E topik a http://www.fortepan.hu gyűjteményben fellelhető városképek, részletek, helyszínek, esetleg korszakok-időpontok, személyek, járművek beazonosítására szolgál. A honlap szerkesztői az itt olvasható azonosításokat veszik át.
A Fortepan új kulcsszó-címke rendszeréről a Fortepan címkézés topikon kaphattok bővebb információt. Testvértopikunk a Budapest anno...
A Fortepanhoz lazán kapcsolódó egyéb témákkal forduljatok a
Kávézóna a FortePan-hoz topichoz
Balra, a piaristák gimnáziuma és az egyetem tudományos intézeteinek épülettömbje között van a kicsiny Rerrich Béla-tér. Szegény Rerrich Bélának, aki oly korán ment el közülünk, egyik legkedvesebb, intim alkotása. A tér közepén immár öt esztendő óta egy szobornak talapzata. A talapzat már oly régen áll, hogy szinte el is felejtkeztek róla. Aki nem tudná, vegye tudomásul, hogy itt kellett volna felállítani a mását a két kolozsvári testvér, a két legismertebb nevű középkori magyar szobrászmester Szent György szobrának, amely a prágai királyi várnak egyik terét ékesíti. A középkori legenda — vagy talán nem is középkori, — azt mondja, hogy ezt a kis szobrot Klebelsberg elkészíttette, le is küldötte Szegedre, de olyan jól elraktározták, hogy nem tudják, hol is kell keresni. Igaz-e, nem-e, mi nem tudhatjuk, de azt tudjuk, hogy a repkény zöld és a zöld a remény színe. A talapzatot befutó repkény engedi remélnünk, hogy a szobor mégis csak előkerül valahonnét a feledés homályából.
A Vegytani Intézet déli homlokzata a Szent-György szobor talapzatával (Forrás: Rerrich Béla: A szegedi Templomtér. Budapest, 1932. [Szeged, 2002.] 23. o.)
Farman III - Farman IV -szerű gépnek tűnik, de a vezérsíkja kicsit más
ugyanakkor a gép a 132820-n is hasonló vezérsíkű, s az a kép Farmanként jelenik meg a fortepanon (bár számozás nélkül és itt a kereső sem ad ki találatot)
Pirohiv, Ukrán Nemzeti Népi Építészeti és Néprajzi Múzeum a főbejárat felől, balra a háttérben az eredetileg Zarubinci faluból származó Mártír Szent Paraszkeva-templom.
kilátás a mai Calle de Madrid környékéről, szemben a kisebb dombtetőn Castillo de Santa Catalina vára, mögötte kissé balra a Cresta del Diablo nevű szirtgerinc.
nem tudom, mire utalsz, de a megfejtést természetesen olvastam mielőtt hozzászóltam volna. Azért írtam, mert a képalá pontatlan. A hozzászólásomban benne van, hogy miért