még 2-3 évben volt értékelhető bab termés, de azóta semmi, vagy csak minimális.

Mi a bab kivételével magokat főként gazdaboltban vásároljuk, de nem szokott gond lenni vele. A babot hagyni szoktuk, és mivel a költözéskor még volt saját száraz vetőmag babom, így 1-2 évben még nem volt gond az ültetéssel, de mostanra már nincs, mert ebbe a szélsőséges időjárásba elfelejt kikelni, vagy ha kikelt, termés előtt egyik napról a másikra tönkrement, mert a krumplin kívül semmit sem szoktunk permetezni, 3 éve már azt sem! Tavaly vásároltam különböző fajta babokat, de hiába adtam érte horribilis összeget, annyit nem szedtem le róla amit ültettem! Egyedül a méteres bab volt jó, de az is tavaly előtt, a tavalyi már nem volt olyan bőtermő, idén meg alig bírt kikelni, de csak ül a földnél, el van sárgulva. Most csak a méterest ültettem, és mivel tavaly sikerült pár bokor vajbabot őszre termővé varázsolnom, így úgy döntöttem szintén másodvetésbe megy majd a vajbab, hátha akkor lesz belőle valami.

Mostanság a cukkinival kezdek úgy járni, hogy hiába van sokféle különböző helyről beszerzett magom, termés alig akad. Gazdaboltba, bevásárlóba, neten, magcserébe mindenhonnan van magom,

de pl tavaly csak a magcserés gömb volt szedhető, a többi csíkos, zöld, sárga, mind tönkrement.

A vizeletről Én a komposztra öntve olvastam, az ázalékba nem öntök, elég büdös az anélkül is, pláne, hogy már 2 éves!

Nekünk régen minden évben ősszel szántott, tavasszal rotált kert volt, így nem lehetett vegyes ágyásokat alkalmazni, elég volt a trakinak a nagy diófákat kerülgetni.

Most, hogy elköltöztünk, és eddig még a kert nem nyerte el végleges formáját, a virágok közé ültetek, és egyre jobban tetszik ez a vegyes kusza kép, holott nagyon kockult életem volt.

A hatalmas kertben minden tömegekben volt ültetve, nem voltak itt-ott elszórtan kisebb vegyes ágyások. Most egyre jobban kezdek ezekbe beleszerelmesedni!  Az angol kert kezd beszippantani, csak azzal a különbséggel, hogy haszonnövényeket is rakok a sok vegyes növény közé, és próbálom amennyire csak lehet a növénytársítást alkalmazni!

Ránézésre minden összevissza, de háttérben ott a rendszer a káosz felett :))

Előzmény: képbíró (94603)
55judit Creative Commons License 2025.06.01 0 0 94614

Perplexity keresése alapján:

A rukkola vetés után már 2 héttel történő magszárba szökkenésének (felmagzásának) fő oka a növényt érő stresszhatásokban keresendő, amelyek közül a leggyakoribbak:

• Magas hőmérséklet és hosszú nappalok: A rukkola hűvösebb, tavaszi vagy őszi időszakot kedveli, melegben és hosszú nappalok mellett gyorsan felmagzik67. Ha túl korán (március/április) vagy túl későn, a nyári nagy melegben vetjük, a növény hajlamos lesz a gyors magszárképzésre37.

• Vízstressz: Egyenetlen vagy nem megfelelő öntözés, túl száraz vagy túl nedves talaj szintén serkentheti a magszárképzést24.

• Tápanyaghiány: Ha a talaj nem elég tápanyagdús, a növény szintén hamarabb befejezi a vegetatív növekedést, és magszárat hoz47.

• Fajtatulajdonság: Egyes fajták eleve hajlamosabbak a gyors felmagzásra, különösen, ha nem a megfelelő időszakban vetjük őket2.

Hogyan lehet megelőzni a gyors felmagzást?

• Megfelelő vetési idő: A rukkolát kora tavasszal vagy nyár végén, ősszel érdemes vetni, amikor hűvösebb az idő, és rövidebbek a nappalok67. Kerüld a nyári nagy meleget, mert ilyenkor szinte biztosan gyorsan magszárba szökken.

• Folyamatos vetés: Ha egész szezonban szeretnél friss rukkolát, 3-4 hetente vess újabb adagokat, így mindig lesz zsenge növényed3.

• Kiegyenlített öntözés: Tartsd a talajt egyenletesen nedvesen, de ne legyen túl vizes vagy kiszáradt45.

• Tápanyagdús talaj: Ültetés előtt javítsd a talajt komposzttal vagy érett trágyával, hogy a növény megfelelő tápanyaghoz jusson47.

• Árnyékolás: Nagy melegben árnyékoló hálóval csökkentheted a hőstresszt, így lassítható a felmagzás folyamata2.

• Fajtaválasztás: Válassz kifejezetten tavaszi vagy őszi termesztésre ajánlott fajtákat, és mindig a megfelelő időben vesd el őket2.

Ha már megjelentek a magszárak, azokat vissza lehet csípni, de ez csak ideiglenesen lassítja a folyamatot2. A legjobb megoldás a megelőzés, a megfelelő időzítés és gondozás.

Összefoglalva: a rukkola gyors felmagzásának fő oka a meleg, hosszú nappalok és a stresszhatások. Megelőzhető a vetés időzítésével, folyamatos vetéssel, kiegyenlített víz- és tápanyagellátással, valamint árnyékolással

Előzmény: AmazingGecko (94612)
AmazingGecko Creative Commons License 2025.06.01 0 0 94613

Teljesen normális dolog pohárban előnevelni. A lényeg, hogy erősödjenek meg rendesen, így amikor kiülteted, a lóbogár, csiga stb. ha bele is rág, már nem tudja tönkretenni a növényt. A kisebb károkat a nagy, erős növények túlélik.

Előzmény: 55judit (94611)
AmazingGecko Creative Commons License 2025.06.01 0 0 94612

Tudom béna vagyok, de nem megy a rukkola termesztés. Vetés után 2 hónapon belül szárat növeszt és virágzik. Levél alig van. Csípjem visza rendszeresen vagy vessem újra kéthetente, hogy mindig legyen friss levél?

55judit Creative Commons License 2025.06.01 0 0 94611

Én is a csigék miatt nevelek ubit, cukkinit, dinnyét pohárban. Most is indítottam uborkát, hátha valamelyik vetésből lesz valami.

Előzmény: CBNora (94610)
CBNora Creative Commons License 2025.06.01 0 0 94610

Én tegnapelőtt ültettem ki a tökféléket. Nem is vetettem korán, nem számít olyan sokat az az egy-két hét különbség, és nem vénülnek el a cserépben melegre várakozva. Most már kint is rendesen fejlődhetnek tovább.

Tökféléket csak palántáról tudok nevelni, különben lerágják a csigák. Pár levelesen kiültetve már meg szoktak maradni.

Előzmény: Belohin (94607)
55judit Creative Commons License 2025.06.01 0 0 94609

Tököt nem vetettem csak cukkinit. Nagy termés még nálam sincs. De hát még csak júni. 1-e van. Egyszer főztem cukkini krémlevest, és esténként szoktam nyersen a kicsiket elcsemegézni. Eddig 2-t.

Legszebb a paradicsom. :) Már szépen nőnek a szemek némelyik fajtánál.

lahuba Creative Commons License 2025.06.01 0 0 94608

Ez érdekes.

Nálam is torz levelűek a főzőtökök, viszont a cukkinik viszonylag szépek.

Kissé elsiettem a kipalántázásukat, de hát ki számított ilyen májusra?

Sokáig nem is nőttek, inkább csak senyvedtek, most már látszik, hogy javul a helyzet.

Ja, és úgy tűnik, hogy a torz levelűek tetűvel fertőzöttek, lefújtam őket pirimorral, meglátom, segít-e, vagy újravetés jön...

De az sem jó, ha egy ágyásba időeltolódással vetünk, mert az idősebb úgy el tudja nyomni a későbbit, hogy semmi sem lesz belőle.

Belohin Creative Commons License 2025.06.01 0 0 94607

Idén a melegigényes kelésű növények elég hátrányos helyzetűek voltak ezzel a májussal. Nekem a tökökkel gyűlt meg a bajom; főzni való a mai napig sincs, valószínűleg vennem kell másik magot. De ami kikelt, annak is torz a levele. A sikerrel átteleltetett harangpaprikának is. Pedig bent nem valószínű, hogy vírust kapott volna. Meglátjuk, milyenek lesznek a melegben. Már kezdődik. Átmenet nélkül.

A bolti magok nem mindig hitványak, csak kiszámíthatatlanok. És helyben csak egy-két forgalmazótól tartanak, ha mást szerenék, járhatok utána, vagy fizethetem a szállítási költséget.

55judit Creative Commons License 2025.06.01 0 0 94606

Kertem a pusztulat szélén. Alul  vakond, felül atka, tetű. Mindenből a lehető legtöbb.

CBNora Creative Commons License 2025.06.01 0 2 94605

Nekem a teszkós magok prímán ki szoktak kelni. Néha előfordul, hogy valamelyik mag nem jól kel, de legtöbbször nincs velük gond, ha frissek.

Egyébként sok silány dolgot árulnak, olyat is, amin látszik, hogy aki tervezte, majd gyártotta, soha ki nem próbálta, de pont a magok szerintem nem olyan rosszak.

Nagyon sok növényt fogott magról nevelek, de a boltiak is rendesen kikeltek.

A zöldbabnak lehet, hogy hideg volt még a talaj.

KLM XPS100 Creative Commons License 2025.05.31 -5 2 94604

Szia! Abszúlut osztom a véleményed, minden bolti árú hitvány és csak a profit számít a minőség huszadlagos. Én is most vetettem zöldbabot harmadszorra egy sor (15 fm) 2700 Ft. és az előző két vetés nem kelt ki. Kíváncsi vagyok a harmadikra mi fog belőle kikelni. Szóval nem vagy egyedül, agyon van vágva a kiskerti termelés, csak a multik tudnak minőségi vetőmaggal dolgozni. Szóval ki van ez találva, vedd meg az egészségtelen árút tőlük erre megy ki a játék. A legnagyobb baj az, hogy a nagy kereskedelem a külföldi multik kezében van és nincs lehetőség alternatív beszerzésre. Köszönjétek meg Antall Józsefnek és Horn Gyulának akik idegen multik kezére átjátszották a kereskedelmi hálózatokat.   A helyzet elég reménytelen.

Előzmény: képbíró (94603)
képbíró Creative Commons License 2025.05.31 0 3 94603

Elmondom, mi a bajom. Változik a világ, minden szart ránksóznak. Évekkel ezelött vettem csiga elleni biovédelmi kék granulátumot. Nem elég, hogy a hajnali pára eláztatta, de betettem egy üvegbe 2 csigát, megszórtam öket, 2 nap mulva agyon kellett csapnom.

Vagy a Lidlis fóliasátor, ami az elsö szeles napon összeomlik... Voltam kertész csoportokban, ott irták, de kiléptem, mindböl.

Egyik szomszéd sosem jár ki-évente 2x, leszedik a hullot gyümölcsöt-lenyirják a füvet. Másik permetezett. Aztán rájött, hogy ugyanannyi gyömölcse van, mint a másiknak, és se munka-se pénz. 3 éve nem permetez.

De más téren-eladják a szűrt csapvizet, dobozba, Floewater néven, drága reklámmal, minap már 50 ft volt a félliteres a DM-ben. 

Imádom a kertész influencereket, McNemy-t, Borbást, 3 órás kertet. full kamu, mind. Ök is eladni akarnak, semmi mást.

Mindenki hülyének néz...

Komposzt-konyhai hulladék, fúkaszálék, faágak, szalma. A lényeg-hogy levegözzön, ne legyen anaerob, mert akkor berothad.

2 helyen komposztálok-azaz-2 éve van egynek, kb 1 köbméter, nekem elég.

Szalmamulcs-megtartja a nedvességet. És ez most-nagy probléma. Esövizet fogok, és 5 e ért hoz a szomszéd egy kis kocsi trágyát összel.

NEM terem meg minden, az csak az influenszereknél. De már tudom, mi az, amivel foglalkoznom kell.

Ja...rengeteg a szutyok, csiraképtelen mag...

Diverzitás-minden össze vissza van. Ágyásszegélynek menta, citromfű, sarkantyu, levendula. Igy nem megy be a tarack. 

Rengeteg hagymám van-de hagymalégy alig. Tucatjával van ültetve, 1-2 csoport megfertözödhet, a 90 % megmarad.

Viszont hálóznom kell. Mindent kiöl az uv.

Kinézetre-borzalom :-) Káosz.

A pisit tul komolyan vettétek-nem sok kerül az ázalékba. 

Előzmény: piro para (94601)
AmazingGecko Creative Commons License 2025.05.31 0 0 94602

Márciusban vetettem rukkolát, de már virágzik... Ez normális? Vágjam vissza?

piro para Creative Commons License 2025.05.31 0 0 94601

Tavaly kora tavasszal egy főkertész tartott előadást, és amikor kérdeztem, hogy mennyi időközönként adnak tápoldatot a palántáknak,

azt mondta Ők nem adnak mesterséges anyagot a növényeknek. Csodálkozva néztem rá, és kérdeztem, hogy wuxalt nem használnak? Azt mondta, hogy csak ázalékkal öntözik a növényeket!

A fóliában szalma mulcs volt, és komposzt dombok voltak a kert szélén.

Biodiverzek!

Jó lenne ezt meglépni, mert horror összegekért mérik a tápoldatokat, és bár a saját komposztban összetétel szinten nem tudható, hogy mi milyen arányban van,

de legalább tudod, hogy Te mit tettél bele:) és egyébként meg azt írnak a csomagolásra amit akarnak, nem hiszem, hogy ezeket a forgalomba lévő földeket annyira ellenőriznék.

Már többször írtam a Jó Földről, azt írták, hogy a bele ültetett növényt 2-3 hónapig nem kell tápozni, akkor abban mennyi lassan lebomló műtrágya van?

A vizeletről olvastam, csak azzal az a bajom, hogy milyen lehet az összetétele, ha rendszeresen gyógyszert szed valaki? Annak a vizelete lehet nem pont komposzt kompatibilis.

Előzmény: képbíró (94597)
zsorsz Creative Commons License 2025.05.31 0 0 94600

Mostanában a vizelet mintához kémcsövet adnak. Na, férfiként abba se egyszerű célozni. 
A nők a kis poharakat elhordták víz automatáról. Nem volt nehéz kitalálni, mi célból.

Előzmény: CBNora (94587)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!