egy éve írtam ide (lásd előzmény hsz.), hogy nem szeretem. Azóta már kétszer volt ott frontális bringás ütközés a beláthatatlan egyirány miatt. Sövény, hirdetőtábla, kanyar, szimpla szélesség az egyirányúság miatt.
Tekintve, hogy hétköznapokon napi egyszer járok erre, és már két ilyenbe belefutottam, ennél lehet, hogy még gyakoribb az affér.
Tavaly egy külföldi túrázó fiatal ütközött (ő volt a szabályos), tegnap csak egy felnijét egyengető (legalább hogy beférjen a vázba) sráccal találkoztam és kérdezősködtem, hogy kell-e segítség. Ő is szabályos volt, szegény.
Lefényképezem rendesen, aztán bejelentem a járókelőre, hátha lesz valami. Legalább egy óriási festett nyilat lehetne felfesteni oda. Vagy hivatalosan is a járdára terelni, egy bontás előtt álló fantomépület van ott.
Nem olyan. Az első váltómra van az írva,hogy R8 microshift,a hátsóra csak a márka.
Ilyenek. Amit küldtél linket,ott formít az eggyik erre ,de azon van több felirat. Az tudja a nagyobb lánckereket. Aztán az is lehet,hogy x idő alatt változtattak a dizájnon,mert ez a bicaj asszem 2017es.
Köszi mindeggyikőtöknek a választ! Sajna a váltón nemigen találtam semilyen adatot. Majd utánajárok,hátha mégis találni valami infót róla. Mástészről néztem,van 11-30as fogkiosztással is fogaskerék sor. Az nem lenne olyan drasztikus változás. Ahoz lehet elmenne még a mostani lánc is ,bár van itthon új láncom,ha esetleg kicserélném a sort,akkor úgyis feltenném az újat. Másrészről a jelenlegi áttételekkel sem volt rosz a bicó,csak velem vannak/lettek problémák🙂! Sajna nemigen volt időm bicajozni az elmúlt 2 évben,egy házfelújítás miatt minden időm iIS oda áldoztam,és hát kicsit megpuhosodtam😁! Előtte hejjel-közzel megmásztam vele mindent,ahol jártam csak egy hangyányit jobb lenne,ha a legkissebb fokozat picit könnyebb lenne. Majd alakul,előbb-utóbb csak sikerül visszazökkenni a régi kerékvágásba.Ennek a váltódolognak meg megpróbálok utánanézni. Azt nem tervezem cserélni,szerintem ilyen átlag koca használatban teljesen jól működik,úgyhogy ha a 2 üti egymást,akkor marad minden így. Elöl a hajtóműnél,meg 50-34 a fogkiosztás.
A nyolcas sorhoz tartozó 105-ös hátsó váltóm 30 fogig jó volt. Igaz, akkor elöl még valami 39/51 volt a fogszám (kb). Még a Szitnyára is fel tudtam a hátul 30-cal döcögni.
Eljött az idő, már nem lehetett nagytányért kapni - át kellett állnom 2 X 9-re. Találtam olyan sort, ami fent 32-vel zárult, de ehhez már kevés volt a múlt századi váltó.
Kapható váltófül "kiterjesztő" toldalék, amivel áthidalható a porbléma. Nem 100 %-os, de működik. Ha valaki nem versenyzésre használja (no, én biztosan nem), akkor el lehet vele döcögni.
Mégsem akarok ezzel tovább szenvedni. Hiába hozza lefelé a Shimano a fejlesztéseket, a Sora, az csak Sora marad. Nem jó. A xar első váltójuk miatt (trágár kifejezések automatikus ismételgetéséért) már bérletem lehetne a Purgatóriumba, ha hinnék az ilyen hülyeségben.
Csak tudnám, milyenre váltsak. Van, aki szerint már a tízes sem él sokáig. Szervizes ismerősöm meg azt mondta, hogy a 11-es rendszerek váltói a hulladék kategóriába tartoznak a régiekhez képest.
Akárhányszor gondolom is végig, mindig oda jutok, hogy a 2 X 8 volt a legjobb megoldás.
Én egyszer egy Shimano váltónál voltam hasonló helyzetben. A Sh. kompatibilitási táblázataiban nemcsak az szerepelt, hogy mekkora a legnagyobb fogaskerék, amit egy adott váltó lekezel, hanem az is, hogy mekkora maximum-minimum-ot képes átfogni. Azaz a lánckerekek fogkülönbségéhez hozzá kell adni a fogaskoszorú fogkülönbségét, s ennek <= -nek kell lennie a hátsó váltó kapacitásával. Tehát az sem mindegy, hogy egy elöl 53/39-ed van, vagy 50/34-es, mert az elsőnél 14-et, a kompaktnál meg 16-ot kell hozzáadni a fogaskoszorú tartományához. Nyilván tripla elsőnél 53/39/30 vagy 48/38/28, még kisebb mozgástered marad hátra ugyanannál a hátsó váltónál.
Úgy rémlik, hogy ha nem váltasz keresztbe, akkor ezzel tudod csökkenteni a kapacitásigényt.
Nézd meg a pontos típusát a váltónak, valahol biztosan bele van ütve egy típusszám, alapvetően a kanál hosszától függ a legnagyobb használható lánckerék fogszáma.
Sziasztok! Nem tudom,hogy mennyire tartozik ide,de hátha! Adott egy Triban 500as országuti bicó. Hátul 8 "sebességes",11-28-as fogaskerékkel. Lehet ezt a fogaskereket 11-32-esre cserélni vajon? Mictoshift váltó van rajt,tudná ezt a változást kezelni?
Ha sehol semmi tábla akkor seggbe kell rúgni az illetékes hivatal illetékes elvtársát, ilyet ne szórakozzanak már be. Táblázzák ki egyértelműen kinek-minek van elsőbbsége. A legtisztább az lenne, ha ott ahol a biciklisnek van elsőbbsegge akkor a 2db sárga kockázás között húzzák be pirossal is. Ha nincs a biciklisnek elsőbbsegge akkor a 2db sárga kocka között hagyják üresen. De mindenképpen legyen meg a 2db sárgakockás vonal a zebra mellett is, mert a zebrára és a bicikliátvezetésre más-más elsőbbseggi viszony áll fenn.
Elvileg érvényes lenne, de én biztos megállnék, tízből tizenegy autós valószínűleg észre sem veszi a helyzetet. Legfeljebb udvariasságból elengednek, ha látják, hogy ott a biciklis.
Szerintem is igen, de én azért óvatos vagyok és nem keménykedem (néha ordítok, amikor majdnem elgázolnak). A Szilágyi Erzsébet fasoron van ilyen, legalább 6. Még gyakoribb, amikor a csóka megáll középen, keresztben a bicikli útra. Ez ott kb. mindennapos.
2. Na ja, de ha dedikált kerékpárút van egy dedikált járda mellett, s a kerékpárút vége tábla pont a legvégén van a kerékpárútnak, akkor valójában egy kerékpárútról közvetlenül egy keresztező aszfaltcsíkra gurulsz rá. Ezért bizonytalanodtam el, mert íg akkor ez már nem kereszteződés?
1) Ha olyan kerékpárúton érkezünk, amin sem elsőbbségadási tábla nincs (ideértve a stop táblát is), sem kerékpárút vége, s olyan közutat keresztezünk, amin szintén nincsen tábla, akkor az azon érkező (tehát nem kanyarodó) jármű és a mi viszonyunkban felmerül a jobbkézszabály vagy sem?
2) Ha igen, akkor ezt mennyiben befolyásolja az, hogy a kerékpárúton kerékpárút vége tábla található?
Köszönöm előre is a válaszokat, s tényleg bocs, hogy most nem néztem át a topik múltját a választ kutatva.
Program (Classic): végig aszfalton kirándulás a balatonvilágosi Panoráma kilátóhoz.
Program (Special): a balatonvilágosi Panoráma kilátó megközelítése autópályán (matrica kötelező!).
Program (Extrém): Közlekedés céljára a Balaton felületének igénybe vétele(vitorlások előnyben, de a dombra cipeléshez külső segítség nem vehető igénybe).
Találkozó: Batthyány tér Duna felőli oldala, a HÉV feljáró mellett
Program (Classic): szokásos útvonalon fel a HHH-ra, majd vissza (a szokásos útvonal aszfaltot jelöl, mégpedig Batthyány tér - rakpart kerékpárút - Kolossy tér - Szépvölgyi út - Fenyőgyöngye - HHH). Alternatív útvonalak egyénileg választhatók.
Program (Extra): Visszaúton Pálvölgyi-barlangnál opcionális büfézés, üdítő, miazmás.
Kötelező kiegészítők: lámpa előre, hátra!!
Ajánlott kiegészítők: bukó, pulóver, bundabugyi, stb.
Mindenkit szeretettel vár a "Rendezőség"!
Értelmi szerző: robi
Szervező: esetleges, alapjáraton Pinyo(?)
256. Sijófoki Telihold Túra
Hely: Siófok
Dátum: 2025. április 12. (szombat)
Időpont: 20:00
Találkozó: a Víztorony melletti parkolóban
Program (Classic): végig aszfalton kirándulás a balatonvilágosi Panoráma kilátóhoz.
Program (Special): a balatonvilágosi Panoráma kilátó megközelítése autópályán (matrica kötelező!).
Program (Extrém): Közlekedés céljára a Balaton felületének igénybe vétele(vitorlások előnyben, de a dombra cipeléshez külső segítség nem vehető igénybe).
Azt értem, de lényegtelen. Mindenki maga felel a gyerekéért. Ha történik valami, majd a bíróság ellapozgat a köhém rendelet és a kresz aktuális előírásai között, de túl sokáig nem fognak ezen gondolkozni ugyanis a többi hasonlóval együtt teljesen egyértelműen nem vehetne részt a forgalomban, még üresen, gyerek nélkül sem, hiszen jóval szélesebb a megengedettnél, és nem csak 2db 1-2 cm-nyi hosszúságú, utólag felrakott zárt tengelyvégcsavar miatt. Az írásod egyszerűen kontraproduktív. Egy esetleges baleset résztvevőjeként mindent gyönyörű szépen rá lehet húzni és rá is fognak. Ebbe beletartozik a gyerek veszélyeztetése is amivel sokkal nagyobbat lehet koppanni mint egy kresz szabályszegéssel. Ezzel alaposan legyél tisztában. Magyarországon nem a német, osztrák, francia stb. előírások érvényesek és viszont.
Az utánfutós témáknál a szélességi előírás és a kötelező felszereltség egyáltalán nincsen kihangsúlyozva. Miért is? Mert akkor kb. csak a 10%-uk közlekedhetne, eladhatatlan lenne az importált, más ország előírásaihoz készült.
Hát igen, ha esetleg jogszerűen szállítható is lenne, a tiéddel sem lehetne, mert nem felel meg a 70 cm-es hatályos szélességkorlátozásnak. A gyerekkérdéses csűrés-csavarástól függetlenül nem vehetnél részt semennyire sem ezzel a vontatmánnyal a forgalomban.
"Műszaki adatai közül említést érdemel még a tömege (13 kg), a legnagyobb szélessége (85 cm, ami a hivatalos előírásoknál egy kicsivel több), a szállítható összes teher (gyerekek és poggyász együtt 47 kg), az ajánlott és a megengedett maximális sebesség (16 és 24 km/h)."
Engem már nem érdekel az, hogy gyerek, vagy kutya vagy mi van van benne, de a méret, súlykorlátozást, világítási és prizmaelőírásokat a legszigorúbban be kellene tartatni. Ami nem felel meg az aktuális előírásoknak, azt pont ugyanúgy ugyanakkora összeggel legyen díjazandó mint az autósok ha hasonlót vétkeznek, és ténylegesen, ne csak úgy mint a mesében.
A jogsival nem rendelkező, és minimum 14 éves elektrolleresek pedig takarodjanak kismotoros kreszvizsgát + rutinpályás vizsgát tenni pont ugyanúgy ahogyan a kismotorra kellett még a kötelező forgalomvizsga korszak előtt.
Mégis hogy van az, hogy 12 év alatti gyerek nem biciklizhet főútvonalon csak a járdán, de egy gépjárművet (elektrollert) jelenleg minden további nélkül vezethet közterületen!?
A 70 cm-es szélességkorlátot nem is érintettem, mert nem azt akartam bizonyítani, hogy az én szekeremben szabad gyereket szállítani, hanem hogy abban a szerkezetben szabad, amit a Kresz/Köhém-rendelet kerékpár-utánfutónak nevez. Gyanítom, hogy a jogalkotó 1984-ben még nem tudta, mekkorára duzzadnak ezek az utánfutók pár évtized alatt. Én is várom, hogy kijöjjön az új Kresz, de előtte jónak látnék némi konzultációt a szakmai szervezetekkel és a gyártókkal pl. erről a szélességkorlátról is.
Célszerű dolog a kormányt utánfutószélesség+5cm-rel valami módon "megszélesíteni", pl kétoldalt tükörrel, így ha bokrot kap, tudod, hogy túl közel van, és a szembejövők is biztosabban elkerülnek. A tükör egyébként is jó dolog, de ne síktükör legyen, hanem olyan mértékben domború mint az autókon.
Huhh. A helyes kifejezés a vontatmány, s nem utánfutó, és nem is a pótkocsi. De elég gyorsan rövidre lehet zárni a kérdés zömét. A 70cm-es szélességi limit miatt a gyerekhurcibálók 99%-a egészen biztosan nem is közlekedhetne sehogyan se közterületen, ha kutya-macska, papagáj vagy horgászfelszerelés van benne, vagy ha sör, vagy ha üres még akkor sem. A piros háromszög fényvisszaverőről nem is beszélve. (Nem kötelező gyárinak lennie, jó a fényvisszaverő öntapadósból kirakott is.)
A kerékpár-vontatmány hossza és magassága viszont nincs korlátozva :) ha belefér a 70 centi szélességbe és a 70 kilós összsúlyba akkor egy kamionhosszúságú és magasságú is teljesen szabályos. Ngyobb nem, mert van egy általános, mindenre érvényes limit amíg nem számít túlmléretesnek valami.
De volna még itt egy icipici apróság, amit nem érintettél. Az utánfutók max szélessége jelenleg tehát 70cm lehet. Értelemszerűen a kerékpárutak szélességének is akkorának kellene lennie, hogy ezek elférjenek, azaz kb 80cm-nek az egyirányú kerékpárútnak. Ha kétirányú akkor pedig 160cm, azaz 80+80cm. Pont úgy ahogy a buszok-kamionok is csak 250cm szélesek lehetnek. Ahol pedig a főútvonal mellett van kerékpárút, és nincs választási lehetőségként semmilyen más kerékpársáv-szerűség a főúton, akkor minden bringásnak kötelező a kerékpárúton haladnia!
Nagyon remélem, hogy az új kresz végre ezt a kérdéskört is letisztázza, bár eddig még nem dobták be közhangulatcsekkolásra, és megszűnik ez a cuki magyaros leszarom üzemmód a rendőrök, kereskedők és a lófüttyszélességű kerékpárutakat választási években nagy kedvvel átadogató önkormikra vonatkozóan is.