Szerintem meg pont most van először előrelépés 2015 óta. Az elmúlt 10 év volt, amikor stagnáltunk, sőt, kilátástalanabbnak is tűnt a dolog kb minden vb-n, mint Krakkóban. Most van középtávú terv, új felfogású szövetségi kapitány és korábban soha nem látott dolgok. Gondolok itt nemcsak a már említett korcsolyázási sebességünkre, taktikai elemekre, gondolkodásbeli sebességre, hanem olyan dolgokra is mint:
- Felállni emberelőnyben a csehek harmadában 1-másfél percen keresztül. Én ilyet nem láttam top6-os csapat ellen korábban soha.
- Végigjátszani minden támadást 4-1-es vezetésnél a kazahok ellen az utolsó harmadban is. Egyedül Nagy Krisztián szabálytalansága volt a régi nóta szerinti "csak éljük túl valahogy" hozzáállás, azt leszámítva cseppet sem kihúzni akartuk vezetéssel.
- Kulcsemberek sorát (Sebők, Sofron, Bartalis, Nagy Gergő, Stipsicz) pótolni gyakorlatilag zöldfülűekkel, meggyőződésem szerint mindezt a taktikának köszönhetően.
A másik dolog, hogy az A csoport az 16 csapatból áll, és a csapat a világon a 14-21. hely között van játékerőben a kazahokkal, szlovénekkel, olaszokkal, britekkel, ukránokkal, lengyelekkel, japánokkal együtt. Lehet vitatkozni, hogy a 14. vagy a 21. helyen vagyunk-e (szerintem itt a pillanatnyi forma dönt), de a 14.-21. közötti válogatottak közül 3 is A csoportos minden évben. Matematikailag kb kétévente ide tartozunk.
Lehet tanulni tovább, itt vagyunk a legjobb helyen.
Elvileg most több légiósunk van erős bajnokságokban, mint valaha. Finn/svéd/norvég/svájci ligában játszók, amerikai egyetemi bajnokságban játszók, meg ott van még a Fehérvár is, akik eleve az osztrákok ligájában szerepel.
Sőt jövőre a Fradi is csatlakozik oda, az is jót tehet egy-két hazainak majd még később. Jó az még nem éppen ugyanaz, mint épp 8 NHL játékossal felállni, mint a csehek mondjuk szoktak mostanság.))
De a törekvés az ezekből mégis látszik a fejlődésre...
Nem tanulmányoztam a hokit közelebbről, de a fejlődéshez az is kell, hogy legyen hol és hogyan fejlődni. Mennyi hely van a világban játszani magas szinten klubokban? Erre hányan pályáznak a világban? Mennyire van lehetőség légiósnak lenni? A haza hoki fejlődéséhez van-e pénz, környezet behívni a nagyobb tudást a világból? Van-e igény a fejlődésre? Ilyesmi...
Kb. egyetértek, de a "sok pénzt költünk" nem tudom pl. a focihoz képest menyit jelent arányaiban. A megrekedéssel is egyetértek, játékban. Ha bentmaradunk, lehet tanulni belőle és fejleszteni.
Még sose maradtunk benn a topligában, ha most sikerül az minden eddigi eredménynél előrébb lesz. Sőt, ha a norvégok ellen sikerülne pontot szerezni, akkor várhatóan két csapatot is megelőzhetnénk, nem érhetné szó a ház elejét ilyen esetben, mert a legjobb szereplésünk lenne. Ráadásul magyar edzővel és nem kanadaival.
A különbségek nagyok, de nem csak nekünk azok. A túloldalon a negyeddöntőért versenyben lévő szlovákok is belenéztek egy 7:0 eredménybe Kanada ellen. A mi csoportunkban a negyeddöntőért ki-ki meccset játszó dánok is 7:2-re égtek a csehekkel szemben.
Finnország 9:1-re lemosta Szlovéniát. A kazahok 8:1-re kaptak ki a csehektől. Az élmezőny az ami nagyon meglépett a többiektől. De ezzel másoknak is van némi gondjuk amint ez látható.
Igazából a "topliga" is felosztható lenne még két szintre, igaz Norvégia pontot szerzett az USA csapatától, tehát ez meg az mutatja hogy lehet létjogosultsága összeengedni őket. Más kérdés hogy ugyanez a csapat ezen kívül még pont nélkül van, és ha mi szerzünk csak egyet is ellenük, kiejthetjük őket a fenti bravúrpont ellenére...
Én azt mondom, ha mindenben a világ legjobb 10 között lennénk (nem csak sport!), akkor ez egy nagyon boldog ország lenne! Le a kalappal a hokisok előtt, régóta erőn felül teljesítenek, legyen bármi is a VB vége.
A válasz az hogy valaki a háromból. Ez matematika.)) Ha "A" és "B" és "C" ajtót sorsolással nyitnánk ki, akkor minden ajtónak 33,3333... % esélye van kinyílnia. Egyik sem 50% egyedül.)) Tehát egyiknek sincs 33-nál több, de ha két ajtó együttes esélyét nézem a harmadikkal szemben, akkor együtt már 66,6% visznek el.))
Amúgy Kazahsztán vagy Norvégia közül dől el várhatóan. Ha pontot szerzünk Norvégia ellen, akkor ezzel egyúttal ki is ejtjük őket. Ha Norvégia nyer, akkor meg Kazahsztán a várható kieső, mert egymás ellenivel jobbak vagyunk tőlük, és Svájc ellen sem lesz több esélyük, mint ma az USA ellen...
Hát, én itt elméletileg és virtuálisan felteszek 1000 ft-ot arra, hogy végül a magyar csapat fog kiesni a csoportból.
Persze tudom, hogy már az nagy siker, hogy itt szerepelhetnek és az is, hogy legyőzték Kazahstan-t, de azt is látom az elmúlt években, hogy lúzerkedésben, balfaszkodásban is milyen jók.
Tehát azt várom, hogy sima vereség lesz Svejctől és a norvégoktól is, a kazakok pedig egy döntetlent szereznek rendes játékidőben valakitől.
Így aztán norvégh-kazah 4 pont, hazánk fiai 3 pont.
Igaz, jogos mert Svájc ellen 1 pont még nem totál fix nyerő helyzet. 2 már az volna, de én is úgy érzem hétfő az mikor topon kell lenni most tényleg...
Norvégia utolsó előtti meccsén is túl van, továbbra is 1 pontos, azaz Kazahsztánnal egyetemben még mindig mögöttünk van. Dániában ma nem nagyon lehetett más az eredmény, mint hogy kikapjanak, de ez most nekünk jó egyébként.
A hátralévő két meccsünkön 1 pont megszerzése is a biztos bent maradást jelenti. A topligában maradás opciói :
1: Vasárnap pontot szerzünk Svájc ellen. --------------- Ez elég erős sci-fi sztorinak tűnik jelenleg, de azért sose tudni...
2: Másnap pontot szerzünk Norvégia ellen. Ez már reálisabb forgatókönyvnek tűnik. Ha a USA elleni formájukat hozzák, nem sok jóra számíthatunk. Ha a kazahok ellenit, akkor vidáman nyerhetünk is.
3: Kazahsztán a hátralévő két meccsén nem szerez már pontot. Erre elég jó esély van, USA és Svájc van még hátra nekik. Eszembe jutott, nehogy bundás kenyér legyen az a keddi meccsük Svájc ellen, de nagyon úgy néz ki hogy Svájcnak kelleni fog az a győzelem a csoport elsőség okán a csehekkel szemben.
Azért nagyon nem mindegy hogy a negyeddöntőt a finnekkel kell játsszák, vagy a szlovák/osztrák/lett hármasból jön valaki eléjük. Szóval azt gondolom egészen jók a kilátásaink.
Kéne még pontot (pontokat) szerezni, és akkor akár két csapatot is megelőzhetnénk a végére, az meg olyan sztori lenne, amit szinte mindenki aláírt volna előre...
Nem fair azt a meccset felróni, amikor a dánok egy nappal többet pihentek. Ugyanez lesz a helyzet hétfőn is a norgék ellen.
Minden várakozásomat felülmúlja a csapat eddig, elsősorban játékban. A legjobb úton járunk, hogy szintet lépjünk taktikailag, korcsolyázásban, gondolkodásban.
Sajnos tudomásom szerint szövetségi irányelv, hogy minden meccsen maxot nyújtunk, hogy tanuljunk. Jó is lenne ez, de bevallom én most azzal küldeném fel a srácokat Svájc ellen, hogy 0-8-ig csak egy laza átmozgató edzésnek fogják fel, utána kicsit lehet pörögni, hogy 13 alatt megálljunk. Akinek nem tetszik, az nézze meg a 2019-es olaszokat, akik 8-10 gólokat kapva maradtak bent, mert jól spóroltak a krafttal - nem hiszem, hogy utólag zavarta őket.
"Vigaszdíj" hogy úgy néz ki Norvégia sem okoz ma meglepetést Svájc ellen. Így még mindig harmadik helyen vagyunk alulról.)) Addig meg vidámság van.
Holnap az egyik legérdekesebb meccs a Dánia--Norvégia lesz számunkra. Itt már a dánoknak kell szurkolni, akiknek menet közben új céljuk lett. Ha legyőzik Norvégiát (rendes játékidőben), akkor egészen biztossá válik, hogy nekünk bármilyen eredménytől függetlenül az utolsó mérkőzésen bármilyen kimenetelű döntetlen is már a céljainknak teljesen jó lesz.
De biztos ami biztos, a kazahok álljanak most már meg a 3 pontnál.)) Mert akkor bármi van, jó eleve...
Játszunk egy meccset a top8 közül valakivel, majd 20 óra múlva egy újabbat egy szintén nálunk erősebb, tapasztaltabb csapattal, törvényszerű, hogy valamikor elfogy a lendület, a szufla. Pláne, hogy a hazai csapat tudtommal bele tud nyúlni a meccs időpontokba. De hát ez ilyen, ez egy A csoportos VB, számomra az is csoda még mindig, hogy ott vagyunk:)
Ami eddig tetszett, hogy minden meccsen ugyanazt próbáltuk játszani, legyen az ellenfél usa, cseh, kazah vagy dán. Próbálunk letámadni, korongot szerezni, majd gyorsan átmenni támadásba. Sajnos néha emiatt túlságosan kinyíltunk, amit a jobb ellenfelek könyörtelenül kihasználnak.
Kemény lesz a folytatás, kérdés, mennyi maradt a tankban. Remélem meglesz a bennmaradás, akkor egyúttal azt is kiharcolhatnánk, hogy jövőre kicsit jobb esélyekkel induljunk a meccsek sorsolásánál.
(Zárójelben: azért tényleg furcsa a sorsolás, hogy nekünk háromszor van olyan meccsünk, ami előtt nincs 24 óra pihenési lehetőség, a kazahoknak meg például most van három nap szünetük :(