Keresés

Részletes keresés

beany Creative Commons License 2000.07.11 0 0 39
True,

Bocsáss meg, de nem írom meg. Te így gondolod, én másképpen. Egy a fontos...elfogadtam Jézust, és Ő is engem. A többi nem fontos...

Azt írod, hogy a küzdősportok...mi van a következőkkel:
- judo
- boksz
- bírkózás

Eredetük: japán, kína és anglia, görögország.

Ezek szerint halott ügy az asztalitenisz is, ugye? Tollas?

Előzmény: true_mouth (38)
true_mouth Creative Commons License 2000.07.11 0 0 38
Kedves Beany!
Megirnad nekem, akar e-mailben is, hogy melyik gyulibe jarsz? Furcsálom, hogy a pásztorod ezt mondta.

Szerintem a küzdosportok olyan szellemi tevékenységek, amelyeket nem lehet úgy csinálni, hogy semleges maradok.

Ha surolod, akkor is közöd van hozzá! De nem akarok offtopic lenni. Szintén csak a hitre terelodne a dolog.

True_Mouth

Előzmény: beany (37)
beany Creative Commons License 2000.07.11 0 0 37
True,

Az aikido szerintem is nagyon szellemi sport. Sokan ezt most dícséretnek veszik, bocs, nem annak szántam. Szintén keresztény vagyok, megtérésem előtt és után is kungfuzom. Ezzel sokan nem értenek egyet, amit a magam részéről el is fogadok. Karizmatikus gyülekezetben járok, a pásztorral sokszor beszéltünk erről, de a mai napig nem látja okát annak, hogy engem erről lebeszéljen. Erős a hitem, és vannak más elemek is, amik miatt nem érzem magam kellemetlenül. Olyan ágat választottam, pontosabban, olyan edzőt, aki teljesen megérti keresztény hitem. Engem amiért érdekel az a mozgás szépsége és a fittség érzése. Aerobic-ozhatnék is, de nem vonz, sajna. (Férfi létemre hülyén is állna a tanga...) Szóval edzőm - és nem mesterem - megérti, sőt nem is edző tanítvány kapcsolatunk van, barátok vagyunk. Ő tanít, én tanulok...nincs semmi tai chi, belső erő, varázslás, meditáció. Nem volt, nem is lesz...Ezt ő elfogadta, és pedig ebből fel semmit nem adok. Addig tart, amíg így marad...

Vannak kínai megtért keresztény barátaim, akik továbbra is gyakorolnak, sőt valaki már keresztényként kungfut gyakorolva nőtt fel. Egyikük a clawfinger ágban mesteri fokozatot ért el, edzője egy keresztény kínai hölgy, akinek egész családja vele edz, mindannyian megtért keresztények.

Előzmény: true_mouth (36)
true_mouth Creative Commons License 2000.07.11 0 0 36
Kedves Leha!

Jómagam 5 évig voltam aikidoka. A kék öv elott hagytam abba, nem titok miért: mert megtértem, s ÉN SEM tudtam összeegyeztetni az aikidot a hitemmel.

Faithful már felsorolta miért. Én is pont abba a bizonyos HGY-be csöppentem bele immár 9 éve, és soha egy pillanatra sem bántam meg.

Tudom, ez nem vallási rovat. De azt se felejtsd el, hogy mi a topic cime. Igy szerintem ez is belefér. Ugyanis nekünk keresztényeknek ez a véleményünk.

Megtérésem elott református voltam, templomba jártam. Megkérdezte az edzom, szempajom (Márton Imre, Makó), hogy nem tartom-e összeegyeztethetetlennek a vallásommal. Akkor határozott NEM volt a válaszom. (Az aikido melett akkor még sok minden mást is "összeegyeztethetonek" tartottam. pl: Krisnás összejövetelekre járni.) De 1991-tol megfordúlt bennem az egész... nem vitázom. Pláne nem hitvitát ezen a fórumon. Nem akarok offtopic lenni. De azért el lehet rajta gondolkozni, hogy mi van, ha nekünk (keresztényeknek) van igazunk.

Minden jót... ójászumi nászáj...

Előzmény: leha (20)
leha Creative Commons License 2000.07.11 0 0 35
ezt a filmet (n/s)em láttam (nem vagyok nagy SS rajongó)

>társaságban elsütheted, hogy te bizony aikidózol

ebbe sajnos beleestem. ittunk sokat és az egyi srác, aki szintén aikidozik (nem ott, ahol én) villogtatott néhány technikát, de sajnos még az én tudásomon is feltünő hibákkal. én meg nekiálltam kijavítani. utólag visszagondolva nagyon égek, dehát a dzsintonikok ...

Bendegoose Creative Commons License 2000.07.11 0 0 34
Kedves Alvo Elefánt, és mindenki más!

Csak nem megint egy hitvitába bonyolódtunk? Pedig én csak egy gyönyörű harcművészetről szerettem volna beszélgetni....
De egy HGy-s (ez persze véletlen) ((((Bocsánat, de nem tudtam nem kihagyni)))) kolléga viszájt igyekezett szítani. De ez elülni látszik.

Szoval ALvo Elefánt, ha érdekel az aikido, akkor menj el a BME-re (Műegyetem), mert ott két igen kiváló és szimpatikzus mestertől is tudsz tanulni (persze másutt is, de én ezt ismerem, ide járok, ha van időm, ami mostanában nincs) :)

Nos kedves Leha..

Szerintem is gond van az aikidoval... Butaság, nem az aikidoval van a gond, hanem azzal, hogy divat lett belőle. Biztos sokan emlékeztek arra a jelenetre egy Seagal filmből, mikor kómában fekszik (meg egy ágyban), és az ápolónő a farkát vizsgálgatva felsóhajt: 'Ekkor dákóval élned kell!' (vagy ilyesmi) No, kisfütyikomplexussal terhelt világunkban ez sokmindenkit az aikido dojok felé vonzott. (Én akkor már jártam!!! :))) )
És sokan csak a hatalmat keresik, meg ugye az sem szar, ha egy társaságban elsütheted, hogy te bizony aikidózol.
Szóval egyre kevesebben keresik a szellemiséget, és egyre többen tanulnak verekedni...

No, rajtunk is áll, hogy hogyan tovább...

RoniN Creative Commons License 2000.07.10 0 0 33
Marmint a Ki Tarsasag? az nem baj, hiszen ugymond belole fejlodott ki. az elet - mozgas.
Vagy hogy tobb stilusra bomlik? - ez a muveszet lenyege - hiszen milyen szegeny lenne a vilagunk mondjuk ha csak klasszicista festok lennenek.
Igazabol az Aikido elhalhat, az nem feltetlenul baj. A baj ott kezdodik, ha mar nem muveszet, ha sport valik belole es eltunik a szellemisege.
Mondjuk kulonosebben nem izgat engem szemely szerint hogy pl. a karate-bol es sok masbol az emberek mar csak a sima eroszakot latjak, es azzal azonositjak (SS utan az aikido-t is), hiszen ha az ember a sajat fejlodese erdekeben gyakorol es nem "fegyvert kovacsol", akkor ratalal a helyes utra.

Persze ezt en latom igy.

beke veled

Előzmény: leha (32)
leha Creative Commons License 2000.07.10 0 0 32
erre gondoltam. lehet, hogy ez egyre népszerűbb lesz? és ha igen, baj az az aikidonak?
Előzmény: RoniN (31)
RoniN Creative Commons License 2000.07.10 0 0 31
Ott van pl. a Koichi Tohei vezette "Ki Tarsasag"...
Előzmény: leha (30)
leha Creative Commons License 2000.07.10 0 0 30
lehet, hogy az aikidobol is ki fog szakadni néhány irányzat (van már néhány oldalhajtás), mint pl a karatéból a kyokushinkai? lehet, hogy pár év(évtized) múlva lesz harcos aikido ág versenyekkel, ilyesmi?
Rorimack Creative Commons License 2000.07.10 0 0 29
Haliho!

Hogy van-e eselye? Szerintem igenis van.
Jo pelda ra a fulop-szigeteki Combat-Aikido, vagy a versenyek. (amiket tudtommal leteznek, bar szerencsere nem "hivatalosak")

Mas tema: en meg csak kostolgatom az aikidot, de ahova jarok, meg nem talalkoztam depresszios, halavaggyal teli aikikakkal. Pedig tobb tiz evuk lett volna, hogy ez kifejlodjon bennuk. Ezzel szemben nyiltak es vidamak (nem ritka, hogy a sensei egyutt nevet tanitvanyaival gyakorlas kozben).

megint mas: hogy az aikido harcra termett volna/ Hat, nehezen tudok elkepzelni valakit, aki kezdo szinten van, es kepes lenne hasznalni a techinkajat valaki ellen. es mivel ezt o is tudja, meg sem probalja. Biztos van egy atmeneti idoszak, amikor mar azt hiszi hogy tudja, de gondolom a tobbsdeg ezt is kinovi. Azert nem veletlen, hogy az O-Sensei legismertebb kepe nem tatamin keszult, hanem a kertjeben, mikozben viragokat ontoz. Ez szerintem sokmindent (ha nem mindent) elmond az aikidorol.

R.

Előzmény: leha (28)
leha Creative Commons License 2000.07.10 0 0 28
akkor engedjétek meg, hogy kérdezzek valamit:
szerintetek van-e esélye, és ha igen, mennyi idő alatt, az aikidonak arra, hogy teljesen elveszítse a mögötte álló filozófiával a kapcsolatát?
Alvo Elefant Creative Commons License 2000.07.10 0 0 27
Kedves leha,

Koszonom (vagy RoniN utan szabadon "Domo arigatoo gozaimasu") a felajanlott segitseget.

Igazsag szerint nem terveztem, hogy akar csak egyszer is hozzaszolok ehhez a topichoz. Amikor ratalaltam, arra szamitottam, hogy hozzaerto/erdeklodo lelkes emberek fognak beszelgetni az Aikido filozofiajarol/technikakrol/dojokrol/elmenyekrol/... , de ehelyett Abrahammal kellett szembeneznem. Azert batorkodtam beleszolni, hogy visszaterjetek az eredeti temahoz.

Szoval itt leszek es figyelek, ha az Aikidorol beszelgettek.

Alvo Elefant

RoniN Creative Commons License 2000.07.10 0 0 26
Konnichi-wa!

érdekes, mostanában mindenki ezzel jön. Hogy ennyit se tudok, meg annyit se tudok, meg ennyire nem értek hozzá, meg annyira nem értek hozzá...
A megoldas kezenfekvo - arra meg nem gondoltal hogy tenyleg nem ertesz hozza? Grafomaniad van, nem birod ki hogy ne legyel offtopic? Az a topic cime netalan hogy "evangelizalot keresunk"?

"Én mondjuk csak a Jézus Krisztussal való személyes találkozás után jöttem rá arra, hogy
1) Jézus Krisztus él," stb.

En meg mondjuk a vizalatti vilaggal valo szemelyes talalkozas utan jottem ra arra, hogy az milyen csodalatos, de hogy jon e za topic temajahoz?

Most, itt, nem a keresztenysegrol van szo vagy az alapitojarol. Legy szives nem csinalni ebbol is hites topicot, hai?

Beke veled.

Előzmény: faithful (18)
leha Creative Commons License 2000.07.10 0 0 25
faitful: tehát isten előtt nem minden ember egyenlő eséllyel indul?

inenntől kezdve legyen ignorálva, aki offtopik!!!

Alvo Elefant! nacsakhogy! miben lehetünk segítségedre szűkös tudásunkkal?

Törölt nick Creative Commons License 2000.07.09 0 0 24
Nezz szet a harcmuveszetek topicban a kulturan:)
ott aztan van info mindenrol:)
Előzmény: Alvo Elefant (23)
Alvo Elefant Creative Commons License 2000.07.09 0 0 23
Orultem amikor ratalaltam erre a topicra, mert szeretnek tobbet megtudni az aikidorol (nem vagyok jaratos semmilyen harcmuveszetben).

De sajnos ugy tunik, hogy most sem leszek sokkal okosabb. Tenyleg itt kell megbeszlni, hogy Isten mit igert Abrahamnak??????

Bendegoose, kerlek gyere es rakd rendbe ezt a topicot!!!

Koszi

Alvo Elefant

Előzmény: faithful (22)
faithful Creative Commons License 2000.07.09 0 0 22
Kedves leha,

Jézus azért nem az indiaiaknak, japánoknak, kínaiaknak jelent meg, mert Isten egy Ábrahám nevű embernek ígérte meg, hogy a Messiás az ő egyik leszármazottja lesz. Ábrahám leszármazottai pedig a mai napig a zsidók.

üdv:
faithful

Uly Creative Commons License 2000.07.09 0 0 21
Osssz...

:):):)

Uly

leha Creative Commons License 2000.07.08 0 0 20
nem az én topikum, tehát nem tisztem senkit felszólítani, hogy a hitvitát máshol folytassuk, de kit érdekel ebben a topikban, hogy kinek milyen a viszonya Jézussal?

de ha már így benne vagyunk. Jézus miért nem jelent meg az indiaiaknak, kínaiaknak, japánoknak?
lehet - hogyha létezik -, isten nekik valaki más küldött prófétának. O'Sensei mondta, hogy az Aikidot nem ő találta ki, hanem isten ajándéka az embereknek. O'Sensei az aikidoval a szeretetet hirdette, tehát semmi olyat, ami a kereszténységgel ellentétes lenne.

faithful: ha már 2 évig - ahogy állítod - aikidoztál, tiszteld meg kérlek azzal, hogy nem nevezed küzdősportnak (vagy vallásnak), hanem inkább harcművészetnek.

hogy a leborulás bibliai értelemben mit fejez ki, az teljességgel indiferens, mi ugyanis nem bibliai értelemben szoktunk leborulni. talán hallottál már róla, hogy a keleti emberek meghajolnak, ülő heléyzetben (seiza) leborulnak egymás előtt, és nem azért, mert istennek hiszik a másikat, hanem azért, mert tisztelik egymást. ha a "keresztény" nyugaton is így tisztelnék egymást az emberek, sokkal szebb, jobb (istennek tetsző lenne a világ)

Paleokrites Creative Commons License 2000.07.08 0 0 19
Kedves Faithful!

Válaszolnék a pontjaidra.....

1; Ha Jézus él...., akkor Ábrahám, Izsák, Jákob, Mózes, Dávid is.....és sok-sok más nemzetből és vallásból valók is élnek A Mindenható Isten elött!
Nem is beszélve mi rólunk........
2; Ha Jézus jelentette ki azt / és nem a kialakuló egyházfik hitelvei alapján adták a "szájába" ezt az arany mondást.../, hogy "...Én vagyok az Út, az Igazság és az Élet...."....akkor Kicsoda Isten?....., vagy reá már nincs is szükség?....., hisz Jézus valahol azt mondja Istenről, hogy Ő az Igaz és Ő az Úr és Ő a Gyógyító, és Ő a Jó!........, vagy mégse?.....
Igaz Jézus nem küzdő sport...., bár sokan sportot üznek belőle.........!
De az is igaz, hogy az élet is egyfajta küzdelem...., meg a keresztényi tanítások által felállitott kritériumok se egy EASY hitküzdelem....., aminek a fő célja az "angyallá vállás" müvészete , fehér mágiákkal tüzdelve...., ha nem mennek olyan könnyen az akadályok.....:)))
A harcművészetek tudása csak megkönnyíti azt az utat amit az ember kitűzött maga elé......, van aki a keresztény üdvöséget szeretné elérni......., semmi problema....., hisz Jézus soha se ellenezte azt, hogy valaki ne edze magát és lelkét se.......a cél érdekében.../ ami jó azt meglehet tarani....., mondta az általad nagyrabecsült Pál úrfi!!!!!!!!!
3; Te Istent részesíted e előnyben amikor imádni van hangulatod...., avagy Jézust?....és tiszteled e Pált, és az Apostolokat...., meg a jelenlegi lelkivezetőtöket?....és emlékeztek e azokra az emberekre akik általatok is nagyrabecsült hitbajnokok voltak....?
Itt Magyarországon sajna nem nagyon tudják érvényesíteni a keleti misztikának a valós alapjait......, hisz a nyugati ember egészen más mint a keleti......, akkor mit is mondhatsz te a
Harcművészetről?......., főleg ha elfogult lettél vele szemben......, Jézusodra hivatkozva....akit te is csak úgy ahogy , esetleg 1%-ra ismersz a valóságából és 99%-ig ismered, ahogy bemutatták neked, hogy ime ez a te istened!, mint egy állóképet.......

Tisztelettel: Paleo
Nem akartalak megbántani...., de most egy kicsit felhergelt a mondandód alaptalansága e témában....

Előzmény: faithful (18)
faithful Creative Commons License 2000.07.07 0 0 18
érdekes, mostanában mindenki ezzel jön. Hogy ennyit se tudok, meg annyit se tudok, meg ennyire nem értek hozzá, meg annyira nem értek hozzá... Én mondjuk csak a Jézus Krisztussal való személyes találkozás után jöttem rá arra, hogy
1) Jézus Krisztus él,
2) sokkal jobb út, mint akárki más által kitalált küzdősport, vagy vallás (merthogy ugye Jézus Krisztus az út, az igazság és az élet)
3) bibliai értelemben a leborulás az imádást fejezi ki, ami viszont csak Istent illeti meg.

by
faithful

Előzmény: RoniN (16)
Törölt nick Creative Commons License 2000.07.07 0 0 17
Kuplung??? Minek, fek eleg, ugy gyorsabb:)
Ha meg lefullad, majd betoljuk:)
Előzmény: RoniN (16)
RoniN Creative Commons License 2000.07.07 0 0 16
Meghajlas a dojo-ban az O Sensei kepe elott tiszteletadas az alapitonak, sem tobb, sem kevesebb. Egyfajta koszonetnek is fel lehet fogni, hogy megtanitott nekunk valamit.

De balvanyimadast belemagyarazni...

Faithful: Ha 2 evig aikidoka voltal, akkor nem ertem a hozzaszolasodat a Bruce Lee-s topicban.
Ha az itteni hozzaszolasodat olvasom, akkor tobbfele gondolat merul fel bennem. Pl. hogy ha valoban jartal 2 evig eddzeni , es ez a velemenyed alakult ki, akkor vagy a kezdeti nehezsegeid (csak feltetelezes!) meggyuloltettek veled az Aikido-t, vagy olyan tarsasaggal jartal eddzeni akik bunyozni akartak csakis es kizarolag .

A masik feltetelezesem, hogy elolvastad a kedvenc olvasmanyodban a buddhizmusrol szolo cikket, es most egybol rahuzod az Aikido-ra.

kuplung, fek.

Akar voltal aikidoka akar nem, semmit sem tudsz az aikido-rol.

Mas: a zen es a sinto nagy hatassal volt az Aikido szellemisegenek a kialakulasara, de legfokkepen az Omoto Kio.

Beke veletek.

Előzmény: ÁrPi (15)
ÁrPi Creative Commons License 2000.07.07 0 0 15
Nem Seagal ellenében vagy mellette, hanem a szeretetröl

VAN egy az aiki-ra aszociáló (vagyisinkábbcsak szerintem ideillö) hozzászólása big4-nak a "Hogyan kell szeretni?"
topikban: a (3) számu post.

Faithfull:

Egy ember képe elött meghajolni, feltételezésem szerint nem "az istenség" vagy "a bálvány" tisztelete az aikidoban, hanem
(keleties) tiszteletadás az embernek. (hja továbbolvasva a folyamot, látom leha már megírta jól :)

Mondd te faithfull nevet választott emberke , Te
nevetnél valakin (valaminek) a végén?

Miért?

Előzmény: Bendegoose (6)
leha Creative Commons License 2000.07.07 0 0 14
miért nevetne bárki is?
faithful Creative Commons License 2000.07.07 0 0 13
legyen tiéd az utsó szó. (ld. még 'szerénység' címszó a lexikonban :-)
majd meglátjuk ki nevet a végén... :-)
Előzmény: leha (12)
leha Creative Commons License 2000.07.07 0 0 12
hitvitába nem mennék bele, de ha neked két év után az aikido miatt kifejlődött a depressziód és magadba fordultál, akkor neked tényleg Jézus a jobbik út. de szerintem nem te vagy a jellemző példa : )
Előzmény: faithful (11)
faithful Creative Commons License 2000.07.07 0 0 11
kb. 2 évig jártam. Akkor még Michelle csak 2 danos mester volt, nagyon szerettem, jó fej volt.
Szvsz azért Jézus Krisztus jobb út. Mer' ő legalább feltámadott... :-))
Előzmény: leha (9)
leha Creative Commons License 2000.07.07 0 0 10
>>az aikido képes egy csapásra megölni az ellenfelét

> ökörség : ) az aikidos nem csap

hmmm... szóval ...
valóban az aikido technikai tudásával meg lehet ölni egy embert. azt, aki MEGTÁMAD. ha az illető nagyon vehemens, elég ha (véletlenül, vagy szándékosan) nem vigyázok rá, és úgy esik, hogy minimum törik valamilye, vagy meghal. de ez nem aikido! ez maximum az aikido edzésen ellesett technika alkalmazása!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!