Elmondás szerint kétfajta hajtásból válaszhattam. Az egyik az a rendszer, ami gyárilag rajta van, a másik egy sokkal merevebb hajtás, a sokkal merevebb lesz rajta, ha az integrált az, akkor az. Lehet sokat segítene a kormány megemelése is. Ahogy mondod, megszokás kérdése is.
A külső csészés csapágy biztosan nem négyszögtengelyes, Az integrált azt jelenti, hogy a hajtókar hajtásoldalon egybe van építve a tengellyel (ami egy nagy átmérőjű csőtengely, nem pedig egy kis átmérőjű tömör tengely négyszöges végződéssel). A másik oldali hajtókar pedig csavarkötéssel szorul rá a csőtengely távoli végére.
Ne tegyél fel kéttányéros hajtókart a 11-46-os kazettához, mert értelme sincs, meg működni se fog a hátsó váltóddal.
Ne fordítsd meg a stücnit hátrafelé, mert használhatatlan lesz. A nyerget talán előre tudod kicsit tolni a sínjén, stücniből tehetsz fel rövidebbet és magasabbat, ha ragaszkodsz hozzá, de akkor jársz a legjobban, ha egyszerűen elkezded használni, és megszokod a szükséges testhelyzetet, ha már ilyen és ekkora kerékpárt vettél.
Komoly gondok vannak, ahogy ezt olvasom. Ha ennyire nagy a váz, akkor az egész bringaprojekt fölösleges, mert szar lesz, bármit csinálsz. A nyereg nem lehet puha és nagy, mert az kényelmetlen hosszú távon, mivel nem támaszt meg.
A visszafelé fordított stucni megoldható, de az cirkuszba való. Annyira ideges lesz a kormányzás, hogy garantált a pofáraesés.
Az integrált alatt gondolom a négyszögtengelyes külső csapágyasra gondolsz. Nem egészen vagyok tisztába a fogalmakkal, de ez a külső csapágy négyszögtengelyes lesz rajta. 1 fogaskerékből a mostani 28 fogas helyett max 34 fogas férne rá. De rákérdeztem, és ha veszek előre kétsoros fogaskeréksort, akkor ráfér egy 28-36 fogas 2 soros. De ez hozza magával hogy kell vennem első váltót, váltókart. Nem olcsó, de most ráköltöm, és egy darabig nem lesz vele gondom. Rendeltem sokkal szélesebb Wittkop géles ülést, ma tettem rá, de még nem próbáltam. Nekem kényelmi országóti szempontból brutál nagynak tűnik az XL-es váz. El tudom képzelni, hogy terepezésre jó lenne így, és megyek is majd vele terepre, de az alap felhasználás országúti. Szóval nagyon messze van a kormány, ezt kéne valahogy közelebb hoznom. A stucni megfordítást, hogy ne előre, hanem hátrafelé álljon, ((így jóval közelebb kerülne a kormány)) megkérdeztem a boltban, a válasz az volt, azt biztos nem lehet. Nem tudom miért ne lehetne megfordítani. Van ennek valami oka? Valaki fordított már meg stucnit?
Pár héttel ezelőtt, szombat kora délután, nulla forgalom, Budafoki úton befelé, 133E a Kondorosi út és a Bevándorlási hivatal közötti szakaszon. Hátulról jövet, kb. 50-100 méter távolságból szemléltem az eseményeket.
Előttem tekert két középkorú hölgy, normális tempóban. Jön a busz hátulról, és az üres belső sáv ellenére marad a külsőben, a bringás hölgyeket előzve. Az egyik nő a hirtelen menetszéltől valszeg elvesztette az egyensúlyát, és bedőlt a bokorba. A busz ment tovább ezerrel. MEgálltam segíteni nekik, hálistennek az ijedtségen kívül nem lett semmi baja.
Vajon miért derogál a buszvezetőnek átmenni a belső sávba előzéskor? BŐVEN lett volna idő és hely visszatérni a külsőbe, a megállójához, ez egy hosszú szakasz.
Ezért nem is írtam járatszámot, meg időpontot, mert nem a buszvezető felé irányul a haragom.
Az elmúlt másfél-két évtizedben eddig csak olyan kialakítás volt, ahol a kerékpárosnak kellett elsőbbséged adni, és most tavaly óta létesültek olyan kerékpáros infrastruktúrák, amelyek átvágnak a buszmegállón, és nem vagyok róla meggyőződve, hogy ilyen béna szituációkat oktatnak is, hogy figyeljetek, mert most már olyan is van, ahol elsőbbséget kell adnotok a bringásnak, mielőtt beálltok a dedikált megállóba,
Sőt, 40§ (5) szerint:
Tilos megállni
l) * kapaszkodósávon, gyorsító-és lassító sávon, kerékpársávon, nyitott kerékpársávon, kerékpárúton, gyalog- és kerékpárúton;
Egyébként autóbusz öbölben is tilos megállni, kivéve a menetrend szerint közleked autóbuszjáratnak, nade, a képen látható hely kerékpársáv is, szóval expliciten tilos megállni a kerékpársávon lévő megállóban, még autóbusszal is.
Szerintem neked van elsőbbséged, de ez csak sírfeliratnak jó... Azt is vedd figyelembe, hogy egy busznak brutális holtterei vannak, még az is lehet, hogy egyszerűen nem látott.
Újabban felszaporodtak az olyan helyek, ahol a kerékpársáv folytonos, de közben a kerékpársávon van kijelölve buszmegálló.
Régen a forgalomtechnika az volt, hogy a buszmegálló előtt a kerékpársáv egy festett macisajttal végetért, a megálló után folytatódott.
Ha a kerékpáros és a busz egymás mellett halad, kinek van elsőbbsége a buszmegállóba festett kerékpárúton?
A busznak, mert buszmegálló?
A kerékpárosnak, mert ő tud irányváltoztatás nélkül a saját sávjában továbbhaladni?
A KRESZ arról semmit nem ír, hogy egy buszmegállóba behaladó, irányjelzőt használó menetrend szerinti forgalomban közlekedő busznak bármiféle elsőbbséget kellene adni.
Az Ipolydamásd-Helemba közti határhídon, a Helemba felőli oldalon betonelemek és tábla is jelzi a zárat. A híd melletti parkolóban sorban autók állnak: aki a magyar oldalra jár dolgozni, leteszi az autóját, és gyalogszerrel, esetleg biciklivel kelhet át az Ipoly felett.
Duna menti túránk részeként Helembánál kéne átkelnünk az Ipolyon, de azt holvasom, hogy a száj és körömfájás miatt le van zárva a gépjárművek elől. Kerékpárral sem lehet átmenni vajon? Járt arra valaki a lezárás óta?
Alternatívaként a vasúti hídon átkelés működik még?
Nagyon jó ez a hirtelen eldöntött Dohány-Nefelejcs és tsai utcákon a parkolósor kibaszarintás. A troli és mindenki más is végre tisztességesen tud közlekedni, végig lehet kerékpározni. Biztos van pár helyen gebasz, majd kiforrja magát, de legalább elkezdték értelmesen megoldani. Mintha hollandiából imortálták volna az ötletet.
Ha már csere, integráltat tegyél rá. Pláne, hogy nem vagy pehelysúlyú. Nem jársz rosszul jó állapotú használt prémium cuccal (pl. XT). Legfeljebb egy új lánctányér kellhet egy idő után.
Először egy Giant Talon 0-át rendeltem, de már sehol nincs raktáron. Viszont akitől rendeltem felhívott, beszélgettünk hogy mit szeretnék, és pont ugyanezt mondta amit te, hogy egy MTB-ból szeretnék országúti túra biciklit, akkor miért nem túrabiciklit veszek készen?! :D
Nem tudom. Nekem valahogy becsípődött ez a MTB széria. Valahogy azt érzem, hogy ezek masszívabbak.
De egyébként nagyjából rendben van ez a specifikáció, használható váz, fékek, hajtáslánc és kerekek, a teleszkópot meg majd kitapasztalod. Jó nagy térfogatú gumik vannak rajta, ami neked azért jó, mert nem kell teljesen keményre fújnod őket, és így lesz egy kis rugózásuk is. Aszfalton kicsit zúgni fognak, de nem extrém módon. A teleszkópot meg kipróbálhatod lezárni, amikor aszfalton jársz vele, ne mozogjon feleslegesen.
A modern monti geometria szándékosan ilyen hosszú és lapos (mászáshoz és ereszkedéshez), és te pont ezt próbálod korrigálni a hagyományosabb, magasabb és rövidebb geometria felé :).
A Cube, KTM, Giant oldalán le vannak írva a terepbesorolások. A TREK-nél nem találtam ilyet, de rákérdeztem, és azonnal mondta a srác, hogy a Marlin 3-as kategória.
Rém egyszerű és kitűnően használható az a kalkulátor. Huzogasd jobbra-balra a fogaskerekeket, nyomkodd a listákat és rá fogsz jönni a működésére sokkal gyorsabban, mintha elkezdenénk leírni.
A stucni most is a legrövidebb, és így is nagyon messze van a körmány. Én úgy tervezem, hogy a kormányt meg kéne emelni, és valahogy közelebb hozni a nyereghez. A boltban azt mondták hogy megoldható.